Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи

Изчезнали са дните, когато схемата за свързване на електрически уреди, включително осветителни тела, е била "коригирана" за съществуващите комутационни устройства, като се грижи за оптималното разположение на последните. В момента различните функционалните и техническите възможности на ключове, ключове и т.н. такова разнообразие, че можете спокойно да направите електропроводната система, така че активирането и деактивирането на електрически уреди, използвани беше най-удобен за потребителя. Специален случай е управлението на осветлението от две места (точки), т.е. двойка ключове.

Варианти и предимства на приложението на управлението на осветлението чрез два превключвателя

Всеки знае класическата схема на свързване за една лампа (лампа). Нуждаете се от 1 превключвател, който се намира в най-достъпния или удобен за контрол на осветлението: в началото или в средата на проходите, дълги коридори, галерии, алеи (пътеки в градината) - на входа на стаята или на входа и така нататък. Доколкото това е неудобно, почти всички се сблъскват.

Монтирането на два комутатора е удобно за дългите проходи

Монтирането на два комутатора е удобно за дългите проходи

И сега същите и други възможности за управление на осветителни устройства, но с помощта на 2 превключватели:

  • В стаите и стаите за преминаване, както и в сгради с два входа (гаражи, навеси, стопанства за отглеждане на домашни любимци или птици), особено когато са противоположни. Инсталирането на един превключвател за всеки вход ще запази неприятната нужда да отидете на тъмно, за да включите светлината или след като тя се изключи. Често се случва, че трябва да минете през една врата и да минете през друга.
  • В коридорите, галерии, търговски центрове (пистите в градината) и други, особено когато те са дълги, свързваща два ключа. - 1-ви на всеки край на тези обекти - осигурява не само удобно използване на светлината, но и нейната икономика. В края на краищата можете да използвате осветление, когато се движите във всяка посока и незабавно да го изключите след преминаване на тази част от пътя.
  • На входа на жилищна многоетажна сграда или на стълбите между етажите на частна двуетажна къща. Тук също 2 превключватели са удобни и икономични.
  • В спалнята. Ако един ключ е поставен на входа, а другият в главата на леглото, не е нужно да се изправяте от него, за да изключите светлината, когато е време да заспите. И обратното, събуждайки се, можете веднага да включите осветлението, без да се изправите, а след това да го изключите само на изхода от спалнята, без да се върнете обратно в леглото. Особено е удобно, когато спалнята е голяма.
  • И в много други случаи, когато има нужда да се контролира първото осветително устройство от две места.
С поставянето на един от превключвателите в главата на главата можете да контролирате горната светлина, без да излизате от леглото

С поставянето на един от превключвателите в главата на главата можете да контролирате горната светлина, без да излизате от леглото

Както можете да видите от примерите, 2 превключватели - това не само е много удобно, но също така ви позволява да пестите електроенергия, т.е. в крайна сметка, пари. В края на краищата можете веднага да изключите светлината, веднага щом не е необходимо. И това не трябва да се оставя през цялата нощ, както е в случая с преминаването на едно им, например, дълъг коридор, когато се завръщат в началото не смисъл да де тласък лампи. В края на краищата светлината беше включена, за да мине през този коридор.

Какви превключватели са необходими за контролиране на светлината от две точки - име и дизайн

Замисленото прилагане на два превключвателя предполага, че независимо от местоположението на комутационните контакти на единия от тях, винаги е възможно да се включи или изключи осветлението по всяко време. Обичайните ключове, които човечеството използва от изобретяването на електричество, са напълно неподходящи за това. В края на краищата те първоначално не са конструктивно проектирани за такава работа, защото в една от двете си разпоредби те отварят (разбиват) електрическата верига. Следователно, тъй като те не са свързани помежду си, всичко е едно и също, ако един от тях има отворени контакти, втората е да не включва електрически уред. И те трябва да бъдат свързани помежду си, тъй като се приема, че те ще бъдат използвани за управление на работата на един и същ осветител, т.е. те са инсталирани като част от първата обща електрическа верига.

За независим контрол на осветлението и други електрически уреди от две места се използват т.нар. Преходни превключватели, които се появяват сравнително наскоро на пазара на електрически стоки.

Те също така се наричат ​​преходни превключватели или ключове за превключване и превключватели. Съществуват и кръстосани превключватели, но те са малко по-сложни и по-сложни устройства, използвани заедно с портата, за да контролират електрическите уреди от три или повече точки. Те могат да бъдат инсталирани вместо преминаване, но те ще струват повече, но напротив, не могат да бъдат променени. Външно на предната страна тези ключове не се различават от конвенционалните ключове. Същият корпус и 1 или 2 клавиша (понякога друг тип контролна част) за операции при изключване.

Външно превключвателят се различава от обикновения превключвател в следното: от долната страна на корпуса, където е свързан Електрически кабелни снопове, той има 3 терминала за тях. Това означава, че 3 проводника са свързани към преминаващия превключвател. Обичайният превключвател има само 2 клема (за кръстосано превключвателя - 4). Това е, ако превключващото устройство е еднократно.

Ако вие също трябва контрол 2 групи от лампи на лампата, а именно, ще трябва dvuhklavishnye (двойно), комуникиращи ключове, е необходимо, за да търсите устройства с шест клеми за окабеляване за свързване. За двойни конвенционални превключватели, само 3 клеми (за кръстосани превключватели - 8).

С трижилни превключватели, три терминала за свързване на проводници

С трижилни превключватели, три терминала за свързване на проводници



И сега за вътрешните конструктивни и последователни различия в работата. Веригата, свързана към прекъсвача, излиза от нея през 2 реда, между които прави превключвател. Това означава, че във всяка от двете си позиции този ключ затваря един ред от него, а вторият прекъсва. Оказва се, че никога не нарушава веригата, която минава през него. Начинът, по който работи на практика и осигурява независим контрол с помощта на двупосочни комутатори с 1 електрически уред, се разглежда в следващата глава и е ясно видим на дадените в нея диаграми.

Диаграми на свързване и принцип на работа на два превключвателя в една и съща верига

За да свържете два превключвателя за превключване на първото осветление или друго електрическо устройство или няколко свързани последователно, т.е. обединени в една група, това е възможно само по един начин. Така че е невъзможно да се направи грешка в това. По-долу има схема на свързване на една лампа.

Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи

В тази типична схема може да се види, че ключове са свързани последователно и общуват помежду си в отворена верига между потребител на енергия и фаза. И те са свързани те трябва да бъдат 2 жици. В следната диаграма на два превключвателя за една крушка, можете по-ясно да видите работата на цялата схема като цяло.

Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи

В предишната цифра на уреда е включен, и това е направено номер изключване превключвател 2. Очевидно е, че същия ефект би могло да стане и номера на ключа 1. И сегашната ситуация на превключвателите може да се види, че някой от тях може да бъде повторно захранва уреда.

Много е лесно да се събере такава схема. В превключвателите, както е показано на фигурите, входната (обща) клема за фаза или нула е разположена от едната страна на корпуса и два изхода са от друга. Така че смело ги свържете и във всякакъв ред, 2 проводника помежду си. И тогава, към вече свързаните ключове, ние довеждаме останалата част от окабеляването: до един от тях ние свързваме лампата, към която се води нулата, а към друга - фазите. Тъй като свързвате всички електрически устройства през кутията за свързване, следната диаграма показва правилния монтаж на цялата верига с нейната употреба.

Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи

За да включите и изключите 2 групи електрически уреди, са необходими двойни (с два клавиша) преходни превключвателя. Следващата диаграма е само за такава схема, сглобена с помощта на кутия за свързване.

Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи

Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи

На фигурата е ясно видима и в коментарите към нея се подписва, че ще са необходими преминаващи превключватели с две различни модификации - едната с връзката на фазата отгоре и другата - отдолу. Въпреки привидната сложност и тази верига е достатъчно лесна. На превключвателите, по същия начин, както е показано на фигурата, има марки като стрелки, което предполага коя проводка да започне.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Лампите детски таван избират правилноЛампите детски таван избират правилно
Таванни лампи за офис - функцииТаванни лампи за офис - функции
Защо крушки избухват в полилея при включване на анализа на основните причиниЗащо крушки избухват в полилея при включване на анализа на основните причини
Как правилно да направите електрически кабели в къщатаКак правилно да направите електрически кабели в къщата
Планиране на осветлението в банятаПланиране на осветлението в банята
Осветителни устройства и техните източници на светлинаОсветителни устройства и техните източници на светлина
Принадлежности коларцПринадлежности коларц
Проектиране на електрически кабелиПроектиране на електрически кабели
Ролята на подовата лампа във вътрешността на стаятаРолята на подовата лампа във вътрешността на стаята
Как да направите електрическа инсталацияКак да направите електрическа инсталация
» » Диаграми на свързване и свързване на два превключвателя към една и две групи лампи
© 2021 BggeHat.com