Проекти на тавани от гипсокартон - правим избор



6. 
Гипсокартонът е намерил широко приложение в модерното строителство. Благодарение на отличните си свойства, този материал се превърна в любимо средство за професионалисти, които дават на помещенията желания стил.
Предимствата на сухото строителство включват:
  • трайност;
  • удобство при монтажа;
  • екологична съвместимост;
  • несъобразяване с рязане и огъване;
  • звукоизолиращи свойства. 
таван гипсокартон
Гипсокартонът е бил използван предимно само за стенни довършителни работи, но сега е основният материал за създаване на уникален дизайн на тавана от гипсокартон. 

Какво трябва да помислите

Размери на листа 

Според GOST стандартният лист за сухото строителство има размери 2,5 х 1,2 метра. Въз основа на размерите на листа се определя посоката на полагането му, както и размерът на носещата рамка. За да се избегне увисването на таванната повърхност, е по-добре да се вземат листове с дебелина 12,5 мм. В допълнение, поради по-голямата твърдост, такава гипскартон ви позволява да поставите върху нея слой от минерална вата. Но ако ще направите проект на тавани от гипсокартон на две нива, тогава като топлоизолация е по-добре да вземете пяна пластмаса. Тя има по-малко тегло и следователно ще окаже по-малко натиск върху тавана. 
таван план на гипсокартон

Видове гипскартон 

Всяка стая има свой собствен режим на влажност и температура. Ето защо за всяко отделно помещение е възможно и необходимо да се избере подходящ материал. 
За тези, които вече са запознати със стандартите за сухи стени, няма да е тайна, че този материал е разделен на:
  • конвенционален (GCR);
  • топлоустойчива (GKLO);
  • устойчива на влага (GKLV);
  • устойчива на влага и топлина (GKLVO). 
Ако имате намерение да инсталирате таван в баня или сауна, прилагането на GKLV ще бъде отлично решение. Съединенията между листовете са запечатани с хидроизолационна лента, което ще предотврати натрупването на влага в интерстициалното пространство. 

Нива на тавана 

Преди да започнете работа, трябва да определите нивото на тавана. 
проектиране на тавани от гипсокартон
Дизайнът на тавана от гипсокартон може да бъде:
  • един стъпаловиден;
  • многопластова.
Едностепенните тавани се монтират върху едноетажна рамка. В този случай разстоянието между равнината на гипсовата плоскост и основата е около 10 см. В това пространство се поставят нагревател и различни комуникации. 
Създаването на таван от гипсокартон с няколко нива е необходимо да се вземат предвид редица фактори:
  • височината на долния слой;
  • нива на фоново осветление;
  • височината на прехода между нивата.
Основната задача на дизайнера в този случай е максималното запазване на височината на помещението. Често, многостенно таванно монтиране в просторни стаи, които не са затрупани с мебели.

Финност на инсталацията

След измерванията на стаята, скелетът е монтиран. Това отчита бъдещата посока на полагане на листове от гипсокартон. Нека разгледаме стъпка по стъпка целия процес на инсталиране. 
  1. По периметъра на стайния фиксиран направляващ профил. Прикрепете го с винтове, така че трябва да го съхранявате предварително.
  2. В направляващите се вкарва профил на носителя.
как да изберем проект за тавани от гипсокартон
  • На кръстовището се монтират монтирани раци. Те ще дадат на конструкцията по-голяма твърдост.
  • Тази конструкция е фиксирана към тавана чрез право окачване. Но ако проектите от тавани от гипсокартон осигуряват надвисване на тавана с повече от 12 см, се използват специални закачалки със спица и уши.
  • Ако носещият профил не е достатъчен по дължина, той се разширява с помощта на конектор. Конекторът също така позволява използването на останалите профилни резници в дизайна. 
  • Ние монтираме осветителни тела 

    Абсолютно всички проекти на тавани от гипсокартон означават използването на осветление. В същото време, колкото по-нестандартен е дизайнът на тавана, толкова по-ексцентрично решение за осветление може да бъде. 
    Осветлението е разделено на следните категории:
    • точка;
    • централната;
    • LED;
    • оптични влакна.
    Често се използва смесено осветление - няколко прожектори, заедно с полилей, полилей, прожектори и др. 
    как да мислите върху проект за таван на гипсокартон
    Но как да поставите лампата в тавана? Всичко е достатъчно просто. 
    1. На тавана план на гипсокартон, който е изготвен преди началото на инсталацията, местата за монтаж на тела трябва да бъдат отбелязани.
    2. Преди монтажа в листата от гипсокартон се пробиват отвори през диаметъра на осветителното тяло. Ако не сте закупили осветителни тела и по този начин не знаете какъв е диаметърът им, тогава в равнината на гипсокартона просто пробийте дупки. Чрез тях провеждат проводници.
    3. За да направите дупки в тавана, можете да използвате специален трион за гипсокартон - корона. 
    Монтаж на тавана от гипсокартон, повече подробности за видеото:

    Привеждане на красотата 

    След като инсталирате тавана, въпросът остава малък. Необходимо е повърхността на тавана да се постави в подходящ изглед. Варианти на възможния дизайн можете да разгледате на снимките и видеоклиповете, които са на разположение на нашия уебсайт. 
    На първо място всички неравности и стави трябва да бъдат измазани. Шевовете се обработват върху специална мрежа или лента на хартиена основа. Ако това не е направено, тогава замазката просто може да отпадне. Сместа се намазва с началната замазка, след което се поставя лента от мрежа. Само тогава повърхността може да бъде изравнена. 
    как да планирате план за таван гипсокартон
    След това може да бъде измазана. Първо, началното покритие се нанася и след изсушаване завършващата мазилка. В този случай, в зависимост от вашите умения, началните слоеве могат да бъдат повече. 
    Накрая таваните са украсени по избрания начин. Тя може да бъде боядисване или поставяне на тапети. В резултат на това същите проекти на тавани от гипсокартон могат да изглеждат абсолютно различно. 
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Анализ на листовите свойства на гипсовите влакна и сравнение с гипсокартонАнализ на листовите свойства на гипсовите влакна и сравнение с гипсокартон
    Рамката за гипсокартон на тавана се отличава с устройствоРамката за гипсокартон на тавана се отличава с устройство
    Дебелината на гипсокартона и други параметри как да намерите правилния лист?Дебелината на гипсокартона и други параметри как да намерите правилния лист?
    Как да поставите гипсокартон до тавана на довършителните правилаКак да поставите гипсокартон до тавана на довършителните правила
    Гипсокартон и опъвам таван - интересен и оригиналенГипсокартон и опъвам таван - интересен и оригинален
    Как да прикрепите гипсокартон към тавана - правила за инсталиранеКак да прикрепите гипсокартон към тавана - правила за инсталиране
    Как да се изчисли сухото строителство на тавана план за закупуванеКак да се изчисли сухото строителство на тавана план за закупуване
    Как и какво да режем гипсокартон?Как и какво да режем гипсокартон?
    Таванът на гипсокартон във всекидневната се допълва от интериораТаванът на гипсокартон във всекидневната се допълва от интериора
    Оптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материалОптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материал
    » » Проекти на тавани от гипсокартон - правим избор
    © 2021 BggeHat.com