Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната къща

Полагане на кабела в земята се извършва стриктно в съответствие с разпоредбите на Правилата за електрическа инсталация (PUE) и нормите и правилата за сгради (SNiP). Основното предимство на този тип инсталиране на електрически линии е тяхната защита от вреди от снеговалеж, вятър, падащи дървета. Полагането на кабела под земята изисква значителни разходи и усилия. Но те изплащат с дълъг живот на инсталираните електропроводи.

Подземно инсталиране на електропроводи - основните изисквания на PUE

При монтаж на електрически линии в земята е необходимо да се спазват основните правила за монтаж на електрически инсталации. Основните им изисквания са дадени по-долу:

  • Дълбочината на полагане на кабела е не по-малка от 70-75 см. Нуанс. Позволява се да се поставят жици до дълбочина 50 см, ако са поставени в тръба и дължината на кабела не надвишава 500 см.
  • За да се увеличи защитата на електрическата мрежа от повреди, причинени от механични влияния, се препоръчва да се поставят електропровода в гофрирани маркучи с ниско налягане или в специални монтажни тръби.
  • Забранено е да се постави кабел под основата на жилищна сграда. От основата електрическата линия е на поне 60 см.
  • В случаите, когато електрическата мрежа е насочена към сградата на стопанството, баня, подобен обект през основата, кабелът е допълнително защитен с метална тръба.
  • От канализацията и водоснабдителните системи изкопа с електропровода е разделен с 1 м, от храсти - с 0.75 м, от дървета - с 1 м, от тръбопровода - с 2 м.
  • Разстоянието между отделните кабели в един изкоп се поддържа на ниво от 10-12 см и всеки от проводниците се поставя в собствения си брониран маркуч.
  • Забранено е да се постави кабелна линия под пътя.
  • Ако е необходимо да се свържат няколко части от магистралата в земята, се използват специални съединения.

Полагане на кабели в земята изисква инсталиране на специален маяк - лента за аларма. Намира се на 25 см над електрическите проводници. Ако се извършва инсталирането на високоволтови линии, вместо лента над тях, бетонна плоча или мая трябва да се монтират от гъсто напълнена тухла (твърда, не куха).

В изкопа с жици задължително се изсипва пясък. Тя се полага с слой от 10 см върху дъното на канавката. Над линията на сила е изпълнена със същата плътност на пясъка, която е добре натоварена. Предприетите мерки изключват възможността за контакт на твърдите частици с кабела.

Полагането на силовата релса се извършва с определен запас от измервателния уред. Забранено е да затягате твърде много електрическия кабел, тъй като той ще се разкъсва при най-малкото движение на земята. Експертите съветват инсталирането на кабели в малки вълни със специална лебедка. Тя поставя електрическата верига със змия без прекомерно напрежение, оборудвана със специален ограничител.

Какви кабели се използват за инсталиране?

Кабелът за полагане в земята в PUE е брониран. Има маркировка АВБбШв или ВБбШв. Първият проводник има 4 ядра от алуминий, напречното сечение на всеки от тях е 25 квадратни метра. мм. Други характеристики на AVBbShv:

  • тегло (на 1 м) - 1,41 кг;
  • Температурен режим на работа - от -50 до +50 ° C;
  • Гаранционен срок на експлоатация - 30 години;
  • температура на нагряване (непрекъснато) - 70 °, максимум - 160 (в рамките на 5 секунди), ограничаване - 350;
  • допустима влажност за нормална работа - 98;
  • Най-голямото натоварване на опън е 3000 N;
  • категория за настаняване - 1 и 5 (Gosstandart 15150);
  • Радиусът на огъване (минимум) е 242 мм.

Обвивката и изолацията за ABBbShv са изработени от PVC (PVC) материал.

Кабел ВБбШв има три вени, изработени от мед, секция 6 кв. м. Тъй като изолацията за тях се използва PVC пластификатор. Бронираната обвивка е направена от галванизирани стоманени ленти. От АВБбШв медният кабел се различава по тегло (в 1 м - 0,54 кг), радиус на завой (150,3 мм) и якост на опън (900 Н). Другите характеристики са еднакви за тях.

На PUE се разрешава да поставят електропровод с помощта на други кабели, при условие че са надеждно защитени от механични повреди, влага и имат достатъчно устойчивост срещу движенията на почвата. Такива изисквания съответстват на проводниците с маркировка:

  • SHVVP - плосък кабел в корпуса и изолация на винил;
  • PVS е универсален проводник с медни жила;
  • VVG - меден кабел с различно напречно сечение.


Тези проводници се използват за подреждане на електропроводи за свързване на домакински уреди, работещи от 220 и 380 V.

Разпределение на електропровода - технология и функции на операцията

Първата стъпка е подготовката на схема за полагане на кабели. Определя разстоянията, на които изкопът ще бъде премахнат от селскостопански сгради, къщи, дървета. Диаграмата веднага отбелязва местата, където се планира инсталирането на улично осветление (фенери, проектори). Тогава изкопът е маркиран (стриктно според плана). Извършва се с въже и колчета. Гнездото се използва за поставяне на кабела по маркировките. От дъното му се отстраняват всички остатъци - парчета метал, парчета стъкло, големи и остри камъни, други предмети, които могат да повредят електропровода.

Дъното на изкопа се увива, покрито със слой от пясък (10 см). Светлинни опори са инсталирани, ако са предвидени в схемата. Кабелът се полага ръчно или с помощта на лебедка. Инсталираната електропроводна мрежа се проверява за късо съединение с омметър. Кабелът се изважда от кабела. Действията трябва да се извършват внимателно. Тази част от работата се извършва от изпълнителя в гумени ръкавици и ботуши, съгласно следната схема: вените са свързани с бронираната обвивка, линията е затворена към почвата. Кабелът е защитен с пластмасова или азбесто-циментова тръба. За да направите това, трябва да бъде нарязан наполовина, поставете проводниците в получените части от корпуса и свържете последната в една конструкция с лепяща лента.

На върха на положените проводници се изсипва, изравнява се и се стъпква пясък. Изкопа е покрит с 15-20 см земя. Поставена е сигналната лента.

От горе, ако е необходимо, е монтирана стоманобетонна плоча (редици тухли). Изкопът е покрит със земя. Почвата трябва да се излива с хълм, който ще се утаи след 2-3 валежи и напълно равен на повърхността на почвата.

Оформлението на кабела винаги се записва. Ако има нужда от ремонт на коловоза, проектът ще позволи бързото изкопни работи на правилните места и да се извърши необходимата работа.

Полагането на кабели в земната повърхност е нежелателно да се извършва в райони с големи натоварвания - под градински пътеки, детски площадки, къщички на къщи, където стои колата. Не можете да защитите линиите на сила от гофрирани тръби, изработени от обикновена пластмаса. Те са унищожени в рамките на 1.5-2 години. Може да се използват само продукти, изработени от полиетилен с ниска плътност (HDPE маркучи).

При точното съответствие с изискванията на електрическата инсталация подземната инсталация на захранващия кабел със собствените му ръце не създава никакви трудности и работата на оборудваната линия не е най-малък проблем.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да поставите кабела в стаятаКак правилно да поставите кабела в стаята
Електричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждноЕлектричеството във ваната със собствените си ръце е по-надеждно
Окабеляване в дървена къща със собствените си ръцеОкабеляване в дървена къща със собствените си ръце
Как да поставите топъл електрически подКак да поставите топъл електрически под
За правилата и етапите на полагане на кабелите в окопаЗа правилата и етапите на полагане на кабелите в окопа
Електрически подгряван под с ръцеЕлектрически подгряван под с ръце
Полагане на топъл под стъпалото стъпка по стъпка от маркировката към замазкатаПолагане на топъл под стъпалото стъпка по стъпка от маркировката към замазката
Кабелна електропроводКабелна електропровод
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
Контролни кабелиКонтролни кабели
» » Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната къща
© 2021 BggeHat.com