Свързване на схемите и правилата за безопасност

Диференциалната автоматика е електромеханично устройство, използвано като автоматичен прекъсвач на ток и RCD (защитно изключващо устройство). Тези функции се комбинират в една опаковка, така че надеждността се увеличава и обхватът на приложение се разширява. Свързването на диафи-автоматизатора осигурява дълготрайността и надеждността на електрическата система при продължителна експлоатация.

Целта на диференциалната автоматика

А diaautomat, или прекъсвач, изпълнява три основни задачи:

  • предотвратяване на късо съединение,
  • защита от токов утечен ток,
  • намаляване на рисковете от претоварване на мрежата по време на работа.
Прекъсвачът увеличава надеждността на електрическата мрежа

Прекъсвачът увеличава надеждността на електрическата мрежа

С оглед на основните му функции инсталацията в много случаи е задължително изискване. Инструкциите към устройствата показват как да свържете закупеното устройство. Сертифицираната диференциална автоматика има редица отличителни предимства:

  • висока скорост на взаимодействие, осигуряваща пълна защита на човек от токов удар,
  • премахване на претоварвания в мрежата, предотвратяване на късо съединение и претоварване,
  • Увеличаване на надеждността при продължителна работа.

При нормални ситуации се използва стандартната схема за свързване на Difa Automaton, въпреки че има и няколко опции в зависимост от характеристиките на мрежата и условията на работа.

Принципи на работа на диференциална автоматика

От гледна точка на безопасността минимизирайте риска от късо съединение или претоварване. Вграденият модул обработва тази задача, която незабавно прекъсва текущия поток.

В случай на късо съединение или претоварване модулът за включване незабавно прекъсва текущия поток

В случай на късо съединение или претоварване модулът за включване незабавно прекъсва текущия поток

За изпълнението на задачата - автоматичното изключване - механизмът на независима изключване на контактите е отговорен. Веднага щом се създадат условия за претоварване или късо съединение в електрическата мрежа, автоматиката реагира незабавно. Освен това има и специален лост за нулиране, който се задейства ръчно.

Ключовият елемент на диференциалната автоматика е диференциалният трансформатор, през който минава токът. Той непрекъснато сравнява стойностите на входа и на изхода. Ако разликата надвишава минималните допустими стойности, тогава токът се пренасочва към серпентината, която задвижва лоста за механично нулиране.

Диаграми на свързване и техните характеристики

За да станат причините за задействане правилно, е необходимо да се разбере как правилно да се свързва диференциалната автоматика. За целта е необходимо да се изпълнят редица условия и да се използва правилната схема за свързване. Преди електрическата работа е необходимо предварително обучение.

Стандартната домакинска мрежа в къщата или в малък офис може да бъде от различни типове:

  • еднофазен с напрежение 220V,
  • трифазен с напрежение 380 V,
  • със или без земя.

Автоматичен диференциален превключвател е инсталиран само на определено място - на входа на апартамента в специален електрически табло. Вътре в стаята, ако е необходимо, инсталирането се извършва на всяка група кабели. Модифицираните вериги обикновено се използват в случаите, когато се използва много мощно оборудване или има голям брой настоящи потребители. В зависимост от това, дифузьорът също ще се различава в дизайнерските си характеристики (двулентови или четирибандови).

Най-простият и най-разпространеният вариант е инсталирането на входен диафи-автоматик, който в продължение на много години обслужва всички домашни кабели. Основното изискване в този случай е надеждно и издръжливо електротехническо устройство, проектирано за високо натоварване. С течение на времето текущото потребление обикновено само расте, така че може да има някои проблеми.

Значителен недостатък при тази връзка е липсата на възможност за намиране на проблемна зона или частично изключване на захранването. В тази връзка е необходимо предварително да се изчисли приблизителната мощност на всички потребители, както и да се обмислят различни варианти за работа.

Работа на диференциална автоматика в мрежа без заземяване

В модерните сгради и офиси, както и в други съоръжения, построени сравнително наскоро, често няма основание. Днес има постепенно отклонение от традиционните схеми. Отхвърлянето на заземяването е свързано с появата на по-надеждни домакински уреди в домовете.

Ако къщата не е заземена и има мощна техника, по-добре е да инсталирате RCD

Ако къщата не е заземена и има мощна техника, по-добре е да инсталирате RCD



На практика автоматичната машина разчупва веригата незабавно, ако човек докосне проводници, носещи ток, или към непроводници, но по някаква причина е под някаква причина. Доставката на електроенергия на даден обект се прекратява незабавно, поради което се предотвратяват рисковете от сериозни наранявания.

Пълна подмяна на земята, без превключващо устройство, поради което при наличието на мощно оборудване е по-добре да инсталирате RCD.

Ако корпусът на домашния уред бие текущ, тогава е по-добре да помислите за заземяване. Някои експерти препоръчват извършването на "нулиране", но при фаза повторно фаза фазата ще бъде върху тялото, което е изключително опасно.

Селективна и неселективна електрическа схема

В многофамилни жилищни сгради и частни къщи е за предпочитане да се използва схемата за селективно свързване на дидамат в еднофазна мрежа, За да предотвратите спирането на цялата мрежа по време на претоварване или късо съединение. В този случай се използва специално устройство, маркирано с буквата S. Това е важно условие, защото без този модел веригата няма да бъде избирателна. Той се състои от няколко основни елемента:

  • специална селективна (S) диференциална автоматика в електрическия панел на стълбището,
  • няколко прекъсвачи в апартамента или в други помещения.
При селективните вериги е задължително устройство с маркировка

При селективните вериги е задължително устройство с маркировка "S"

Ако се появи късо съединение в една от стаите или се получи временно претоварване, само един от дифуаматовете ще се изключи, а в сайта превключвателят ще остане в първоначалното си положение. Поради това захранването няма да бъде спряно и само един авариен обект ще бъде изключен. Същевременно се изключват рисковете от изгаряне на кабели или възникване на опасност от пожар в обекта.

Ако изберете неселективна връзка, използвате обичайния Difa Automata, въпреки че самата верига може да има точно същия вид. Отличителна черта е, че в случай на повреда или претоварване в определена област, основният диференциална автоматика, инсталирана на сайта, е прекъсната. В резултат на това всички стаи и дори съседните апартаменти ще останат без храна.

За правилното свързване на Difavomat трябва да оцените различните аспекти:

  • сложността на генерираната електрическа система,
  • консумация на енергия,
  • брой товарни клетки,
  • характеристики на помещения и др.

Обикновено тези въпроси се разглеждат от специалисти, въпреки че подробни описания, препоръки и технически характеристики позволяват избора на най-добрия вариант без никакви проблеми.

Диференциално свързване в трифазни мрежи

В частни къщи, големи вили, гаражи, работилници и на различни технически обекти се използва трифазна мрежа от 380 V. Тя издържа на необходимото ниво на натоварване, поради което всеки потребител получава храна в пълен размер. При такива ситуации е свързана машина за дифузия с трифазен тип. Като цяло технологията за свързване не е много по-различна от предишната, но има и редица свои функции.

Трифазни мрежи се използват в помещения с голямо натоварване

Трифазни мрежи се използват в помещения с голямо натоварване

Основната разлика е, че на входа и на изхода е необходимо да свържете два проводника (общо четири). Електротехници и различни специалисти казват, че най-правилният вариант е този, който включва използването на диференциално автоматично устройство със заземяване и няколко отделни превключватели вътре в помещенията. В този случай, в процеса на работа, има много по-малко трудности.

Характеристики на монтаж на прекъсвачи в електрическата мрежа

От метода на свързване и специфичната схема зависи много основни аспекти, свързани с избора на електрическо оборудване. След това трябва да извършите инсталацията в съответствие с изискванията за безопасност. Въпреки факта, че Difa Automaton играе важна роля, връзката му не създава особени трудности.

За правилна връзка трябва да следвате следните инструкции:

  1. 1. Проверете самия уред за повреди, защото пукнатините и счупването могат да доведат до проблеми по-късно.
  2. 2. Преди да изолирате къщата, уверете се, че няма напрежение върху проводниците (с помощта на мултицет или индикаторна отвертка).
  3. 3. Прикрепете кутията към DIN шината в хоризонтално положение (използвайте нивото за точност).
  4. 4. Издърпайте щепселите и почистете изолацията в краищата (използвайте специален инструмент, за да сте сигурни, че сърцевината не е повредена).
  5. 5. Фазовите и нулевите проводници са свързани към специалните конектори, означени на корпуса на диференциалната автоматика (приставката е направена отгоре).
  6. 6. Върнете захранването, проверете правилната работа на свързаните устройства.

Всъщност проблемът се свежда до факта, че няколко конектора трябва да бъдат свързани към съединителите на Difa Automaton. Водещите проводници L и N не трябва да бъдат в долната част на корпуса и нулевият проводник не трябва да бъде свързан към останалите нули, защото в този случай могат да възникнат фалшиви положителни резултати.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо удря автоматична машина в щита, за да разбере причините и да ги отстраниЗащо удря автоматична машина в щита, за да разбере причините и да ги отстрани
Подгрявайте подовата настилка от собствените си ръцеПодгрявайте подовата настилка от собствените си ръце
Свързване на прекъсвача как да го направите самиСвързване на прекъсвача как да го направите сами
Монтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажаМонтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажа
Как да свържете котела с електричествоКак да свържете котела с електричество
Как да свържете бойлерКак да свържете бойлер
Как да изберем узоКак да изберем узо
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Въвеждащата машина избира устройство за дома и апартаментВъвеждащата машина избира устройство за дома и апартамент
Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съветиКак да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
» » Свързване на схемите и правилата за безопасност
© 2021 BggeHat.com