Как да поставите линолеум

Съвременният строителен пазар предлага огромен брой нови материали, които се появяват с развитието на нови технологии. Но традиционните материали все още не са излезли на преден план и запазват позицията на шампионата. Един такъв материал е линолеумът, името произлиза от латинския израз "linum oleum", което означава - ленено масло. Тази подова настилка е външно привлекателна, удобна за използване и най-важното е икономична. Ако потребителят е определен с избора на такова покритие, тогава, като правило, той не се интересува от разходите за поставяне на линолеум. Те обикновено се занимават с въпроса как да полагат линолеум на дървен под, или как да полагат линолеум по такъв начин, че експлоатацията му е дълга и че не губи свойствата си преди време.

Но за да разрешите този проблем, първо трябва да изберете типа линолеум. Какви са общите черти на този ролков декоративен материал, като подови покрития, ние знаем?

Линолеумът като материал:

  • линолеумЕластичен.
  • Durable.
  • Durable.
  • Устойчив на мазнини, влага и киселини.
  • Лесно се почиства, поради което се използва в помещения, където е необходимо да се извършва често мокро почистване (кухня, коридор, коридор и др.).

Всички горни предимства на линолеум ще се показват само ако е поставен върху основата, която е правилно подготвена. И все пак, колко правилно да сложите линолеум? Трябва да знаете вида на линолеума, използван за отговора на този въпрос.

Видове линолеум

1. В зависимост от производствената техника:

  • Поливинилхлорид или линолеум от PVC.видове линолеум
  • Glyftal linoleum.
  • Балатум-Relin.
  • Колоксилин линолеум.

2. В зависимост от степента на износване:

  • Домакински балатум.
  • Полу-търговски линолеум.
  • Търговски линолеум.

3. От присъствието и характера на рамката:

  • Линолеумът е основен - има един, два или повече слоя с дебелина до 3 мм. Използва се при производството на плочки. Използва се в помещения с висока влажност (душове, сауни, плувни басейни и др.).видове линолеум1
  • Линолеум с пенополирана основа - е полу-гъвкав валяк с дебелина 2-3.5 мм. Подходящ за всекидневната, независимо от показателите за влага.
  • Нетъкани с тъкан (юта) основа - покритието е с дебелина до 5 мм, включва горен слой (PVC) и долен слой, който е базиран на естествен или синтетичен юта или филц, е инсталиран в жилищни райони с ниска интензивност движение на хора и необходимите повишена топлоизолация на пода.

Тази класификация е важна, не само за да се разбере как правилно да се направи линолеум, но и да се прави правилно.

Процесът на полагане на линолеум преминава през следните етапи:

  • Подготовка на пода и линолеум.
  • Рязане на линолеум.
  • Стифиращ.

Подготовка на пода и линолеум

Подготовка на подовата настилка за балатумЗа да направите правилно линолеум, трябва да спазвате следните правила:

1. Полагане на линолеум се извършва само след приключване на всички строителни работи в стаята (това важи и за тапети).

2. Необходимо е стаята да е затворена и чиста.

3. Спазване на постоянна температура (не по-малко от 15 ° C) в продължение на най-малко два дни.

4. Влажността в помещението не трябва да надвишава 75.

5. Основните изисквания за секс:

  • Суха.
  • Ниво - максималната разлика в височината може да бъде не повече от 3 мм / 4 м².
  • Чисто - няма боя, прах, разтворители, уплътнители, лепило.
  • Липса на дефекти.

6. Преди да започнете работа, линолеумът трябва да се съхранява най-малко два дни в стаята, където ще бъде поставена, така че да се адаптира към индикаторите за влага и температура.

7. За да се стабилизират размерите и напълно да се премахне нагъването, линолеумът трябва да се навие над вече подготвената основа и да се държи в такава позиция за няколко дни.

8. Често има въпроси относно това как да поставите линолеум върху бетонния под.

Основата на бетона изисква предварителна подготовка:

  • Почистване.подготовка на подове
  • Да се ​​отървем от туберкулозите.
  • Пълнене на кухини с циментова замазка.
  • Запълване с изравняваща смес.
  • Повърхностна обработка с грунд.


С много неравна повърхност - по-добре е веднага да се произведе бетонна замазка.

И все пак, ако цялата работа по подравняване на пода е направена правилно и линолеумът е правилно положен, тогава, ако е необходимо, можете да инсталирате ламинат вместо старото покритие. Обикновено няма въпроси за това как да поставите ламинат, например върху линолеум или керемиди.

Рязане на линолеум

рязане на леннолийАко не изолация линолеум, рязане на фаза започва с предварителен rasstilki субстрат - например, изолацията или звук изолационна покритие, на базата на който се състои от разпенен PVC. Този субстрат е поставен на два слоя и шевовете му са залепени с лента за боядисване.

За по-добро и по-евтино полагане на линолеум, първо трябва да определите количеството му, за което трябва да знаете ширината и дължината на лентите. Също така е важно да знаете, че в наклонени или кръгли помещения отпадъчните материали се получават повече от правоъгълни. Много отпадъци и след диагоналното подреждане, което не може да се каже за паралела.

За по-точно отрязване на линолеума е необходимо да се направи това, като се вземе предвид свиването, което се получава при сушене. Линолеумът PVC обикновено дава 2 свивания - поради това трябва да се вземе предвид определена толерантност. Не можете да подрежете линолеум със стена, това е изпълнено с неговата арка. За да се избегне това, е необходимо да се отреже отрязана ивица от балатум от двете страни на стената с 5 см.

Ако е необходимо да се заобиколи всяка проекция, тогава линолеумът трябва да се завърти на стената назад и назад, контурите на перваза са очертани, след това нарязани. Всички монофонични ленти от линолеум са подредени така, че светлината от прозореца да пада по ставите и те са невидими. Разрязването на линолеума с рисунка се прави, като се вземе предвид нейното съвпадение. Нарязаните парчета материал трябва да лежат около 10-15 дни.

За извършване на качествено рязане е необходимо да се използват специални инструменти:

  • Остри ножове, няколко парчета (за маркиране - трапецовидни, за окончателните парчета - кука-форма).
  • С шпатула със зъби и дължина 150-200 мм.

  • Дървена шпатула, която се нанася от вискозни маски и лепила.
  • Течно лепило, което се използва за заваряване на шевове.
  • Дървен или метален владетел с дължина не по-малка от 2 м.
  • Лепилната лента е двустранна.

Полагане на линолеум

Полагане на линолеумПо-често полагане на линолеум произвеждат по два начина - стайлинг сух, или залепване.

1. Суха инсталация

По-препоръчително е да се използва този метод на помещения с малки размери (15-20 м²). Предварителна обработка на стари подове (плочки, бетон, дърво) - изравняване на всички пукнатини и дефекти. Ако имате стар балатум, трябва да го махнете. Веднага след като линолеумът се върти, фиксирайте краищата му към основата:

  • Към бетона - пробийте дупки и ги залепете с дървени тапи, които по дължина са равни на винтовете.
  • Към дървото - с помощта на ноктите с стъпка от 50 мм.

2. Свързване на линолеум

Този метод се използва в помещения, в които е необходимо да бъдат част от линолеум 3, поради високото натоварване на пода, или когато трябва да се разбира интензивна експлоатация стая (преместване на мебели, оборудване, и така нататък. Г.). Пълното залепване се използва най-добре в стаи с площ над 30 м². Преди да започнете да полагате линолеум, трябва внимателно да почистите повърхността на пода.

За по-добро залепване на линолеума, е по-добре да го подправите.

След като грундът напълно се изсуши, можете да продължите с лепенето:

  • Лепилото се нанася в тънък слой с четка или четка върху задната повърхност на лентата. Повърхността на пода е покрита с по-дебел слой мастик, който след това трябва да бъде изравнен с назъбена мистрия.
  • На кръстовището оставете лента с ширина 8-10 см, която не се размазва с лепило.
  • След това се извършва гъсто покриване на покритията, като се използва валяк или, по-надеждно, пясък, който преминава от средата към ръбовете, като по този начин отстранява въздуха. Всички излишни лепила и мастика се избърсват с парцал.
  • Ако се образува оток или вълна, върху такива места се поставят дъски или шперплат, върху които трябва да се постави тежък "товар" и се оставят за три дни. 

линолеум 1Свързването на фугите се извършва по два начина - студено и горещо заваряване.

Студено заваряване - на пода, на кръстопът, се прилага специална лепилна лента. След това едно от платното е покрито с мастика и залепено. На края на кърпата, която е залепена, се прилага "студено заваряване" и двата листа се притискат плътно.

Методът на горещо заваряване е както следва. След залепването в малките канали, разположени между платната, се сервира специален сешоар с горещ кабел. Този метод изисква специално оборудване и се извършва от специалисти, които знаят точно как да поставят правилно линолеума.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Споделяме опит, колко правилно да слагаме линолеум на дървен подСподеляме опит, колко правилно да слагаме линолеум на дървен под
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Как да поставите линолеум
© 2021 BggeHat.com