Как да поставите подово отопление под плочката в банята

Вода с подово отопление

Подгряващите подове в банята са мечтата на всеки собственик на жилище, но мнозина се уплашат от въпроса за подреждането им. Особено, когато се планира да се полагат плочки като подови настилки. Всъщност плочката е отличен проводник на топлина, което означава, че не можете да се притеснявате за съответствието на температурния режим чрез монтиране на подово отопляем под под плочката.

Предимства на водния под

Основното предимство на такъв под е, че системата позволява равномерно разпределяне на топлия въздух в помещението. За разлика от обичайното отопление на помещението с помощта на радиатори, топлината не е постоянно на тавана, тя се издига равномерно и постепенно от повърхността на пода. Разбира се, цената на този вид отопление е много по-висока от тази за стандартната отоплителна система, но дава усещане за комфорт през цялата година.

В допълнение, заслужава да се отбележи и неговите предимства като:

  • независим контрол на температурата;
  • липса на радиатори в стаята;
  • не прекалено горещи или студени зони.

Етапи на създаване

Подгряващите подови настилки за плочки включват придобиване на гладка керемида, защото при използване на грапав материал топлопреносът е неравномерен. Въпреки това, в случай на поставяне на плочки в бани и бани, използването на гладка плочка е изпълнено с риск от нараняване на мокър, гладък под.

Важно! Полагането на водния под е отнемащ време и труден процес, който изисква определени знания и умения, така че ще бъде проблематично да вършите сами работата на мирянин.

Но все пак, ако има голямо желание да спестите пари и да придобиете опит в подреждането на пода в банята, можете да опитате да направите топла основа. Но в същото време е необходимо да се спазват основните етапи на монтаж и технологията за полагане на покритието.

Първият етап

Колекторна система, вградена в стената

Разпределителна кутия

Работата започва с вграден в стената корпусен колектор. За да направите това, направете бразда в стената на желания размер - като правило, тя се намира над пода. Целта на кабинета е да инсталира елементите за контрол на температурата и отоплителните системи да са свързани към отоплителния кръг.

След като гардеробът е оборудван, той се поставя в:

  • Захранващата тръба е водещата гореща вода директно от котела.
  • Тръба за връщане - събира вода, преминала през отоплителната система и отделя топлината.


Как да монтирате правилно шкафа, можете да научите от видеоклипа на всеки строителен обект.

На всяка от инсталираните тръби е монтиран спирателен вентил, който позволява безпроблемно отделяне от отоплителната система на необходимата част от къщата без последствията за отопление на други помещения. Това може да се наложи, например, по време на ремонт или когато отделни помещения не се използват или когато е необходимо да се намали температурата в единична стая. За постоянната циркулация на водата в системата трябва да се монтира циркулационна помпа.

След това колектор е свързан с клапаните. Към неговите входове с помощта на фитинги е свързан контурът на топъл под, направен от метална пластмаса. В близост до ръба на колектора, който се намира на противоположната страна на клапана, се монтира сплитер с изпускателен кран и аспиратор.

Вторият етап е инсталирането на отоплителна система

Диаграма за инсталиране

Принципът на полагане на тръби в специален субстрат

След като инсталацията на колектора е била извършена, е време да се справим със самата водна система. Базата е внимателно изравнена, почистена от прах и мръсотия. Гладка повърхност - това, разбира се, не е най-важното условие за инсталиране на топла вода. Но големите разлики могат да доведат до неравномерно нагряване и факта, че тръбите ще се огънат. И това може да наруши връзките им.

След това водонепропусклив материал се разпростира върху цялата повърхност, чиито панели са поставени с припокриване, а ставите се фиксират с конструктивна лента.

Преди да поставите топъл под плочката, по целия периметър на стаята е необходимо да лепирате специална лента, компенсираща термичното разширение на замазката. Освен това, за да се намалят топлинните загуби, е необходимо да се постави слой изолация на повърхността, например, експандиран полистирол, пяна бетон или техническа щепсела.

След това тръбите се инсталират. Как да ги инсталирате правилно, съветът на експерта ще ви помогне или можете да използвате помощта на интернет ресурс. Накратко, трябва да се отбележи, че тръбите трябва да бъдат фиксирани към пода със специални скоби на разстояние 1 метър. Началото на тръбата трябва да бъде прикрепено към колектора и само тогава да започне инсталацията. Монтажът на тръбите трябва да се извършва с ципове на стъпки от 20 сантиметра, а след завършване на работа свържете остатъка от тръбата към колектора.

Последният етап

Запълнете с бетон

Нанесете нагоре към отоплителната система

Завършване на изграждането на топла под - циментова замазка. Но преди това се препоръчва да се положи армировъчната мрежа върху нагревателните тръби по такъв начин, че разстоянието между мрежата и тръбата да е не по-малко от 4-5 мм. За целта под мрежата се поставят специални уплътнения, за да се осигури тази празнина.

Такива действия трябва да се извършват само когато веригата е директно под налягане. Задължително условие - дебелината на замазката трябва да е най-малко 5 см. Периодът на сушене е около 20 дни, след което могат да се поставят плочките за подово отопление.

заключение

Излизайки от топлата баня, човек пада на студения под. За да направите живота си по-удобен, трябва да се погрижите за такъв проблем като подреждането на топъл под. Процесът на подреждане, разбира се, е сложен и изисква опит. Но ако зададете целта и научите как да поставите система за нагряване на водата и керемиди като завършващо покритие, тогава ще бъде гарантиран положителен резултат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Монтиране на топъл под плочкатаМонтиране на топъл под плочката
Как да направите електрически подгряван под с вашите ръцеКак да направите електрически подгряван под с вашите ръце
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Как да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюансиКак да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюанси
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
» » Как да поставите подово отопление под плочката в банята
© 2021 BggeHat.com