Електрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къща

Завършената верига помага да се изчисли общата дължина на телта, защитното глупане, тяхното напречно сечение в отделните секции, броят на изходите с превключватели, съединителните кутии и тяхното местоположение. А също и мястото на инсталиране на таблото, метъра на консумираната енергия (метър), входа на захранващите кабели.

След изготвянето на чертежа, данните се прехвърлят върху обекта на предстоящите работи. На стените се отбелязва местоположението на електрическите гнезда, посоката на полагане на развъдни линии. Започнете подготвителната работа - канали за окабеляване, ако е необходимо направете вдлъбнатина за превключвателите.

Изисквания за електрозахранване на жилищни помещения

След като са решили със собствени ръце да поставят електрически комуникации, е необходимо да се придържаме към определени правила за връзка. Ще бъде необходимо да се изготви ясен план с указание за местоположението и характеристиките на използваните електрически проводници, разположението на електрическите уреди и устройствата за управление.

Съгласно съществуващите норми, кутиите за възли, метровете са инсталирани на леснодостъпни места. Превключватели от повърхността на пода на разстояние от 0,6-1,5 м, не трябва да се блокират от отворени врати. Ако отворът е вдясно, превключвателят се поставя наляво. Полагането на захранващата линия се извършва отгоре.

Sockets са монтирани над нивото на пода на 50-80 см, поддържане на разстояние от отоплителните тела, отоплителната система, други средства за комуникация не е по-малко от 50 см. Кабелът се доставя с него от дъното нагоре. Проводниците трябва да бъдат поставени хоризонтално или вертикално, не можете да ги поставяте диагонално!

Препоръчителна плътност - един изход за 6 м2 от помещението. Изключение е кухнята, която има необходимия брой от тях, като се отчита използването на домакински уреди. За банята и тоалетната са валидни някои ограничения.

Съгласно съществуващите изисквания, подреждането на комутаторите вътре в баните е неприемливо, те са поставени навън. Възможно е да се монтира изход за електрическа самобръсначка, но да се свърже чрез стъпков трансформатор.

От преплитането, тръбите, други препятствия стоят на препоръчителното разстояние на уплътнението:

  • от греди, корнизи 5-10 см;
  • етаж от 15-20 см;
  • таван 15 см;
  • врати, отвори за прозорци 10 см;
  • газопровод 40 см.

С паралелно полагане на няколко проводника между тях стои празнината. Най-доброто решение е да скриете всеки от тях в защитна кутия, гофриране. Връзката и изтеглянето на проводниците се извършват през разпределителните кутии в стените. Всички стави са внимателно изолирани. Заземете на всички устройства заземени болтови съединения. Що се отнася до свързването на медни и алуминиеви проводници, професионалните електротехници забраняват тяхното снаждане. EАко инсталирането на линията се извършва с медни проводници, тогава не трябва да има алуминиеви вложки.

Електрическа електрическа схема на апартамента

Електрическата схема на апартамент или къща няма съществени разлики, с изключение на захранването. В апартамента входът се изпълнява с подов панел на стълбището и свързва къщата с улицата от централната енергийна система. За монтажа на електромера в нови жилища е предвидено една ниша, ако това не стане, на гишето е закачена директно върху стената, останалата част от схемата на свързване на апартамента е подредена, както е описано по-долу.

От измервателния уред се намират две линии с автоматични пакетни превключватели, предпазители (щепсели). В случай на късо съединение на една от веригите, автоматичният модул го дезактивира напълно. Кабелите се насочват по отворен или затворен начин. В последния случай полагането на винило-пластмасови тръби позволява замяната на проводниците.

Електрическата схема за окабеляване, например двустаен апартамент, ще се състои от следните групи потребители:

  • осветителни коридори, кухня, стаи;
  • осветление за баня и тоалетна;
  • стайни контакти;
  • кухненски гнезда.


Във всяка стая открийте местоположението на бъдещите електроуреди, телевизор, хладилник, компютър и др. С оглед на местоположението им се определя оптималното местоположение на електрическите контакти. Започнете да извършвате работа, за която се изисква следният инструмент:

  • Пулсът, българинът.
  • Мултиметърът е може би датчик за откриване на скрити електрически кабели.
  • Отвертка с набор от бита.
  • Клещи, клещи за рязане.
  • Отвертки - фигурно и плоско.
  • Ниво на строителство.

На пунктара поставете специална кръгла накрайник и пробийте вдлъбнатините под разпределителните кутии, ключове и контакти. За полагане на кабели по стените, надлъжните канали са обвити. Тази операция може да се извърши с перфоратор или мелница, но не можете да правите без мръсотия и прах. Препоръчителната дълбочина на жлеба е 2 см, ширината е произволна, като се има предвид подреждането на всички проводници.

При работа с тавана има няколко възможности. Ако възнамерявате да направите окачен таван, тогава жиците се изхвърлят през тавана или се поставят в плитка стробна. По-сложен начин е да ги скриете във вътрешните кухини на етажа през два готови отвора. Накрая в ъглите на стаите се пробиват дупки и всички проводници се насочват към централния щит.

Електрическа схема на частна къща

Цялата основна работа по осигуряването на електричество в частния дом може да се извърши сама, участието на квалифицирана работна сила е необходимо само в изключителни случаи. Електрическото захранване на къщата може да се извърши по два начина:

  • Използване на подземни кабели.
  • По стълбове по въздуха.

Планове, показващи част от захранващия кабел, местонахождението на електрическата верига вътре в помещения, безопасността и разпространението на изделието, контроли за завършване непременно да останат, той все още може да бъде полезен. Връзката на входния кабел се осъществява към измервателния уред, преминаващ към вътрешния щит, а след това през цялата къща.

Схематичната диаграма на електрическите проводници е в много отношения подобна на окабеляване в апартамента, но всяка сграда има свои собствени разлики. Няма специални изисквания за схематично представяне, единственото условие е стриктното спазване на съществуващите правила и препоръки. За пълна надеждност на общата система се препоръчва да се направят няколко подсистеми - отделно за помещения, кухня, баня и баня. Следователно общият брой автоматични машини в разпределителното табло трябва да съответства на броя на групите захранване в дома.

За големи сгради на няколко етажа със стопански постройки се разпределят отделни групи, като се инсталират допълнителни автомати. За мощни настоящи потребители, като например електрическа фурна, пералня, хладилник, инсталирането на заземяване е задължително.

Поради тази причина е целесъобразно да поставите три проводни проводника с дисплей върху чертежа!

За изпълнение на проекта на вътрешни електропроводни мрежи се избират кабелни изделия с напречно сечение от 1.5-2.5 мм2. Последните измерения са за предпочитане, тъй като се приветства малка граница за захранване, но не се препоръчва претоварване на мрежата. Ако мощността на потребителите, свързани към един източник, надвишава 4,5 kW, тогава ще бъдат инсталирани гнезда за всяко предвидено устройство.

За да свършите цялата работа по свързването на електротехниците, не е трудно, достатъчно е да имате елементарни знания, за да можете да се справяте с инструмента. След това се придържате към правилата, правилата на GOST, SNiP, PUE и използвайки висококачествени материали, можете да осигурите максимална ефективност на електрическите кабели, тяхната надеждност, издръжливост и безопасност. Това ще доведе до желания резултат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подмяна на подробно ръководство за домашни майсториПодмяна на подробно ръководство за домашни майстори
Височината на гнездата от пода, които трябва да знаете и вземете предвидВисочината на гнездата от пода, които трябва да знаете и вземете предвид
Не се наемат инсталации на електрически проводници в апартамента на електротехникНе се наемат инсталации на електрически проводници в апартамента на електротехник
Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилатаИнсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата
Монтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажаМонтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажа
Окабеляване в дървена къща със собствените си ръцеОкабеляване в дървена къща със собствените си ръце
Електрическо окабеляване в дървена къщаЕлектрическо окабеляване в дървена къща
Как правилно да направите електрически кабели в къщатаКак правилно да направите електрически кабели в къщата
Електрически работи в дървена къща.Електрически работи в дървена къща.
Проектиране на електрически кабелиПроектиране на електрически кабели
» » Електрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къща
© 2021 BggeHat.com