Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети

Защитното устройство за изключване се използва, за да се изключи възможността за електротрениране. Устройството, след като открие ток на изтичане, изключва електричеството.

Електрозащита - какви уреди осигурява

За да свържете RCD без заземяване, което отсъства в стари сгради, както повечето частни къщи, това е възможно и то напълно ще изпълнява своята работа. Но електрическата безопасност не се осигурява само от тези устройства. Почти всички познават щепсели и прекъсвачи, които прекъсват веригата, когато товарът надвишава допустимото и късо съединение. Те са защитата на електрическите кабели и битовите електрически уреди от повреда и по-тежки последици - пожар, пожар.

След като установи ток на утечка, устройството за остатъчен ток изключва електричеството

След като установи ток на утечка, устройството за остатъчен ток изключва електричеството

Автоматичните прекъсвачи не могат да бъдат защитени от токов удар. Тази роля се възлага на защитните устройства за изключване. Поражението е възможно, когато човек, например, докосне устройство за пренос на ток и вода от чешмата едновременно, поток протича през тялото му. При токов удар устройството веднага реагира, като прекъсне електрическата верига. Изключително важно е времето за реакция, което зависи от минималния ток.

Всички токозащитни устройства са инсталирани в разпределителното табло. Има инсталационни контейнери, където са монтирани различни модули. Много е удобно за наемателите да използват устройства, събрани заедно, особено когато са подписани. След това правилните уреди се включват или изключват безпроблемно. Защитата, инсталирана в разпределителното табло, прави схемата за свързване удобна и разбираема.

Защита без заземяване - защо е в апартамента

Съществува спор между специалистите дали да инсталирате или не оборудване за защита срещу течове без заземяване. Противниците се отнасят до електрическите документи. Поддръжниците твърдят, че защитата е възможна без заземяване, нарушенията са незначителни, сигурността не е засегната. Самата формулировка на въпроса от противниците по същество е погрешна. Ако погледнете устройството, ще видите само два контакта, няма място за свързване на земята. Принципът на работа, използван при проектирането, не изисква заземяване.

Използването на устройства трябва да отговаря на стандартите на GOST, особено в случай на травматични зони. Документът посочва случаите, когато е възможно да се инсталира електрическо оборудване в зони с повишена опасност:

  1. 1. Използване на отделен трансформатор за отделяне. Той предпазва от образуването на затворена верига, човекът няма да страда дори когато едновременно докосне гола жица и кран за вода.
  2. 2. Ел. Уреди много ниско напрежение, безопасно за хората. Принципът е включен в дизайна на електрически самобръсначки, епилатори и други подобни устройства. Напрежението не надвишава опасни 50 V, обикновено до 15 V.
  3. 3. Забранява се защитата на домакинските уреди чрез прекъсвачи, които наблюдават разликата в входните и изходните мощности и реагират на отклоненията чрез изключване. За да работи устройството нормално, е забранено използването на неутрален проводник като заземително устройство.
Не е необходим принципът на работа на устройство за заземително заземяване

Не е необходим принципът на работа на устройство за заземително заземяване

Свързването на RCD без заземяване се препоръчва дори когато се използва двужична схема. Окабеляване с лоша изолация или повреден потребител предизвиква появата на теч на ток. Въпреки много малкия ток, той може да навреди на хората.

RCD работи чрез сравняване на тока на фазата и неутралния проводник. Ако стойностите се отклоняват, контактите се отварят и електрозахранването спира.

Помислете за примери за текущо изтичане, възможни в ежедневието. Да предположим, че изолацията в пералната машина е нарушена, фазовият проводник влиза в контакт с тялото. Не са инсталирани еднофазни кабели, заземяване и защита. Човекът докосва метала на корпуса, токът започва да тече през него, той се разклаща, докато с някакво чудо вземе ръката си от корпуса.

Ако имаше защита, устройството незабавно реагира на контакта на човек с устройството и го изключи, като усети теч. Първите признаци на кос на фаза и нула причиняват автоматизацията да работи, изключвайки повреденото устройство. Едно лице едва има време да усети нещо, а не наистина има време да разбере какво се случва. Защитата от токов удар в опасни зони е задължителна.

Изберете устройство - което е подходящо за частен потребител

Необходимо е да се инсталира RCD в двужична мрежа. Тя няма да бъде безполезна и ще играе защитна роля, като спасява здравето в критична ситуация и може би живота на човек. Неговата инсталация увеличава електрическата безопасност, като се вземат предвид и недостатъците на двужийната система. Съхранението на защитно оборудване за употреба на домакински уреди ще бъде много по-спокойно. Избираме устройството, като се вземат предвид техническите характеристики:

  • устройството се нуждае от двуполюсен 220 V ток от 16 до 100 A;
  • токът на разкъсване е 6-100 mA;
  • надеждност (обозначена след "Inc" или в правоъгълника на устройството) - 3-15 kA;
  • характеристика на превключване (обозначена като "Im") - 10 номинални натоварвания и повече, но не по-малко от 500 A.



Нека разгледаме по-подробно критериите за избор на устройство за защита. Ние първо да се определи целта на инсталация: ние ще защитим някои области - най-високо оценени ток от 16 А. Ако планирате да защитят целия окабеляване, минималната стойност на - 32 А. За правилния избор на вероизповедание се вземат предвид тежестта на един уред или всички заедно (ако цялата мрежа, ще бъдат защитени) и изберете модел с най-подходящия ток.

При избора на параметрите на остатъчния ток на РКЗ вземаме предвид специфичната ситуация. Устройството с 6-100 mA може да предпази хората от токов удар, но течове, надвишаващи 30 mA, са болезнени. Ето защо, за да предпазите банята и децата, изберете 10 mA, за лампи, контакти - 30 mA. Вземаме под внимание естественото изтичане на всяко устройство, посочено в техническия паспорт. Отделно или общо естествено изтичане не трябва да надвишава повече от една трета, номиналната стойност на защитното устройство.

Ако говорим за типове устройства, АС се използва за защита на домашните електрически уреди. Но ако те консумират пулсиращ ток, такъв продукт няма да осигури изключване. Отделен средства за защита като апарати извършват определяне на индекс А. Automatic S деактивирате всички връзки след известно време, защита от пожар, закрепиха на входа. Типът G служи за обслужване на отделен електрически уред, за да се предотврати пожар. Времето на излагане е по-малко от S. По проект за лична употреба изберете електромеханични, а не електронни, тъй като по-надеждни и евтини, не изискват отделен източник на енергия.

При къщи със стари кабели е възможна постоянна операция за фалшива защита. Но има специални предпазни средства за гнезда под формата на щепсел или адаптер, контакти с вградено реле. Използват се за защита на отделните устройства в най-опасните места. Просто сменете гнездото и проблемите с постоянната работа изчезнат, защитата е на добро ниво.

Защита срещу токов удар - опции за инсталиране на устройства

Устройствата за защитно изключване не могат да предпазят от претоварване, включат се заедно с прекъсвачи, осигуряващи най-пълна защита на проводници, инструменти и хора. Използват се две версии на схемата на RCD без заземяване. Можете да инсталирате устройство, което е общо за цялата къща. Но това е по-скъпо от по-малките на пара, защо работи - трудно е да разберем, че ще трябва да проверим всички устройства.

Свързваме се по следната схема:

  • напрежението на два проводника се подава към прекъсвача;
  • Изход AV се свързва с брояча;
  • от брояча, фазата и нулата отиват към входа на защитната апаратура;
  • терминалите за защита са свързани към машините.
Най-добре е да защитите всяко устройство поотделно

Най-добре е да защитите всяко устройство поотделно

Осветлението и контактите консумират различна мощност, те трябва да бъдат защитени отделно.

Втората комутираща схема защитава всяко устройство отделно. Незабавно вижте устройството и причината. Единственият недостатък е, че защитните устройства заемат много пространство в щита. Доставя се захранване встъпителен дифузер, от него - към измервателния уред и след това през два проводника, за да се разделят прекъсвачите. Проводниците от автомати се подават към клеморедите на защитните устройства, свързваме окабеляването на потребителите с изхода, който планираме да защитим. Важно е да не бъркате кабелите от различни устройства, за да не изключвате мрежата и да не повредите оборудването.

Експертите съветват - как да избегнете грешки

Свързването на RCD без заземяване не е трудно, но може да има някои грешки. Не избирайте електронни продукти за вашия дом или апартамент. Ако захранването не успее, устройството няма да работи правилно, което може да причини трагични последици.

Уверете се, че сте добавили прекъсвач към веригата за съвместна работа на двете устройства. Те надеждно ще предпазват от пожар, повреда на оборудването и електрически наранявания.

Понякога хората, които не разбират законите на електроенергията, създават един възел с нулеви кабели на изхода от автоматичните устройства. Веригата на свързване на RCD в еднофазова мрежа, създадена по този начин, ще доведе до постоянни фалшиви аларми, неправилна работа.

След монтажа на цялата верига проверяваме верността на връзките. Всеки електрически уред е свързан към защитена контактна мрежа. Нямаше пътуване - всичко е свързано без грешки. Проверяваме функционалността: натиснете бутона за тестване на кутията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на прекъсвача как да го направите самиСвързване на прекъсвача как да го направите сами
Монтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажаМонтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажа
Окабеляване в дървена къща със собствените си ръцеОкабеляване в дървена къща със собствените си ръце
Как да свържете котела с електричествоКак да свържете котела с електричество
Свързване на схемите и правилата за безопасностСвързване на схемите и правилата за безопасност
Как да изберем узоКак да изберем узо
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Въвеждащата машина избира устройство за дома и апартаментВъвеждащата машина избира устройство за дома и апартамент
Как да изберем узо в апартамент или къща изчисляване на необходимите параметриКак да изберем узо в апартамент или къща изчисляване на необходимите параметри
Заземяване в апартамента със собствени ръцеЗаземяване в апартамента със собствени ръце
» » Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
© 2021 BggeHat.com