Какво напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kw, а други изследваме въпроса от различни страни

Докато правите електрическото окабеляване в новата къща или замествате старата по време на ремонта, всеки домашен помощник се пита: какъв вид напречно сечение е необходимо? И този въпрос е от голямо значение, тъй като точно от правилния избор на напречното сечение на кабела, както и от материала на неговото производство, зависи не само надеждната работа на електрическите уреди, но и безопасността на всички членове на семейството.

Каква опция да изберете - материалът на производството е на първо място

Най-често срещаните видове окабеляване в домовете ни са алуминий и мед. Кое е по-добре - въпрос, който все още преследва потребителите на множество форуми. За някои медта е приоритет, докато други казват, че няма нужда от надплащане и алуминият ще се използва за домашната мрежа. За да не бъдем неоснователни, нека да направим малък анализ на тези опции и тогава всички ще могат да изберат опцията за себе си.

Алуминиевото окабеляване е много популярно, защото има малко тегло

Алуминиевото окабеляване е много популярно, защото има малко тегло

Алуминиевото окабеляване е с ниско тегло, поради което намира широкото си разпределение в електроенергийната индустрия. Използва се за полагане на електрически линии, тъй като по този начин е възможно да се намали натоварването на опорите. В допълнение, тя придоби популярност поради своята евтиност. Алуминиевият кабел е няколко пъти по-малко аналогов. По време на Съветския съюз, алуминиевите проводници бяха много често срещани, но все още могат да бъдат намерени в къщи, построени преди 15-20 години.

Въпреки това, алуминиевият кабел също има отрицателни страни. Един от тези моменти, който заслужава да бъде споменат, е кратък живот. Алуминиевото окабеляване след две десетилетия става склонно към окисляване и прегряване, което често води до пожари. Ето защо, ако все още имате такива кабели у дома, помислете дали да ги замените. В допълнение, окисляването, на което е изложен алуминий, намалява полезното напречно сечение на кабела с едновременно увеличаване на съпротивлението и това води до прегряване. Друг значителен недостатък на алуминия е неговата чупливост. Тя се счупи бързо, ако кабелът е огънат няколко пъти.

Важно! PUE забранява използването на алуминиев кабел за полагане в електрически мрежи, ако напречното му сечение е по-малко от 16 мм.

Какъв проводник да изберете - материалът на производството е на първо място снимка

Медният кабел се огъва добре и не се счупва

Що се отнася до медния проводник, предимствата му включват дълъг експлоатационен живот - повече от половин век, отлична проводимост и механична якост. С меден кабел е много по-лесно да се работи, защото се огъва, не се счупва и издържа на множество обрати. Малко същите кабели от меден кабел са разходите. За да подмените захранващия кабел в целия апартамент ще ви е необходима значителна сума пари. С цел да се спасят някои майстори съчетават полагането на алуминиеви проводници с медни. Цялата светлина е монтирана в алуминий, а изходът е от мед, тъй като осветлението не изисква толкова много натоварване, колкото електрическите уреди, подавани в мрежата.

Избиране на секция - какво трябва да знаете и да обърнете внимание



Ако преди оборудването в апартамента е била ограничена до хладилника Да телевизия, в нашето време, което просто не може да бъде намерен в апартамента: прахосмукачки, компютри, сешоари, микровълнови печки и др За всичко това, което трябва на власт, и в зависимост от времето на деня товар от тези, включени в кофата за инструмент мрежа. се различават значително. И за да изберете правилния кабел за всяка точка, в която устройството се захранва, е необходимо да знаете:

  • текуща сила;
  • стрес;
  • консумацията на енергия на устройството във ватове или киловати.

За еднофазни мрежи, които присъстват в нашите апартаменти, има определена формула, която ви позволява да определите текущата сила на устройствата:

I = (P × Kи) / (U × cos (φ)), където

Аз съм сегашната сила;

P - консумация на електроенергия на всички електрически уреди (необходимо е да се добави тяхната номинална стойност):

Трябва да се разбере, че неправилното определяне на напречното сечение на захранващия кабел в най-добрия случай ще деактивира електрическия уред и в най-лошия случай може да се превърне в пожар. Това, по-специално, засяга електрическо окабеляване малка секция. Когато полагате много по-голям раздел, губите пари, защото няма смисъл да не надценявате ненужно надвишението на кабела. Следвайки всички гореизброени методи, можете лесно да определите какъв вид напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kW, както за алуминиеви, така и за медни кабели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Не се наемат инсталации на електрически проводници в апартамента на електротехникНе се наемат инсталации на електрически проводници в апартамента на електротехник
Публикуване в къщата със собствените си ръцеПубликуване в къщата със собствените си ръце
Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?
Окабеляване в дървена къща със собствените си ръцеОкабеляване в дървена къща със собствените си ръце
Как правилно да свържете електрическата печка самата верига, кабелната секция, какъв кабел е…Как правилно да свържете електрическата печка самата верига, кабелната секция, какъв кабел е…
Как да изчислите силата на настоящите практически съвети за домашен електротехникКак да изчислите силата на настоящите практически съвети за домашен електротехник
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
Как правилно да направите електрически кабели в къщатаКак правилно да направите електрически кабели в къщата
Електротехникът трябва да се довери на професионалист, но си заслужава да мислим за бъдещото…Електротехникът трябва да се довери на професионалист, но си заслужава да мислим за бъдещото…
» » Какво напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kw, а други изследваме въпроса от различни страни
© 2021 BggeHat.com