Измерване на изолационното съпротивление на електрическите проводници

Сред най-важните електрически измервания трябва да се включи и процедура като измерване на съпротивлението на изолацията на електрическите проводници. Този показател отразява общото състояние на изолация. Когато съпротивлението на изолацията е по-малко от предвиденото в стандартите за наредби, че е уместно да се говори за високия риск от пожар и токов удар.

Измерването на изолацията, нейната степен на съпротивление, се извършва от първоначалната проверка на целостта на самата електрическа инсталация. След това трябва да се уверите в безопасността на другите проводници и кабели, както и в местата, където кабелите са свързани помежду си - кутии за разпределение и съединителни кутии. Освен това се препоръчва да започнете да проверявате местата за свързване на проводниците към електрическото оборудване, например към защитните устройства.

Преди да започнете измерванията на изолационното съпротивление, е изключително важно първо да изключите цялото оборудване от източника на напрежение. След извършване на работата по измерването се издава окончателният документ за работа - протоколът за измерване на изолационната устойчивост. Ако резултатът от нормализираните по-ниски изисквания, документирани в техническата литература, това оборудване се изключва от по-нататъшна употреба, докато недостатъци са отстранени.



Какви са разходите за труд за измерване на съпротивлението на изолацията? Определянето на цената на електрическите измервания е важно да се ръководи от разходите за провеждане на едно измерване. Освен това е необходимо да се вземе предвид необходимия брой такива измервания, отнасящи се до определен тип. Важно е да се отбележи, че цената на едно измерване е законово установена от държавата. Видовете и обемите на необходимите тестове и измервания се вземат под контрол от съответните държавни органи. Измерването на съпротивлението на изолацията може да разкрие наличните отклонения на параметъра от нормата. В крайна сметка, разбира се, това може да спести електрическото оборудване от прекъсвания на електрозахранването, да запали електрическите кабели и да навреди на здравето на хората.

За да се изключат такива последици, е важно тези измервания да се извършват своевременно. Редовните измервания значително намаляват риска от пожари и други негативни последици. След като са направени измерванията, вече споменатият протокол за измерване на изолационната устойчивост (второто име е тестът за изолационна устойчивост).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предполагаемите видове ним кабел и глътка как да ги използватеПредполагаемите видове ним кабел и глътка как да ги използвате
Как да използвам тестераКак да използвам тестера
Как да намерите счупения проводник в търсенето на стени и отстраняване на неизправностиКак да намерите счупения проводник в търсенето на стени и отстраняване на неизправности
Wire twist разнообразие от прости методи на свързванеWire twist разнообразие от прости методи на свързване
Как да се измери съпротивлението с мултицетКак да се измери съпротивлението с мултицет
Желените цветове изискват правилна връзкаЖелените цветове изискват правилна връзка
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
Контролни кабелиКонтролни кабели
Нов поглед към електрическото оборудванеНов поглед към електрическото оборудване
Кабел WBPSКабел WBPS
» » Измерване на изолационното съпротивление на електрическите проводници
© 2021 BggeHat.com