Как да направите самостоятелно направено оборудване за пенобетон със собствените си ръце?

Чували ли сте някога, че всяко развитие се развива с определена цикличност: след покачването има спад в производството, след това отново започва възстановяването и всичко се случва в порочен кръг? Подобно синусоидно развитие се осъществява на практика във всички сфери на живота.

Компоненти и оборудване за производство на блокове от пяна

Компоненти и оборудване за производство на блокове от пяна.

Те започнаха да живеят по-богати - всеки иска да построи къщи, гаражи, бани. Да, малко, което иска да построи човек - ще са налице материали и оборудване. И тук хората са изправени пред проблем, тъй като материалите са най-скъпата част от всички строителни разходи. Ако говорим за материали за довършителни работи, няма други възможности, с изключение на закупуването на всичко необходимо в мрежата за търговия на дребно. Но за да направите блокове от пенобетон в къщи е съвсем реалистично.

Самият технологичен процес не е труден, тъй като при производството на пенобетон е необходимо само смесване на циментова замазка с пяна и изливането на получената смес в матрици. Всички необходими съоръжения за производството на пенобетон могат да бъдат закупени в специализирани магазини.

Необходими материали и инструменти

Генератор на пяна за собствени ръце от пенобетон

Пяна генератор за пяна бетон със собствените си ръце.

Дори и с цената на оборудването, получените блокове от пенобетон ще бъдат по-евтини от тези, закупени в готов вид. Но можете да направите сами всичкото оборудване. За да направите това, трябва да имате следното:

  • ламарина;
  • електрически двигател (възможно е да се използва например двигател с вътрешно горене от моторен блок);
  • редуктор;
  • електрическо заваряване;
  • компресор;
  • метални тръби с различни диаметри (можете да използвате тръби за подстригване);
  • гумени маркучи.

Редът за изпълнение на произведенията

От листовия метал трябва да заварявате цилиндър. Всеки цилиндричен контейнер е подходящ. Основното е, че тя трябва да бъде силна, тъй като пяната бетон има прилично тегло. Стените на контейнера не трябва да се деформират под налягане от вътрешната страна.

Местоположението на контейнера за смесване може да бъде хоризонтално или вертикално. В горната част на резервоара е необходимо да се организира врата за зареждане с цимент, пясък и вода. В долната част трябва да има клонка с кран за разтоварване на готовия пенобетон.

Как да направите правилния микс?

Схема на генератор за пяна с високо налягане

Схема на генератор за пяна с високо налягане.

И сега трябва да оборудвате резервоара със смесване. В него (в централната част) имаме метална шахта. Долният край на вала трябва да бъде притиснат в лагера, който е фиксиран в дъното на миксера. Валът трябва да се закрепи колкото е възможно по-сигурно на разстояние от 20 см от горния разрез. За да направите това, корпусът на лагера е фиксиран в три посоки към резервоара за миксер. На вала е необходимо да се организира червячен механизъм за смесване. В горната част на вала трябва да има ролка, която е фиксирана с ключ. И сега трябва да осигурите надеждно задвижване: срещу вала на ролката трябва да е ролка от предавателната кутия, свързана с двигателя. Няма съществено значение как ще бъде организирано това. Структурата на рамката за местоположението на двигателя може да бъде различна. Най-простата версия на миксера е готова.

Пенообразувател за производство на пенобетон е основната част от цялото оборудване. За да се докаже това, има примери за факта, че много занаятчии използват обикновен бетонен смесител за смесване. Лесно е да се досетите, че можете да правите без миксер, за който говорихме. Дори обикновена тренировка със специална дюза ще помогне да се смеси. Но това не е опция, тъй като с толкова просто оборудване не можете да направите достатъчно блокове.

По тази причина миксерът трябва да е на разположение. И има следната връзка: колкото по-голям е обемът на миксера, толкова по-бързо ще изплатите всичките си разходи. Но няма да се занимаваме с изчисления, но ще се върнем към производството на пенообразуващ агент.

Използване на цилиндъра и тръбите за пенообразувателя

Схема на метална касета за пенобетон

Схема на метална касета за пенобетон.

Необходимо е да се направи просто устройство от метална тръба. Три тръби са заварени към тръбата (две трябва да бъдат разположени в крайната част, а третата - отстрани), две от които трябва да бъдат снабдени с кранове. Третата тръба на отклонението ще бъде изпускателна, така че е малко по-широка от другите две.

Всеки компресор е свързан към една отклоняваща тръба. За да направите това, е по-добре да използвате компресор с приемник, който е снабден с редуцирвен клапан и манометър. Така че ще бъде много лесно за вас да постигнете определено налягане и да го поддържате в оптимален работен режим за вас. Маркуч от контейнера с пенообразуващ състав се подава към страничната отверка. Не е нужно да очаквате, че този състав ще бъде подаван чрез гравитацията в смесителната камера. Правете всичко надеждно и поставете малка помпа.

Пенообразувателят е готов. Но това оборудване не означава, че можете веднага да получите гъста и надеждна пяна състав на него. Ще трябва да дрънкате с крановете дълго време, преди да достигнете оптималния режим на работа. И за да постигнете това, ще разберете какво се случва в смесителната камера.

Принцип на пенообразувателя

Принципът на пенообразувателя

Принципът на пенообразувателя.

Съставът на пенообразуващата течност, доставяна в камерата, трябва да преминава през стеснен отвор, след което той ще има висока скорост на изхода. Същото трябва да се каже и за подадения въздух. В камерата ще се случи турбулентно движение на движещите се среди и тяхното смесване.

Увеличаването на обема ще изгони пяната покрай изходящата дюза. Чрез маркуча тази смес трябва да се подава в сместа с бетон. На изхода от маркуча има смисъл да поставяте върха под формата на разширяваща се фуния. Така пяната ще получи още повече обем.

Прекалено много плашещи не струват, тъй като конкретните частици "погасяват" част от пяната по време на смесването. За да се гарантира високо качество на пяна ще трябва известно време да експериментира с различни комбинации от параметри: скорост на въртене на миксера, скоростта на потока от пяна, дори и скоростта на изпразване на сместа в съда може да се отрази на качеството на крайния продукт.

Важна част от оборудването е контейнер за формоване. Изглежда, че пяната бетон е лека, така че можете да направите форма от всеки материал. В действителност всичко не е толкова просто. Необходимо е първо да направите корпуса на резервоара според параметрите на очакваните блокове от пенобетон.

Размери на миксера за производство на блокове от пяна

Размери миксов миксер за производство на пяна блокове.

Обикновено се използват пропорциите на всички строителни блокове, включително обикновените тухли, 4: 2: 1. По време на строителството, тези пропорции са оптимални, тъй като зидарията на такива блокове осигурява надеждно свързване на редовете. Съответно, ако дълбочината на контейнера за формоване е 60 см, останалите му параметри трябва да са по-малки от 30. Разделете цялата ширина на контейнера с 30 см и поставете разделителните плочи. На кръстосано място те монтират пластини на разстояние 15 см една от друга. Между тях, плочите могат да се шарнират, като се правят разфасовки до половината от ширината в тях.

Препоръчително е да се разглобява контейнерът за формоване (с изключение на корпуса). Тази опция ще даде възможност да се произведат блокове от пенобетон с различни линейни параметри. За изграждането на един обект това може да бъде или да не е необходимо, но за производството на продукти за продажба (по поръчка), може да се предвиди такава мярка.

Регулатор на скоростта

Както вече беше отбелязано, качеството на пяната ще зависи от много, така че могат да се предвидят различни начини на работа на оборудването дори в хода на неговото производство. Няма да е излишно, ако се опитате да използвате многоетапна ролка. Така ще гарантирате промяна в скоростта на въртене на вала в смесителната машина.

Това може да се постигне и чрез промяна на текущото захранване към двигателя, но такова решение може да се нарече съмнително. Електрическият мотор бързо ще се провали, ако се промени токът. Но когато използвате двигател с вътрешно горене, за да постигнете промяна в скоростта на въртене на вала, може да използвате конвенционален ускорител. Оптимално използване на оборудване, оборудвано с такъв двигател, в зона, където захранването с ток е трудно.

Как да премахнете големи фракции от пясъка?

Схема за производство на пенобетон

Схема за производство на пенобетон.

Има голяма вероятност, че за производството на пенобетон със собствените си ръце ще се нуждаете от допълнително оборудване за пресяване на пясъка. Подходящо за това е или метална мрежа с малък отвор, или по-технологично оборудване под формата на просто устройство. За тази цел е направена метална рамка под формата на конвенционална маса, където метално сито е монтирано върху пантите вместо горната част на масата. В ъгловата част на ситото е фиксиран огънат вал, който трябва да задвижва електрическия мотор. Достатъчно е просто да хвърляте пясък върху повърхността на включената "маса" - и можете да вземете пресявания пясък под нея. Особено важно е такова оборудване в района, където добивът на чист пясък е трудно. И това е невъзможно без чист пясък, тъй като пенообразният бетон с добавки от камъчета е с лошо качество.

За да произвеждате пяна от бетон в голям обем, можете да намалите ненужното време до минимум. Например, в приемащия гърлото на миксера е инсталиран резач за отваряне на торбите с цимент: поставете торбата на устройството странично и целият цимент веднага ще се появи в контейнера.

Не бива да се забравя, че преди всичко водата трябва да се излее в смесителя.

Пяна можете да получите във всеки ред на зареждане на материали, но ако сухия цимент или пясък зареден, на първо място, той може да се запуши изхода, което значително усложни изпълнението на пяна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Определяне на размера на блокове от пенобетон за строителствотоОпределяне на размера на блокове от пенобетон за строителството
Производство на пенобетон от собствените си ръцеПроизводство на пенобетон от собствените си ръце
Как да направите завод за пенобетон със собствените си ръце?Как да направите завод за пенобетон със собствените си ръце?
Правилно изграждане на къща от пяна блоковеПравилно изграждане на къща от пяна блокове
Основната разлика между газобетон и пенобетонОсновната разлика между газобетон и пенобетон
Пяна единици с облицовка и изолацияПяна единици с облицовка и изолация
Изработваме оборудване за пенобетон със собствени ръце, изграждаме къщаИзработваме оборудване за пенобетон със собствени ръце, изграждаме къща
Тегло на пенобетонаТегло на пенобетона
Производство на пенобетон в къщиПроизводство на пенобетон в къщи
Как да се изгради гараж от пенобетон блоковеКак да се изгради гараж от пенобетон блокове
» » Как да направите самостоятелно направено оборудване за пенобетон със собствените си ръце?
© 2021 BggeHat.com