За правилата и етапите на полагане на кабелите в окопа

Окабеляване в окопите е икономически най-оправдано. Под земята, проводящите линии практически не се подлагат на външно отопление, освен това запълването между кабелите действа като слой на радиатор.

Тръба за полагане на кабели

Тръба за полагане на кабели

Този метод остава най-популярният метод за доставка на енергия.

Прочетете още: как и какво да изкопае изкопа под основата и тръбопровода?

Изисквания за окопите

Технологията за изкопаване и инсталиране на тръбопроводите е описана в "Правила за инсталиране на електрически инсталации" (PUE). Определянето на окопите съответства на броя на положените кабели.

Изкопа не трябва да лежи на дълбочина по-малка от 70 см, ширина - 20 см по дъното (това са минималните параметри за монтиране на един кабел с напрежение 10 kV в съответствие с изискванията на EAE). Ширината на изкопа по горния ръб се регулира от SNiP и PUE.

Избор на място за изкоп, трябва да се вземе предвид състава на земята, разстоянието до подпочвените води. Препоръчва се да се избягват места с движеща се земя, тъй като в този случай е необходимо да се осигури значително захранване с кабел (за да се избегне счупване).

При избора на маршрута и начина на инсталиране на линиите е необходимо да се вземат предвид всички съседни сгради, конструкции и инженерни мрежи, разстоянието между тях (съгласно нормите на SNiP3.01.01-85). Координацията на проекта за изпълнение на работа (ПЧП) със собствениците на помещения е необходима, ако кабелът бъде вкаран в сградата.

Прочетете още: характеристики и нюанси на полагане на канализацията под основата.

Класификация и управление на кабелите

Общите елементи за кабелите са: проводими проводници, изолация на всяка от тях и обща защитна обвивка. Класифицирайте силовите кабели според следните параметри:

  1. Материал на проводниците (алуминий, мед). Обозначението в маркировката е А (алуминий), медта не е указана.

  2. Брой и размери на сърцевините. Обозначението е цифрово, например 3 * 2.5.

  3. Допустимо напрежение (кабели с ниско напрежение от 10 kV до 35 kV или за високо напрежение до 750 kV).

  4. Изолационен материал за проводници (гума, пластмаса, хартия, лента от поливинилхлорид).

  5. Материал за външната обвивка. Обозначението е първата буква от материала.

Класирането по проект е много условно, защото Всички те са предназначени да доставят електроенергия от източници на енергия на потребителите. Отделно, възможно е да се разграничат само взаимно запазени кабели, които се използват за особено важни задачи.

Ако някой от тях не успее, вторият поема целия товар. Дизайнът и размерите на взаимно запазените кабели нямат никакви специални разлики, някои изисквания само по начина, по който са поставени. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 100 см (според SNiP).

Общ алгоритъм за кабелна инсталация

Дори на етапа на координиране на ППР, първоначалният план и прогнозите могат да бъдат променени в съответствие с изискванията на SNiP и PUE, както и на органите на местната власт. Работата се записва в списанията, след приключване на всеки етап се съставя акт (изпълнителна документация).

Възможно е да се посочат етапите на работа, които са задължителни в повечето случаи, а именно:

  • подготовка на канавки (избор на оборудване, изкопни работи);

  • подготовка за полагане на кабели (инспекция на канавки, подреждане на леглата);

  • поставяне на кабел (подвижване, влизане в сградата);

  • защитна работа;

  • проверете изолацията и плътността;

  • линии за пълнене;

  • въвеждане в експлоатация.

Всеки от тези етапи трябва да се извършва в съответствие с изискванията на SNiP, PUE, PPR. Изпълнителната документация при изпълнение на строителните работи се предоставя на клиента.

Подготвителна работа

При избора на място за изкопа, трябва да се има предвид, че поставянето на електрически линии под сгради и съоръжения е забранено (влизането в сградата също има свои собствени характеристики). За да се спазят изискванията и нормите на документацията (PUE, SNiP), изкопаването трябва да се извършва с участието на геодезисти.



Те потвърждават, че картата с пътя на линиите на сила е правилно изчертана, всички норми са взети под внимание, са направени препратки към ориентирите, разстоянието между обектите и изкопа е било запазено.

Тръба за полагане на кабели

Тръба за полагане на кабели

Технологията за извършване на монтажни работи също се регулира от PUE и SniP. По време на работа, окопа и разстоянието около него трябва да бъдат оградени, като затворен материал - алармена лента.

След изкопаването на изкопа под захранващия кабел, пристъпете към полагане на така нареченото легло - пясъчен слой с височина 10 см в долната част на изкопа. Леглото е разположено по цялата дължина на пистата, с равномерен слой, последван от удар. Като защитен слой може да се използва пресечена почва, ако това не противоречи на изискванията на SnE (изпълнителната документация трябва да отразява изпълнението на този етап от работата).

Полагане на захранващ кабел

Кабелите са опаковани в количество, което осигурява технологична документация (PPR, SNiP) в съответствие с тези общи изисквания:

  • разстоянието между кабелите до 10 kV е не по-малко от 10 cm, между кабелите от 10 kV до 35 kV - не по-малко от 25 cm;

  • разстоянието между линиите на различните организации е не по-малко от 50 см, както от друга, така и от други инженерни съобщения;

  • разстоянието между изкопа и най-близката основа е не по-малко от 60 см;

  • единственият възможен начин за полагане - "змия", е забранено да се поставят кабели с напрежение или да се допусне появата на кръстосване;

  • валцоването на кабела се извършва с помощта на валяци.

Всички етапи на полагане на кабелите, влизането им в сградата трябва да бъдат описани в PPR. Изпълнителната документация е дневник за полагане на кабели.

Защита срещу механични повреди

По линии на сила се изгражда защитен слой (оценката и ППР трябва да вземат това предвид, а изпълнителната документация - дисплей). Като защитен слой може да се използва:

Монтаж на изкоп за полагане на кабели

Монтаж на изкоп за полагане на кабели

  • стоманобетонни плочи;

  • глинена тухла;

  • плочи от полимерни материали;

  • Сигнална лента, изработена от пластмаса или полиетилен (също така и функцията му - обозначаване на местата на появяване на линиите).

Възможно е да се комбинират защитни материали, например на едно място се използва стоманобетонна плоча, а в други - алармена лента. В този случай, изпълнителната документация включва акт на проверка на механичната защита.

Схемата за оформление, размерът на материала и съответно броят на необходимите тухли или плочи са дадени във федералните единни ставки на инсталацията на оборудването.

Сигналната лента се използва за защита на линиите с напрежение от 10 до 20 kV. Въпреки това, в някои случаи използването му е забранено дори при това напрежение. Например, на места, където линиите се пресичат с комуналните услуги или в радиус от 5 метра от разпределителните станции и подстанции.

Сигналната лента задължително е направена от ярък цветен материал, има предупредителни етикети. При канавки тип Т1 лентата се полага по линията на предаване, в противен случай сигналната лента трябва да излиза извън ръбовете с най-малко 5 mm.

Полагане на кабели в изкопа (видео)

Окончателна работа и подготовка на документацията

След като инсталацията приключи, се вземат проби от почвата, за да се избегне изтичането на ток. Ако в резултат на изтичането не се установи - изкопа е запълнен и подпрян. В специални случаи може да се изисква устройство от 10 см от горния слой на пясъчното легло.

Изпълнителната технологична документация включва освен изброените документи:

  • акт, потвърждаващ въвеждането в експлоатация;

  • карта, показваща изкопа и близките обекти;

  • списък на промените и отклоненията от проекта.

Изпълнителната документация се прехвърля на клиента и оперативната организация. Едно копие остава в организацията, която е извършила работата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
Как правилно да поставите кабела в стаятаКак правилно да поставите кабела в стаята
Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилатаИнсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата
Монтаж на дренажна система на обектаМонтаж на дренажна система на обекта
Правила за развитие на почвата в окоп или изкопа с багерПравила за развитие на почвата в окоп или изкопа с багер
Правилно копаене на фундаментна основа за основа на основната къщаПравилно копаене на фундаментна основа за основа на основната къща
Как и какво да копаем изкопа?Как и какво да копаем изкопа?
Как и какво да укрепим основата, изискваща ремонт?Как и какво да укрепим основата, изискваща ремонт?
Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната…Полагане на кабели под земята създаване на надеждна електропровод за лятната резиденция и частната…
Как да организираме ефективна дренажна система за фондацията?Как да организираме ефективна дренажна система за фондацията?
» » За правилата и етапите на полагане на кабелите в окопа
© 2021 BggeHat.com