Окабеляване в дървена къща със собствените си ръце

Благодарение на екологичните и дизайнерските си характеристики, дървесината придобива доста висока популярност за изграждането на частен дом. Но тук, като противопожарно имущество, се смята за много опасно. Ето защо, прави кабели в дървена къща със собствените си ръце, трябва да спазвате определени правила.

Разлики в окабеляване в други къщи и дървениРазлики в окабеляване в други къщи и дървени

Безопасността е основното правило по време на полагане на окабеляването. За да защитите дома си, трябва да изберете правилното напречно сечение на проводника, при което той ще се справи с товара, който се изисква от него. С тази задача се прави резерв на мощност от 30 или повече.

Ако се наложи да се свържат алуминиеви и медни проводници, това трябва да се направи само като приемлив вариант. Също така предвижда инсталирането на устройство за аварийно изключване на електрозахранването, за да се спазват правилата за пожарна безопасност.

Кабелните и кабелните продукти се подлагат на задълбочена проверка: медните кабели трябва да бъдат екранирани със защитна плитка, изолацията на проводниците трябва да бъде с високо качество.

Изолационният материал на проводниците не трябва да бъде подложен на механични въздействия и да изключва пожар. Ако окабеляването се премахне от зрителното поле, инсталирането му трябва да предполага достъп до него.

За уреди, които се нуждаят от висока консумация на електроенергия, се изисква изграждането на независима линия.

За монтаж на окабеляване през различни елементи на къщата е необходимо да се извърши с помощта на извършените проходи. Всяко блокиране след полагането на кабелите трябва да бъде запечатано с незапалими смеси. Най-простата и най-надеждна субстанция се получава от цимент и пясък, но можете да нанесете и глина, гипс или мазилка.

Отворите през частите на сградата трябва да бъдат напълно затворени. Един напълно изолиран район ще послужи като добра застраховка срещу навлизането на газове и влага.

Всяка част от окабеляването се поставя в гофрирана обвивка. Купете го може да бъде специализиран магазин. От класа изолация на тел и нейното напречно сечение зависи геометричните и качествените свойства на проводника.

Видове публикуване

Разлики в окабеляване в други къщи и дървени

Скрито публикуване

Монтажът на скрити кабели в дървена къща се извършва само при използване на окачени тавани или съществуващи кухини в структурните части на къщата. Необходимо е да се използват незапалими вещества по време на полагане върху хоризонтални участъци, за да се изолира повърхността.

Препоръчва се да използвате кабел с защитна плитка, когато полагате окабеляването върху стените, покрити с гипс. Това ще направи възможно защитата на кабелите от повреда. В този случай кабелите трябва да имат вертикална или хоризонтална посока. Окабеляване трябва да се постави на разстояние от тавана, който е най-малко 20 см.

При инсталиране на окабеляване в областта на окачени тавани или други подобни конструкции се използват кабели от най-високо качество, които не разпространяват гориво и не изпускат дим и газове. Окабеляване, което тече в равнини с полузапалими свойства, включва елементи от метални тръби или маркучи. Наличието на метал се нуждае от защита от корозия.

Този начин на инсталиране работи добре, ако осигурите захранване с висока влажност в помещението. Кабелите трябва да се изолират с PVC обвивка и да се поставят в тръба от подходящ материал, за да се избегне електрически удар. В такива помещения не могат да се монтират метални части.

Отворете окабеляването

За да се опрости работата и да се осигури наличието на елементи на електрическата верига, се препоръчва да се използва схемата за отваряне на кабела. При този тип окабеляване кабелите са прикрепени към повърхността на стената. Предимството на този тип окабеляване е простота, но интериорът ще стане по-малко привлекателен.

Това окабеляване може да се извърши по различни начини: чрез полагане в тръби, закрепване към стена, в кабелни канали или под настилка.

Високата влажност в помещението, която служи за увеличаване на риска от късо съединение, е основната причина за използването на отворени кабели.

Използвайки окабеляването под дъската, строго е забранено да се свързват проводници с различна функционалност. За да се избегне прегряване на обшивката, напълненият обем на пространството трябва да бъде по-малък от 65. Най-популярната причина за късо съединение е пренебрегването на това правило.

При монтажа на кабелни канали и первази е необходимо да се погрижите за максимално здраво закрепване към равнината на стената. В помещенията, които не са нагрявани, се използват скоби с подходящ размер за ключалки.



Височината, на която е фиксирана окабеляването, не е ограничена. Тя се определя от лицето, което извършва този вид работа.

Можете да прикриете окабеляването, като го поставите на повече скрити места. Монтажът на окабеляване около врати, ъгли на стени, тръбопроводи и отоплителни уреди е строго забранен.

Окабеляване в дървена къща със собствени ръце - схеми на свързване
Полагането на окабеляването в дървено жилище е необходимо гладко и постепенно. В тази връзка, преди да започне инсталацията, следва да се изготви схема и да се вземат предвид следните изисквания:

  • Таблото е инсталирано близо до входната врата;
  • към зоните на инсталиране на ключове и контакти трябва да бъде лесен достъп, а не да бъде блокиран от врати, мебели и други части на интериора;
  • Монтирайте кутии в минимална сума;
  • в схемата следва да бъдат включени райони, на които е разположено различното специализирано оборудване. Оборудването с голям капацитет трябва да бъде въведено в отделна група;
  • когато се посочва местоположението на електрическите уреди, се поставя знак върху вида кабел, който ги доставя;
  • Диаграмата показва дължината на окабеляването и свързването към частите на стаята.

Полагане на електрически кабели

Полагане на електрически кабели

Полагане на кабели

Преди началото на полагането на окабеляването върху стените, маркерите на маршрута се маркират и кутиите за свързване се монтират. След това е необходимо да се определи местоположението на електрическото оборудване. Цялата работа се извършва в съответствие с електрическата схема и използването на изброените по-долу опции.

Полагане на кабели

С възможността за бъдеща пълна стена се използва уплътнение, използвайки тръби от метал и маркучи. Появата ще се загуби, ако облицовката

Работата по време на окабеляване в тръбата изглежда така:

  • Първо идва подготовката на Strobl;
  • Монтирането на разпределителни кутии се осъществява на достъпно и след обърнато място;
  • Преминаването през стените се извършва с метални ръкави, които имат запушалки. В резултат на това късо съединение на запалването, което може да създаде пожар, този дизайн ще го попречи;
  • Диаметърът на тръбите трябва да бъде такъв, че да допринесе за наличието на 60 свободно пространство. Въпреки значителните разходи, препоръчително е да се използват медни тръби поради тяхната висока обработваемост. Закрепете ги със скоби;
  • След издърпване на кабела е необходимо да се измери състоянието на изолацията в тръбата. По време на полагане тръбата може да повреди кабела;
  • След това жицата трябва да бъде разделена, като се вземе предвид дължината на маркера, която е не по-малка от 20 см. При необходимост от повторно инсталиране, това ще опрости работата. Вълните с кутията са свързани чрез завъртане или ЛПС;
  • Телта се изрязва и се свързва към електрическо оборудване и прекъсвачи, като се спазва цветната маркировка.

Приложение на кабелен канал за окабеляване:

  • Trace оформление;
  • Секцията на кабелния канал се избира в зависимост от броя на проводниците и тяхното напречно сечение. Капакът на кутията се отстранява, след това се прикрепя към стената с самочувствие от 50 см;
  • Съединителните кутии се монтират на мястото, където се намират проводниците;
  • След като инсталирате кабела в кутията, той е затворен с капак. Ако пространството позволява, тогава има и доставка на дълги проводници;
  • Следвайки схемата, жилата на кабела са свързани. връзката с електрическото оборудване се извършва след отрязването на краищата му.

Инсталиране на електрическия панел

Монтажът на тялото на капака на стената трябва да е надежден. Всички други действия се извършват след прикачването:

  • монтаж на електромер;
  • прекъсвачът е фиксиран;
  • свързва изхода на машината към входа на брояча;
  • входни клеми на уреда с кабел в къщата;
  • автоматичните автоматични прекъсвачи и RCD се инсталират на всички групи от инструменти.

В заключителния етап вътрешното окабеляване и заземяването са включени в електрическата верига.

Монтаж на ключове и контакти

Тези електрически уреди се монтират чрез закрепване на основата към стената. В този случай е абсолютно необходимо да се изгради слой изолация с алуминий или азбест. Устройството трябва да бъде здраво фиксирано, така че да не се допуска възможността за валцуване или навиване.

Когато използвате трижилен кабел, всички кабели трябва да бъдат свързани към електрически контакт. Вената, чиято маркировка е бяла, е фиксирана към фазовия контакт, синьо с нула, жълто-зелено е свързано към земята.

Монтаж на осветителни тела

Устройствата, използвани в помещението за освещаване, са разделени на режийни и вградени. Те са монтирани подобно на инсталацията на превключватели с проводници. Всяко ядро ​​трябва да бъде свързано към клемите на съответната маркировка, които са част от устройството за освещаване. Когато свързвате осветителни тела от една и съща група, се изисква паралелна верига.

Инсталиране на земната верига

Ако електрическите уреди се използват в дървена къща в комбинация с метална обвивка, електрическите проводници задължително трябва да бъдат заземени.

За да изградите земна верига, ще ви трябват три метални ъгъла или армировка, дължината на която е 3 м, а металните парчета с дължина един метър.

Основата на ямата се подготвя с дълбочина най-малко 30 см и периметър, който е равностранен триъгълник, чиято страна достига до един метър. Във всеки ъгъл на триъгълника е необходимо да се кара в дълъг щифт, който след това трябва да бъде свързан с къси дължини между тях, като се използва заваряване. Окото, което служи за свързване с болт и гайка с заземяване, се намира в единия ъгъл. Всички кабели с жълто и зелено означение са свързани към този кабел.

По-долу можете да видите видеото на публикуването в дървената къща със собствените си ръце.

На това, може би, всичко! Надяваме се, че нашият съвет ще ви помогне в усилията ви. Ще се видим скоро в други категории!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Не се наемат инсталации на електрически проводници в апартамента на електротехникНе се наемат инсталации на електрически проводници в апартамента на електротехник
Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?
Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилатаИнсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата
Електричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждноЕлектричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждно
Електрическо окабеляване в дървена къщаЕлектрическо окабеляване в дървена къща
Подмяната на окабеляването в панелната къща работи без мръсотия и прахПодмяната на окабеляването в панелната къща работи без мръсотия и прах
Електрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къщаЕлектрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къща
Какво напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kw, а други изследваме въпроса от различни…Какво напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kw, а други изследваме въпроса от различни…
Електрически работи в дървена къща.Електрически работи в дървена къща.
Електротехникът трябва да се довери на професионалист, но си заслужава да мислим за бъдещото…Електротехникът трябва да се довери на професионалист, но си заслужава да мислим за бъдещото…
» » Окабеляване в дървена къща със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com