Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар

Устройството за остатъчен ток (RCD) е важен елемент от електрическата система на апартамент или частна къща, която е механично устройство за превключване. Той автоматично прекъсва домашната верига в случаите, когато причинява токов удар. Инсталирането на RCD осигурява защита на човек от токов удар при допир на неизолирани части от електрически уреди и оборудване в случай на изолация на проводниците.

Как функционира устройството за пътуване?

Структурно, RCD, наречени професионални устройства с диференциално ток, са подобни на конвенционалните прекъсвачи. Но те изпълняват различни функции. Автоматичните превключватели се задействат от ток на претоварване или късо съединение. RCD изключва веригата само ако има изтичане на електричество. Поради тази причина се препоръчва да се инсталират заедно превключватели и RCD устройства. След това битовата електрическа верига е надеждно защитена срещу претоварване и изтичане.

Защитните устройства за изключване се произвеждат за три- и еднофазни мрежи и функционират по прост принцип. Два проводника са свързани към клемите на устройството. Първото електричество се доставя на потребителя в апартамент или отделна къща, а втората отива към външната верига.

Устройството непрекъснато следи наличието на теч. Когато това се случи, се формира разлика в токовете в системата. RCD я анализира - сравнява изтичането с допустимата стойност (това е посочено в техническия лист на защитното устройство). В случаите, когато има разлика между тези индикатори, електрическата верига се изключва (изцяло или само в една повредена зона).

Описаното защитно устройство е поставено до един брояч на апартамента на охраната или в близост до домакински електроуред на специална основа. В първия случай устройството следи работата на цялата мрежа, във втората - само част от нея. В едностайни апартаменти е монтирано едно защитно устройство. Но за къщи с голям брой стаи и мощни електрически уреди, трябва да се монтират няколко RCD.

Защитното устройство няма смисъл да се свързва към обекти с износени електрически кабели. В тях се наблюдава постоянна работа на устройството. В такива случаи трябва да се промени или старите проводници с нови, или свързване на потенциално опасни уреди (перални машини, печки) в отделните обекти, в които предварително включени в RCD.

Характеристики при избор на устройства с диференциално напрежение

RCD се разделят на две групи - електромеханични и електронни. Първите устройства са енергонезависими. Те се задействат веднага щом в системата има ток на изтичане. Техните основни работни елементи са реле и диференциален трансформатор. Електронните защитни устройства изключват веригата само при наличие на напрежение в мрежата. Те изискват 220 V за тяхната работа.

Не е трудно да се различи механичното устройство от електронно устройство, като се използват електрически проводници и батерия. Последният е свързан с RCD стълб. Кабелите са затворени. Ако устройството е изключено, имаме механично устройство, ако не, електронно устройство.

Техническите характеристики на RCD са посочени в паспорта. Потребителят трябва да обърне внимание на следните показатели на устройството:

  • Тип на диференциалния ток. Има няколко опции. Устройството е конфигурирано за ток със закъснение на задействане (маркировка - G или S), променлива (AC), постоянна и редуваща (B), пулсираща постоянна и редуваща (A).
  • Количеството изтичане, при което защитното устройство работи (от 10 до 300 mA).
  • Номинална амперия на устройството (16-100 A).
  • Изключващ ток. Вземете 25 повече от максималното потребление на ток в частна къща, апартамент.

В жилища с мрежово напрежение 220 V се монтира RCD с фаза и нула (двуполюсни устройства). В отделни къщи и многостайни жилищни сгради с ново оформление с 380 V такива устройства не се използват. Те са оборудвани с устройства с 4 полюса.

Потребителите в страните от ОНД и Русия получават променлив ток. Затова те трябва да изберат защитни устройства с маркировка AC, които са с номинална мощност (номинална) 32 A. Препоръчителният индикатор за тока на изключване на устройството за жилищни обекти е 30 mA.

Свързване на защита срещу течове - стандартен начин

Монтажът на RCD в една електрическа верига на апартамента се извършва чрез монтаж на DIN-шина, разположена отделно или вградена в разпределителното табло. Последният има перфорирани съединители. Те са подходящи за свързване на задните ключалки на защитното оборудване, на чието тяло има маркирани (L - фазови, N - нулеви) клеми.

Защитата е инсталирана в определен ред. Особеността на процеса е, че RCD се поставя преди, а не след машината. Пълната диаграма на монтажа на устройствата за безопасност е дадена по-долу:

  • Захранващият проводник, проектиран за максимално допустимия ток в корпуса, е свързан към външен захранващ кабел.
  • Поставен е брояч, който записва потреблението на консумирана електроенергия и прехвърля напрежението към RCD.
  • Защитното оборудване е свързано към измервателния уред през горните клеми. Тел с N е свързан към нула, L - към фаза. Кабелите за натоварване се насочват през долните клеми.


Работата е завършена с инсталирането на автоматичен предпазител. Неутралната му връзка е свързана с нула, а фазата е свързана с фазовия проводник от устройството за остатъчен ток.

Двуфазни мрежи - опции за инсталиране на RCD

Защитата от токов удар се прави на едно- или многостепенно ниво. Първият метод включва инсталирането на едно мощно устройство, което контролира електрическото натоварване от всички налични домакински уреди, лампи и контакти. За да свържете в екрана, това устройство, което работи без заземяване, е лесно съгласно схемата, описана по-горе. От изходните клеми на RCD токът ще бъде насочен към автоматичните превключватели, а от тях и до точката на консумация на електроенергия.

Предимства на едностепенната защита - компактна и лесна за свързване. Недостатъкът на системата е изключването на цялата верига в случай на повреда на поне един електрически уред в жилището. Експертите препоръчват използването на такава защита за свързване на отделни мощни единици (stilalki, boiler).

Многостепенните системи са много по-надеждни и по-удобни за работа, независимо от тромавата им природа. Те са оптимални за частни къщи със заземяване. Такива комплекси са изградени с помощта на няколко RCDs, монтирани на отделни участъци от електрическата мрежа. Когато едно от устройствата се задейства, само част от веригата се изключва, останалите продължават да работят в нормален режим.

Схемата за монтиране на многостепенни системи се различава от тази, разгледана по-рано. Фазите на измервателния уред са свързани с автоматични предпазители (индивидуално за всеки), които след това се свързват към защитно отделно устройство.

Препоръчва се използването на селективни RCD за подреждане на многостепенни защитни комплекси. Те изключват само повредените секции на електрическата верига, без да изключват нормално функциониращите. Общото селективно устройство се поставя строго след машината. Важна точка! Селективните устройства са разделени на два типа - G и L. Първата изключва веригата със забавяне от 0.06-0.08 s, а втората - със закъснение от 0.15-0.5 секунди.

Еднорелсовите и многостепенните системи за отбрана се правят с помощта на различни автомати. Те са комбинация от автоматичен превключвател и RCD, които се комбинират в един корпус. DIFAVATOMATAT защитава битовата електроенергия от претоварване, късо съединение и течове. Монтирането на такова устройство се извършва в съответствие с опциите, които смятаме за нас.

Правила за самоинсталация и тестване на работата на оборудването

Монтажът на RCD се извършва след прекъсване на захранването в жилището. Мрежата задължително трябва да се проверява за наличието на напрежение в нея. Тази операция се извършва чрез индикаторна отвертка или мултицет.

На предния панел на устройството за остатъчен ток има електрическа схема. Свързването на кабелите се извършва стриктно на него. Ако няма такава схема, търсенето на нула и фаза се извършва с отвертка-индикатор. Когато го докоснете до неутрален проводник, лампата на инструмента не свети. Изгарянето на лампата показва, че изпитваното ядро ​​е фаза.

Стандартите за електрическа безопасност забраняват свързването на заземяващия контур с нулевия RCD или Difavo. Това е изпълнено с появата на къси съединения и течове, тъй като с тази схема защитните устройства не работят. Не е позволено да се тъкат в един възел неутралните проводници, напускащи RCD, при свързването им без заземяване. За да инсталирате защитно устройство при условие, че отговаря на определените изисквания от всеки домашен занаятчия.

След приключване на монтажа РКУ е в действие. За тези цели на тялото на устройството се показва специален бутон. За да проверите функционирането на устройството, натиснете. RCD независимо симулира тока на утечка, като създава съпротивление с необходимата стойност. Ако това причини изгасването на устройството, инсталирането му е правилно.

Тестът се провежда и с мултиметър. Ел. Крушка, резистор и реостат са свързани последователно. Една сонда от мултицет се подава към нулевия терминал на RCD, втората се прилага към фазовия изход. Чрез въртене на реостата се определя токът на утечка, при който устройството се задейства, както е посочено от крушката.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на прекъсвача как да го направите самиСвързване на прекъсвача как да го направите сами
Монтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажаМонтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажа
Окабеляване в дървена къща със собствените си ръцеОкабеляване в дървена къща със собствените си ръце
Как функционира нагревателят за съхранение на водаКак функционира нагревателят за съхранение на вода
Свързване на схемите и правилата за безопасностСвързване на схемите и правилата за безопасност
Как да изберем узоКак да изберем узо
Въвеждащата машина избира устройство за дома и апартаментВъвеждащата машина избира устройство за дома и апартамент
Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съветиКак да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампиДиаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи
Смяна на светлината превключва в апартамента прости инструкции за сложна работа за начинаещиСмяна на светлината превключва в апартамента прости инструкции за сложна работа за начинаещи
» » Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
© 2021 BggeHat.com