Как да изчислите силата на настоящите практически съвети за домашен електротехник

За да изчислите кабела, напречното сечение на проводниците, защитните превключватели, изчислете тока. Окабеляване, машини с неправилно избрани индикатори са опасни: може да има късо съединение и пожар.

Напрежението е основният индикатор за електроенергията

Говорейки за електрически уреди, мрежи, на първо място, споменава напрежение. Стойността му е показана във волта (V), обозначена с U. Индикаторът за напрежението зависи от няколко фактора:

  • кабелният материал;
  • съпротивление на устройството;
  • температура.
Напрежението е основният индикатор за електроенергията

Един от основните показатели на електроенергията е напрежението

Има видове напрежение - постоянни и променливи. Постоянно, ако единият край на веригата получи отрицателен потенциал, от друга - положителен. Най-достъпният пример за постоянно напрежение е батерията. Заредете свързването, спазвайки полярността, в противен случай може да повредите устройството. Постоянният ток не може да се предава без загуба за значителни разстояния.

Променлив ток възниква, когато неговата полярност постоянно се променя. Броят на промените се нарича честота, измерена в херц. Променливите на напрежението могат да се предават много далеч. Използвайте икономически изгодни трифазни мрежи: те имат минимални загуби на мощност. Те са направени от четири проводника: три фази и нула. Ако погледнем електропровода, виждаме 4 проводника между полюсите. От тях до къщата се подава двуфазен ток 220 V. Ако свържете 4 проводника, потребителят ще получи линеен ток от 380 V.

Текуща сила, съпротивление, мощност - важни мрежови индикатори

Характеристиката на електричеството не е ограничена до напрежение. Настоящата сила в ампери (А) е важна, обозначението е латиница I. Във всяко място на веригата е същото. За измерване има амперметър, милиамметър, мултиметър. Токът е много голям, хиляди ампери и малък - милион части ампера. Ниска мощност се измерва в милиампери.

Текуща сила, съпротивление, мощност - важни мрежови индикатори

Амперметърът служи за измерване на тока

Движението на електроенергията от който и да е материал предизвиква съпротива. Изразява се с ома (ома), обозначена с R или r. Съпротивлението зависи от напречното сечение и материала на проводника. За да се характеризира съпротивлението на различните материали, се използва термина съпротивление. Медта се характеризира с по-ниско съпротивление от алуминий: 0.017 и 0.03 Ohm, съответно. Краткият проводник има по-малко съпротивление, отколкото дългата. Дебел проводник е различен от дебел проводник с по-ниско съпротивление.

Характерен всяко устройство включва посочване на мощност (w (B) или киловата (кВт) Мощност P обозначени, зависи от напрежението и тока се дължи на енергията на съпротива окабеляване е частично загубено - .. От източник на ток се нуждае от повече, отколкото е необходимо.

Как да изчислим сегашната сила според закона на Ом

При две известни количества винаги може да се намери третата. За изчисления законът на Ом най-често се използва с три количества: токова якост, напрежение, съпротивление: I = U / R.

Използва се за верига с товар от ТЕМ, крушки, резистори с активно съпротивление.

Ако има намотки, кондензатори, това е реактивен, се обозначава X. Бобините произвеждат индуктивен кондензатор (XL), кондензатори - капацитивна съпротива (XC). Токът се изчислява по формула, основана на закона на Ом: I = U / X.

Преди това се определят индуктивните и капацитивни съпротивления, които заедно съставляват реактивността (C + L).

Индуктивно се изчислява: XC = 1 / 2πfC. За да изчислим капацитета, използваме формулата XL = 2πfL.

Формулите съдържат обозначения, които изискват обяснение: π = 3,14, f е честотата. Те изчисляват тока, ако има бобина или кондензатор.

Текуща сила - как да се изчисли в реални условия

Когато полагате кабелите, първо трябва да научите тока. Грешките са изпълнени с проблеми - окабеляване, токовете се разтопяват. Ако всъщност надхвърля дизайна, окабеляванията се загряват, разтопяват, почистват или късо. Тя трябва да бъде променена, но това не е най-неприятното нещо - възможно е огън.

Текуща сила - как да се изчисли в реални условия

Когато инсталирате кабели, трябва да знаете тока

Мрежовият ток за практически нужди се намира със знанието на мощността на устройствата: I = P / U, където P е силата на потребителя. В действителност, факторът на мощността cos φ е взет под внимание. За еднофазна мрежа: I = P / (U ∙ cos φ),

трифазен - I = P / (1.73 ∙ U ∙ cos φ).

За една фаза, U е 220, за три - 380. Коефициентът на повечето устройства е 0,95. Ако свържете електродвигател, заваряване, газ, фактор 0.8. Замяната на 0.95 за една еднофазна мрежа излиза:

I = Р / 209, трифазен - I = Р / 624. Ако факторът е 0.8, за два проводника: I = P / 176, за четири: I = P / 526.

Трифазният ток е по-малък от три пъти, натоварването се разпределя равномерно между фазите. Изчисляване на товара, осигурете резерв от 5, за двигатели, заваръчни агрегати - 20.

Инструментите понякога се използват едновременно. За да се изчисли натоварването, токовете на устройството се сумират. Подходът е възможен, ако има подобен фактор на мощността. За потребители с различни коефициенти се използва средната стойност. Понякога еднофазни и трифазни продукти са свързани към трифазна система. Изчислявайки тока, добавете всички натоварвания.

Окабеляване - как да се изчисли напречното сечение и степента на защита

Токът, който протича през окабеляването, го загрява. Степента на отопление зависи от неговата здравина и напречно сечение на окабеляването. Правилно вдигнато леко се нагрява. Ако токът е силен, окабеляването е недостатъчно, стане много горещо, топлоизолацията се топи и е възможно огън. За правилния избор на напречното сечение се използват таблиците на ЕЕО.

Окабеляване - как да се изчисли напречното сечение и степента на защита

Напречното сечение на жилото и настоящият интензитет определят степента на загряване на окабеляването

Да предположим, че искате да свържете електрически котел 5 kW. В ръкава използваме меден трижилен кабел. Ние изчисляваме: 5000/220 = 22.7. Подходящата стойност в таблица 27А, раздел 4 mm2, диаметър - 2,3 mm. Профилът винаги се избира с малка граница за пълна гаранция. Сега има сигурност, че кабелите не прегряват, няма да светнат.

За да предпазите мрежовите предпазители. Те работят по такъв начин, че при определена настояща сила предпазителят се топи и прекъсва веригата. Следователно, нокътът или първата уловена медна тел не може да се използва вместо предпазител, един ден това ще доведе до сериозни проблеми. Ако няма подходящ предпазител, използвайте медна жица с подходящ диаметър, като използвате масата.

Защитата постепенно излиза, те са заменени с автоматични превключватели. Избирането им не е толкова лесно, колкото звучи. Да кажем, че окабеляването е проектирано за 22 А, най-близкият автоматик е 25 A. Затова го кажи? Оказва се, че не. Обозначението C25 изобщо не означава, че при 26 ампера ще счупи веригата. Дори натоварването да надвишава стойността с един път и половина, то веднага няма да прекъсне връзката с мрежата. Загрява се и ще работи след две минути.

За да се постави е необходимо автоматичната машина с по-малка номинална стойност. Най-близкият е C16. Той може да изключи мрежата на 17 А и на 24, и никой няма да каже колко време ще отнеме. Спусъкът засяга много фактори. Устройството има две защити - електромагнитни и термични. Електромагнитната защита изключва мрежата за 0,2 секунди със значително претоварване.

Необходимо е да изберете автоматично устройство, което да работи при възможно най-ниския ток.

Друг тип устройство за изключване е RCD. Той е лишен от топлинна и електромагнитна защита. Посочената стойност служи за определяне на тока, който ще издържи на RCD без повреди. Така че е логично, след като RCD пуска машината на максималния ток. Съществуват устройства за защита, които представят симбиозата на автомат с RCD - диференциална автоматика.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да използвам тестераКак да използвам тестера
Как да направите акумулаторна отвертка в мрежовите опции за занаятчииКак да направите акумулаторна отвертка в мрежовите опции за занаятчии
Ниското напрежение в мрежата причинява и начини за стабилизиранеНиското напрежение в мрежата причинява и начини за стабилизиране
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Въвеждащата машина избира устройство за дома и апартаментВъвеждащата машина избира устройство за дома и апартамент
Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съветиКак да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Реле за напрежение 220 V за домашна селекция на диаграмата на уреда и електрическата инсталацияРеле за напрежение 220 V за домашна селекция на диаграмата на уреда и електрическата инсталация
Ibp за отоплителен котелIbp за отоплителен котел
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
» » Как да изчислите силата на настоящите практически съвети за домашен електротехник
© 2021 BggeHat.com