Как да направите печка със собствените си ръце

Урбанизацията на населението е достигнала своя лимит. В резултат на това хората отново си спомнят, че живеенето в дома им е много по-изгодно и по-полезно. Тези от жителите на града, които не могат да си позволят да се измъкнат от града, все още се опитват да се слеят с природата, като купуват лятната къща. Повечето градски жители предпочитат да започнат развитието на земя от изграждането на банята. Преди всеки пионер, овладял собствената си земя, независимо дали построява столица или баня, рано или късно възниква въпросът как да си направим собствена печка?

Можете, разбира се, да не запушвате главата си с разнообразие от дизайни на печки, да купувате нагреватели, електрически бойлери и така да се успокоявате. Но тухлените конструкции пред различните електрически уреди имат редица предимства: (Виж също: Как да направите печка)



  1. Досега в редица райони на Русия има цели градинарски комплекси, където не се осигурява електричество. За да си купите дизелов генератор, трябва да купувате безкрайно дизелово гориво. Това означава безкрайни финансови разходи, освен това е малко вероятно съседите да миришат миризмата на отработено гориво.

  2. Вторият аргумент в полза на пещите. Наличието на камина или "холандски" в къщата е пълна автономия. Ако внезапно има прекъсване на електрозахранването, с помощта на печката можете да затоплите къщата и да готвите храна. Най-важното е, че трябва да се занимавате с поставянето на професионалистите на печката.

  3. Пещи не само служат за отопление на къщата, с тяхната помощ в Русия винаги са били ангажирани в събирането на продукти за зимата: те сушени гъби и плодове. В допълнение, пещите служат като отлично лечение за появата на настинки.
  4. (Виж също: Фурна с тигели със собствени ръце)

Перете себе си


Технически характеристики на пещното устройство


Като цяло има много видове пещи. Ако планирате да построите столица, най-добре е да направите тухлена фурна. Основните конструктивни елементи на пещта за отопление на къщата са камината (контейнера, в който се натоварва горивото) и димоходната камера (димния димоотвод). На езика на професионалистите тази система се нарича конвективна. Така цялата структура на пещта се състои от два големи елемента:



  • Подпосочът се намира под огнището. Тази част от пещта се състои от фундамент, пепелник, хидроизолация и изкоп.

  • Супертанната част се състои от димоходна камера, въздушна камера (понякога камера за готвене), отвеждащ тръбопровод и тръба.
  • (Виж също: Проста фурна със собствени ръце)

Горивната камера (горивната камера) е предназначена за изгаряне на гориво (дърва за огрев, въглища, брикети). Основното качество на камерата е да съхранява до 3/4 от горивото, необходимо за изгаряне. Размерите на камината се определят в зависимост от това колко топлина се очаква да бъде нагрята. Ако стаята е малка, можете да я спрете при ниска топлинна мощност. В този случай ширината на горивната камера ще бъде 13-16 см. Ако се приеме, че просторните помещения ще се нагреят, ширината на горивната камера трябва да бъде най-малко 25-28 см.

Дължината на камерата и в двата случая е стандартна и се определя в зависимост от типа гориво. Например, ако искате да използвате дърво, дължината на камерата трябва да бъде поне на дължината на стандартния дървен материал (50 см). Ако възнамерявате да използвате брикети от дървено брашно, горивната камера може да е по-малка. Стандартните брикети се произвеждат с дължина от 15 до 16 см. Между другото, този вид гориво се характеризира с повишено излъчване на топлина.



Важно е да знаете: перката трябва да поддържа високи температури добре и в същото време да осигурява достъп до кислород за поддържане на процеса на горене. Правилно разположената камина е 50 успешна работа на пещта. (Виж също: Индукционни пещи)



Под горивната камера има място, където, при изгарянето на дърва, летящата пепел ще падне. Тя се отделя от горивната камера чрез решетка (решетката, върху която държите дървото в процеса на камината).

Направете тухлена фурна по-лесна, ако следвате простото правило: ширината и дължината на горивната камера трябва да са няколко пъти по-големи от размера на тухла. Камерата за гориво, като пепелянката, има врата. И всеки елемент трябва да бъде оборудван с независими врати. За пепелника вратата е необходима по две причини. В пещта вратата е леко отворена и осигурява захранването с кислород, необходимо за процеса на изгаряне. Въздухът, който идва отдолу (от пепелния съд), укрепва тежестта и активира горенето. Освен това пепелта трябва периодично да се почиства от натрупана пепел.

Направете тухлена фурна


Характеристики на конструкцията на комина


Вторият най-важен елемент е коминът (системата за димни канали). Тази система директно се свързва към камината, от която навлиза горещ въздух. Под влиянието на студения въздух, идващ от зонера, горещата се издига нагоре и осигурява равномерно загряване на тухлената система (пещта се загрява). (Виж също: Фурна за оранжерията)

За оптимално нагряване на пещта трябва да се спазват следните правила:



  • Повърхността на димния канал от вътрешната страна трябва да е гладка.

  • Напречното сечение на канала в диаметъра не трябва да е малко. Грубо казано, колкото по-голямо е напречното сечение, толкова по-лесно и по-бързо горещият въздух преминава през димния канал в тръбата. Приема се да се направи канал за дим с размерите на тухла. Например, 1x1 / 2 тухли. Необходимо е да се оформи каналът по такъв начин, че основната част от топлината да остане в долната част на пещта.

  • Не последният важен елемент на всяка пещ е коминът. Целият допълнителен процес на пещта зависи от това колко добре е сглобен. Коминът служи за отстраняване на изгорелите димни газове в атмосферата и осигурява необходимата тяга за прототипа.

  • Недопустимо е да направите комин под билото на къща или вана. Целта на структурата на ролята не играе. Комин с нисък косъм няма да може да осигури правилното натоварване. Съответно печката ще се нагрее по-лошо, по-дълго, топлопреносът ще бъде много по-нисък. Най-неприятното е, че когато пещта гори, димът ще влезе в стаята.


Устройството на руската фурна


При спазване на горепосочените принципи за изграждане на тухлена пещ може да се направи руска печка. Основните разлики между руската пещ и стандарта за домашно отопление са:



  • Размерите (стандартната руска печка е много по-голяма от съвременните й колеги).

  • Наличие на легло.

  • Наличие на отдела за готвене. С неговата помощ можете не само да готвите и да изпържите съдовете (за това се използва плочата). В руска фурна можете да печете пайове, както и да се занимавате с изпичане на глинени продукти.




Размерите и модификациите на руските пещи могат да бъдат напълно различни. Така че, вместо дивана, можете да оформите малка площ, на която могат да се изсушат гъби и плодове. Стандартният дизайн трябва да има следните размери: височина (от пода до леглото) - 180 см, широчина - 140-150 см и дължина от 214 до 220 см.

Като цяло размерите са впечатляващи. Но не забравяйте, че преди къщите да са построени от дърво. Стандартната форма на къщата е "петте стени". Често в къщите не бяха издигнати преградни стени, отоплителната структура раздели пространството на къщата. Това направи възможно ефективното затопляне на цялата жилищна площ. За да подредите основата на руската печка, най-добре е да използвате тухли и камъни.

Как да си направим руска печка



МОЛЯ, ЗАБЕЛЕЖКА: Основата трябва да бъде разположена толкова мощна, колкото и за къщата. Само по себе си, дизайнът на фурната тежи твърде много (помислете за размерите). Ето защо на етапа на изливане или полагане на основите на къщата е необходимо да се определи мястото, където ще бъде разположена отоплителната структура. Основата е издигната едновременно с основата на къщата. На този етап е необходимо да се намери професионален готвач, който да дава указания на строителите.



За да оформите качествен нагревател или камък, трябва само да използвате червена огнеупорна тухла. Разпространени тухли са необходими, стриктно спазвайки правилата за полагане на всеки ред. Най-важното в опаковането е несъответствието на шевовете на всеки ред. За сила в отвора (четвърти ред зидария), задайте кофража. Като цяло трябва да се постави редица тухли за устройството на руската пещ. И опаковането на всеки ред има свои собствени нюанси. Направи си го, разбира се, можеш. Но това ще отнеме достатъчно време. Не беше нищо за това, че по-рано тайните за полагане на печките бяха прехвърлени от господаря на ученика. И студентът усвои уменията за много дълго време, от 3 до 7 години.

Днес класическите руски пещи са положени от няколко любители на древността. Сега адаптираната версия е модел на руска пещ, наречена "Икономика". Този модел се характеризира с по-малки размери: дължина - 140 см, височина 140 см и ширина от около 900 cm отличителна черта на този тип - структурата на комина (загряване настъпва не само в долната част, а в горната част) .. В допълнение "Економика" разполага с две горивни камери. Едната се използва за готвене, а втората се използва директно за отопление.


Пещи за бани


С пещи за отопление на къщата е повече или по-малко ясно. Много хора се интересуват от въпроса как да се направи печка за вана. Принципите на полагане на фурната за вана са същите като при всяка фурна. Помислете за основните етапи на зидарията, присъщи на печките в сауната или "печките", както се наричат ​​в народа:



  1. Основният критерий за сауна е високата топлинна емисия, никой не харесва пара на температура + 40 ° С. Съответно, нагревателят трябва да бъде построен по такъв начин, че да осигурява висока температура, да поддържа горивния процес за дълго време и в същото време да бъде огнеупорен.

  2. Нагревателят задължително поема фундамент. За това е достатъчна пясъчно-циментова замазка. Що се отнася до всяка печка, за полагането се използват само червени огнеупорни тухли. Самата схема на полагане на печка за сауна е по-проста от печката за къща. Трябва да започнете да го разпространявате от огнището, мястото, където ще гори огънят.

  3. Оформяйки огнището, трябва да подсилите вратите за камина и пепел. За да направите това, достатъчно е да използвате силен проводник. Резервоарът за вода е най-добре покрит със слой от азбест или глина. Това ще предотврати деформация на резервоара при нагряване.

  4. За да може отоплението да оправдае името "каменка", трябва да използвате естествени камъни, за да образувате пара. Камъните обграждат тръбата на комина, през която преминава горещият въздух. След като камъните се нагорещят, можете да ги пръснете с вода, за да получите пара. Нагревателят винаги се намира в ъгъла на парната стая.


Направете печка за сауна, дърва за огрев



ЗАПОМНЕТЕ: Всички парни помещения обикновено са завършени с дърво (облицовка). Над 90 ° C могат да се запалят дървени повърхности. За да направите това, имате нужда от ъгъл, в който се намира нагревателят, изложени с тухлен или огнеупорен керамичен гранит, таванът над конструкцията е най-добре покрит с железни листове.



Видове пещи


Много жители на града, след като гледат западните филми, гравитират не към стандартните руски печки, а към камините. При закупуване на къща с отопление на печката, те първо се питат как да направят камина от печката. При наличието на добре изградена пещ, тя не може да бъде разглобена, а комбинирайте две в едно: направете пещ-камина. Основната характеристика на такава пещ е наличието на две горивни камери. И един от тях трябва да бъде оборудван с прозрачна врата с огнеупорно стъкло. Втората камера се използва за плота.

В допълнение към разнообразието от видове печки за баня и дома можете да направите барбекю със собствените си ръце или да направите желязна печка. Железни пещи "Burzhuyki" се използват широко за отопление на оранжерии по време на студове или за отопление на неотопляема градинска къща. Компонентите на тази пещ са много прости: метален контейнер (можете да използвате цев), тръба, камера за гориво, пепел, решетка и метални крака.

Ако решите да построите барбекю, първо трябва да определите мястото, където ще бъде разположена тази печка. За да направите това, е по-добре да използвате сенчестото място далеч от съседния район. Основата за пекарното барбекю е недвусмислено необходима. За да направите това, достатъчно е да копаете дупка с дълбочина 25-30 см и да излеете областта с бетон. Можете да запишете и запълнете ямата с развалини, в които е поставена армировката. След това изсипете бетона с хоросан.

Структурата на барбекюто е съвсем проста. Ако погледнете конструкцията отгоре, тя ще прилича на буквата S. Едната половина от фурната трябва да се използва за пържене, втората носи обслужваща функция. Ще бъде удобно да го оборудвате с нещо като маса. За удобно готвене, внимавайте да не пречи на валежите. За да направите това, достатъчно е да изкопите в ъглите на обекта стълбовете, на които ще бъде закрепена палатката. Основното е, че палатката не трябва да бъде твърде близо до повърхността на фурната.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плюсове за живот извън градаПлюсове за живот извън града
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Изграждане на пещ със собствените си ръцеИзграждане на пещ със собствените си ръце
Тарифа за електроенергия в селските райониТарифа за електроенергия в селските райони
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Отопление в печкатаОтопление в печката
Тарифа за електричество от две частиТарифа за електричество от две части
Пазарът на недвижими имоти на голям градПазарът на недвижими имоти на голям град
Индукционни печки иновативни технологии в областта на оборудването за кафеИндукционни печки иновативни технологии в областта на оборудването за кафе
Строителство на къщи, вилиСтроителство на къщи, вили
» » Как да направите печка със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com