Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?

Модерен апартамент не може да се представи без електрически уреди за различни цели, а съществуващият кабел за окабеляване в апартамента рано или късно престава да издържа през цялото време, увеличавайки товара върху него. Ето защо е разумно да се увеличи капацитета на съществуващите електрически линии. По-рационално и безопасно е да се заменят изцяло всички електрически проводници с кабели с повишена мощност. И тук възниква въпросът - как да изберем кабел за електрически кабели и същевременно да постигнем баланс между цена и капацитет.

Изборът на кабел според материала на проводниците

В съвременното строителство на жилищни сгради и помещения се използват електрически пътища от алуминий и мед. Те се различават значително в характеристиките им. Алуминиевите проводници имат умерена механична якост на опън и огъване, което причинява значителни трудности, когато монтаж на окабеляване В апартамента, когато трябва да направите остър ъгъл или завъртете кабела. Увеличеното съпротивление срещу електрически ток в сравнение с производството на мед предполага използването на кабел с по-голямо напречно сечение за същото натоварване на потребителя.

В допълнение към ниската цена алуминиевите кабели почти нямат заслуга

В допълнение към ниската цена алуминиевите кабели почти нямат заслуга

Склонността към бързо окисляване по време на работа предполага използването на специални контактни тампони за свързване или сглобяване на алуминиеви проводници. Дългосрочната експлоатация разрушава естествената структура на алуминий, което води до влошаване на проводимите свойства и в резултат на това прекомерно нагряване и пожар. Алуминиевите проводници се използват в едноядрена версия, което премахва възможността за създаване на гъвкав кабел.

Единственото предимство на алуминиевите проводници е сравнително ниската цена.

Медните проводници имат висока якост на опън и якост на огъване под всеки ъгъл, което позволява многократно огъване без да се компрометира производителността. Електрическата проводимост надвишава 2,5 пъти алуминиевия индекс на подобна секция.

Дългият процес на окисляване позволява медните проводници да бъдат свързани по различни начини без загуба на проводимост в точката на усукване. Медните проводници са произведени в едноядрени и многоядрени версии, което им позволява да бъдат използвани в особено сложни области, както и за преносимо оборудване.

Най-добре е да използвате медни кабели за окабеляване, въпреки по-високите разходи

Най-добре е да използвате медни кабели за окабеляване, въпреки по-високите разходи

Единственият недостатък на медните проводници е високата им цена, в сравнение с алуминиевите продукти. Разликата може да достигне 300 процента. Въпреки това дългият експлоатационен живот, повишената практичност и ниската опасност от пожар са по-големи от това да се изплати този недостатък.

Моля, обърнете внимание! Въпреки че регулаторната документация не забранява използването на конвенционални усуквания за свързване на медни проводници, за тази цел се препоръчва използването на монтажни блокове за целите на пожарна безопасност. Завъртането на алуминиеви и медни проводници е строго забранено!

Маркиране на електрически кабелни продукти

За инсталиране електрическото окабеляване в апартамента има много различни видове проводници, които се различават не само в материала на производството на вените, но и в свойствата на плитката, броя на сърцевините и разположението на вените една спрямо друга. Всички тези характеристики могат да се научат чрез прочитане на маркировките върху кабелната лента. И така, какви са символите на кабела?

Първата цифра в името показва броя на жилите в проводника, а втората съответства на площта на напречното сечение на всяка от нишките. Третото и следващите, ако има такива, показват степента на гъвкавост на проводника. Например, за кабелите, произведени в страната, уредът означава умерена, добра две и тройна отлична гъвкавост.

В зависимост от областта на приложение могат да се появят различни символи върху оплетката, а най-често срещаните електрически кабели в апартаментите. Ако буквата "А" е преди цялата маркировка, това означава, че металът, използван за направата на вените, е алуминий. В противен случай се използва мед. "P" - използва се полиетиленова обвивка. "B" е поливинилхлоридна обвивка на плитка. "P" - продуктите са изработени от каучук. "K" е контролния кабел.

Последователността на символите "ШВ" показва наличието на защитна обвивка под формата на маркуч, изработен от поливинилхлорид. Ако има слой за пълнене между сърцевините, на жицата се намира буквата "E". Абревиатурата "OZH" се прилага към едножична вена. "G" е тел с повишена гъвкавост. "P" е плосък проводник. "NG" - кабелът не е запалим, огнеустойчив. "B" - наличието на резервационен слой. "LS" - при топене този проводник няма дим.

Обобщавайки всички изброени по-горе, ние изброяваме марки на най-подходящите видове кабели, които се използват за инсталиране на електрически кабели в апартамента. ВВГ - проводник с медни едножилни проводници, кръгли или равни части с изолация от поливинилхлорид. Съществуват и сортове VVGng - незапалими и VVGng - LS - с намалени емисии на дим, устойчиви на огън.

AVVG - алуминиев аналог на VVG проводника. NYM - аналог на тел марка ВВГнг-LS на чуждестранно (обикновено немско) производство. Тя се различава само в по-високата цена. PVS е усукана медна тел за свързване на домакински уреди в апартамент. Има кръгово напречно сечение. Може да се използва и за подреждане на всички кабели в апартамента, което ще струва повече от използването на едноядрени аналози.

Кабелът с марка SHVVP е с плоска секция и се използва за свързване на битови уреди и удължителни кабели

Кабелът с марка SHVVP е с плоска секция и се използва за свързване на битови уреди и удължителни кабели

SHVVP - спираловиден меден проводник със защитна обвивка на HPC. Използва се и за свързване на битови уреди и удължителни кабели. Има плоска секция.

Изборът на производителя на кабелни продукти е много важен въпрос. Необходимо е внимателно да проверите цялата документация за сертифициране. Съществува голям риск да се сблъскате с продукт с лошо качество, който е изпълнен със счупвания на мрежата, къси съединения и пожар.

Твърди или блокирани?



Всеки модерен кабел за електрическото окабеляване в апартамента може да бъде изработен или с едножилен проводник или със сноп от тънки проводници, усукани заедно. Всеки от вариантите има своите предимства и недостатъци.

Например едножийният кабел има по-ниско линейно съпротивление, дължащо се на целостта на метала. Тя е приблизително 17 Ω / км с напречно сечение от 1 мм2. При многоекратно е два пъти по-голям, въпреки че, разбира се, този параметър не е критичен в условията на вътрешната електроенергийна мрежа.

Степента на окисляване на многожилни кабели с времето нараства по-значително поради наличието на по-голяма площ, която се състои от участъците на отделните проводници.

Модерните кабели за окабеляване са или с едножилен проводник или със сноп от усукани тънки проводници

Модерните кабели за окабеляване са или с едножилен проводник или със сноп от усукани тънки проводници

Друг плюс на използването на едножилен проводник е възможността за усукване, което е строго забранено при снаждане на многожични проводници. Също така винтовите скоби на електрическите уреди се отслабват с течение на времето поради постоянно включване и изключване. В тези места едножилен еластичен кабел ще бъде по-ефективен за поддържане на контакт поради дебелината му.

В полза на усукани проводници се казва, че са с висока сила на огъване, възможност за свързване с мобилни устройства и домакински уреди. В този случай те имат разходи от 2 пъти по-високи от разходите за едноядрени със същите проводими характеристики.

Може да се каже недвусмислено, че използването на едножилни медни проводници в електрическата мрежа на апартамента е по-осъществимо по практически и икономически причини.

Изчисляване на натоварването на потребителите на електроенергия

Този параметър е най-важният при планирането на електрическата инсталация в апартамента. Кабелната секция, нейният вид и вследствие на това общата цена на монтажа зависят от нея.

Преди да започнете да изчислявате общата мощност на електрическите консуматори, трябва да определите вида на бъдещите електрически кабели. Тя може да се извърши според класическата схема, когато всички потребители са свързани към един прекъсвач на панела или с отделяне от зони и потребители.

Изборът на напречното сечение и вида на кабела зависи от електрическото натоварване на апартамента, което трябва да бъде правилно изчислено

Изборът на напречното сечение и вида на кабела зависи от електрическото натоварване на апартамента, което трябва да бъде правилно изчислено

Най-целесъобразно е да използвате втория вариант. В този случай ще трябва да използвате повече кабел, но ситуацията ще бъде отстранена, когато в резултат на презареждане всички помещения в апартамента и всички домакински уреди се изключват. А нивото на пожарна безопасност в схемата за свързване на зони е много по-високо.

Обикновено стаите са разделени на помещения: кухня и коридор, баня и баня, детска и всекидневна, спалня и кабинет. Разбира се, може да има и други варианти, основното правило тук е да се раздели, така че натоварването на всяка линия е почти същото. Ако има налични средства и съоръжения, можете да направите всяка стая отделна зона и да се свържете с отделна машина на щита.

Инструментите, които имат мощност повече от 2 киловата, задължително трябва да бъдат захранвани с отделен кабел с индивидуално автоматично устройство върху щита. Това важи за електрически печки, бойлери и други енергийно интензивни устройства.

След разделянето на апартамента в зони е необходимо да се изчисли максималният общ капацитет на устройствата, които могат да бъдат свързани в него. Тези данни са посочени в документацията на оборудването или в случая на устройството. Например, ако това е кухнята от коридора, след което разгледа хладилник (200 вата), електрическа кана (1500 W), микровълнова фурна (1000 W), осветление, заедно с коридор осветление (300 W). В резултат на сумирането получаваме обща мощност от 3000 вата. Разбира се, във всяка отделна кухня резултатът може да се различава съществено във всяка посока.

Съществува средно правило за изчисление, според което за всеки 2000 вата мощност е необходимо да се използва меден кабел с напречно сечение от 1 мм2. Това означава, че за тази кухня имате нужда от кабел от 1,5 мм2. Тук е необходимо да се направи запас с коефициент от 1,5, в съответствие с изискванията на ГОСТ. В резултат на това се оказва, че за зона с консумация на енергия от 3 kW се препоръчва използването на кабел с напречно сечение от 2,25 mm2. Всичко това е вярно за окабеляването, инсталирано външно.

За вътрешно окабеляване в апартамента коефициентът 0,8 се прилага допълнително към получената стойност, тъй като осигурява подобрено отвеждане на топлината от проводниците и повишена пожаробезопасност. В този случай за кухнята с консумация на електроенергия от 3 kW е необходим кабел с напречно сечение от приблизително 2 mm2.

Друг нюанс при избора на проводник е какви кабели да използвате за окабеляване на някои евтини устройства, например осветление на балкон. В този случай приблизителното изчисление ще покаже много малка част. Регулаторните изисквания налагат минималното напречно сечение на кабела, използван в апартаментите, да бъде 0,75 мм2. По този начин кабелът за осветяване на балкона трябва да има напречно сечение не по-малко от изискваната стойност, дори ако се използва една 30W LED лампа.

Моля, обърнете внимание! При използване на кабели с алуминиеви токови вени, всички резултати от изчисленията трябва да се увеличат с 2,5 пъти. Само при такива условия параметрите ще бъдат идентични с използването на медни проводници. Много електротехници, опитващи се да направят инсталацията на електрическата мрежа по-евтина, осигуряват на клиента, че характеристиките на медните и алуминиевите проводници са почти идентични. Не е така.

По този начин, отговаряйки на въпроса кой електрически кабел да се използва за окабеляване в апартамента, може уверено да се каже, че оптималното решение ще бъде използването на меден едножичен трижилен кабел с необходимото напречно сечение. В същото време цялата площ на апартамента трябва да бъде разделена на зони, захранвани отделно един от друг, а устройствата, които консумират енергия, трябва да бъдат свързани чрез собствени електрически линии.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къщаЕлектрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къща
Какво напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kw, а други изследваме въпроса от различни…Какво напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kw, а други изследваме въпроса от различни…
Кабелна електропроводКабелна електропровод
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
Как правилно да направите електрически кабели в къщатаКак правилно да направите електрически кабели в къщата
Контролни кабелиКонтролни кабели
Електротехникът трябва да се довери на професионалист, но си заслужава да мислим за бъдещото…Електротехникът трябва да се довери на професионалист, но си заслужава да мислим за бъдещото…
Кабел WBPSКабел WBPS
Как правилно да публикувате в апартаментаКак правилно да публикувате в апартамента
Електрически работи в КиевЕлектрически работи в Киев
» » Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?
© 2021 BggeHat.com