Монтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажа

В старите къщи, на входа е монтиран електрически брояч със запушалка в ролята на предпазител. Съвсем наскоро тя задоволява потребителите: домакинските уреди имат малка и малка мощ. Днес, когато на практика всяка къща има много мощно електрическо оборудване, е необходимо друго устройство за въвеждане на електричество в къщата.

Електрически щит - това, което е необходимо в къщата

Монтажът на разпределителното табло разрешава много проблеми, свързани с безопасността на използването на електроенергия, нейното качество. Новите сгради обикновено са снабдени с тях незабавно, а в по-стари сгради е желателно да се инсталират на мястото на старите примитивни сгради. Щитът ще разпределя електроенергията между потребителските групи, ще предпазва от късо съединение и товари над номиналната стойност.

В пластмасова или метална кутия са монтирани електрически уреди. Необходим електромер и главен прекъсвач. Измервателят се монтира самостоятелно или от служители на енергийната компания. Главният прекъсвач прекъсва консумацията на електроенергия в апартамента, ако е необходимо, или работи автоматично в необичайна ситуация. Броячът и автоматичната машина, ако е монтирана пред измервателния уред, трябва да бъдат запечатани.

Но това е част от електрическата клапа. Допълнителните удобства и безопасността в частния дом се създават от прекъсвачи. Тяхната роля е да защитават веригите на домашната мрежа - окабеляване и домакински уреди. Всяка автоматична машина обслужва една група потребители, а за отделни устройства са инсталирани отделни машини. Всеки превключвател е предназначен за автоматично задействане или принудително изключване.

Защитното устройство за изключване съдържа диференциален трансформатор, който сравнява баланса на входящия и изходящия ток. Ако е счупен, какво се случва с неконтролирано изтичане на ток или когато човек попадне под напрежение, защитата се задейства. Мрежата с RCD е прекъсната и човекът дори няма време да усети токов удар. Защитното изключване е предназначено за ток, който е безопасен за хората.

Електрически щит в дървена къща

Електрически щит в дървена къща

В допълнение към изброените устройства, екранът е снабден с гуми. Свързването на автомати се извършва на разпределителна шина под формата на медна лента - тя свързва входните контакти. Терминал с клеми за подаване на нулеви проводници се нарича нулева шина. Заземяването е свързано с друго заземяване на шината.

Потребителски групи - как да ги разпространявате по правилата

Токът, който влиза в къщата, се разпределя правилно сред потребителите. Съществуват правила, по които можете сами да събирате електрически щит:

  1. 1. Всички потребители с капацитет от 2 kW или повече се разпределят в отделни групи. За всеки от нас поставяме машината, предназначена за определен товар.
  2. 2. перални машини, съдомиялни машини, климатици и други устройства с ниска мощност трябва прекъсвачи 16 А. Съединителен кабел 2.5 mm2.
  3. 3. Свързваме по-мощни устройства чрез автоматика 20А или 32А. Взимаме кабел с по-голямо напречно сечение: 4мм2 или 6мм2.
  4. 4. Линиите на контактите се правят поотделно за всяка стая, като се прилагат трижилен кабел 2,5 mm2. В съединителната кутия правим клонове към гнездата.
  5. 5. За осветителни линии използвайте кабел от 1,5 мм2, всеки защитен с автоматичен 10 A. Провеждаме отделен кабел.

Кабелите за мощни електрически уреди не трябва да имат клонове, но се поставят отделно от всеки отделен потребител.

На пръв поглед подходът за монтиране чрез свързване на отделни кабели може да изглежда излишен. Всъщност тя е единствената вярна, осигурява висока сигурност, удобство при управлението. В случай на ненормална ситуация, групата потребители автоматично се изключва, а не цялата мрежа. Намерете и решете проблема с това оформление на окабеляването е много по-лесно.

Монтаж на електрическата платка в къщата

Монтаж на електрическата платка

Схеми electroshield - ние правим себе си

За монтажа на електрическата платка е необходима схема. За да стане това, ние вземаме предвид всички фактори и особености на потреблението на електрическа енергия от къщата:

  • колко киловата общо са изчислили потреблението на електроенергия;
  • колко енергия консумира всяка група;
  • колко отделни групи от потребители общо;
  • където ще бъде инсталиран електромер.

Ние съставяме схемата в разбираема и удобна форма. Посочете стойностите на устройството, напречното сечение на кабела, окабеляване към потребителите. По-долу има приблизително вътрешно запълване на капака и окабеляване за еднофазна мрежа.

Монтиране на електрическото табло - стъпка по стъпка ръководство за монтажа

За трифазно мрежово напрежение няма големи разлики в схемата. Прилага се различен принцип на разпространение на потребителите: отделни групи са свързани с отделни фази. Важно е да се наблюдава баланса на натоварването между фазите.

Схеми на жилищни електрически инсталации

Схеми на жилищни електрически инсталации

Аксесоари - кои табла и модули да изберете

Камерата на таблото е изработена от метал или пластмаса, фиксирана към стената или вдлъбнато в нея. Когато скрито окабеляване е по-подходящ разпределителен щит, скрит в нишата на стената. В къщата или на улицата може да се монтира външен щит. Въпросът за избора не е незначителен: един много евтин пластмасов корпус бързо се влошава. По-добре е да купите кутия с подвижни стени, в която DIN-релсите лесно могат да бъдат свалени или прибрани. По големина е по-добре да имаш запас от вътрешно пространство.

Избор на щит в апартамента

Избор на щит в апартамента

Първоначалният елемент на всяка схема е въвеждаща машина, която прекъсва доставката на електроенергия към къщата. Номиналните му стойности зависят от общата консумирана мощност от къщата. Декретът на правителството на Руската федерация уточнява, че мрежовите организации извършват стандартно свързване на 380 V захранване до 15 kW. Ако имате нужда от повече, свържете се с допълнителна такса.



Допълнително избрани: брояч на модулен тип, прекъсвачи, RCD или диференциални автомати. Когато избирате, помислете:

  • номинален ток;
  • токът, на който машините се огъват;
  • скоростта на тяхната работа.

Във всяка верига са инсталирани автоматични машини. Важно е да се изчислят техните параметри: ако няма достатъчно мощност, винаги ще се появява фалшива аларма. При ниска мощност те не могат да изпълнят своята цел - да се предпазят от претоварване. Машините са оборудвани с устройство за времето на работа. Под веригата трябва да се настрои по-кратко време на задействане, така че да се извършва по протежение на високоскоростната линия.

Вътрешно зареждане - оформление на модулни устройства

Оборудването, монтирано в екрана, е направено по стандартни унифицирани размери. За закрепване е DIN-Rail - метален профил. Едно място, заемано от еднополюсен прекъсвач, се нарича модул. За да изчислите колко пространство се нуждаете от щита, трябва да знаете, че биполярният AB е 2 модула, три-полюсът е три. Еднофазен RCD отнема 2 модула, трифазен RCD - 4. Един клемен блок - един модул, броячът, в зависимост от модификацията, - 6-8 модула.

Сглобяване на капака се провежда на масата, което е много по-удобно, отколкото на стената. Но преди това е необходимо да се монтира ключалката за щита, когато все още не е запълнена с модули. Изпълнението на концепцията може да се осъществи по няколко начина: линеен или групов. Независимо от метода, въвеждащият автомат винаги е на първо място. Съгласно линейния принцип всички RCD се намират по-нататък, следвани от автоматични машини. Поставянето е проста, но е трудно да се намери грешка. Съгласно втория метод устройствата се поставят в групи: първо RCD, а след това и автомати на неговата група.

Следвайте правилата за инсталиране:

  • връзките вътре в клапата са направени с проводник, който е същият в напречно сечение с входното;
  • входът е на върха, изходът е отдолу;
  • Забранено е да се закопчае усукана жица без върховете на NSHI;
  • За да захванете различни проводници в един терминал, използвайте съвети за два проводника.

Нека да продължим с монтажа. Разполагаме с модули според избраната схема на DIN-релсата, с фиксатори. За да се улесни работата, в допълнение към веригата, ние правим план за местоположението на инструментите. След това ги свързваме заедно с кабели. Краищата се почистват, ако жиците са намотани, ние ги вмъкваме в върховете на NCSH с подходящо напречно сечение. Натискаме върховете с клещи за пресоване KVT, които не са много скъпи на цена. Това е този инструмент, който надеждно фиксира проводниците в върховете.

Сглобяване на капака в апартамента

Използването на специални гуми (гребени) значително ще улесни разединяването на електрическия щит. Те са снабдени с плоски контакти (щифтове), които се вкарват в контактите за автоматизация, осигурявайки надеждна връзка. Производителите на автомати се произвеждат гребени, които са подходящи за техния размер за тези модули, те може да не са подходящи за други поради различия в стъпката.

Трябва да си купите всички прекъсвачи, Difavatus, RCD, автобус на един производител, което значително ще улесни монтажа, щитът ще изглежда красив и компактен.

Кабелна връзка - въвеждане и рязане във вътрешността на клапата

Правилният вход на кабелите значително улеснява инсталирането, позволява оптимална организация на вътрешното пространство. Трябва да си купите щитове, които имат технологични отвори за вход, в противен случай ще трябва да ги разтърсите или да ги тренирате. В добри щитове има тампони, които премахват и стартират кабела. Ние се свързваме с въвеждащата машина и я фиксираме с пластмасова яка. Всички кабели са маркирани незабавно.

Повърхностната изолация на входа не е необходима, толкова внимателно, за да не се повреди изолацията на проводниците, да се отстрани. Работата с отделните проводници е по-удобна, отколкото с твърд кабел. Цялата инсталация в щита се разпределя чрез греди: отделно фаза (L), нула работа (N) и защитна нула (PE). Опитваме се да гарантираме, че те се пресичат възможно най-малко. Краищата са предварително маркирани, затегнати със скоби.

Свързване на кабелите към таблото за управление

Свързване на кабелите към таблото за управление

Поставяйки кабела в щита, оставяме го толкова дълго, че той е два пъти по-висок. Това става по следния начин: кабелът е изтеглен до точката на свързване, отново е издърпан до входа и прекъснат. Това изобщо не е излишно: окабеляването е на собствената си траектория, а не по най-краткия път. Когато трябва да ги дръпнете, за да достигнете целта или да натрупате, това е лошо. Така че не си струва да спасявате дузина сантиметра.

Пускане в експлоатация и експлоатация на разпределителното табло

След като инсталацията завърши, изключете всички устройства в екрана. Зареждаме всички гнезда. Ние доставяме напрежение, проверяваме присъствието на входа, коректността на фазата и нула. С един бутон "Test" проверяваме RCD и Difavatus. Проверяваме напрежението на входа на автоматиката, включваме едновременно и проверяваме изходното напрежение. Включваме мощни устройства, наблюдаваме състоянието на щита: не трябва да има искри, пушене, отопление. Проверете контактите и осветлението.

Монтиране на електрическото табло - стъпка по стъпка ръководство за монтажа

Работа на разпределителното табло

Периодично проверявайте електрическия панел. Трябва да го отворим след месец и да затегнем всички контакти. В бъдеще месечно проверяваме работата на RCD. Ако инсталацията се извършва в съответствие с препоръките на експерти, замислено и без бързане, оборудването ще работи дълго и надеждно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на прекъсвача как да го направите самиСвързване на прекъсвача как да го направите сами
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Въвеждащата машина избира устройство за дома и апартаментВъвеждащата машина избира устройство за дома и апартамент
Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съветиКак да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
Инсталиране на електромер на полюсаИнсталиране на електромер на полюса
Трифазен електромерТрифазен електромер
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Какъв тип електромер е най-подходящ за апартаментКакъв тип електромер е най-подходящ за апартамент
Кой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъраКой електромер е по-добре да вложите в апартамента компетентен избор на метъра
Инсталиране на електромер в частна къщаИнсталиране на електромер в частна къща
» » Монтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажа
© 2021 BggeHat.com