Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата

Едно от най-важните мерки за изграждането на къща от дърво е нейното електрифициране в съответствие с правилата за противопожарна безопасност. Обикновено електротехниците са ангажирани в къщата и по-нататък полагат кабели до всяка точка, въпреки че някои собственици на жилища са склонни да поемат отговорност за себе си, правейки това неловко бизнес. За да помогне на тези, които са решили да провеждат електричество в къщата сами, стъпка по стъпка инструкции, придружени от правила, които са задължителни за изпълнение.

Правила за полагане на електрически кабели в дървени конструкции

Преди да го направите монтаж на окабеляване в дървена къща трябва да изучавате някои особености на това събитие, типични за сгради, изработени от дървен материал или дървени трупи. Правилата за електрификация на дървена конструкция се различават от разпределението на електрически кабели и инсталирането на оборудване, произведено в къщи, изградени от камък, тухли или строителни блокове. Основната разлика се състои в запалимостта на дървото, което предизвиква особено внимание при извършването на всяка работа, свързана с доставянето на енергия на всяка точка.

В дървена къща е по-добре да изберете отворен метод за полагане на проводници

В дървена къща е по-добре да изберете отворен метод за полагане на проводници

Втората характеристика на строителството на решетката - в значително свиване, степента на която трябва да се вземе предвид при изграждането на електрическата инсталация. Специфичните особености на сградите, изработени от дървени строителни материали, налагат следните правила, които трябва да се спазват при инсталиране на електрическите проводници със собствените им ръце:

  • предпочита се електрическият кабел с меден захранващ проводник, тъй като е по-гъвкав и по-малко податлив на повреда по време на огъване и разтягане;
  • приоритет е отвореният (външен) начин за полагане на проводниците;
  • използване на метални (негорими) подrozetnikov и съединителни кутии;
  • отвори в стените за полагане на кабели между различни помещения и при влизане в къщата са оградени от дърво с метални кутии;
  • когато инсталирате кабелите по затворен начин, кабелът се полага само в здрава метална тръба, използването на гофрирани кабелни канали за тези цели е строго забранено;
  • Препоръчва се да се използва проводник, защитен от няколко слоя незапалими плитки, чийто външен диаметър е най-малко 40 по-малък от вътрешната част на корпуса или монтажната тръба;
  • специално внимание се отделя на защита от късо съединение (монтаж на автоматични машини и RCD), заземяване на всички електрически уреди с връзка към съответната верига, създаване на ефективна защита срещу мълния;
  • Разпределителното табло е монтирано върху дървена стена посредством надеждна диелектрична незапалима плоча.

Тези правила ще ви осигурят максимална сигурност в процеса на захранване, тъй като повече от половината от случаите на пожари в дървени сгради са причинени от неизправности в електрическата инсталация. Поради пожарната безопасност, за сметка на естетическите предпочитания, експертите препоръчват при окабеляване на окабеляване в къща да се използва отворен метод за инсталиране на кабели.

Ако въпреки това, в полза на скритото (вътрешно) полагане на проводници, ушите на металните кутии за електрически кабели трябва да бъдат направени при изграждането на стени. Това е труден процес, който изисква, в допълнение, точни изчисления за проектиране на захранване за намаляване на вероятността от деформация на каналите на строителни конструкции свиване налягане къща. Поради тази причина се предпочитат отворените кабели в дървена къща, която е по-безопасна и по-управляема по време на работа.

Кабелните канали са удобни и функционални

Кабелните канали са удобни и функционални

Когато методът за поставяне на кабела е отворен, се използват два вида инсталация на тел. Първият, считан за донякъде остарял, включва фиксиране на окабеляването към специални изолатори, които са снабдени с определена стъпка в съответствие с електрическата схема. Този метод губи в естетиката, но в същото време най-простият в инсталацията, безопасен и най-евтин в смисъл на материална инвестиция. Отвореното окабеляване на изолаторите сега се използва все по-малко, предпочитайки да поставят електрически кабели в специални затварящи се кутии, монтирани върху дървена стена или таван. Полагането на проводници в стени монтирани кабелни канали е удобно и функционално и позволява прилагането на сложни електрически схеми, които отговарят на съвременните изисквания за електроснабдяване на частни къщи.

Проектиране на захранване - Акценти

Всяка сложна инсталационна работа се предхожда от проектирането, включително окабеляването в дървена къща. Но първо, е необходимо да се координира доставката на електроенергия с организацията, предоставяща електроенергийни услуги, чиито специалисти трябва да разработят технически условия - основата за по-нататъшен дизайн. В същото време се оценява общото потребление на енергия, комплектът от необходимо електрическо оборудване за въвеждане на захранващия кабел в къщата.

Проектът за доставка на електроенергия трябва да бъде координиран

Проектът за доставка на електроенергия трябва да бъде координиран

За домакинствата, съгласно одобрени стандарти, консумацията на енергия в рамките на 15 kW се счита за допустима едновременно, което съответства на инсталацията на входа прекъсвач на веригата до 25 А. Ако потреблението надвишава посочения индекс, се изисква допълнителен конвертор на електрически ток.

Проектирането започва с посочване на схемата за изграждане на местоположението на потребителите на електроенергия. Някои от тях ще бъдат захранвани от обща мрежа (осветление и уреди, свързани с обикновени контакти), други са свързани към таблото чрез отделен кабел. Така свържете устройства с повишена консумация на енергия (електрически печки, бойлери за топла вода, електрически бойлери). Всеки от мощните консуматори на електроенергия осигурява връзка чрез отделен прекъсвач.



В зависимост от броя на устройствата и тяхната мощност, която вероятно ще се захранва от определено помещение, се изчисляват броят на необходимите изходи и напречното сечение на захранващия електрически кабел. За да се предотврати прегряване на проводниците по време на работа окабеляване Използва се кабел с напречно сечение на проводника от най-малко 1,5 мм. Към захранващите проводници напречно сечение на проводника не по-малко от 2,5 мм. Не се препоръчва използването на тройници и електрически транспорт, е желателно да се монтират електрически точки повече, отколкото се предполага да използват електрически уреди.

Също така при проектирането се отбелязват местоположението на съединителните кутии и начинът, по който комуникират с осветителните устройства, ключове и контакти. Това отчита минималното разстояние от павирания кабел до отворите на вратите и прозорците (най-малко 10 см), пода и тавана. Схемата за полагане на кабели, особено когато са скрити, ще помогне в бъдеще да не се повредят кабелите по време на различни инсталационни и довършителни работи. При проектирането на оформлението на окабеляването не са взети предвид само личните възприятия за удобството на местоположението на електрическите точки и кабели, а също и изисквания, продиктувани от съображения за безопасност и целесъобразност, към които тези правила включват:

  • не е допустимо свързването на силовите точки по най-късата пътека - кабелите се полагат само вертикално и хоризонтално, образувайки преход на посоката под прав ъгъл;
  • превключвателите са инсталирани на разстояние 0,6-1,2 m от подовата повърхност, за гнездата се определя приемлив диапазон на височини 0,4-0,8 m;
  • ключове, контакти и кутии за кръстовища трябва да бъдат свободно достъпни за използване, ревизия или ремонтни дейности;
  • Не се допуска пряк контакт на преминаващите проводници с метални предмети и помежду си (разстоянието между съседните кабели не трябва да е по-малко от 50 мм).

Свързването на медни и алуминиеви проводници, ако има такива, е забранено от метода на усукване. За да се избегне бързото окисляване на такива контакти, се препоръчват специални клемореди.

Окабеляване - широко използвани методи и схеми

Монтажът на окабеляване в дървена къща започва с избора на електрическата схема и начина на полагане на кабелите. Но първо е необходимо да инсталирате външно електрическо оборудване, което включва електромер и прекъсвачи. Обикновено измервателният уред и основната машина се инсталират от специалисти на организацията за електрозахранване, а допълнително окабеляване се извършва от наети електротехници или самостоятелно.

Препоръчва се да се монтират допълнителни прекъсвачи, единият от които се захранва от осветление, другият прекъсва веригата, която преминава към гнездата, третата - за електрически уреди, разположени извън сградата. Отделни машини са инсталирани на кабели, които доставят електроенергия за домакински и технически сгради, както и електрически уреди с висока мощност, инсталирани в къщата и задвижвани от индивидуални проводници.

Първо инсталирано външно електрическо оборудване

Първо инсталирано външно електрическо оборудване

Основният захранващ кабел се поставя в по притежателят монтиран в дървената стена, и се подава в първия разклонителна кутия, в която тя се свързва със следващия главен проводник ще други помещения. При инсталиране на кабели в открита дървена къща преди развъждането на преводи от квадратчетата за разпространение на точките за консумация на електроенергия, е необходимо съгласно схема, Електрификация изолатори на (за ретро вариант) или затваряне корпуси (кутии), изчислени върху размера на подреждане на съответните кабели. Ако се избере метод за монтиране на проводници в кутии, се изпълняват следните действия в този ред.

  1. 1. В случаите, прикрепени към стените (стъпката за закрепване е 50-60 см), поставяме проводниците, единият край на който е поставен в кутията за свързване, а другият - в съответния буркан. В кутията оставяме кабела до 20 см, в podrozetnik - около 10 см. След поставяне на електрически проводници, кутията е затворена с капак.
  2. 2. Според схемата на окабеляване и свързване на електрическите консуматори в кутията ние свързваме проводниците. Най-простият метод е усукване с последваща изолация. Почистете всички проводници от плитка приблизително 40 мм, завъртете по цялата дължина на защитените вени и ги изолирайте със специални капачки.
  3. 3. По-надежден начин за свързване на проводниците е посредством клемни блокове на съответната секция. Почистваме проводниците с около 7-8 мм, поставяме ги в съответния конектор на обувката и я захващаме с винт. Този тип свързване предотвратява искри и окисляване на контактите.
  4. 4. След това свържете съответните кабели към контактите на ключове, контакти и източници на осветление. Накрайници и ключове са инсталирани в podrozetniki и надеждно фиксирани специални unclamped "мустаци."
  5. 5. Само след монтажа на всички елементи на електрическото оборудване е възможно да се интегрират разпределителните кутии помежду им и с централния захранващ кабел.

За проводници, които доставят електрически уреди с повишена мощност, ние поставяме отделни кутии, проектирани за една жица. Кабелът, който идва от електрическата печка, котела или други мощни електрически инсталации, трябва да бъде непрекъснат и да се отваря само на индивидуалния прекъсвач, монтиран в разпределителната платка. За централата в къщата на проводниците за отделни електрически уреди можете да използвате един и същ случай, както при основния кабел на основното окабеляване. Но в същото време е необходимо да се защити всеки проводник един от друг чрез диелектричен незапалим материал.

Така се прави отвореното окабеляване в дървени къщи и монтажът му е на разположение за самостоятелно практическо внедряване. Ако желаете да се извърши окабеляването скрити в архитектурната среда на трупи или дървен материал е най-добре да се свържете с експертите, тъй като тази професия неприятен, изисква точни изчисления и осигурява времеемко инсталационния процес с инсталирането на комплексни комуникационни възли.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Окабеляване в дървена къща със собствените си ръцеОкабеляване в дървена къща със собствените си ръце
Електрическо окабеляване в дървена къщаЕлектрическо окабеляване в дървена къща
Електрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къщаЕлектрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къща
Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната…Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната…
Топъл под в дървена къщаТопъл под в дървена къща
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
Контролни кабелиКонтролни кабели
Електрически работи в дървена къща.Електрически работи в дървена къща.
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Инсталиране на гнездаИнсталиране на гнезда
» » Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата
© 2021 BggeHat.com