Ниското напрежение в мрежата причинява и начини за стабилизиране

Жителите на частния сектор често се сблъскват с ниско напрежение, а в градските апартаменти този проблем също възниква. На първо място, е необходимо да разберете кой е виновен - доставчикът на електроенергия или на потребителя и, в зависимост от причината, да предприемете действия.

Недостатъчно напрежение в къщата - възможни причини

Ниското напрежение в мрежата е неприятен феномен, но много хора се занимават с него. Лошото осветление, когато една крушка просто показва своето присъствие, все още не е най-големият проблем. По-лошо е, когато е невъзможно да се измие, да се вари вода, да се приготвя храна на електрическа печка, хладилникът работи прекъснато. Това се случва, когато напрежението падне до критична стойност, но също така и 180 волта, когато всичко изглежда да работи, също не е много приятно. Устройствата консумират същия ток като при нормално напрежение, а двигателите са още по-големи, но изпълняват функциите си за по-дълго време.

Според стандартите допустимото отклонение на електричеството е 198-242 V

Според стандартите допустимото отклонение на електричеството е 198-242 V

Доставчикът на електроенергия трябва да осигури услугите, които отговарят на стандартите: 220 V на входа на апартамента с допустими отклонения от 198-242 V. Защо понякога са нарушени регулаторните изисквания? Една от причините е застаряването на електрическите линии, лошата им поддръжка, рядко се извършват ремонти. Оборудването често е износено, остаряло и не отговаря на съвременните изисквания. Също така има грешки при планирането на електропроводи, доставка на къщи, когато една фаза е претоварена, а другата е недостатъчна.

Причините са скрити и в повечето потребители. Ако в съветското време под тезгяха имаше предпазител от 6,5 А, тогава това означаваше, че жителите в същото време консумират максимум 1,5 кВт. Сега един чайник има капацитет от 2 кВт, и колко повече домакински уреди, различни електрически инструменти са на разположение в модерна къща? Също така има сезонно потребление на електричество, което се увеличава значително през студения сезон, когато е включено електрическото отопление. През лятото вилата се увеличава потреблението през уикенда, капацитетът на мрежите не е достатъчен, напрежението е по-малко от необходимото.

Кой е виновен - доставчикът или потребителят?

На първо място откриваме кой е виновникът на недостатъчното напрежение. В жилищна сграда е много просто, достатъчно е да попитате съседите дали имат подобен проблем. Ако не, ние търсим причината за себе си. В частния сектор интервюираме хора, чиито домове са свързани със същата фаза. Поглеждаме електропровода, помним кои проводници отиват в собствената ни къща, търсиме къщи, които се захранват от същите жици. Можете също така да изключите всички устройства, да измервате напрежението. Ако е нормално и след включването на няколко устройства - причината е в къщата.

Ако напрежението падне точно в къщата, то причините са следните:

  1. 1. Недостатъчно напречно сечение на проводника на входа. Тънката жица причинява ниско напрежение в мрежата, особено при максималното натоварване
  2. 2. Контактът на входа се изгаря, образува се допълнително съпротивление, което води до спадане на напрежението. Загубите могат да бъдат значителни.
  3. 3. Лошо изпълнение на клона от линията до къщата. Лошият контакт на извивката увеличава съпротивлението и всичко се случва като предишния случай.

Напрежението на напрежението е придружено от отделянето на топлина. При недостатъчно напречно сечение на окабеляването, това не е ужасно, тъй като топлината е равномерно разпределена по цялата дължина на окабеляването. При лоши контакти последствията могат да бъдат много неприятни. Това място ще бъде интензивно загрято до точката, в която окабеляване ще изгори, но е възможно пожар. Ако проблемите с напрежението са свързани с енергийната компания, изглежда, че е лесно да се реши този проблем, е необходимо само да се напише изявление.

Всъщност всичко е по-сложно, често доставчиците пренебрегват намаленото напрежение в мрежата, защото това се дължи на скъпа работа на преносната мрежа. Възможно е, поради увеличеното потребление на електроенергия, трансформаторът на подстанцията да е претоварен и да е необходим замяната му. Това се случва, че електропроводите са разположени от много дълго време, а сега техният участък не е в състояние да посрещне нарасналите нужди, е необходимо да се извърши реконструкцията. Друга често срещана причина е неравномерното разпределение на натоварването през фазите на трансформатора.

Причината за ниско напрежение може да бъде остаряла предавка на оборудването

Причината за ниско напрежение може да бъде остаряла предавка на оборудването

Диригентите с малка част са по-често срещани при градинарството, но за частния сектор на града има такъв проблем. Факт е, че преди няколко десетки години на предавателната линия бе използвана евтина стоманена алуминиева тел. След това удовлетворяваше съществуващите нужди и сега те значително се увеличиха. Пространственото напречно сечение от 16 мм2 вече липсва. Характерна особеност на ниската мощност на трансформатора или неправилното напречно сечение на проводника е намаленото напрежение през деня и неговото нормално повишаване през нощта.



Докажете, че трансформаторът има недостатъчна мощност или неправилно разпределено натоварване през фазите е почти невъзможно. По някое време може да възникне задръстване на мрежата, след което да изчезне. Феноменът на потъването на напрежението е нестабилен и потребителите често трябва да решат проблема сам по себе си. Необходимо е да напишете компания за комунални услуги, но вие също трябва да направите нещо сами.

Напрежение за теглене - конкретно решение на проблема

Ако сте убедени, че напрежението в домашната мрежа пада поради проблемите на разклоняването от електропровода до къщата, тогава ще предприемем някои действия. Разглеждаме връзката на клона с основната електропровод. Много често се извършва чрез обикновено завъртане, което води до постоянно нарастване на съпротивлението. Само доброто охлаждане под откритото небе предпазва жиците от изгаряне. Връзката се осъществява чрез сертифицирани скоби.

Понякога завъртете линиите на алуминиевата тел и свържете медта в къщата. Сливането на два различни метала се загрява много горещо, завъртането се променя на скоби или клемен блок.

Ако връзката се извършва чрез скоби, обръщайте внимание на жилището им. Свързаната повърхност показва лош контакт. Ако включим максималното натоварване, тогава появата на дим, искри вътре казва, че падането на напрежението се случва в скобата, то се променя на нова. Подобен проблем възниква и при горните терминали на входната автоматика. Устройството с изгорели контакти, разтопено тяло се сменя и контактите се затягат здраво.

Проблемът може да бъде разрешен от регулатора на напрежението

Проблемът може да бъде разрешен от регулатора на напрежението

Ако енергийната компания пренебрегне изявленията на наемателите, не променя трансформатора до по-мощен, а основните кабели до по-голяма секция, ще трябва сами да потърсите изхода. Доставчиците на електроенергия, премахването на проблемите, нарастващото напрежение, изправени пред необходимостта от милиони капиталови инвестиции, не са склонни да предприемат тази стъпка. Един от начините за решаване на проблема в частност е свързването на къщата с три фази, което изисква разрешение на енергийното захранване. Ако е получен, поставете фазов прекъсвач на входа и използвайте най-малко заредения, ако е необходимо.

Има и други начини за решаване на проблема поверително:

  1. 1. Ние инсталираме регулатор на напрежението на нашия вход, но със значителен спад до 160 V, устройството може да не е ефективно. Добър стабилизатор с подходящ капацитет е скъп. Ако дузина такива устройства са свързани по улицата, мрежата ще падне до границата, стабилизаторът ще бъде безполезен.
  2. 2. Инсталирайте стъпков трансформатор, като изберете подходящите параметри. Но фактът е, че тегленето е нестабилно и когато напрежението се върне към нормално, трансформаторът го повишава до такава стойност, че всички свързани устройства ще изгорят. За да избегнете това, поставете реле, което ще прекъсне веригата, когато достигне прага.
  3. 3. Инсталираме допълнителен нулев проводник на входа. По този начин съпротивлението на нула и на цялата окабеляване се намалява. Но методът е опасен, има възможност, че по време на ремонта те могат да обменят фаза и неутрални жици, това ще доведе до късо съединение. Още по-лошо, когато има нулева нула на електропровода, текущата ще премине през земята и много сериозни последици са възможни.
  4. 4. За частна къща с достатъчно средства купуваме конвертор на напрежение, който има устройство за съхранение на енергия. Това е най-радикалният начин да се повиши напрежението, да се отървете от проблемите, но е много скъпо: от 3 до 20 хиляди долара.

Такова устройство осигурява идеални текущи параметри в мрежата и захранва потребителите с електричество, когато е изключено. Той работи на същия принцип като непрекъсваемия за компютъра, но има много по-голяма мощност от 3 до 10 kW. Устройството има електронна връзка с дизелов генератор, който автоматично се включва, когато се губи електроенергия. Но стартирането става след известно време, като първо се използват батериите на устройството.

Друг, на пръв поглед, парадоксален начин да се постигне нормално напрежение - използваме стъпков трансформатор. Тя трябва да намали напрежението в рамките на 12-36 V, мощността от 100 вата ще издържи на натоварването от 0,5 kW, а 1 kW мощност ще издържи 5 киловата натоварване. Понижаващата намотка е свързана към мрежата, в зависимост от параметрите на трансформатора получаваме допълнителни 12-36 волта. За да се избегне рискът от свръхнапрежение, оптимумът е 24 V трансформатор, или дори по-добър на входа напрежение реле.

Независимо да се реши въпросът за увеличаване на напрежението в мрежата, ако има слаб трансформатор или недостатъчно напречно сечение на проводниците, това е почти невъзможно. Необходимо е да се действа заедно с всички жители, да се свържете с компанията за доставка на енергия. Може да е необходимо да вземете част от разходите за себе си, в противен случай ситуацията може да продължи години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Трифазен електромерТрифазен електромер
Ibp за отоплителни котлиIbp за отоплителни котли
Защо крушки избухват в полилея при включване на анализа на основните причиниЗащо крушки избухват в полилея при включване на анализа на основните причини
Реле за напрежение 220 V за домашна селекция на диаграмата на уреда и електрическата инсталацияРеле за напрежение 220 V за домашна селекция на диаграмата на уреда и електрическата инсталация
Ibp за отоплителен котелIbp за отоплителен котел
Заваръчни трансформаториЗаваръчни трансформатори
Характеристики и приложения на термосвиваемите тръбиХарактеристики и приложения на термосвиваемите тръби
Избиране на помпа с 12 волтаИзбиране на помпа с 12 волта
Как да изберем регулаторите на напрежение за техните цели и разновидностиКак да изберем регулаторите на напрежение за техните цели и разновидности
Кабелни съединители, кабелни съединенияКабелни съединители, кабелни съединения
» » Ниското напрежение в мрежата причинява и начини за стабилизиране
© 2021 BggeHat.com