Смяна на светлината превключва в апартамента прости инструкции за сложна работа за начинаещи

Съвременните светлинни превключватели са изработени от висококачествени материали, но в крайна сметка дори не успяват. Това ни води до необходимостта от смяна на електрическото оборудване. Това може да се случи навсякъде: в офиса, на работното място или у дома. Въпреки това, не е нужно да прибягвате до помощта на професионални специалисти, ако научите техниката за подмяна на ключове сами. Не може да се каже, че работата е много проста, но с дължимата грижа и грижа всеки човек може да се справи с нея.

Принципи на работа и видове ключове - това, което трябва да знаете, за да не причинявате вреда

Смяната на превключвателя на светлините в апартамент е сравнително бърза процедура, която не изисква допълнителни средства и оборудване. Трябва обаче да действате внимателно и внимателно, както трябва да се справите с електричеството. Неправилните действия могат да доведат до много катастрофални последици:

  • Запалването на окабеляването в таблото и стените;
  • Неизправност на лампите и другите домакински уреди, свързани към мрежата;
  • Късо съединение;
  • Най-тъжното развитие на събитията е токов удар.

В тази връзка, преди да започнете работа, определено трябва да закупите защитни ръкавици, за предпочитане от каучук, точно отговарящи на всички изисквания и правила за инженерна техника по безопасност. За да избегнете грешки по време на работа, се препоръчва да прекарате известно време в изучаването на дизайнерските характеристики на електрическото оборудване, както и да запомните диаграмите на електрическата инсталация в кабелните снопове. В някои случаи можете дори да направите снимка на телефона си, така че по-късно да нямате проблеми след смяната на счупеното устройство.

Направете независима подмяна на прекъсвачите, без да използвате защитно оборудване, само ако сте уверени в действията си!

Направете независима подмяна на прекъсвачите, без да използвате защитно оборудване, само ако сте уверени в действията си!

Поради факта, че светлинните превключватели се използват почти постоянно, особено през зимния сезон, са разработени огромен брой различни модели, които се различават по външен вид, дизайн и функционалност. На първо място се различават две групи ключове, в зависимост от прикрепването към стената:

  1. 1. Скрито окабеляване - използвайте специален метален или пластмасов подпронетник, монтиран в стената. Това е мястото, където е инсталирано оборудването.
  2. 2. Отворете окабеляване - в този случай ще ви трябва въздушни превключватели, които са били използвани в панелни изделия от дърво. Кабелът е изнесен, така че той трябва да бъде скрит в специални кабелни канали, за да не се повреди в ежедневните дейности.

Ако говорим за дизайна на терминалите, с които устройството е прикрепено към окабеляването, тогава се различават и две основни групи. Първите са винтови клеми - тези елементи са предназначени да осигурят свалените краища на проводника, разположен между плочите. Ако използвате алуминиеви проводници заедно с месингови плочи, тогава се създава голямо съпротивление, което причинява сериозно прегряване на цялото оборудване като цяло. За да се избегне това, е необходимо непрекъснато да се затягат винтовете, които осигуряват качествен контакт между елементите. В този случай медта не се подлага на такива температурни промени, поради което окабеляването от медни проводници не прегрява.

Процедура за подмяна на двойни ключове

Процедура за подмяна на двойни ключове

Естествено, промяната на окабеляването към мед изглежда сложен процес. Много по-лесно е да използвате клемни клеми, които са оборудвани със специален пружинен механизъм. Поради това месинговата плоча е постоянно под огромно налягане, което води до надежден и качествен контакт. Възможността за запалване е минимална, докато превантивното затягане на винтовете вече не е необходимо.

Въз основа на броя на бутоните светлинните превключватели са:

  1. 1. Работа с един бутон - Работете с един източник на светлина или група осветителни тела. При натискане всички светлинни елементи, свързани към този ключ, се включват веднага.
  2. 2. Устройства с два или повече бутона - чрез такива устройства е възможно да се включат отделни светлини върху полилей. Много удобно, особено ако лампата е снабдена с голям брой лампи. В този случай можете да включите само няколко лампи, за да не губите голямо количество електрическа енергия.

Говорейки за видовете комутатори, е невъзможно да не споменаваме модерните скъпи проекти, които стават все по-търсещи:

  • С димер - ротационен елемент, позволяващ гладко увеличаване или намаляване на яркостта на светлината;
  • Сензорен - отзивчив към дланта, поставен в непосредствена близост до оборудването;
  • Акустичен - задействан от гласови команди или кламери;
  • С дистанционно управление.

Премахване на превключвателя - как да премахнете скрития ключ, без да повредите проводниците?



Преди да демонтирате осветителното оборудване, е необходимо да изключите всички устройства за безопасност, разположени в разпределителното табло. Сега вероятността от токов удар е практически несъществуваща.

Можете да деактивирате само една машина, отговорна за конкретен ключ, който сега ще работи. Но е по-добре да изключите напълно апартамента, за да избегнете неприятни ситуации.

По-старите модели са по-лесни за снимане, защото винтовете, които имат на предната страна, както и на гнездата. При модерните устройства можете да смените ключа само след като сте извадили ключовете, тъй като болтовете са точно под тях. Отстранете бутоните просто, внимателно ги изцеждайте с плоска отвертка. След като извадите ключовете и винтовете, самият превключвател се намира директно, който е здраво фиксиран в рамка с цилиндрична форма.

Предварително изключете всички машини в щита за презастраховане

Предварително изключете всички машини в щита за презастраховане

След като проверите контакта с индикаторната отвертка за отсъствието на напрежение, трябва да развиете винтовете на плъзгащите се ивици, през които рамката е монтирана във вдлъбнатината на стената. Сега остава да освободим жиците, за които отвинтваме болтовете на клемите. Уверете се, че маркирате фазовия проводник така, че да не се смесва, когато инсталирате нов ключ. Можете да го определите като изолираща лента или просто малко завой.

Превключвателите за осветление на открито се отстраняват още по-лесно, тъй като нямат плъзгащи се релси и фиксираща рамка. Във всеки случай, след като извадихме устройството, трябва само да инсталираме ново оборудване - най-критичния етап от целия процес.

Един и два клавиша - каква е разликата при инсталирането на такъв ключ?

Замяна на превключвателя с един бутон е малко по-лесно. В края на всеки проводник извадете изолацията приблизително 5 мм, след това свържете контакта с обозначението L2 към черен проводник и се свържете с L1 - към предварително маркираната фаза. Сега внимателно вкарайте устройството в прореза на стената, плътно го фиксирайте и затегнете болтовете.

Основната разлика в устройството с два бутона е, че два проводника трябва да бъдат свързани към клеми L1 и L2, а трифазните проводници са свързани към клема L3 наведнъж. В зависимост от броя на бутоните веригата остава същата. Основното в този случай е да не се забърквате с кабелите. Окабеляване в съвременните жилища се извършва в стриктно спазване на всяка жица до нейния цвят. Но в частни или стари къщи червената тел не винаги показва фаза, докато черни или сини кабели не са знак за неутрална група.

Чрез броя на проводниците е лесно да се определи кой превключвател да се използва. В снимката - с един бутон версия

Чрез броя на проводниците е лесно да се определи кой превключвател да се използва. В снимката - с един бутон версия


Във всеки такъв случай е необходимо да проверите всички кабели с помощта на индикаторна отвертка. В противен случай е възможно да се свържат кабелите неправилно, което ще доведе до повреда на ново, ново инсталирано оборудване.

След инсталирането на клавишите остава за нас да приложим ток в разпределителното табло, за да се уверим, че светлинното устройство работи. Понякога се променя режимът на работа на прекъсвача, т.е. активирането се извършва чрез натискане надолу и изключване съответно чрез натискане на бутона нагоре. Няма нищо ужасно, проблемът се решава чрез замяната на кабелите на някои места. След това всичко ще работи ясно и гладко, без никакви проблеми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампиДиаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи
Как да премахнете превключвателя от стената подробни инструкции за правилното демонтаж на…Как да премахнете превключвателя от стената подробни инструкции за правилното демонтаж на…
Марки на гнезда и превключватели на топ 7 най-добри производителиМарки на гнезда и превключватели на топ 7 най-добри производители
Смяна на електромераСмяна на електромера
Как да направите вашия апартамент добър ремонтКак да направите вашия апартамент добър ремонт
Как правилно да направите електрически кабели в къщатаКак правилно да направите електрически кабели в къщата
Как да оборудвате вашия офисКак да оборудвате вашия офис
Как да изберем офис маси и столове?Как да изберем офис маси и столове?
Medvejatnik е ваш помощник при аварийно отваряне на бравиMedvejatnik е ваш помощник при аварийно отваряне на брави
Евтини ремонти на апартаментиЕвтини ремонти на апартаменти
» » Смяна на светлината превключва в апартамента прости инструкции за сложна работа за начинаещи
© 2021 BggeHat.com