Подмяната на окабеляването в панелната къща работи без мръсотия и прах

Панелни къщи, издигнати през 70-80-те години. Миналия век, оборудвани с алуминиеви кабели. Съгласно съвременните норми и правила инсталирането на електрически мрежи в жилищна сграда е разрешено само с използване на медни проводници. Освен това животът на алуминиевите проводници е ограничен до 20 години, след което е желателно да се замени. Днес ще ви разкажем за възможностите за замяна на старата инсталация с нова с минимални разходи.

Окабеляване в панелната къща - характеристики и трудности при смяна

На първо място, трябва да се отбележи, че има няколко конфигурации на панелни къщи. Отличителна черта на електрическата инсталация в такива жилища се крие във факта, че той е поставен в специални режещи, които са оформени на растенията по време на производството на плоча. В допълнение, всички стени в тези домове са носители (с изключение на бани стени), така че панелите не създават Stroebe, защото по този начин е нарушил извършване разделяне на капацитета. В по-старите версии на панелните къщи може да откриете, че окабеляването е поставено на места, където стените покриват тавана или помежду си.

В панелите не можете да създавате снимки

В панелите не можете да създавате снимки

Разположението на точките в панелите също има свои особености. Sockets са поставени на височина около 90 см, а ключове -. 150-180 см е направено с цел да се поставянето на мебели в апартаментите на малка площ не пречи на използването на енергийни източници. Често, един установи, че прекъсвачи (машини), подредени в raspredschitke включени осветление, така и контакти, при което, за да се работи проводници същото напречно сечение. Съвременните правила изискват отделяне на осветлението и изходите, като се използва напречно сечение на проводника съответно от 1,5 mm2 и 2,5 mm2.

Има няколко причини, поради които се препоръчва да се заменят проводниците в панелните сгради. Първото от тях е износването на алуминиевите кабели. Непрекъснато прегряване на алуминий, а сега в нашите апартаменти голям брой мощни устройства, води до проливането му. В тази връзка дебелината на сърцевината на кабела намалява, което може да доведе до прегряване на проводниците, късо съединение или напълно запалване. Ако в окабеляването няма заземен проводник, препоръчително е да го смените.

В панелните къщи, окабеляването се намира в специални канали, които се образуват по време на производството на плочата

В панелните къщи, окабеляването се намира в специални канали, които се образуват по време на производството на плочата

Замяната на електрическата инсталация в панелната къща може да се извърши чрез съществуващи канали, разположени по стените. Като правило те са пластмасови тръби, закрепени в стената. Този метод е подходящ, ако съществуват подреждане на обекти и ключове напълно отговаря на хостове, и добавя нови планове не е включена. Ако трябва да инсталирате допълнителни точки без strobleniya, уви, не правете. В този случай си струва да изберете отворен тип уплътнение, което ще бъде описано по-долу.

В началния етап е необходимо да се изключи апартаментът. След това премахнете всички ключове и гнезда и проверете визуална оценка на състоянието на podrozetnikov. Ако тяхното състояние е задоволително, елементите могат да бъдат оставени, в противен случай се препоръчва да се променят продуктите с нови. В допълнение към podrozetnikov трябва да обръщат внимание на jack-up (разпределителни) кутии. Ако е необходимо, те също се препоръчват да бъдат заменени.

Важно! Обърнете внимание на размера на podrozetnikov. В продажба има голямо количество стоки с различни размери и форми. За да не допуснете грешка при избора, вземете със себе си стара версия в магазина или направете измерване на монтажния отвор.

Следващата стъпка е директното заместване на проводниците. За тази цел нов кабел е завинтен към краищата на стария проводник (може да бъде направен например с електрическа лента) и кабелът е започнал да се движи през кутията за превключване. Така че мястото на старата тел ще вземе нова. Често краищата на старите жици могат да бъдат покрити с бетон. Това беше направено, за да се елиминира движението на проводниците през каналите по време на монтажа на контактите и превключвателите, въпреки че е строго забранено. В този случай трябва да премахнете стария разтвор с перфоратор или други импровизирани средства.



По същия начин те идват с жици, които отиват към източници на осветление. След като краищата на медните проводници са в кутията за свързване, те трябва да бъдат свързани помежду си по един от следните начини:

  • болтови връзки.
  • терминални блокове;
  • кримпване на ръкавите;
  • запояване;
  • пружинни скоби;
  • заваряване;

Няма да говорим кой от тези методи е по-надежден или предпочитан, защото всеки от тях има своите поддръжници и пламенни противници. Можете да изберете най-подходящия за вас и да направите свързването на кабелите, колкото искате.

Монтаж на отворени кабели

Замяната на окабеляване в панелна къща чрез отворен метод може да се извърши и на двете ремонт фаза, и в случаите, когато завършването на стаите е напълно завършено. Има няколко начина за провеждане на проводници по стените на стаята, без да се извършва подреждане. В първата версия се използват кабелни канали. Тези специални устройства имат естетически вид, а модерните производители представляват голям брой решения, така че няма да е трудно да изберете този, който идеално се вписва във всеки интериор. Има и варианти за пода и таван.

Най-често с отворена инсталация кабелите са скрити в кабелните канали

Най-често с отворена инсталация кабелите са скрити в кабелните канали

при полагане на проводници Строго хоризонтално или вертикално разположение на линиите е необходимо условие. В този случай можете да експериментирате и да закрепвате продуктите по ваш избор. За монтажа на кабелни канали се залепва горещо лепило върху задната повърхност на изделието, след което се нанася върху повърхността. В случай, че стените в жилището не са прекалено гладки, е позволено да се закрепят кабелните канали с нокти. За тесни е достатъчно да направите дупка в средата, но за предпочитане е широките да се прикрепят към двата ръба.

Преди да започнете монтаж на окабеляване в апартамента трябва да нарисувате стената на мястото, където ще премине линията. След това изрежете каналите с необходимата дължина и стартирайте инсталацията. За да свържете продукти помежду си, използвайте допълнителни аксесоари. Те включват фигури, ротационни ъгли с различни завои, тийзи и други елементи. След като са поставени жиците, тръбата е затворена с пластмасова щепсела.

Важно! Не се опитвайте да поставите голям брой кабели в един малък канал. Правилата показват, че между кабелите трябва да има късо разстояние. В случай на голям брой проводници, когато избирате предпочитание за канали с по-голяма ширина.

Заместващият кабелен тръбопровод може да служи като гофрирани или PVC тръби. Те са закрепени към повърхността с пластмасови скоби. Разстоянието между тях директно зависи от диаметъра на тръбата - колкото повече е, толкова по-често са ключалките. Пластмасовите скоби могат да бъдат заменени със скоби или метални скоби, но тази опция е по-невероятна. В никакъв случай не можете да комбинирате вълничките в пакет, тъй като това е забранено от техниките за безопасност - те се намират един до друг.

Един от начините за подреждане на отвореното окабеляване е оформянето "под ретро". За да направите това, използвайте специален проводник, който се състои от медно жило, обградено в надеждна изолация, върху чиято горна част е текстилна или хартиена обвивка, импрегнирана с антифузионно съединение. За осветление използвайте двоен проводник, преплетени помежду си, а за изходите - тройни. Тя е закрепена към стената с ролки и изолатори, които са монтирани към стената чрез залепване или с помощта на гвоздеи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предполагаемите видове ним кабел и глътка как да ги използватеПредполагаемите видове ним кабел и глътка как да ги използвате
Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?
Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилатаИнсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата
Електрическо окабеляване в дървена къщаЕлектрическо окабеляване в дървена къща
Електрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къщаЕлектрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къща
Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната…Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната…
Какво напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kw, а други изследваме въпроса от различни…Какво напречно сечение на проводниците е необходимо за 3 kw, а други изследваме въпроса от различни…
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
Как правилно да направите електрически кабели в къщатаКак правилно да направите електрически кабели в къщата
Електрически работи в дървена къща.Електрически работи в дървена къща.
» » Подмяната на окабеляването в панелната къща работи без мръсотия и прах
© 2021 BggeHat.com