Foamblocks със собствените си ръце на домашно оборудване как да направя?

Продуктите, изработени от пяна бетон, се използват активно от разработчиците за изграждане на вътрешни помещения и частни къщи. По желание пяновите блокове могат да се произвеждат самостоятелно, което ви позволява да намалите значително разходите за строителни дейности.

Пяна бетон - модерен материал с масив от оперативни предимства

Penoblocks поради множество уникални свойства са идеални за изграждането на нискоетажни сгради. Продуктите, изработени от пенобетон, се характеризират с:

  • Висока екологична съвместимост. Те се състоят изключително от естествени, напълно безопасни компоненти.
  • Отличен топлоизолационен потенциал. Блокът се състои от клетъчен бетон, напълнен с въздух. Тази структура на материала не позволява да се нагрява вътре в къщата през лятото и не изпуска топлината през зимата.
  • Лесна инсталация. Плоковите блокове се обработват лесно, нарязват на размери и се инсталират на ръка.
  • Оперативна надеждност. Материалът не се страхува от химически въздействия, той добре се съпротивлява на атмосферните валежи.
  • Пожарна безопасност. Разделянето на плътни блокове с дебелина 15 см не се запалва за 3-4 часа.
  • Повишена здравина и ниско тегло. Теглото на пенобетонните продукти е 2.5 пъти по-малко от това на стандартните тухли. Поради това минималното натоварване е върху основата на сградата. Можете да спестите много от подредбата на фондацията. Високоякостните блокове от пяна осигуряват компресионен товар до 100 килограма на кубичен сантиметър.
Пяната бетон се отличава с висока якост и ниско тегло

Пяната бетон се отличава с висока якост и ниско тегло

Също така сред заслугите на пенобетона се отбелязва неговата отлична шумоизолация и повишен индекс на течливост. Благодарение на последната собственост процесът на правене на такива блокове със собствените им ръце се опростява и става достъпен за повечето домашни занаятчии.

Оборудване за производство на блокове от пяна - какво ще се изисква?

Пяната бетон се произвежда вкъщи с помощта на проста технология. За нейното изпълнение се използват следните устройства и устройства:

  • генератор за пяна;
  • компресор;
  • бетонов миксер;
  • помпа;
  • форма.

Можете да направите генератор на пяна със собствените си ръце. Принципът на действие на такива устройства е елементарен. Сместа от пенообразен концентрат се изпраща в смесителното отделение под ъгъл от 90 градуса, където се смесва с въздушния поток. Силата на натиска действа върху разтвора. Сместа се подава в специална дюза (има пресечена форма). В него съставът първо се компресира и след това се разширява. След това разтворът под налягане се изстисква в специален патрон, където се получава пяната.

За приготвяне на домашно генератор трябва да се закупи и свързани в серия (чрез съединители) тези елементи - заключване и регулиране на клапаните за подаване на въздух и смес смесителна камера, пресечен дюза (магазини в продажба устройство, наречено Laval) с диаметър 1 cm, penopatron. Необходима е и дюза с мрежеста шайба и резба. Някои майстори използват перални, вместо дюзата Laval. Но е по-добре да не се прави това, тъй като ефективността на пенообразувателя може да бъде намалена с 20-40.

Домашното устройство за генериране на пяна функционира от компресора. Ще ви е необходимо устройство, което осигурява налягане от около 5,5-6 атмосфери, с капацитет от поне 0,5 кубични метра на час. Директно пяният концентрат се допуска да бъде приготвен в отделен контейнер с капацитет от 150-200 литра. Сместа се подава към генератора от всяка домакинска помпа.

Пяна генератор за пяна бетон могат да бъдат закупени във всеки строителен магазин

Пяният генератор може да бъде закупен във всеки строителен магазин

Ако не искате да се занимавате със самостоятелно изработения парогенератор, можете да го купите в специализиран строителен магазин. Цената на такова оборудване е сравнително достъпна. Но има смисъл да правите сами форми. Те могат да бъдат изработени от листове от шперплат устойчив на влага, който трябва да бъде покрит с рамка от метал или от метални листове с дебелина около 3,5 см. Калъпът е обикновена кутия от необходимия размер. Определете предварително колко блока са планирани за една смяна. Продължете с това, смажете необходимия брой формуляри. Повторното им използване не е разрешено.

От какви блокове се правят - пропорциите на материалите

Продуктите от пенобетон за изграждане на частни къщи са изработени от цимент, пясък (натрошен или естествен), втвърдител и пенообразувател. Има нюанси. Циментът трябва да бъде с високо качество (клас M-400, M-500) без никакви чуждестранни примеси. Препоръчителната плътност на пясъка на кубичен метър е 600 кг. Можете да намалите разходите за правене на блокове. За да направите това, използвайте скрининг вместо пясък.



Пенообразувателят е лесно поръчан в магазин, който продава строителни материали. Наистина го подгответе със собствените си ръце. Необходимо е да се смесят 60 g дърводелство с лепило, 150 g натриев хидроксид и 1000 g колофон и тези елементи да се затоплят. Нагряването се извършва, докато съставът стане напълно хомогенен в консистенция. Втвърдителят трябва да бъде закупен готов. Независимо от това е трудно и икономически непрактично.

За да се получи един кубичен метър от висококачествен пенобетон (с плътност най-малко 600 kg / cc), е необходимо да се вземат компонентите в следната пропорция:

  • пясък (скрининг) - 200 кг;
  • цимент - 320 кг;
  • втвърдител - както е препоръчано от производителя;
  • пенообразувател - 1,2-1,5 л.

Вода (използвайте обичайната вода) се добавя в количество от 100-110 литра.

Самопроизводство на пенобетон - обща схема и характеристики

Първата стъпка е пълненето на бетоновия миксер с точното количество пясък, цимент и вода. Включете устройството и изчакайте равномерна композиция. След това се получи пяна (в домашен или фабричен пенопогенератор), добавете го към бетоновия миксер, запълнете необходимия обем втвърдител. Смесете отново за няколко минути. Продължителността на разбъркването за повече от 3-4 минути не е разрешена. Колкото по-дълго сместа се смесва, толкова повече пяна се унищожава, което е неприемливо, тъй като е изпълнено със значително намаляване на якостта и други характеристики на готовия пенобетон.

След пълнене на формата с получения разтвор, сместа се оставя за един ден

След пълнене на формата с получения разтвор, сместа се оставя за един ден

Следващият етап от работата е пълненето на формите с получения разтвор. След изливането сместа се оставя за един ден (понякога отнема повече време, за да се втвърди). Излагането на пенобетон се извършва при температура на околната среда 6 и повече градуса. Ако работата се извършва през зимата в неотопляема стая, тя трябва да бъде нагрята с електрически нагревател или топлинен пистолет. В един ден извадете блоковете от калъпите на палети, изчакайте още 12-24 часа.

Колкото по-качествен втвърдител използвате, толкова по-малко ще трябва да изчакате продуктите да се втвърдят.

Както можете да видите, целият процес на независимо производство на пяна блокове отнема не повече от два дни. С течение на времето ще можете да извършвате всички необходими операции много по-бързо. Така че, можете да направите качествени строителни продукти по-бързо. Компетентно организиране на технологичния процес и повишаване на неговата ефективност ще помогне на съветите на професионалисти, които са изброени по-долу:

  1. 1. Използвайте вода, нагрята до 30 °, за да смесите състава.
  2. 2. За да се ускори втвърдяването на сместа, добавете към нея около 1,5 (от общото тегло на състава) калциев хлорид. Тази добавка, наред с други неща, намалява риска от пукнатини. Той трябва да се използва при работа през зимата.
  3. 3. Ако се планира редовно производство на блокове от пяна, е желателно да се изградят прости парни камери, в които продуктите да се изсушат при температура +60 ° С. Поради това ще можете да намалите времето, необходимо за високото качество на състава.
  4. 4. Опитайте се да направите форми с правилната геометрия. Тогава готовите блокове ще отговарят на всички стандарти.
  5. 5. Пресформите от шперплат след изливане на покритието на композицията с филм от полиетилен и винаги смазване на метала преди запълване на пяната бетонова смес с всяко машинно масло.

Следвайте нашите съвети, ясно поддържайте препоръчителните пропорции, а вие сте сигурни, че ще получите домашен бетон с отлично качество. Пожелаваме късмет на всички майстори на къщи!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Определяне на размера на блокове от пенобетон за строителствотоОпределяне на размера на блокове от пенобетон за строителството
Penobloka плюсове и минуси на материала за изграждане на частна къщаPenobloka плюсове и минуси на материала за изграждане на частна къща
Свойства и характеристики на блоковете пянаСвойства и характеристики на блоковете пяна
Характеристики на Penobloka и приложение на блокове от пянаХарактеристики на Penobloka и приложение на блокове от пяна
Стандартно тегло на пяната 600х300х200 в условия на естествена влажностСтандартно тегло на пяната 600х300х200 в условия на естествена влажност
Изграждане на къща от блокове от пянаИзграждане на къща от блокове от пяна
Как да се изгради една къща от пяна блоковеКак да се изгради една къща от пяна блокове
Стандартни размери на пяна блокове за изграждане на къщаСтандартни размери на пяна блокове за изграждане на къща
Penoblock за шумоизолацияPenoblock за шумоизолация
Сортове светлинни стени блоковеСортове светлинни стени блокове
» » Foamblocks със собствените си ръце на домашно оборудване как да направя?
© 2021 BggeHat.com