Основни типове тухлена зидария

При строителството на сгради един от най-разпространените традиционни материали е тухла. Различни видове тухла позволяват да издигне стените, които не се различават само шевове модел (което е важно в последваща външна изолация на стената), но също така и от силата и топлинно спестяване функции.

Тухлена структура

Структурата на тухла.

Композитни елементи от зидария

Тухла е един вид монтажна единица. Чрез комбиниране на различни варианти на взаимно съгласуване е възможно да се изградят стени с различни характеристики.

За изграждането на тухлени стени се използват тухли от силикатни или глинени материали. По структура тухлите, използвани в строителството, могат да бъдат твърди или кухи. Пълните тухли позволяват изграждането на сгради с по-голям брой етажи. Невалидна тухла с по-ниска топлопроводимост.

На практика с течение на времето се развива конвенционална терминология, която описва съставните елементи на зидарията. Тази терминология ви позволява да не бъркате и да намерите общ език между различните участници в процеса.

Тухлена зидария

Схемата за тухлена зидария.

Основните термини, които описват отделните тухли, са:

  • леглото е основата на тухла, най-широката му страна, горното и долното легло се отличават с тяхното пространствено разположение;
  • лъжицата е тясно дълго лице;
  • Върхът е крайната част, която има най-малката площ.

В допълнение към тези понятия все още има концепции, които описват пространственото подреждане на елементите:

  • verst - редица тухли, които образуват външната или вътрешната повърхност на стената, съответно, различават между вътрешните и външните версти;
  • запълване - редици от тухли или други помощни материали, използвани във вътрешността обем на тухла зидария.

При извършване на работа, в зависимост от ориентацията на тухли, се прави разграничение между лъжицата и гънките. Съответно, в реда на лъжицата, тухлата е разположена по посока на стената, в перфорирана решетка - перпендикулярна.

Тухла дебелина на стените

При различни климатични условия дебелината на тухлената стена, за да се осигури удобен вътрешен микроклимат, трябва да бъде различна. Колкото по-студен е климатът, толкова по-масивна е стената.

Схема за облицовка и зидане на стени

Схема на облицовка и тухли на стените: 1 - обвързващ ред, 2-6 - лъжици.

На практика, най-често за изграждане на стени на жилищни сгради се използва зидария на два и половина, две или един и половина тухли. Според термичните характеристики на дебелината на такава стена в повечето случаи все още не е достатъчно.

За целогодишно живеене, къща с дебелина на стената от две или две тухли и половина изисква допълнителна външна изолация. Стените с дебелина от тухла се използват за изграждане на декоративни огради и стени на селскостопански сгради. Palkirpicha - оптималната дебелина за облицоване на декоративни тухли от главните стени на основната сграда.

Както вече беше разбрано, на практика дебелината на зидарията се определя в тухли. Това означава, че стената в половин тухла ще се състои от една лъжица от редове. Съответно, дебелината на една тухла се характеризира с една редица изхвърляне.

Други общи дебелини ще бъдат комбинация от възможното подреждане на редове:

  • един и половина тухли - един ред на тухла и един ред на половин тухла;
  • два и половина - един ред на половин тухла и две в тухла.

Бандаж на редове: характеристики

По време на строителството задължителното условие трябва да бъде изпълнено - всяка тухла трябва да се поддържа от минимум две долни части. Изпълнението на това условие ще увеличи общата пространствена твърдост и якост на конструираната структура.

Стени с въздушни междинни слоеве от обикновена и ефективна тухла

Стени с въздушни междинни слоеве от обикновени и ефикасни тухли: а - с метални връзки, б - с връзки от тухли.

Има видове превръзки:

  1. Едноредова или верижна превръзка. Този тип включва редуващи се паралелни и перпендикулярни редове от тухли. Характерна черта е съвпадението на вертикалните шевове.
  2. Многоредова зидария. Променящите се редове са малко по-различни. Няколко перпендикулярни реда обикновено се задават на 5-6 лъжици. Този метод понякога се нарича шест реда.
  3. Вариант на многоредовия вариант ще бъде зидарията без обличане на хоризонталните редове на външния гребен. Вертикалните шевове на надлъжните редове ще съвпадат. Структурната здравина ще бъде осигурена чрез лигиране на вътрешната греда, запълването и частично поради външните букови редове.
  4. Алтернативно обвиване (холандски или фламандски). В този случай, във всеки ред, надлъжното и напречното разположение на тухлите се редуват.

В допълнение към вертикалните и хоризонталните фуги, напречните шевове също трябва да се припокриват. Компетентното обличане насърчава създаването на силна монолитна структура, която може да издържи дългосрочни експозиции без никакви щети.

Проектиране на зидария

Според видовете строителство, тухлите могат да бъдат от няколко типа:

  • твърдо или твърдо вещество;
  • Добре;
  • с въздушен слой;
  • с вътрешна инсталация на нагревател;
  • котва.

Монолитна зидария

Видове съединители

Видове съединители.

Целият обем монолитна зидария е изцяло изработен от тухли.

Стените, построени с тази технология, са най-издръжливи, но имат най-голяма топлопроводимост.

При неблагоприятни условия феноменът на замръзване е възможен.

За да се изключат такива случаи, е необходимо увеличаване на дебелината на обграждащите конструкции на къщата, което не винаги е възможно и често е ирационално.

Изход от подобна ситуация може да бъде използването на външна или вътрешна изолация на самата стена чрез промяна на нейния дизайн. Това е използването на т.нар лека зидария.

зидария Добре



Дизайнът също предвижда създаването на вътрешни кухини на ямките, които могат да бъдат запълнени с различни материали (opilkobeton, седимент изолация, плътни минерални нагреватели, Епс). Гнездата се образуват поради факта, че външните вериги са разположени на разстояние.

Гъстотата се осигурява от наличието на вертикални непрекъснати прегради.

Тухлена зидария

Тухлена зидария.

Когато се използва за пълнене на изолирана изолация, склонна към уплътняване и свиване, се препоръчва да се използва диафрагма на разтвора. Това е циментово-пясъчна замазка, разположена на повърхността на изолацията.

За по-голяма якост, замазката е подсилена с телена мрежа. На всеки 5-6 реда тухли се подреждат замазки.

Този тип мембрана не само предотвратява свиването на изолацията, но и подобрява дизайна на кладенеца като цяло.

Вместо замазка могат да се използват един или три напречни редици тухли. Улиците в ъглите на сградата са направени с увеличена дебелина на външната стена.

Зидария с въздушни междинни слоеве

Опростете монолитната стена, като създадете въздушни кухини в нея. Характерна особеност на този вид зидария е наличието на непрекъснат вътрешен и външен верст, а монтирането на тухли за запълване не е близко един до друг, но с малки интервали.

Вътрешният въздух ще играе ролята на допълнителен топлоизолатор, като поддържа силата на звука.

Обличането на външните и вътрешните ветрища се извършва чрез поставяне на един или два гънки. Такива връзки се подреждат на всеки 5-7 реда лъжица тухли.

Използването на този метод изисква внимателно измазване както на външната, така и на вътрешната повърхност на стената, за да се избегне нейното издухване.

Зидария с вътрешна изолация

Схема на видовете тухлена зидария

Схема на видовете тухлена зидария.

По-нататъшното развитие на стенната структура с въздушните кухини е пълненето на вътрешни кухини с нагревател.

Този метод също е донякъде подобен на кладенец. За разлика от тях, обаче, размерите на кухините са по-плитки. Гнездата са оформени по такъв начин, че да могат да монтират минерална изолация под формата на плочи или рогозки.

Стандартната ширина на такъв нагревател ще бъде кратно на 50 мм. Размери на изолацията 600x800 мм. Съответно, за да се улесни процесът на инсталиране на празното пространство, е необходимо да се формират подобни или множество измерения.

Процесът на издигане на стените се осъществява в съответствие с многослойната схема на обличане. На всеки 5-7 редици лъжица тухла се припокриват с един или два гънки.

Котва Зидария

Системата за закрепване представлява постоянен кофраж, в който се излива бетон.

Формата на стените на кофража се извършва от външните и вътрешните вериги. Тъй като котвите служат като тухлени тухли, простиращи се в пространството между стените.

При издигането на стените празнотата, образувана периодично (на всеки 3-5 реда тухли), се запълва с бетон. За подобряване на топлинно спестяващите свойства се препоръчва използването на шлака, стърготини, разширена глина като пълнител за бетон.

Зидарски шевове: препоръки

Обемът, който се приписва на разтвора в шевовете между редовете, е около 20 от общия обем на сградата.

Въз основа на практическия опит, дебелината на шева е около 12 мм. Този шев осигурява изискваната якост на структурата при минималния дебит.

При нанасяне на разтвора върху контактните повърхности е необходимо пространството да се запълни напълно без излишък. Когато ставите са недостатъчно запълнени с хоросан, силата на зидарията се влошава и неговата термична пропускливост се увеличава чрез издухване.

В зависимост от степента на напълване на шева, решението се отличава:

  1. Празни шевове. Хроматът се отстранява от ставите до дълбочина 10-15 мм, за да се увеличи адхезията по време на следващата мазилка.
  2. В подрязването. Шевовете се запълват с промивка с повърхността на стената.
  3. В бара. Външни лицеви шевове с помощта на специални инструменти, свързани декоративна форма на профила.

Избирайки този или друг тип тухлена зидария или използвайки комбинации от няколко, е възможно да се построят къщи, които най-добре отговарят на обкръжаващите ги условия, с най-ниски разходи за труд и разходи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разумна консумация на тухли на 1 куб.м зидария при построяването на къщаРазумна консумация на тухли на 1 куб.м зидария при построяването на къща
Броят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къщаБроят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къща
Видове и избор на тухли от строителни материалиВидове и избор на тухли от строителни материали
Тухлена къщаТухлена къща
Правилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качествоПравилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качество
Предимства на изграждането на къщи от тухлиПредимства на изграждането на къщи от тухли
Предимства и недостатъци на тухлени сградиПредимства и недостатъци на тухлени сгради
Как да поставим стенаКак да поставим стена
Как да изберем облицовъчна тухлаКак да изберем облицовъчна тухла
Стенни керамични материалиСтенни керамични материали
» » Основни типове тухлена зидария
© 2021 BggeHat.com