Монтиране на топъл под

Като подови настилки, плочките са доста студени материали и следователно не са много удобни. Как да се реши този проблем в помещенията (например, в баня или баня), където просто да не правя без плочки? Отговорът на този въпрос е много прост. За да стане топлата стая и да останеш в нея, беше удобно, трябва да се изпълни инсталиране на топъл под плочката. технология този процес не е с огромна сложност. Ето защо, ако имате дори и най-малката представа за строителни работи, следвайки нашите инструкции, можете да направите подово отопление със собствените си ръце. За подреждането на отоплителната система на пода е най-добре да използвате специални нагревателни подложки или термичен филм. Съществуват и случаи, когато се използва водна отоплителна система.

Много важен етап е компетентният дизайн на инженерните мрежи, тъй като изборът на оборудване и материали без проект може да доведе до допълнителни финансови разходи. И ако се опитате да спестите от тях, можете да закупите оборудване, което не може да осигури желаното отопление на стаята. Ето защо не трябва да се пренебрегва изготвянето на проекта.

Когато поръчвате проект за компетентен специалист, опитайте се да предоставите най-точна информация за стаята и в бъдеще ясно следвайте правилата за инсталиране на система от топъл подове.

Първо, решете коя от съществуващите версии на топлата под ще бъде по-подходяща в тази стая. В този случай е необходимо да се вземе под внимание не само методът за подреждане на топлата под и неговите технологични характеристики, но и условията, при които тази система ще функционира.

Не е лесен избор на типа топъл под

За да се определи вида на отоплителната система, е необходимо да се изследват подробно достойнствата и недостатъците на всяка от тях.

Помислете за принципите на инсталиране на воден под.

Трябва да се отбележи, че това е по-сложен процес, за който е необходимо допълнително време, за да се проверят оперативните му възможности. Подът за топла вода обаче е много по-икономичен по отношение на употребата, особено ако източникът на топлина е газ или кондензационен котел или слънчев колектор. Цената на инсталирането на тази система ще бъде една трета от цената на цялото оборудване като цяло. Основната част се отнася за отоплителния котел, но в големи помещения тези разходи напълно се оправдават.

Ако е необходимо, системата за отопление на водата може да бъде преобразувана в друг вид енергия и гориво. Трябва да се отбележи, че правилно инсталираната система за отопление на водата се намира в цялата площ на помещението, включително и местата, където се намират мебели. Това е важно при пренареждане на мебели в бъдеще.

Недостатъкът е, че отнема много място за оборудване на необходимото оборудване (помпи, бойлер, колектори).

Проектирането на отоплителната система за подовете се състои от две части:

1) Отоплителна система

2) Подово покритие

Минималната допустима диаметър на тръбата - 2 см, дебелина на дъската - не по-малко от 3 см и дебелина на изолацията -. 2 до 20 см В резултат, ние получаваме увеличаване на средното ниво етаж на 10 или 13 см.

Не включвайте тръби при инсталиране на топла вода.

По отношение на топъл кабел, инсталирането му е много по-лесно за неговата технология и отнема по-малко време. Цената на съоръженията ще бъде около 30 от общата сума, изразходвана за оборудване, но не трябва да забравяме, че разходите за отопление значително ще надвишават разходите за водния под. Електрическа отоплителна система - един от най-скъпите видове отопление.

Такъв етаж работи само с помощта на електричество, друго гориво за него е невъзможно.

Полагайки кабела, трябва да знаете точно местоположението на мебелите, в противен случай областите, които ще бъдат под него, могат да станат много горещи, а кабелът от своя страна ще изгори.

Значително предимство е, че автоматизацията за управление на топлата електрическа мрежа заема много малко пространство.

Монтиране на топъл под плочката изисква изграждането на циментова замазка със замазка от 3 до 5 см. Дебелината на термичните рогозки ще бъде около 3 мм. По този начин се оказва, че височината на топъл кабел е много по-малка от водната.

Обобщавайки, можем да кажем, че е препоръчително да се инсталира вода етаж в една голяма стая на повече от 10 квадратни метра, както и електрическо поле ще бъде от значение в най-малките стаи в къщата, като в банята или на балкона.

Схема за инсталиране на топъл под

Преди оборудването на който и да е от описаните типове топъл под, е необходимо да се направи схематичен чертеж на инсталацията на нагревателни елементи - тръби, рогозки или филм. Правилно е направила схемата на монтаж, възможно е да не се съмнявате в неговата допълнителна работоспособност. Подробният чертеж на топла вода и електрически под ще ви помогне да избегнете грешки по време на монтажа и ще бъде полезен и при поправката. С негова помощ можете точно да определите местоположението на подовата настилка, където е поставена отоплителна схема.

Класическата схема за монтиране на отоплителна система е т. Нар. "Змия" или "спирала". Останалите схеми копират само елементите на тези две.

Подреждане на топъл под за ламинат



След като разгледахме подробно технологията за инсталиране на отоплителната система под ламинат, можем да заключим, че в този случай идеалният вариант е топъл инфрачервен под. Това са ленти, които са изработени от специален електрически полиетилен или полиестер, в който са ламинирани специални нагревателни елементи.

Основните предимства на отоплителната система, базирана на термичен филм:

  • Повърхността на пода е равномерно затоплена в цялата площ на помещението
  • Ниска консумация на енергия - при работа с термостат за отопление 1м² се консумира само 40W.
  • Дебелината на материала е само 0.3 мм, което не влияе на височината на пода

Горепосочените предимства могат да се добавят към скоростта и лекотата на инсталиране на този тип под.

Оценявайте собствената си сила в тази трудна материя, която ще ви помогне инструкция при монтаж на топъл под. Ако сте на практика никога не се сблъскват с този вид работа, а след това в мрежата може да се намери специален видео на "Монтаж на подово отопление", от които можете да се съберат много полезна информация.

Изграждането на система за подово отопление, базирано на термичен филм, включва много стъпки.

Първо трябва да определите местоположението на термостатите на стената, както и повърхността на пода, върху която ще се монтира нагревателният филм.

След това трябва да подготвите базата - да я почистите от отломки и при необходимост да се приведете в съответствие. След това материалът с топлинно отразяващи свойства се поставя върху подготвената повърхност и местата на ставите му се фиксират с помощта на лепилна лента.

Ние поставяме термо филма стриктно според схемата. Лентите трябва да бъдат разположени с контактите към терморегулатора и по дължината на стаята, така че да има по-малко жици и точки на свързване.

Режещите ленти се извършват по дължината на режещите линии, които се поставят върху термичния филм. Много е важно лентите да пасват плътно заедно. Спазването на това правило ще гарантира равномерно затопляне на стаята и ще предпази листовете от ламината от напукване.

За да предотвратите преместването на филмовите ленти при извършване на бъдеща работа, трябва да ги поставите с лепилна лента на топлинно отразяващия материал.

Следва инсталирането на контактни скоби върху медни проводни ивици. Това трябва да бъде направено по такъв начин, че едната страна на скобата е вътре в термичния филм, а другата - отвън. С помощта на комбинирани клещи натиснете контактните скоби здраво в медните ленти.

Линии за рязане на медни шини трябва задължително да бъдат изолирани с битумна изолация, която обикновено се продава с топъл под. Необходимо е също така да се изолират точките на свързване към скобите.

Термостатът е монтиран в най-удобната част на стената, така че да може да се свърже към изхода без да се използва отделно окабеляване.

Свързващите проводници са изложени на една от стените на стаята, и проводника на етаж - по шевовете топлоотражателно материал да се прикрие техния издатина над подовото отопление. Кабелът, който минава към терморегулатора, се поставя в специално подготвен канал или декоративна кутия за монтаж.

При свързване на свързващите проводници към термостата. Необходимо е да се придържате стриктно към електрическата схема.

В последния етап термичен сензор е монтиран под термичния филм, който е свързан към термостата. Термо-сензорът е необходим, за да се изключи отоплителната система, ако пода достигне определената максимално допустима температура. За да предотвратите повреда, при монтажа на топъл под ламинат се препоръчва да се инсталира този сензор в зоната с минимално натоварване на покритието. Сензорът се фиксира върху термичния филм с битумна изолация.

И накрая, свързваме нашия термостат с мрежата. Такава работа трябва да бъде поверена на електротехниците. Ако общият капацитет на отоплителната система на базата на термичния филм е над 2 кВт, тогава той е свързан чрез отделна машина. В този случай е необходимо да се вземе предвид мощността на останалите електрически уреди, които са свързани към мрежата.

Задължително е тестването на отоплителната система. За тази цел температурата на подовото отопление с приблизително 30 ° C е зададена на термостата. Когато топлинният филм се нагрява напълно, проверяваме отделно нагряването на всяка лента. С помощта на индикаторна отвертка е необходимо внимателно да проверите местата, в които са свързани проводниците, както и термичния филм. По същия начин можете да проверите качеството на изолацията.

Тъй като ламината - с нейните характеристики покритие, горната част на фолиото трябва да се предвиди специално полиетиленова пяна субстрат, който се скрие възможни нередности на пода. На върха на пяната полиетилен се поставя ламинат.

За топъл под, нанесете специален ламинат, който е маркиран със специален знак "топъл под". Това покритие практически не е чувствително към промени в температурата.

Използвайте подгрявания под непосредствено след ламинирания под. За да стартирате термичната филмова отоплителна система, достатъчно е температурата на нагряване на терморегулатора да не надвишава 30 ° С.

Поради студения под, стаята носи значителни загуби на топлина, така че системите за подово отопление са много популярни сред късметлиите собствени къщи и апартаменти. Топъл подът служи като отличен източник на основно и допълнително отопление на стаята.

]]>
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електричество или вода? Какъв вид отопление да изберете под плочкатаЕлектричество или вода? Какъв вид отопление да изберете под плочката
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Как да напълните топъл под с вашите ръцеКак да напълните топъл под с вашите ръце
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Как да поставите топъл под паркет на ръцетеКак да поставите топъл под паркет на ръцете
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Как да направите топъл под на лоджията със собствените си ръцеКак да направите топъл под на лоджията със собствените си ръце
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
» » Монтиране на топъл под
© 2021 BggeHat.com