Електричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждно

През 21-ви век електротехникът в банята е неразделна част от него. А осветлението е само една от причините за изграждането на електричество. Съвременната комфортна вана е немислима без енергийно зависими уреди: газови печки, котли, водни помпени станции и т.н. Да не говорим за стаята за отдих, където се срещат телевизори и музикални центрове.

Свързване на сауната към общата електрическа мрежа

В тази сграда те рядко инсталират собствен електромер. По правило окабеляване в банята със собствените си ръце включва свързването на енергия от домашното табло. Има два начина за провеждане на електроенергия: под земята и въздуха. Последният вариант е най-често срещан.

Надеждността на въздушната линия ще бъде по-висока, ако се спазват определени правила:

  •  Издърпайте кабела на ваната във въздуха, осигурете допълнителни опори, ако дължината му надвишава 25 метра;
  •  Външната електрическа мрежа е свързана към сградата на ниво от 2,75 м.
За дълъг кабел е по-добре да направите допълнителни опори

За дълъг кабел е по-добре да направите допълнителни опори

SNIPs водят до няколко по-интересни изисквания: линията трябва да е над пътя на височина 6 метра и на 3,5 метра над пешеходната пътека. Трудно е да си представим магистрала в частна зона. Поради това тези изисквания нямат практическа полза.

Когато свързвате сградата с външно захранване, обърнете внимание на вида на захранващия кабел. За въздушна връзка се използва самоносеща изолирана проводник (SIP). Безопасността на окабеляване в баня зависи от много фактори. Качеството на кабела не е на последно място.

Въздушни и подземни електрически линии - характеристики на електрически проводници

Когато ваната е свързана с обща електрическа мрежа, напречното сечение SIP започва от 1.6 см. Този кабел позволява свързване на три фази с обща мощност от 43 kW или от 14 kW. Това е повече от достатъчно. Използвайки самоносещи изолирани проводници, ще срещнете следните трудности:

  • По този начин кабелът с тази дебелина не се огъва добре свържете го към устройството няма да е лесно.
  • SIP са изработени от алуминий, което налага известни ограничения. Такъв кабел не може да бъде внесен в таванското пространство - трябва да преминете към проводник с различно уплътнение.
  • Оборудването за свързване на различни проводници и преминаване през дървени стени не е евтино.

Има обаче и положителни качества. Официалният живот на този кабел е 15 години. Но фактът е много по-дълъг - покритието е устойчиво на въздействието на околната среда. Полагането на електрическата линия под земята е свързано с високи разходи за труд, но надеждността на това само се увеличава. Изкопа под подземната магистрала копае с дълбочина най-малко 0,7 м. На дъното й се създава пясъчна възглавница с дебелина 10 сантиметра. Положените върху него кабели отново са покрити с пясък. Допълнителна защита, ако е необходимо, осигурява зидане.

В банята електропроводът минава през метална тръба (втулка), която предпазва от свиване на сградата и потенциално движение на стените. Когато свързвате кабела към екрана, отстранете повърхността от него. След приключване на основната работа осигурете заземяване и защита от светкавица. Не забравяйте, че подземният тръбопровод не може да бъде защитен с метални конструкции - те привличат влага, което скъсява експлоатационния живот. Металните тръби се използват само при монтаж на кабела вертикално върху стена или полюс.

Подземният тръбопровод не може да бъде защитен с метални конструкции

Подземният тръбопровод не може да бъде защитен с метални конструкции

При полагане на електрическа линия под земята се използва проводник VBbShv. Съкращението означава:

  • Наличие на изолационен слой от поливинилхлорид ("В");
  • Допълнителен слой броня ("B");
  • Индекс "b" предупреждава за липсата на допълнителна възглавница под слоя броня;
  • "Шв" свидетелства за защита на маркуча от поливинилхлорид.

Отсъствието на индекс "А" показва, че кабелът е направен от медни вени. Напречното сечение на кабела за подземно окабеляване към банята започва от 10 мм.

Такава електрическа линия няма да трябва да вкуси мишки и други аматьори да дъвчат. Единственият недостатък на това публикуване е цената. Но магистралата не се извършва за една година. Поради това е по-добре да понасяте финансови загуби, но да получите надеждна електрическа линия, която ще продължи няколко десетилетия.

Защита и монтаж на електрическо оборудване за баня: технически разпоредби

Когато решавате как да направите кабелите във ваната, се погрижете за безопасността. Инсталирайте табло, оборудвано с необходимите устройства (RCD, вход, диференциални автомати). Блоковете трябва да бъдат защитени от влажна атмосфера, високи температури. Автоматичните машини се задействат, когато токът падне под 10-30 mA.

В гореща стая с висока влажност се използват няколко вида кабели. Например, за да свържете гнездата с NYM проводници или VVG с дебелина 2,5 мм. Осветлението на сградата се осигурява от кабели с диаметър 1,5 мм.

Окабеляване в парната баня е устойчиво на микроклимата, което не може да се каже за изходи и ключове. Ето защо професионалните електротехници препоръчват монтирането на такива електроуреди в помещение с нормален микроклимат (съблекалня, стая за отдих).

В топла, влажна сграда за електроуреди IP-44 това е минималното ниво на защита. Но за осветление използвайте устройства под номенклатурата IP-54. Съединителите на това ниво на защита са оборудвани със специални капаци. Не позволявайте сауната да минава директно над сауната.

Електрическото оборудване за баня не трябва да се купува на пазарите. По-добре свържете се с подходящите магазини. Когато закупувате оборудване, солидни организации, предоставяте техническа документация, гаранционни задължения. Между другото, тялото на баня електроуреди трябва да осигури пълна защита.



Осветителните лампи са свързани към мрежа с намалено напрежение (12-36 V). Това ще предотврати монтажа на трансформатора. RCD изисква превенция - натискайте бутона "TEST" на месечна база.

Електроразпределителното оборудване е най-добре разположено в чакалнята

Електроразпределителното оборудване е най-добре разположено в чакалнята

За сграда от този клас се характеризира с използването на жици, най-малко в двойна изолация. Те са свързани към превключвателите (гнездата) отстрани на пода. Това предотвратява навлизането на влага в инструментите. Парна баня с високи температури предполага използването на кабели, които са устойчиви на високи температури. Например топлоустойчивият SILFLEX кабел може да издържи на 180 градуса.

Електроразпределителното оборудване не се препоръчва да се инсталира в пещ или парна баня. Най-добрият вариант е стая за почивка, съблекалня. За безопасност поставете кабелите в метални, пластмасови канали или гофрирани незапалими тръби. В случай на пожар, точката на топене ще наводни кабелите, предотвратявайки разпространението на огън.

Изчисляване на електрическата мощност - примери за изчисления

Спазването на правилата за пожарна безопасност е основното условие за монтаж на окабеляване собствените си ръце. Електрификацията на банята започва с предварителни изчисления. Необходимо е да се установи необходимата мощност за функционирането на електрическата система за баня. Тези данни ще са необходими за изчисляване на текущата мощност според напречното сечение на проводника.

Забележете, че при устройства за захранване с осветление е достатъчно 1-2 килограма. Въпреки това, когато се планира инсталирането на допълнителни енергоемки уреди (котли, електрически нагреватели), мощността трябва да се увеличи до 8 kW. Електрическата сауна печка, като правило, консумира около 7 кВт. Като се има предвид, че други устройства също ще консумират електроенергия, очакваният текущ капацитет може да нарасне до 20 кВт.

Въпреки очевидната сложност работата с електрическото окабеляване не изисква специални познания, а грижи. С много дефиниции се срещаме в ежедневието. Например, на електрическа крушка напрежението е посочено във волтове, а мощността във ватове. Почти всички електрически битови уреди работят от 220-волтово захранване, само някои устройства изискват напрежение 380 волта (електрически нагревател или печка).

Електрическата фурна за баня обикновено консумира около 7 кВт

Електрическата фурна за баня обикновено консумира около 7 кВт

Тя се счита за класическа еднофазна връзка при 220 волта. Но когато инсталирате електрическа пещ, трябва да се направят предварителни изчисления. Нека да дадем илюстративен пример:

При изчисляването се отчитат всички устройства в сграда, която консумира електроенергията. Осем крушки от 10 волта, изискват мощност от 800 вата, обикновена перална машина ще се нуждае от 2000 вата, сешоар се нуждае от 2000 вата. През зимата се добавя нагревателят на стаята за почивка, който консумира още 2000 вата. Електрическият нагревател / печката е 4000W. Тоест общата мощност на всички устройства ще бъде равна на 10 800 W. Захранващият резерв е необходима предпазна мярка. Следователно, увеличавайки изчислените параметри с 20, получаваме 12960 W.

При закупуване на машина трябва да знаете тока, но това е просто изчисление. Общата мощност на електроуредите е разделена на напрежение: 12 960/220 ≈ 58 A. Между другото, токът за пещта, изчислен на същия принцип, е 22 ампера. Напречното сечение на проводника за свързване на банята към домашното електрозахранване се избира, като се вземат предвид получените данни.

Трифазната пещ е свързана с кабел с 4-5 ядра и товарът трябва да бъде разпределен равномерно. Тоест текущата сила на една фаза ще бъде разделена на 3. За нагревател от 22 А, текущата на проводник ще бъде приблизително 7 A.

Характеристики на поддръжката на "отворени" и "затворени" електрически мрежи

Започване на работа по електрификация на банята, изучаване на "Правила за инсталиране на електрически инсталации." Разбира се, това няма да ви направи професионален електротехник, но ще избегнете груби грешки. Окабеляване се инсталира по открит или скрит начин. Разбира се, последният вариант е по-предпочитан от гледна точка на естетиката. Обаче отвореното електрическо свързване се счита за по-практично.

Ако е необходимо, поправяйте повредената част от отворената линия ще бъде по-лесно. С скрита опция ще трябва да демонтирате стените или тавана. Отворената линия се фиксира с помощта на порцеланови изолатори, скоби или специални тави.

Всъщност определението за "отворено окабеляване" е по-скоро произволно. Кабелните канали са предвидени специални гофрирани тръби, цокли и така европейската. Н. Това прави електропроводите са не само по-привлекателни, но също така осигурява допълнителна защита.

Важна точка. Всяко оборудване трябва да се подлага на редовна поддръжка. Банята не е изключение. На всеки четири години е необходимо да се извърши одит - това е гаранция за продължителна и безопасна работа. Официалният срок на експлоатация на алуминиевите проводници е 15 години, а медните аналози 20. Това важи за стаи с нормален микроклимат. В този момент атмосферата в банята ще намалее.

Дори ако решите да се обърнете към услугите на специалисти, трябва да се овладеят основите на инсталирането на електрическата инсталация. Има "професионалисти", чиито услуги ще доведат до нещастни последствия. И изгорената сауна не е най-лошото. Електрическият удар със 100 влажност може да убие човек.

Почти всички работи по електрификацията на банята могат да се извършват самостоятелно. Да, готово окабеляване във ваната със собствените си ръце това не е лесно, но е напълно възможно за всеки, който знае как да работи с електрически и ръчен инструмент. След като проучи всички нюанси, няма да е необходимо да наемете електротехник, чиито услуги струват достойни пари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Осветление в сейф в банята и красива екзекуцияОсветление в сейф в банята и красива екзекуция
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Електрическо окабеляване в дървена къщаЕлектрическо окабеляване в дървена къща
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?
Отопление в печкатаОтопление в печката
Домашен електрически бойлер за отопление на домаДомашен електрически бойлер за отопление на дома
Как да инсталирате вана с чугун със собствените си ръцеКак да инсталирате вана с чугун със собствените си ръце
» » Електричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждно
© 2021 BggeHat.com