Производство на пенобетон от собствените си ръце

Пяната бетон се характеризира с високо качество и ниска цена. Цената на този материал може да стане още по-малка, ако го направите сами. Пяната бетон се избира поради факта, че има незначителни тегловни, топлинни и звукоизолационни характеристики. Фобамболите не се страхуват от огън. Можете да направите пенобетон със собствените си ръце и да изградите стени, които ще имат нисък коефициент на поглъщане и свиване на водата. Penoblocks перфектно се справят с външни агресивни влияния.

Схема за производство на пенобетон

Схема за производство на пенобетон.

Технологията на производство не е толкова сложна и в резултат на това е възможно да се получат екологосъобразни продукти, които могат да бъдат реализирани чрез организиране на бизнес за производството на блокове вкъщи.

Необходими инструменти и материали за производство

  • манометър;
  • помпа;
  • цимент;
  • пясък;
  • вода;
  • пенещ агент;
  • втвърдител;
  • грес за плесени;
  • парогенератор;
  • инсталация на компресора.

Подготовка преди началото на работа

Таблица на пропорциите за производството на пенобетон

Фигура 1. Таблица на пропорциите за производството на пенобетон.

За да се получи пенобетон в количество от 1 m3, ще е необходимо да се подготви:

  • 300 кг цимент;
  • 200 кг пречистен речен пясък;
  • 150 литра вода, от които 50 литра са необходими за образуването на пяна;
  • 2 л пенообразувател (синтетичен или на основата на естествени съставки);
  • втвърдител;
  • грес за плесени.

Най-често срещаните и евтини са пенестите агенти на марките PB 2000 и Lux (UCSC). Количеството на разпенващ агент в състава трябва да зависи от необходимата плътност на продуктите.

Плътността на пяната, която се използва за звукоизолация, подреждане на окачени тавани, стени или сглобяеми блокове трябва да се ограничава до ограничение на 600-900 кг / м3, за външни облицовки - 1000-1200 кг / м3, за производството на сглобяеми панели - 1200-1600 кг / m3.

Пяната от бетон се нарича още клетъчен бетон. Този материал може да се различава в различна плътност, поради тази причина при производството на пяна блокове за различни цели и плътност, трябва да се използват различни видове цимент.

Автоматизираните блокове от пяна изискват закупуването или наемането на подходящо оборудване.

Схема на генератор за пяна

Схема на генератора на пяна.

По този начин се нуждаете от парогенератор, който може да произвежда 200 литра в минута или повече. Работата не може да бъде без бункер. Ако не сте се занимавали с производството на пенобетон, ще има достатъчно монтаж, чиято мощност е 2,2 kW, а работният му обем трябва да бъде приблизително 280 литра.

Пяна бетон след подготовката за изливане във форми, стандартният размер на който ще позволи да се получат блокове с размери 200х300х600 мм. Днес в магазините можете да намерите оборудване, представено от готовия комплект.

Следва да се отбележи, че след пяната бетонът се изсипва в матриците, той трябва да претърпи етап на сушене, което предполага наличието на специално оборудвана стая.

Характеристики на производството на пенобетон

Единият е способен да произвежда пенобетон с различна плътност. В резултат на това е възможно да се получи материал с плътност в диапазона от 200-1500 kg / m2, специфичен индикатор ще се определи от базата на пропорциите.

Схемата на производствения процес е разделена на три отделни етапа, първата включва подготовка на смес, в която влизат пясъкът и циментът. Крайните пропорции ще се определят от очакваната плътност на крайния продукт. За да се получи индекс на средната плътност, еквивалентните части на цимента и пясъка трябва да се вземат като основа. Освен това се приготвя разтвор, който е отговорен за разпенването. За да се получат продукти със средна плътност, трябва да се използват само около 5 g концентриран пенообразувател. След това излят състав е хвърлен от форми.

Таблица на сравнението на характеристиките на газобетон и пенобетон

Характеристики за сравняване на таблици на бетон и пенобетон.

За получаването на смес на база цимент и пясък е необходимо да се използва цимент Портланд М-400 или M-500, който е да се добави към малката фракция, лишен от всички възможни примеси глина кварцов пясък. Водата може да се използва. Той обикновено е лишен от киселинни или алкални съставки. Полезни пропорции за независимо производство на пяна в съответствие с ГОСТ 21520-89 и 25485-89, съдържащи се в таблицата на фиг. 1. Пропорциите на сместа ще помогнат за производството на клетъчен бетон в количество от 1 м³.

Някои майстори за производството на пяна блокове се опитват да направят самите форми, като използват шперплат или листова желязо. Важно е да наблюдавате спазването на геометричните форми - в противен случай крайните продукти няма да отговарят на изискванията.

Най-често срещаният материал за самопроизводствени форми е шперплат, тъй като е доста силен и има незначителна стойност. За да направите плесента, трябва да изрежете листа от шперплат до необходимите размери, за да свържете частите заедно, което ще ви позволи да получите уникална кутия. Тя може да бъде инсталиран проводник, и вътрешното пространство на кутията ще постави полиетилен, като шперплат са склонни да абсорбират влага, която може да предизвика преждевременно сушене на сместа. Последното обстоятелство ще бъде нарушение на технологиите. Самостоятелно изработените форми могат значително да намалят разходите, изразходвани за производствения процес на пенобетон.

Като смазващо вещество се допуска използването на суспензии, емулсии или разтвори. Разтворите могат да бъдат приготвени от шпинделно масло или твърдо вещество. Суспензии - готово циментово масло, графит и други смазочни материали. Емулсиите се представят от две разновидности. Първият може да бъде получен от 85-89 течности, 10-15 хигола 3 марки и 1 сапун за пране. За тази цел можете да използвате други компоненти в следните съотношения: 89 течности, 10 синтетични кисели емулсола и 0,6 сода.

Таблица на показателите за физичните и техническите свойства на пенобетона

Таблица на показателите за физичните и техническите свойства на пенобетона.

Възможно е да се произвежда пенобетон самостоятелно, само чрез приготвяне на пенообразуващ агент, който също се продава готов. Тогава ще е необходимо да се смесва само с течността, което ще направи възможно подготовката за работа. Пенообразуващият агент може да бъде произведен независимо. Струва си да се има предвид, че това ще намали цената на този компонент, но разходите за труд ще бъдат по-големи.

За самостоятелно производство разпенващ агент е необходимо да смаже, и след това се смесва с натриев хидроксид в количество от 150 г, 1 кг Колофонът с 60 грама на лепило за дърво. Съставът трябва да се загрее и след това да се смеси, докато сместа достигне еднаква консистенция. Въпреки факта, че такъв пенообразувател е много по-евтин, някои господари не искат да влагат много енергия в него и да харчат много енергия. Като се започне от това, е икономически целесъобразно да се придобие готов състав.

Технологичен процес на производство на пенобетон

Смес от пясък и бетон трябва да бъде включена в бункера-миксер, след което компонентите трябва да претърпят интензивно смесване. По време на процеса е необходимо да се добави малко течност и готов пенообразувател. След като се образува стабилна пяна, можете да добавите втвърдител. Калциевият хлорид е най-разпространеният вариант на втвърдителя. Като правило, обемът му е 1-2 от количеството цимент. След 3 минути разбъркване, сместа може да се счита за готова.

Тя трябва да бъдат запълнени с грес предварително обработената форма, където и да се остави да изсъхне за период ограничен до 48-60 часа, докато вътрешната температура трябва да се поддържа между + 50 ° С до 60 ° С Пяната от бетон след изливането трябва да се обработва с дълбок вибратор. След като сместа се е уталожила, тя отново трябва да бъде обработена с вибратор. След демонтирането на формите, те могат отново да бъдат сглобени, ако е необходимо, за да бъдат използвани за по-нататъшното производство на пенобетон.

За да се избегне напукване на основата на пенобетона, формите, пълни със сместа, трябва да бъдат защитени с полиетиленов филм. Ако от готовия пенобетон се предвижда да се произвеждат продукти по метода на рязане, съставът трябва да се напълни с големи контейнери и след това, когато съставът е полусушен, той може да бъде нарязан. Технологичният процес трябва да се извършва при температура не по-ниска от + 5 ° С.

Когато пенобетонът е приведен в готовност, той може да бъде съхраняван в палети и изпратен на строителната площадка.

Пяната от бетон ще отговаря на всички изисквания, ако се произвежда с помощта на технология.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите самостоятелно направено оборудване за пенобетон със собствените си ръце?Как да направите самостоятелно направено оборудване за пенобетон със собствените си ръце?
Foamblocks със собствените си ръце на домашно оборудване как да направя?Foamblocks със собствените си ръце на домашно оборудване как да направя?
Как правилно да изпълнявате мазилката от блокове от пянаКак правилно да изпълнявате мазилката от блокове от пяна
Как да направите завод за пенобетон със собствените си ръце?Как да направите завод за пенобетон със собствените си ръце?
Самопроизводство на пенобетонСамопроизводство на пенобетон
Penobloka плюсове и минуси на материала за изграждане на частна къщаPenobloka плюсове и минуси на материала за изграждане на частна къща
Изграждане на къща от пенобетонИзграждане на къща от пенобетон
Keramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материалKeramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материал
Състав на пенобетона и подготовката муСъстав на пенобетона и подготовката му
Основната разлика между газобетон и пенобетонОсновната разлика между газобетон и пенобетон
» » Производство на пенобетон от собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com