Анализ на листовите свойства на гипсовите влакна и сравнение с гипсокартон

Гипсокартон стана част от нашия живот. Използва се за изравняване на стени и създаване на различни структури на закрито, като арки и ниши. Въпреки това, материалът има сериозен недостатък - тя не може да издържи много на тегло, и да виси тежък предмет, е необходимо да се оборудва допълнително прикачения файл. Но много малко хора знаят, че този проблем е лесен за решаване, защото GKL има аналог, способен да понесе тежки товари - това е лист от гипсови влакна. Какви са предимствата на GWL и как се използва - за всичко това в нашата статия.

GWL - сортове и основни характеристики

Подобно на гипсокартон, този финиш материал се състои от гипс, който заема около 80, а останалите 20 са разтворени влакна от целулоза. Тази смес се пресова, като се получава лист от гипсокартон. За разлика от GCR, той няма хартиена обвивка, но е плоча с хомогенна структура. Gipsovolokno - екологично чист материал, освен това, целулозата се използва в производството, получени от отпадъци от хартия, и ви позволява да се грижи не само за околната среда, но също така и запишете на разходите за производство. Влакното играе роля на свързващо вещество, което придава сила на материала.

Гипсовите влакна имат хомогенна структура

Гипсовите влакна имат хомогенна структура

В продажба можете да намерите два вида гипскартон. Първата е стандартната GVL. Вторият е водоустойчив, чието използване се препоръчва в помещения с висока влажност, като кухня или баня. Неговата влагоустойчива GVL получава своите свойства благодарение на специална хидрофобна импрегнация. Предотвратява проникването на вода вътре, като по този начин не позволява да се разруши структурата на гипса, тъй като, както знаете, гипсът абсорбира влагата много добре. Важно е да се отбележи, че влагоустойчив GVL може да се използва дори и в помещения с нормална влажност, особено тъй като цената му практически не се различава от цената на стандартната гипсофазерна плоскост.

Също така има лист от гипсови влакна по тип ръб:

  • GVL с прав ръб, използван за подреждане на сухата замазка;
  • GVL с шев ръб, използвани за създаване на огради, стени и прегради.

Стандартната дебелина на листовете е 10 и 12 мм, дължина - 2500 мм, широчина - 1200 мм. Теглото на стандартен лист е 17 кг. Понякога в продажба е възможно да се срещнат намалените плочи с параметри 1500 × 1000 мм. Материалът има добра плътност, чиито параметри варират в рамките на 1200 кг / см3, а това от своя страна е почти два пъти по-голяма от тази на червените тухли! Якостта на натиск е 100 кг / см2, а топлопроводимостта е между 0.20-0.36 W / m ° C и зависи от дебелината на листа. Оценявайте gipsovolokno и за добра звукоизолация. В таблицата по-долу можете да сравните индикаторите на обикновените материали, използвани за подреждането на дяловете:

материалКоефициент на звукоизолация, dB
OSB плочки18
Плочи на ЕАФ19
Плочи от ПДЧ20
гипскартон35
Гипс влакна37
Разделете се на половин тухла44
Бетонна стена (16 см)48

Какви са предимствата на материала и има ли някакви недостатъци?

Листът от гипсови влакна, както и всеки друг строителен материал, има своите недостатъци, основният от които е неговата цена. В момента той е по-скъп от гипсокартон, шперплат, листове от дървесни частици и плоскости OSB. В допълнение, GWL тежи повече от сухото строителство и е по-малко устойчив на огъване. Както свидетелстват свидетелствата, продуктите на руската продукция леко прах, за разлика от внесените аналози. Тук, може би, и всички недостатъци на плочи GVL, които трябва да се вземат предвид при покупка.

Тези недостатъци стават безполезни в сравнение с предимствата, които сега се опитваме да подчертаем. Gipsovolokno има редица предимства, които позволяват използването на материала почти навсякъде. Тъй като GVL гипсокартон, по-голяма тежест се състои от гипс, което не е достатъчно, че е естествен материал, така че да се счита за анти-алергия, тя може да се използва безопасно в детски стаи и съоръжения за отдих.

Основният недостатък на GVL е високата цена

Основният недостатък на GVL е високата цена

GWL има микропореста структура, което означава, че материалът "диша". Въздухът свободно циркулира през него, предотвратявайки размножаването на плесените и гъбите.

Материалът е хигроскопичен, така че е в състояние да регулира влажността в помещението. С увеличените индекси в стаята, GWL го абсорбира, а в случай на пресушаване, връща обратно. Заслужава да се отбележи, че GWL е устойчива на огън и практически не гори, като по този начин осигурява минимален дим. Работата с материала и обработката е също много проста - не се разпада и лесно се нарязва с дървен трион. Плочата GVL е устойчива на температурни промени, поради което се препоръчва да се използва за довършване на студени и неотоплени помещения.

Гипсовите влакна са издръжлив материал, издържат на прилично тегло, така че могат да бъдат използвани за конструиране на структури с различна функционална ориентация, като ниши, подиуми и други. Могат да се окачват тежки предмети без подреждане на допълнителни колани и използване на специални инструменти, тъй като е достатъчно да завинтвате винта без дюбел, както се прави с дървени повърхности.

Какво отличава gipsovolokno от гипсокартон

Разгледахме основните предимства, недостатъци и характеристики на листовете на GVL. На пръв поглед може да изглежда, че материалът практически не се различава от "по-малкия си брат" - гипсокартон. Ето защо ние даваме сравнителен анализ на съдържащите гипс продукти, за да разберем дали си струва да плащате повече за GWL, или пък можете безопасно да получите с помощта на по-евтин гипсокартон.



Тъй като GWL има отлична устойчивост на удар и издържа на силно натоварване, препоръчва се да се нанася там, където се изисква висока устойчивост на износване (фитнес зали, производствени съоръжения). В противен случай лесно можете да направите със стандартни гипсокартон. Но ако трябва да създадете сложни форми, тогава предимството трябва да се даде на гипсовите влакна. Материалът е перфектно нарязан, запазвайки гладкостта на среза, за разлика от сухата стена, която лесно се раздробява и се използва основно като цели листове.

За да се създадат извити структури, се препоръчва да се вземат гипсови листове. За тази цел е налице и специална версия на GKL - извита, която има по-малка дебелина в сравнение със стандартен лист. Гипсокартон е пробит, така че гипсът е по-лесно да абсорбира вода, а след това огъване до необходимия радиус. След това се фиксира и се оставя да изсъхне. След изсъхване тя не губи формата, която му е дадена, и не се напуква. Гипсовите влакна в това отношение са много по-малки от гипсокартоните, тъй като имат лоши характеристики за огъване, така че когато се опитате да им дадете полукръгла форма лесно се счупят.

Листовете GVL са отлични за подреждането на преградки или изравняване на стени в ненагрети помещения, което не може да се каже за продуктите от гипсокартон. GVL според производителя може да издържи до 15 замразяване и размразяване, докато GCR - максимум 4. В допълнение, gipsovolokno пожароустойчивост, въпреки че са произведени и огнеупорен гипсокартон. Тя има розова черупка и е импрегнирана със специално съединение. За съжаление, той може да издържи само за известно време директната атака на пламъка, тъй като съдържа хартиена обвивка.

При издигането на дялове в неотопляеми помещения, гипсокартонът е по-добър от гипсокартона

При издигането на дялове в неотопляеми помещения, гипсокартонът е по-добър от гипсокартона

Гипсовите влакнести листове с прави ръбове често се използват за подреждане на сухи замазки, тъй като имат прилични характеристики на компресия. Те дори не се страхуват от петите на жените, а това говори много. По отношение на гипсокартон това не може да се каже, поради което е невъзможно да се използва за тези нужди във всеки случай. Както можете да видите, всеки материал има своите предимства, така че при избора на финала, трябва да се съсредоточи върху по-горе показатели, а след това можете не само да направи правилното проектиране, но също така и да спестите пари, тъй като цената на GVL е почти два пъти повече от цената на гипсокартон подобни параметри.

Области на приложение и монтаж

Благодарение на гъвкавостта си материалът се използва за създаване на стени и прегради. За да направите това, изградете рамка от дървени прътове или алуминиев профил, върху който материалът е фиксиран. Вътре в тези прегради можете допълнително да оборудвате звуковата и топлоизолацията, ако стандартните характеристики на гипсовите влакна не са достатъчни за вас. Освен това в кухините можете да поставите кабели и комуникации.

Листата от гипсови влакна често се използват като грубо подово покритие

Листата от гипсови влакна често се използват като грубо подово покритие

Поради своите огнеупорни качества листовете GVL се използват в помещения, на които са наложени специални изисквания за пожарна безопасност. Могат да бъдат котелни, електрически табла, асансьорни шахти и коридори. Приложете материал за подреждане на аварийни изходи и пожарни стълби. GVL листовете са подходящи за покриване на дървени повърхности като защита срещу пожар.

Всички тези качества също правят възможно използването на GWL като проект подови покрития, и приложете материала като елемент на сухата замазка. Този метод е особено важен, когато подовата настилка е необходима в най-кратки срокове, тъй като не е необходимо да се изчаква сушенето, както се случва при опция за изравняване на подовите настилки. Освен това, тези покрития са с по-малко тегло в сравнение с мокър катарами, а това е изключително важно във време на обновлението на слаби подове на дюшеме греди или се припокрива на втория етаж на частен дом. Единственото нещо, което се препоръчва, е да се използва устойчива на влага версия на гипсофазерни плочи.

Както се вижда, в обхвата gipsovolokna изключително разнообразна, но материалът е служил толкова дълго, колкото е възможно, е необходимо да се вземат под внимание някои от нюансите на неговата инсталация. Дъските от гипсов материал могат да бъдат закрепени по два начина: скелет и без рамки. В първия случай се използват специални винтове, които са в състояние да преминат през дебелината на материала, тъй като не са подходящи за сухото строителство. Когато се прикрепва GWL към лепилото, се използва специално подсилено съединение, което е в състояние да издържи значителна тежест на материала.

При поставянето на gvl на пода е необходимо да се направят подовите настилки в два слоя, а вторият да бъде положен в посоката на първия, така че шевовете на двете плочи да не съвпадат, т.е. с отместване. При подреждането на материала е важно да се оставят празнини между плочите, чиято дебелина е равна на половината от дебелината на листа. Важно е да знаете, че за разлика от гипсовата плоскост фаската не е извадена от плочата, а шевовете са подсилени и запечатани със специален пълнител, предназначен за гипсова мазилка. Можете да поставите GWL върху дървен под, за да изравните основата за полагане на нова подова настилка, като линолеум, ламинат, паркет.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Гипсокартон за подови настилкиГипсокартон за подови настилки
Дебелината на гипсокартона и други параметри как да намерите правилния лист?Дебелината на гипсокартона и други параметри как да намерите правилния лист?
Как и какво да режем гипсокартон?Как и какво да режем гипсокартон?
Оптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материалОптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материал
Гипсокартон да вземе или да не приема?Гипсокартон да вземе или да не приема?
Мазилка Трябва ли да плащам повече?Мазилка Трябва ли да плащам повече?
Предимства на гипсокартонаПредимства на гипсокартона
Как да изолирате ъгъла апартаментКак да изолирате ъгъла апартамент
Приложение на гипсокартон в частно строителствоПриложение на гипсокартон в частно строителство
Видове гипсокартонВидове гипсокартон
» » Анализ на листовите свойства на гипсовите влакна и сравнение с гипсокартон
© 2021 BggeHat.com