Как да си направите собствен камина с кръг за отопление на водата

Някои обещаващи технически разработки, свързани с устройството на домашните камини, са в състояние да повишат тяхната ефективност. подобряване дизайна на всички влияещи върху аспекти, така че мярката за ефективност за твърди камина гориво успя да се повиши от 20 на 80. Но дори и тези успехи не са допринесли за факта, че камината е станала пълноправен устройство за отопление на къща или апартамент. Освободената топлина има местен характер. Камината, независимо колко е ефективна, може да загрява въздуха само в една стая, в която е инсталирана.

Въздухът има слаба топлопроводимост, така че топлопреминаването няма да бъде извършено, затова трябва да използвате трансфера на материята. Въздухът, който се използва като такова вещество, е нецелесъобразен, защото, докато се движи през стаите, ще има бързо охлаждане.

В най-отдалечената стая въздухът вече ще е студен, но водата напълно се подхожда като охлаждаща течност, поради своята висока специфична топлина. В тази статия ще обсъдим как можете да изградите камина с водна схема за отопление, ще проучим работата на цялата система и нейните елементи поотделно.

Тухлена конструкция в къщата
Тухли, построени от собствените си ръце

Малко за отоплителните системи

За да се достави топлина във всяка стая в къщата, има нужда от основна линия, през която да циркулира водата. Като такъв се използват багажници, пластмасови или метални тръби. Водата отделя топлина в специални радиатори, монтирани в долната част на стаите. Охладената вода се връща към източника на топлина.

Между другото, организацията на отоплителната система е разделена на отворена и затворена.

  • Отворени системи. В отворена система водата циркулира през наклона на тръбите. Той влиза в горната точка, благодарение на конвекцията, а след това без външна намеса прескача всички стаи, като постепенно понижава нивото. Връща се в котела чрез тръба, която се нарича връщащ поток. Възможността за разширяване с повишаване на температурата се осигурява от наличието на разширителен съд, монтиран на тавана. Той е скрит от гледката и заема най-високата позиция. Когато се нагрява, обемът на водата се увеличава и се принуждава в разширителя. След охлаждане се получава обратният процес.
  • Затворени системи. Затвореният разширител помага да се увеличи налягането в системата, когато водата се нагрява. Това допълнително предпазва системата от прегряване, тъй като по-късно настъпва врязване при повишено налягане. При затворена система типичната циркулация е осигурена със специална помпа. Най-често главната за затворена система е направена от пластмасови тръби. Те се състоят от няколко слоя, които осигуряват топлоизолация. По този начин водата се доставя в правилната стая, без да губи енергия. В металните тръби топлината преминава през метала, докато се движи. От друга страна, тази топлина не излиза навън, а в стаята, затопляйки я. Спорите на привържениците на метала и пластмасата остават релевантни по всяко време.
Схема на експлоатация на водната система
Схемата на отоплителната система

Част от системата, която осигурява транспортната функция, не ни интересува. Теорията за нейното функциониране е необходима, за да се направи отопление от собствените ръце. Като източник, който ще затопли водата, можете да използвате газов котел или електрически.

Камината като бойлер се превръща в многофункционално устройство. Той продължава своята мисия да осигурява външната декорация на помещенията и да създава комфорт от възможността да обмисли процеса на горене, но да затопли всички помещения, да използва камина с водно отопление.

Сравнително ниският коефициент на ефективност, особено в близост до камина с отворена камина, не ни позволява да се надяваме на висококачествено отопление в периода на силни студове. Но за една малка къща тази опция е напълно подходяща. Ако е възможно да се свърже и изключи камината от отоплителната система, тогава е възможно да се реализира идеалният вариант.

Фурната е в работно състояние
Пещта, която беше пусната в експлоатация

Идеята е, че основното отопление поема устройството, което е предназначено за тази цел. В подходящия момент камината се включва и дава допълнителна енергия. В къщи, когато собствениците напуснат за известно време, камината може да бъде затворена и да остави основния бойлер да работи.

Камина инсталация

В сравнение с онези камини, с които имаме асоциации, камина с водна схема има някои разлики, тъй като трябва да може да затопля водата. Това се случва с помощта на топлообменник, метален резервоар, в който водата циркулира, се нагрява от пламъка. За да се увеличи активната площ, топлообменникът е направен под формата на лабиринт или серпентина.

Отопляемата вода не влиза веднага в основната отоплителна система, тя се натрупва в резервоара. Такава батерия позволява избор на топла вода според нуждите. Възможно е да се свърже водопровод за захранване на къщата с топла вода.

Метални тръби в камината
Вградено коминно маршрутизиране

Акумулаторът в камината ще доведе до неоправдано увеличение на размера на последния, така че резервоарът се инсталира отделно, веднага след излизането на главния от топлообменника. Самият топлообменник все по-малко осъзнава прякото действие на пламъка. За да се предотврати активното разрушаване на метала, намотката е потопена в кухината на камината, напълнена с вода. Такава камина с водна риза все повече се използва в организирането на отопление на малки къщички.

самостоятелно строителство

Независимата работа без привличане на специалисти носи не само спестяване на пари, но и неописуемо удоволствие от собствената си победа. Всеки майстор няма да пропусне възможността да сложи собствена ръка на водна схема за камината. За да направите това, цялата работа трябва да бъде разделена на две части: изграждане на сградата, чиято роля се изпълнява от тухлена камина и монтаж на топлообменник.

Изграждане на тялото



Изграждането на всяко съоръжение предполага задълбочена подготовка. Първо трябва да намерите необходимите чертежи, показващи реда на камината. Важно е да изберете само тези материали, които ще направят възможно изграждането на камина с водна риза под формата на отделни канали. Стените на ризата са запечатани със стоманени листове за уплътняване.

Строителството започва с основа. За това се изкопава яма, чиято площ е малко по-голяма от площта на бъдещата камина. За да попълните фондацията, ще ви е необходим следният материал:

  • натрошен камък;
  • пясък;
  • дъски за кофраж;
  • цимент;
  • покривен материал.
Началото на изграждането на камината
Първоначални етапи на строителството

Нивото на основата трябва да се издигне до нивото на пода. Преди началото на полагане на камината, равнината е облицована с листове покривен материал за хидроизолация. Корпусът на камината е изложен с огнеупорна тухла, а самата пещ е огнеупорна тухла от шалове. Като разтвор се използва глинена смес.

Приготвяне на разтвор - дълго занимание. Първо трябва да разгледате глината за съдържание на мазнини и след това да я накиснете, за да приготвите фино смляна смес от глина и пясък. Днес вече можете да си купите приготвени и измерени смеси, което е достатъчно, за да се разрежда според инструкциите и те ще бъдат подходящи за полагане на камини. Поради голямото разнообразие от смеси внимателно прочетете инструкциите, които описват обхвата на приложение.

Започва да поставя камината с хоризонтални редове, които служат като основа. Това е стандартната процедура за всички модели. На този етап е важно да се наблюдава хоризонта на изградената база. След това се формира пепелта, като задължителна част за всички камини на твърдо гориво. Изграждането на пещта е подобно на повечето проекти, но финализирането на този етап е отличителна. Въпросът е, че сега е необходимо да се инсталира топлообменник, в противен случай няма да има такава възможност.

Топлообменник

Най-простият модел на топлообменника е малък резервоар с два фланеца, към които ще бъдат свързани тръбите. Едната тръба ще захранва студена вода, а другата - с гореща вода. Пламъкът има разрушителен ефект върху метала. Освен спада на температурата, не забравяйте и химическите ефекти на продуктите от горенето. Материалът за топлообменника може да бъде метален с дебелина около 4 мм. По-малката дебелина значително ще намали ресурсния капацитет.

Изграждането на камината
Изграждане на камина

По-точните размери на топлообменника зависят от конкретния дизайн на камината. Съгласно инсталираните размери, листът от желязо е покрит. Необходимо е да се използва заваряване за изграждане на резервоар.

Ако опитът от заваръчните работи е достатъчен, помислете за незабавно увеличаване на ефективността на устройството, извършването му от секции, регистри, под формата на лабиринт или намотка. Лабиринтът е направен от парчета метални тръби и завъртащи ъгли със същия диаметър.

Завършване на строителството

Когато топлообменникът е готов, той трябва да бъде интегриран в камината. Съгласно схемата се формират щандове, върху които резервоарът ще почива. Бобините на топлообменника трябва да са извън камината, което ще осигури възможност и удобство за ремонт в случай на непредвидени ситуации.

Образуването на горивната камера е завършено чрез припокриване с образуването на димен дим. Последният етап е изграждането на комин. Планът му често е изключен от инструкциите, тъй като се счита, че за камините за твърдо гориво коминният канал трябва да е прав и ориентиран вертикално.

След като целият разтвор изсъхне (и това може да отнеме до десет дни), можете да започнете да зареждате системата с вода. В първите дни внимателно проверявайте всички връзки за течове. Ако в отворена система изтичането води само до намаляване на нивото на водата, тогава в затворена система изобщо няма да има циркулация.

При използване на камина, в която устройството има водна схема, като допълнителен топлинен генератор е необходимо да се обмисли превключването на веригата в или извън системата. С помощта на байпасен вентил е възможно да се изключи захранването с вода в системата и да се използва камина през лятото само за да се стои на източник на открит пламък.

Надяваме се, че сега сте станали по-ясни как да направите камина с водно отопление от собствените си ръце. Задачата, разбира се, е отнемаща време, но с дължимата грижа е доста решаваща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да използваме камина за отопление на къщата, какъв вид гледка е най-добре за неяКак да използваме камина за отопление на къщата, какъв вид гледка е най-добре за нея
Как функционира камината, ние разглеждаме всички известни варианти на такива устройстваКак функционира камината, ние разглеждаме всички известни варианти на такива устройства
Устройството на камина с въздушно отопление, за да направи ръцетеУстройството на камина с въздушно отопление, за да направи ръцете
Камини във вътрешността на селска къщаКамини във вътрешността на селска къща
Пелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристикиПелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристики
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Как да използвате ефективно печки-камини, за да дадеКак да използвате ефективно печки-камини, за да даде
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Отопление на къщата с каминаОтопление на къщата с камина
Камини за отопление на къщатаКамини за отопление на къщата
» » Как да си направите собствен камина с кръг за отопление на водата
© 2021 BggeHat.com