Окачен таван от гипсокартон - технология на устройството



Специалистите признават, че най-трудната част от ремонта на дом е да приведе таванната повърхност в правилен вид. Неравномерността на плочите, различните нива по цялата дължина на тавана и несъответствието на ъглите са най-често срещаните проблеми, които трябва да бъдат решени по време на ремонта. И, за съжаление, за премахване на такива дефекти е много, много трудно. Но има решения, които позволяват относително лесно и евтино да се създаде идеално равна повърхност. В тази статия ще говорим как да направите окачен таван от гипсокартон.
окачени тавани от гипсокартон
Предимствата на тази технология включват:
  • цена на тавана;
  • Простота на инсталацията;
  • малки разходи за време за подреждане на повърхността.
В този случай технологията ви позволява да инсталирате окачен таван от гипсокартон дори без участието на професионални работници. За да разберете как изглеждат тези структури, можете да разгледате снимките на окачени тавани от гипсокартон, публикувани на нашия уебсайт.

Инструменти и материали

Ако сте решили да направите таван гипсокартон таван, тогава първо трябва да се направят някои подготвителни работи. Те включват подготовката на инструменти, както и закупуването на материали. Но за всичко в ред.
За да монтирате окачени тавани от гипсокартон, ще са ви необходими следните инструменти:
  • ниво на водата, което е необходимо за точното определяне на местоположението на направляващия профил. Тази опция е най-икономична. Ако вашите средства позволяват, тогава е възможно да закупите по-удобно лазерно ниво;
  • обичайното ниво за определяне на гладкостта на монтажа на гипсокартон;
  • удар;
  • отвертка или свредло;
  • рулетка, нож със сменяеми остриета, молив;
  • българин или халче за метал.
гипсокартоново окачване
След като сте събрали всички необходими инструменти, отидете при избора и покупката на материали, необходими за изграждането на фалшив таван:
  • Профилът. Тя може да бъде от два вида - водач и таван. Първата е закрепена около периметъра на стената, а втората - директно към основата чрез специални крепежни елементи. Производителят на профили не играе специална роля, но е необходимо и двата вида елементи да бъдат същата компания на производителя. Колко от тези части ще ви трябва? Общата дължина на водещия профил съответства на периметъра на помещението, в което е монтирана конструкцията. Например, ако стените са с дължина от 5 и 4 метра и дължина от профили продавани от 3 метра, сумата, която ще трябва на 20 метра от профила, който съответства на 7-те елемента. Едно парче от профила може да бъде закупено в резерв. Ако правите тавана на две нива със сложен дизайн, тогава дължината на допълнителните конструкции трябва да се добави към броя профили за основата.

    С-образният профил се изчислява съгласно следния принцип. От стандартната лист от гипсокартон с ширина 1.25 m, тези профили са коригирани на стъпки от 60 см. Така стайна 4 * 5 m споменато по-горе, е по-добре да се профилите 4 метра в дължина (в крайна сметка се получи по-малко отпадъци). Дължината на втората стена (5 м) е разделена на 60 см и се оказва, че имаме нужда от 8 профила. По този начин можете лесно да изчислите броя на два вида профили за стаи с различни конфигурации.
Окачване прави за гипсокартон
  • гипскартон. Има три вида материали: конвенционални, огнеупорни, устойчиви на влага. За типична стая най-простият тип сухо строителство е подходящ, тъй като няма просто причина за преизплащане. Също така не е нужно да купувате материал с дебелина повече от 10 мм за тавана, тъй като това ще доведе до увеличаване на теглото на конструкцията без каквото и да е увеличение на твърдостта. И да се работи с такъв материал е малко по-сложно.

    Изчислете количеството на материала е много проста. Необходимо е да се раздели площта на тавана в зоната на един елемент. Така че, за случая с стая от 20 квадратни метра, се нуждаете от 7 листа. Разделихме 20 на 3 (площта на стандартен лист) и го закръгляхме на по-голямо цяло число (повече: "Как да се изчисли сухото строителство на тавана: ние планираме да закупите").
    варианти на окачени тавани от гипсокартон
  • планина. За да фиксирате профилите се нуждаете от окачване за гипсокартон. Цената на частите е малка, така че не можете да преброите точния брой на тези елементи. Таванната площ е 20 квадратни метра. Около 40-50 закачалки са необходими. Ако правите сложен многопластов таван, трябва да използвате повече от тези елементи. В този случай ще трябва да изчислите сами номера си въз основа на факта, че стъпката между окачването трябва да бъде 60-70 см.
  • Раците се използват в пресечната точка на таванните профили. Но ако имате няколко напречни профила, можете да ги направите без тях (прочетете също: "Как да направите таван в мазето: нюанси на инсталацията").
    Ще ви трябва и дюбели за фиксиране на водещите профили и окачени тавани. Не забравяйте за самобръбните винтове за закрепване на гипсокартон. След като всички материали бъдат закупени, можете да продължите с инсталирането на рамката.

    Монтиране на рамката

    За да маркирате линията, по която ще бъде зададен профилът на водача, се използва нивото на водата. Той работи на принципа на свързаните плавателни съдове. Когато водата е на същото ниво в двата края на тръбата, това означава, че можете да поставите хоризонтална линия. Прочетете също: "Простри таван върху стени от гипсокартон".
    Първо е необходимо да се реши колко да се оттеглим от равнината на основния таван. Тази стойност зависи от характеристиките на повърхността. Така например, ако поставите топлина или шумоизолация, разстоянието между припокриването и гипсокартона трябва да бъде по-голямо. По същия начин и в случай на инсталиране на прожектори, монтаж на комунални услуги и вентилация. Често основният таван се отдръпва с 5-15 см (по-подробно:Как да направите окачен таван от гипсокартон - инструкция").
    окачен таван от гипсокартон
    След като се отклони от припокриването на избраното разстояние, върху стената се постави знак, който след това се прехвърля с хидравлично ниво на всички ъгли. След това, през всички точки се изчертава линия.
    След това, маркирайки по линията, направете дупки за дюбелите. Водещият профил е фиксиран към стената на стъпки от 30-40 см, а в ъглите между елементите трябва да остане разстояние от 10-15 см.
    След като сме инсталирали профил около периметъра на помещението, на стената се правят маркировки със стъпка от 60 см. Така ще определим местата за монтиране на профила на тавана. Ако имате обикновен таван на едно ниво, тогава не е необходима монтаж на напречни профили в С-образна форма.
    След това фиксирайте окачванията за гипсокартон. След инсталацията им е инсталиран профил на тавана.
    окачен таван от гипскартон
    В нашия случай това е съвсем просто, тъй като една от стените е с дължина 4 метра, т.е. профилът от четири метра няма да се нуждае от подрязване или поставяне. Ако този трик не работи за вашата стая, тогава в ставите на профилите е необходимо да инсталирате повече окачвания за тавана от гипсокартон. С помощта на тренировка свързваме всички места за свързване на профила на водача и тавана, както и C-профила с окачвания.
    При това, не забравяйте да наблюдавате една важна точка. Свързването на окачването на права линия за гипсокартон с таванни профили е необходимо да се провери гладкостта на монтажа на последната. Важно е да се избягва образуването на огъване или отклонения. Ако не го следвате, след инсталирането на гипсокартона може да се окаже, че таванът не е навсякъде.
    След като всички метални части на рамката са свързани, трябва да проверите всичко отново с ниво. В случай на отклонения е необходимо да се коригира височината на профилното закрепване.
    окачен таван от гипсокартон със собствени ръце
    Сега скелетът на тавана е готов и можете да започнете да полагате изолацията или проводниците, за да монтирате осветителните тела.

    Плочи със сухи стени и шпакловки

    Започваме инсталирането на гипсокартонени плоскости. Процедурата на фиксиране не е сложна. Листът просто се издига, притиска се към профилите и се фиксира с винтове. Разстоянието между крепежите е приблизително 10-15 см, т.е. доста често. Листът е зашит по целия периметър и център. Когато скачвате гипсокартон, е важно да следите окончанията в ставите. Самият ръб е закръглен. Това се прави специално, за да се гарантира, че ставите не пускат пукнатини.
    Също така е важно да обърнете внимание на винтовите глави. Те трябва да бъдат вдлъбнати в равнината на гипсовата плоскост с приблизително 1 мм. Не оставяйте винтовете изпъкнали, тъй като това ще усложни замазването.
    как да направите окачени тавани от гипсокартон
    На места, където са монтирани лампи и други комуникации, необходимите дупки се нарязват с нож. За тези цели можете да закупите специално приспособление за свредло или перфоратор.
    Ако листовете са плътно затегнати един към друг, кръстовете са изрязани и всички дупки са отрязани, можете да започнете да замаскирате платното. За тези цели, в допълнение към гипсова мазилка, ще ви е необходима серпийка - специална мрежа за обработка на фуги. След това започнете процеса на шпакловка. Първо, ставите са покрити. След като замазката се изсуши, се обработва цялата повърхност на тавана.
    След това конструкцията е оставена сама за един ден или два, след което финият пълнител се разтрива с фин шкурка. След тази обработка гипсокартонните окачени тавани ще бъдат перфектно равномерни и можете да започнете декоративния дизайн на повърхността.
    гипсокартон окачени тавани
    Прегледахме окачен таван дизайн от гипсов картон с най-простия дизайн. Ако никога не сте вършили такава работа, не е нужно да започнете да инсталирате многостепенни тавани. Започнете с прости дизайни. След като придобиете опит и разберете неточностите при обработката на материала, можете да продължите да инсталирате по-сложни многоетажни тавани. Освен това, ако имате познания и умения, вече можете самостоятелно да проектирате тавана.
    Монтаж на тавана на гипсокартон, подробна видео инструкция:

    Варианти на окачени тавани от гипсокартон

    Описват начини за украса на тавани не е лесно. Всичко е свързано с различни вкусове и предпочитания. В допълнение, модерната технология ви позволява да използвате огромен брой декоративни материали. Затова този въпрос изисква отделна и дълбоко разработена статия.
    Дизайнът на тавана зависи от вашите вкусове и финансови възможности. Някой ще даде предпочитание на мазилката, а някой ще има достатъчно монтаж на пластмасови багети от пяна. Някой ще поръча ръчно боядисване на таваните и някой просто ще залепи тапета.
    окачен таван гипсокартон таван дизайн
    В този случай не си заслужава да се следват модните тенденции. Тъй като след година или две модата ще мине и ако първоначално не сте харесали този дизайн, тогава живеенето в такава къща няма да бъде много уютно. Основното е, че украсявате интериорния дизайн. Всичко останало е дреболия.
    Както можете да видите, в подреждането на окачени тавани от гипсокартон няма нищо сложно и дори без специални знания и умения, можете самостоятелно да инсталирате такава структура.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Гипсокартон конструкции на таванаГипсокартон конструкции на тавана
    Монтиране на фалшив таван от гипсокартон на примериМонтиране на фалшив таван от гипсокартон на примери
    Как да направите таван на две нива от гипсокартонКак да направите таван на две нива от гипсокартон
    Декорация на тавани от гипсокартон оригинални решенияДекорация на тавани от гипсокартон оригинални решения
    Проектиране на окачени тавани от проби от гипскартонПроектиране на окачени тавани от проби от гипскартон
    Как да направите таван от гипсокартон на едно нивоКак да направите таван от гипсокартон на едно ниво
    Проектиране на тавани от гипсокартон - видове декорацияПроектиране на тавани от гипсокартон - видове декорация
    Окачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталиратеОкачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталирате
    Устройството на таван от гипсокартон - полезни препраткиУстройството на таван от гипсокартон - полезни препратки
    Окачен таван в кухнята - монтажОкачен таван в кухнята - монтаж
    » » Окачен таван от гипсокартон - технология на устройството
    © 2021 BggeHat.com