Монтаж на гипсокартон

В момента, сухото строителство е един от най-добрите материали за вътрешни стени: това е лесен за настройка на място, тя е здрава и надеждна скрива недостатъците и нередностите на основната стена. Освен това, монтаж на гипсокартон на стената и / или повърхността на тавана може да подобри звукоизолация характеристики на помещението, а също така служи като допълнителна изолация и следователно често се използва при максимално teplosberezheniya в къщи и апартаменти.

Като се използва гипсокартон, може да се извърши зониране на помещението: инсталирането на гипсокартонени прегради е доста бърза и лесна процедура.

Гипсокартон ви позволява да произвеждате всякакви довършителни работи, от традиционната мазилка и боя до обвиване на плат и така нататък. Стените и таваните от гипсокартон могат да бъдат залепени с тапети, боядисани, могат да бъдат инсталирани различни декоративни елементи. Едно от значимите предимства на този материал: инсталирането на гипсокартон на стена или таван не изисква участието на специалисти и може да се извърши на ръка.

Инструменти за монтаж на гипскартон

Инструменти за монтаж на гипскартон

За самостоятелно монтиране на гипсокартон на стена или таван, както и за извършване на инсталацията на преградни стени от гипсокартон, е необходимо да имате някои инструменти:

  • ниво или лазерно ниво;
  • plumb bob;
  • рулетка;
  • молив и боядисана дантела;
  • чук;
  • удар;
  • ъглошлайф "български";
  • отвертка;
  • клещи;
  • ножици за метал;
  • ножовка;
  • ровя;
  • нож;
  • абрихт;
  • шпатули;
  • валяци и четки;
  • ренде с шкурка;
  • контейнери за различни довършителни смеси.

Имайте предвид, че с чук, чук, ъгъл шлайф, отвертка, клещи, ножици за метал, необходими за монтаж в стелаж за монтаж на гипсокартон. В някои случаи не е необходимо рамката, а листовете са монтирани директно върху стената - например, като по този начин може да се извърши монтаж на гипсокартон на стената в дървена къща. По този начин тези инструменти не се изискват във всички случаи. С цел да се определи точно кой набор от инструменти е необходимо, трябва да се изготви подробен план за работа, точка по точка, как ще бъде инсталирането на сухото строителство, в конкретен случай.

Как да фиксираме гипсокартон към стената или тавана

Как да фиксираме гипсокартон към стената или тавана

При монтажа на гипсокартон закрепването на листа от материал може да се извърши по два основни начина:

  • върху предварително монтирана и монтирана на място рамка от метален профил или дървена греда:
  • като се използват специални лепила, базирани на цимент или гипс, без да се използва рамка.

И двата метода могат да осигурят надеждно закрепване на гипсокартон на точното място на стената или тавана и да се използват въз основа на конкретни условия. Без рамки метод се използва най-често в случаите, когато инсталацията на рамката може значително да намали размера на пространството - в малки стаи и ниски тавани, когато монтажните таван от гипсокартон. Също така без рамки метод се препоръчва, ако имате намерение да се монтира на стената на вградени мебели, книги и други рафтове, и така нататък - при инсталиране на рамката има голямо разстояние до основните стени и износени мебели е необходимо да се използват специални анкерни дюбели, и, в някои случаи, те не могат да дават надежден ефект.

Изпълнение на метода без рамки

Изпълнение на метода без рамки

При инсталирането на гипсокартон с безцветен метод има някои негативни аспекти.

Така че, под gipsokartonnym покритие е невъзможно да се организира топлоизолация и поради тази причина е необходимо да се приложи пяна пластмаса, за да осигури необходимите топлоизолационни свойства на помещение. Предимствата на безкамерен метод включват подобрена топлоизолация, минимално намаляване на обема на помещението и лесна инсталация.

Инсталирането на стените или таваните от гипсокартон без рамки, трябва да се обърне специално внимание на покриването на стената, към която ще бъдат закрепени листовете материал. На повърхността, върху която се извършва инсталирането, се налагат следните изисквания:

  • суха повърхност без лющене и пукнатини;
  • чистота, липса на прах и мръсотия;
  • отсъствие на повърхността на емайла или маслена боя.

Тези изисквания трябва да се спазват стриктно, в противен случай закрепването на гипсокартонени плоскости към повърхността на стената и / или тавана няма да бъде надеждно или издръжливо.

Изпълнение на рамковия метод

Изпълнение на рамковия метод

Когато се прилага рамковия метод, листовете от гипсокартон се монтират на предварително инсталирана рамка. Рамката е направена от метален профил, обикновено алуминий, или от дървен лъч. Монтирането на гипсокартон към рамката се извършва чрез самопробиване през предварително подготвени отвори, а рамката се закрепва с винтове директно към основната стена.

Недостатъците на прикрепването на гипсокартона са недостатъчната звукоизолация на стената, както и сравнително сложната инсталация, която изисква определени специални умения и набор от специфични инструменти. Освен това, когато се използва в малки помещения, този начин на инсталиране оказва значително влияние върху обема на помещението. Особено нежелан е методът на скелет за закрепване в стаи с ниски тавани, тъй като при прилагането на този метод таваните се снижават не по-малко или дори повече от 4 см.

Предимствата на закрепването на рамката включват способността да се коригират по този начин значителни неравности и дефекти в стените - те са напълно скрити от рамката и последващата инсталация на гипсокартон. В допълнение, с този метод на фиксиране под листове на сухото строителство могат да бъдат монтирани допълнителни изолация, което подобрява спестяване на топлина характеристики на стаята.

Най-често се използват алуминиеви профили или профили, направени от поцинкована стомана, за да се направи рамката за монтаж на гипсокартон. Тези профили имат специален жлеб за увеличаване на здравината и в резултат на това силата и издръжливостта на конструкцията, както и вече приготвените отвори за фиксиране. Металните рамки се считат за най-надеждни и издръжливи. Въпреки това, за да се намалят разходите, могат да се използват дървени рамки от стари сухи дървесни материали. Такива скелети са по-екологосъобразни, имат допълнителна звукоизолация, но изискват специално третиране с противопожарни и противопожарни състави.

С помощта на метода wireframe е възможно да се инсталират дялове от гипсокартон. За да извършите инсталирането на дялове от гипсокартона, достатъчно е рамката да се монтира на правилното място, а след това да се покрие с листове от гипсокартон. В резултат на това ще получите допълнителна светлинна стена - дяла.

Стартиране на инсталационните работи



Стартиране на инсталационните работи

Преди да започнете монтажните работи по инсталирането на ламели от каркас и гипсокартон, повърхността, която трябва да бъде ремонтирана, трябва да бъде маркирана. За стенна повърхност това се прави, както следва:

  • на разстояние от 5-6 см от ъгъла на стаята на стената се изчертава вертикална линия, подобна линия се изтегля от противоположната стена;
  • Вертикалните линии са свързани на тавана и на пода;
  • От ъгъла на стената вертикалните линии са маркирани на разстояние 0,6 м;
  • върху маркираните вертикални линии знаците се разпъват на разстояние от 0,5 м - тази маркировка е необходима за маркиране на точките, на които ще бъдат монтирани крепежните елементи.

За работата на тавана, първо се отбелязва хоризонталното ниво на помещението. За тази цел се използва нивото на сградата или лазерното ниво. След това, през вътрешните и външните ъгли на подпечатан и измерва разстоянието от етикетите на тавана - така е най-ниската точка на тавана, и че това е нивото, на което в последствие ще бъдат прикрепени към инсталацията на рамката гипсокартон. След това във всеки ъгъл се поставя знак, показващ желаната височина, и тези етикети се свързват с хоризонтални линии. По стените на тавана поставя етикети на разстояние 0.4 m един от друг, марки, разположени един срещу друг, са свързани и всеки багажника се поставят етикети на разстояние 0.5 m освен шахматно - в тези точки ще бъдат монтирани скъпоценен камък.

Комуникации под гипсокартон

Ако става дума за провеждане на скрити комуникации, тогава окабеляване трябва да бъде направено, преди рамката да е инсталирана, и гипсокартон листове са монтирани върху нея. Ето защо, веднага след приключване на маркировката на стените и тавана за монтажни работи, е възможно да се започнат всички необходими комуникации: електрически, телефон, телевизия и други.

Според правилата за безопасност и парченце на мястото на комуникациите за гипсови плоскости всички кабели и проводници трябва да се поставят в пожароустойчив велпапе - метален маркуч или гофрирана пластмаса маркирани NG.

Много е важно по време на комуникацията, за да се определи местоположението и броя на точките на потребление, тъй като след инсталирането на сухото строителство, за да се промени нещо, ще бъде вече почти невъзможно, както и допълнителни комуникации трябва да изпълняват отворен начин - по стените и тавана в декоративни кутии.

Рязане на гипскартон

За висококачествени рязане gipsokartonnyh листове са необходими:

  • ровя;
  • нож;
  • молив;
  • Рулетка.

Рязането се извършва, както следва:

  • за последващо рязане се маркира лист гипсокартон;
  • върху лист гипсокартон, един слой се нарязва през маркировката с остър нож;
  • листът от гипсокартон се счупва, така че гипсовата основа се счупва по линията на слота;
  • С остър нож се отрязва хартиен слой от задната страна на гипсовата плоскост.

Всички неравности и изпъкнали хартии, които се появяват след рязане на лист от гипсокартон, се смилат с помощта на самолет за гипсокартон или на дърво или ренде с шкурка.

фаска

Ако става въпрос за използването на гипсокартонени плоскости с не-водни ръбове, те трябва да бъдат скосени под ъгъл 45 °. За да направите това, горният слой хартия първо се разрязва успоредно на рязането, ръбът е разчленен на 1 см, а след това скосяването се отстранява с нож. Ако се направи правилно, това предотвратява прихващането на хартията от предната страна на листа за сухото строителство.

Изрязване на гипсокартон

За да се намали отвор в края на гипскартон трябва първо марка е отвор, след това се нарязва на хартията с една ръка, с помощта на остър нож, а след това с помощта на електрически ножовка или мания изпълнява две режещи ръбове в посока далеч от.

Тогава гипсокартонът се напуква и хартията се отрязва от задната страна.

Ако е необходимо, дупки в средата на гипсовата плоскост, три страни се отрязват, а след това се извършва чрез счупване. Също така можете веднага да отрежете отвор с необходимия размер и конфигурация.

Монтаж върху профили

След инсталирането на рамката за монтаж и извършването на необходимите подготвителни работи - листовете се изрязват на необходимия размер и форма, можете да продължите да монтирате гипсокартона на място. За тази цел листът се полага върху рамката, така че един ръб лежи върху стената, след което се извършва закрепването със самобръчкови винтове. По този начин, инсталирането на гипсокартон на стената и монтаж на гипсокартон на тавана.

Ако височината на таваните е достатъчно голяма и е по-голяма от размерите на листа от гипсокартон, тогава се установява междинен профил, върху който е фиксирана гипсовата плоча. За да се избегнат последващите пукнатини в кръстовището, всички части на листа са фиксирани, докато гипсовите плоскости са инсталирани по размазан начин. Така че дизайнът става по-надежден и издръжлив.

Обработка след инсталацията

Обработка след инсталацията

След като инсталацията на гипсокартона завърши, съединенията се обработват, жлебовете, оставени от винтовете, се залепват. За тази цел се използва смес от гипс и ръбовете с наклон се грундират. Ако има фуги с ръба на фабриката, те са залепени за специална подсилваща мрежа.

Преди да завършите стената или тавана след поставяне на гипсокартон, се препоръчва повърхността да се залепи с довършителна замазка. Ако става дума за поставяне на повърхности с тапети, е необходим грунд. Но фиксирането на плочките не се нуждае от шпакловка, все пак повърхността трябва да бъде грундирана преди да се залепят плочките върху нея.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем таванно осветление от гипсокартонКак да изберем таванно осветление от гипсокартон
Таванът на гипсокартон във всекидневната се допълва от интериораТаванът на гипсокартон във всекидневната се допълва от интериора
Оптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материалОптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материал
Магнезитни плочи като довършителни материалиМагнезитни плочи като довършителни материали
Подреждане на вътрешни преградиПодреждане на вътрешни прегради
Гипсокартон да вземе или да не приема?Гипсокартон да вземе или да не приема?
Монтаж на окачен таванМонтаж на окачен таван
Предимства на гипсокартонаПредимства на гипсокартона
Как да изолирате ъгъла апартаментКак да изолирате ъгъла апартамент
Приложение на гипсокартон в частно строителствоПриложение на гипсокартон в частно строителство
» » Монтаж на гипсокартон
© 2021 BggeHat.com