Как да поставите линолеум върху бетонния под

Линолеумът придобива голяма популярност от дълго време и независимо от появата на нови покрития продължава да е в търсенето. Можете да го стекате на различни места, един от най-популярните е бетон. Предимството на бетона е неговата монолитна и плоска повърхност, която улеснява полагането на материала.

Избираме и купуваме материал - 3 класа линолеум

Животът на пода зависи от качеството на подовата настилка. Когато избирате линолеум, помислете за натоварването, което покритието ще има, температурния режим и нивото на влажност. Линолеумът се класифицира в три класа: домашен, полуобзаведен и търговски. Колкото по-дебели са материалите, толкова по-трайни и издръжливи. Домакинството се използва за жилищни помещения в апартамент и къща, където има ниска интензивност на движение.

Полупрофесионални ястия в офиси, училища, лечебни заведения и други помещения с нисък и среден трафик. Най-големият товар обхваща магазини, хотели, търговски центрове, така че се използва най-трайният тип - търговски. При избора на цвят вземете предвид следните препоръки:

  • закупуване на материал за няколко стаи, изберете покритие в едно цветово решение, това визуално ще направи помещенията по-просторни;
  • Малка снимка е подходяща за малка стая;
  • покупка на материал с марж, особено ако трябва да коригирате картината: материалът трябва да е с дължина и ширина най-малко 10 см по-дълъг.

Бетонът е добър топлопроводим материал, така че дори и при комфортна температура в стаята той остава студен. На пода е топло, трябва да вземете покритие от консултант. Линолеумът се произвежда без основа и с тъкан, филц или пенеста основа.

Структура на линолеума

Ако използвате еднослоен балатум с бетонна основа в хола, допълнителна подкрепа ще трябва да купуват или да направите суха замазка MDF, шперплат или подобен материал, а това допълнителни разходи. Оптимално за дневните е линолеумът с основа от филц. Филцът действа като топлоизолатор и субстрат: благодарение на меката му структура, той покрива незначителни неравни покрития. Материалът с тъканна основа привлича със своите характеристики и ниска цена.

Преди да закупите балатум, ние измерваме размерите на стаите и избираме начина на полагане, за да изчислим количеството материал. При закупуване на корица, обръщаме внимание на модел, тъй като при настройката на чертежа е възможно превишаването. Помолете да вземете избраното лепило и мастика от линолеум. Препоръчително е да закупите материали от един производител, което ще даде възможност да получите най-добрия резултат.

Правилно подготвена основа - гаранция за качествено покритие

Преди полагане трябва да подготвите основата. За да направите това, извадете старото покритие, разкъсайте го с шпатула и го извадете с парчета. Ако нещо не е възможно да премахнете шпатулата, например остатъците от мастило или лепило, ги почистваме с метална четка. След като завършихме демонтажа, ние оценяваме повърхността.

Линолеумът е еластичен материал, следователно, ако има грапавост и грапавост на пода, всички недостатъци ще бъдат видими на повърхността. В допълнение, линолеум на неравна повърхност се простира и губи характеристиките си на изпълнение, вместо да служи за 5-7 години, тя ще работи само няколко години. Ето защо, полагането вкъщи изисква перфектно плоска основа, която може да бъде направена с циментова замазка или бетонно покритие.

  • Подравняване със смеси

За изравняване ние подготвяме рогозки, мистрия за фугиране, ниво на строителството, дълга релса или метален профил. Можете да използвате циментово-пясъчни разтвори или полимерни саморазливни съединения. В крайна сметка трябва да получите напълно плоска бетонна основа.

Работата с циментова замазка е по-трудоемка, в сравнение със саморазливните разтвори, които се нанасят с слой от 2 mm и се сушат за половин ден. Преди да започнете работа с циментова замазка, трябва да маркирате самолет, който ще служи като ръководство за изравняване. На едната стена очертаваме хоризонтална линия и продължаваме работата, като се движим перпендикулярно по стените. В резултат на това получаваме равномерна повърхност по стените.

След това изберете на пода визуално квадрат със страна от 50 см., Напълваме с циментова замазка. Изравнете разтвора със шпакла и мистрия, като проверявате равномерността на нивото на сградата. Когато повърхността е изравнена, в края на мистрия, отново нагласете повърхността, така че да няма неравности и кухини. След това попълнете по същия начин следващия квадрат, проверявайки линията на стената и проверявайки нивото на равновесие. По този начин, изливаме целия етаж. Нека бетонът се втвърди, отнема няколко дни.

  • Рехабилитация на бетонна основа

Ако бетонната основа има малки дефекти, те могат да бъдат коригирани с циментова замазка. Приготвяме малко количество циментова замазка от пясък, цимент и полимерни добавки. Ние поставяме разтвора в купа или контейнер, удобен за работа. За да запазите сместа здраво на старата основа, преди да я инспектирате, проверете дефектните зони, премахнете разбитите и разхлабени слоеве. Използвайки мистрия и шпатула, поставяме сместа върху бетонна основа, така че тя напълно запълва всички пукнатини и кухини, като я изравнява отгоре. След процедурата подът трябва да се изсуши добре, така че да може да бъде покрит с покритие.

Ремонт на покритието

Технология за наслагване - спазваме правилата



Преди да полагаме корица, почистваме бетонната основа от прах и прах със собствените си ръце, по-добре е да се измие. Нека повърхността да се изсуши добре и да продължи работата. Температурата в помещението трябва да бъде не по-ниска от 18 градуса, влажност на въздуха - не над 68. Над бетонния слой хидроизолационен материал, например, полиетиленово фолио, това ще направи подовото отопление, ще увеличи звукоизолационните характеристики и ще увеличи експлоатационния живот на пода. Листовете на филма се припокриват, така че да се припокриват помежду си с 20-25 см, филмът трябва да излезе на стената с 5-6 см.

За полагане на линолеум ще ви трябва следните инструменти и материали:

  • шпатула;
  • валяк;
  • четки;
  • остър нож или нож;
  • рулетка;
  • маркер или молив;
  • линия;
  • цокъл;
  • летви за врати;
  • ъгли;
  • двустранна лента за шотки;
  • мастило или лепило;
  • праймер.

Положеният линолеум е разположен на пода с дебелина около 8 см по стените. Ако помещенията са с нестандартни размери, рязането на материала става по-сложно. За да сте по-лесни за работа, първо трябва да изготвите план за правилното поставяне на линолеум. След това използвайте лента и маркер, за да прехвърлите размерите на платното.

След това отсечете целия излишък, оставяйки разстояние от 0,5-1 cm между стената и ръба на покритието за компенсиращата междина, необходима за термично разширение.

Линолеум облицовки

За да направите точното подстригване, огънете ръба на линолеума и на обратната страна, направете бележки с молив или маркер, след това изчертайте линия с надлъжно влакно и го изрежете. В ъглите правим разрези по диагонала. Ако има ниши, ние ги измерим, ние правим рязане с надбавка. В местата на издатините правим срезове по диагонал и изрязани в линолеум, съответстващи на размерите на перваза. Под тръбите изрежете дупките по същия начин. Ако в стаята има колони или проекции, които изискват фигурно рязане, изрязваме шаблоните от картон, върху който е по-удобно да изрежете материала.

При рязане на линолеум, не можете да се притеснявате за точността на ръбовете, ако се окажат неравномерни, ще ги затворим с первази. Ако е необходимо да се присъединят няколко парчета, ние ги поставяме на скута 2-3 cm, докато ние гледаме да съответства на модела. При предварителното рязане на покритие наблюдаваме, че материалът възможно най-плътно се прилепва към стените, поради което не е необходимо да се правят големи квоти. След рязане, облицовъчният материал се заглажда от ролката от центъра до краищата, оставяме го в тази форма за няколко дни, за да изгладим гънките и вълните. Следващите стъпки зависят от избрания начин на полагане.

Начини на полагане - кой трябва да използвате?

Ако линолеум стела в стаята с мебели и малък кръст, няма нужда от допълнително фиксиране материал е достатъчно, за да го поправите, като первази периметъра и в вратите - прагови ивици.

В други ситуации, трябва да изберете един от начините за полагане:

  • поправете го на касета с шотландска лента;
  • паста с мастило или лепило.

Първият метод се използва за малки помещения, където често ходят и ако материалът не е прекалено груб. Процесът се състои в създаване на пода на оригинална мрежа от шотландски стъпало на половин метър. Ние ще залепим материала към тази мрежа. Scotch ще ви помогне да оправите покритието по-добре. Първо лепете лентата на бетонната основа, без да сваляте горния защитен филм. След това разпространете капака, ние работим последователно с всяка половина. Ние огъваме половината от линолеума, сваляме защитната лента от лентата и внимателно полагаме кърпата, като притискаме материала към пода с ръце и с помощта на ролка. Същата процедура се извършва и с втората половина на покритието. Алтернатива: залепете мрежестата мрежа на шпакла първо с балатум, след това извадете защитата и я притиснете плътно към пода.

Ние правим висококачествени стави - получаваме красив под

За да се получи висококачествено балатурно покритие, технологията на полагане не е достатъчна, ако вече се използва ролка, отколкото ширината на помещението, тогава е необходимо да се поставят няколко ленти от материали и заваръчни съединения. Има два начина за заваряване: студено и горещо. Първият метод е по-достъпен, тъй като не изисква специален инструмент и много време. За работа се нуждаете от лента за боя, дълга лента, специално лепило и остър нож. Алгоритъмът на слепване е последователност от стъпки:

  1. 1. Линолеумът е припокрит.
  2. 2. След като нанесете лента, изчертаваме линия, върху която ще изрежем кърпа.
  3. 3. По-нататък по изчертаната линия правим рязане.
  4. 4. След свалянето на подрязаните ивици ние се присъединяваме към платната.
  5. 5. Залепваме лентата върху рязането, прорязваме свободното пространство по линията на съединяване.
  6. 6. В получения пропуск попълнете лепилото.
  7. 7. Когато лепилото изсъхне, извадете залепващата лента.

Горещото заваряване отнема повече време, изисква точност и точност, но в резултат шевовете стават невидими, продължителността на експлоатацията на покритието е удължена. За извършване на процедурата са необходими специални заваръчни апарати и полимерни кабели. Вкарайте краищата на платното в съответствие с шаблона. В заваръчната машина поставете кабела и го загреете до 300 градуса. Започваме работа от стената и се движим в средата на стаята. Разтопеният кабел се излива в пролуката между платната. Когато материалът се втвърди, изрежете излишния с нож със сърповидна форма или друг остър инструмент. Получаваме стегнат, едва забележим шев.

Премахнете притока

">
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология на полагане на линолеум на дървения подТехнология на полагане на линолеум на дървения под
Как да поставите линолеумКак да поставите линолеум
Технически характеристики на полуобработения балатумТехнически характеристики на полуобработения балатум
Един от най-добрите подови настилки линолеум синтетичниЕдин от най-добрите подови настилки линолеум синтетични
Характеристики на избора на подови плочки pvcХарактеристики на избора на подови плочки pvc
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
» » Как да поставите линолеум върху бетонния под
© 2021 BggeHat.com