Как да използвам тестера

А мултиметър или тестер е многофункционално устройство, което ви позволява да измервате ток, напрежение, съпротивление, както и други показатели на електрическата мрежа и домакински уреди. Домашните майстори могат да използват такива устройства, за да проверят възможностите за използване на гнезда, захранващи кабели, компютърни проводници, акумулатори на цифрово оборудване.

Видове и характеристики на съвременните тестери

В момента има два вида устройства, използвани за измерване на характеристиките на електрическите мрежи - цифрови и аналогови. Аналоговите устройства са оборудвани с магнитни стрелки и измервателни скали, на които са посочени стойностите. Аналоговите устройства все още са много популярни, поради ниската им цена и надеждност, но имат значителни недостатъци:

  • малки подписи на везните;
  • малки дивизии;
  • Невъзможността за точно определяне на количествата, дължащи се на колебанието на стрелката;
  • необходимост от прехвърляне на единици при измервания.

Съвременното цифрово устройство е оборудвано с дисплей с течни кристали, върху който се показват резултатите. Използването на цифров тестер е много проста, позволява ви да получите най-точни данни и не изисква прехвърляне на стойности. Такива инструменти често имат допълнителни функции, извършвани от датчици за температура, специални честотни измервателни уреди и други устройства. На дисплея се показва анимирана скала, която позволява измерване на вибрациите.

Разберете интерфейса и научете как да свържете кабелите

Преди да започнете да използвате тестера, трябва да разберете дизайна и интерфейса на устройството. От външната страна на панела има три изхода за свързване на проводниците. Всеки изход е предназначен за различни:

  • COM или ";" - свързване на черна жица;
  • 10A - за свързване на червената тестова проводка, използвана за текущи измервания до 10 ампера;
  • VRmA или "" - използван за свързване на червен проводник, се използва за проверка на различни стойности и индикатори, включително настоящи силни нива над 10 ампера.

Някои съвременни устройства могат да имат четири изхода:

  • 10 или 20А - за измерване на тока;
  • mA - за проверка на тока в милиампери;
  • COM - връзка на черна жица;
  • VΩHz - всякакви други измервания.

Как да използвате теста - пълни инструкции

Част от мултиметрите на пазара има допълнителна мощност, предназначена за тестване на транзистори. В централната част на устройството има кръгов прекъсвач, необходим за задаване на границите на измерванията (в четири или повече области). В близост до кръговия ключ има знаци, които ви позволяват да го позиционирате правилно:

  • DCV (V =) - режим на постоянно налягане с допустими граници на 10, 20, 200 или 1000 In;
  • Режим ACV (V ~) - променлив ток с граници от 200 или 750 V;
  • DCA (A =) - площ на DC измервания в диапазона от 0.5 mA до 500 mA;
  • Ω - зона за тестване на съпротивлението в диапазона от 200 Ohm до 2 MΩ.

Многометровият превключвател може да се премести и в други позиции:

  • Off - изключване;
  • 10А - измерване на ток по-малко от 10 A;
  • Температура - проверка на температурата;
  • Проверка - местоположението на разкъсването на кабела;
  • Hfe - проверка на транзисторите.

За правилното използване на мултиметър е необходимо да се знае приблизително границите на измерванията, които трябва да се извършат. Ако дори не знаете за ограниченията, трябва да ги зададете на максималните стойности и да направите първото измерване. Устройството ще покаже приблизителна стойност и ще позволи по-точна настройка на границите на последващите измервания.

Измерване на мултиметри на различни характеристики на електрическата мрежа

Цялата процедура за проверка на параметрите на електрическата мрежа включва три етапа. Първо, кабелите са свързани, след това контролерът е нагласен на подходящо място, а накрая измерването се извършва с необходимата корекция. Въпреки това, измерването на различни параметри на електрическата система има свои собствени уникални характеристики.

За да тествате тестер постоянно напрежение, трябва да го настроите да зона DCV към максимално възможната стойност - 750 или 1000 V. Сега трябва да свържете проводниците: червено - VRmA към изхода, а черното - на изхода при МС, а след това да ги свърже с устройството се изпитва, или мрежа. След това можете да извършите първото измерване. Въз основа на получените показатели стойността на регулатора трябва да бъде намалена до изискваната стойност и работата трябва да бъде повторена. Например, ако измерването е в автомобилната инсталация, ще видите, напрежението в интервала 12, а след това на следващото измерване трябва да се извършва с ограничение до 20 V.

При изследване на електрическа система в къща или апартамент често е необходимо да се измерва променливо напрежение. За тази цел свържете с устройството черната (към изхода COM) и червената (към изхода VRmA) сонди. Регулаторът трябва да се настрои на ACV, и да изложи измерване стойността на позиция 600-750 V. Като се има предвид, че стандартен контакт AC напрежение е около 220 V, стойността, определена от нивото на мултицет 200 не трябва, устройството може да изгори. Сонди устройство трябва да бъдат инсталирани в дупките проверени контакти, при което устройството на дисплея да се появи реални стойности на напрежението.

За да проверите съпротивлението на резистора, задайте регулатора в обхвата Ω от 200 Ω до 2000 kΩ. Границата трябва да бъде зададена според маркировката на резистора. Ако резисторът е маркиран с 1K5, тогава измерванията трябва да бъдат направени в рамките на 2000 Ohm, както и за резистор с маркировка от 560 - 2000 KOhm. Когато стойността на съпротивлението не е зададена, задайте минималната граница и извършете измерването. Ако на дисплея се появи номер 1, границата трябва да се увеличи и измерванията да се предприемат отново. Процедурата трябва да се повтори, докато стойността на съпротивлението се появи на дисплея вместо на една.

Повечето тестери измерват само постоянен ток, само някои модели осигуряват механизъм за превключване на сонди за измерване на променлив ток. За DC измерване задайте регулатора на 10 A или DCA (в зависимост от очакваната стойност). След това сондите са свързани към инструмента: черен до COM, червен до 10 A или VRmA. Сега трябва да изберете границата на измерване от 200 μ до 200 mA. След това можете да свържете тестовите проводници към електрическата мрежа, след което на екрана се показва токът в електрическата система.



Ако електрическият мултицет има функция за набиране, устройството може да провери мрежата за прекъсвания. За да направите това, поставете регулатора в съответната зона, което обикновено се показва чрез изображение на звукова вълна или високоговорител. След това проводниците със сондите се свързват към устройството и сондите се поставят върху ръбовете на веригата, която се проверява (изключва се от захранването). Ако веригата е затворена, ще чуете специален сигнал, ако има прекъсване, звуковата индикация няма да последва.

Мултиметърът често ви позволява да извършвате и проверявате диодите. Диодът предава ток в една посока, затова е много важно да свържете проводниците към тествания елемент в правилната последователност. Самата проверка е следната:

  • свързваме проводници към устройството;
  • задайте превключвателя в режим на тестване на диоди;
  • Черният (отрицателен) проводник е свързан към черния (плюс) жичен катод към анода.
  • погледнете стойността на напрежението на екрана, тя ще бъде най-малко 100 и не повече от 800 mV;
  • сменете проводниците на места и отново проверете измерването, ако резултатът не е повече от 1, тогава диодът работи.

Ако и двете проверки покажат 1, тогава диодът преминава тока в двете посоки, което означава, че то е дефектно. По същия начин можете да проверите работата на светодиода - работещият светодиод ще светне, когато свържете проводниците от теста.

Друга полезна функция на мултицет е способността да тествате транзистори. За тестване е необходимо да използвате устройството в режим на изпитване на съпротивление. Транзисторите n-p-n могат да се разглеждат като диоди, свързани в обратната посока. За да ги тествате, свържете проводниците към мултицет и поставете регулатора в положение Ω. Червеният проводник трябва да бъде свързан към основния терминал, използвайки крокодилската скоба. Сондата на черна жица се свързва на другия край - излъчвателя и колектора.

Как да използвате теста - пълни инструкции

Резултатите, получени в хода на работата, трябва да бъдат същите като при диодния тест. Когато сменяте черните и червените сонди на места, стойността на екрана трябва да бъде равна на 1, което показва целостта на транзистора. Проверката на транзистора p-n-p е същата, но плюс и минус сонди първоначално се сменят.

Ако имате нужда от устройство за тестване на кабел или цялата кабелна линия, тогава нормален мултицет не работи за това. За извършване на такива измервания се използват специални кабелни тестери. С тяхна помощ можете да определите оформлението на окабеляването, отслабване, пробив в близкия край на кабела, загуба на връщане и т.н.

Разлики в използването на аналогов и цифров тестер

Самият принцип на аналоговия тестер е точно същият като гореописания принцип на използване на цифрово оборудване. В същото време използването на аналогови инструменти има и редица индивидуални характеристики. За да измервате, трябва да калибрирате устройството. За да направите това, трябва да настроите стрелката на нула, като завъртите главата, разположена под цифровата скала.

При определяне на напрежението първо трябва да изберете постоянно или променливо напрежение със съответните бутони. И с съпротивителни измервания, Когато трябва да преминете от по-малки единици към по-големи, трябва да използвате резистор за тримерите. В противен случай настройките и използването на аналогови и цифрови устройства са еднакви.

Везни за четене:

  • променливо напрежение - черна скала V, mA или червена 10V, AC (зависи от допустимите граници);
  • постоянно напрежение - черно мащаб V, mA;
  • постоянен ток - черен мащаб V, mA;
  • съпротивление - зелена скала Ω.

Когато използвате аналогови мултиметри, трябва да се има предвид, че точността на показанията ще зависи от позицията на стрелката, затова е много важно да инсталирате устройството на равна повърхност (на всички налични крака).

Препоръки за избор и работа на мултиметри

Работата с електрическата система винаги носи сериозен риск, така че да не застрашавате здравето и оборудването си. Трябва да спазвате правилата за безопасност. На първо място, тестовите проводници трябва да бъдат инсталирани в съответните съединители след избиране на обхвата и границите на измерване. На второ място, не можете да свържете сондите към електрическата верига, преди да е зададен режимът на измерване. Трето, без да се знае приблизителната стойност на количествата в мрежата, е необходимо да се започне работа с големи стойности (с изключение на измерването на съпротивлението).

Освен това, когато измервате напрежението в мрежата над 60 V, не можете да държите сондите с двете ръце, тъй като съществува риск от токов удар. Ако трябва да измервате напрежението в мрежата от 380 V и по-високо, използвайте специални високоволтови проводници и устройства с противоплъзгащи спирачки. За да купите функционално устройство за дома, първоначално определете защо се нуждаете от мултицет. Тестери са много различни видове, точност и функции. Всички те ви позволяват да измервате напрежение, съпротивление, ток, но само най-скъпите могат да извършват други измервания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на цифров мултиметърИзбор на цифров мултиметър
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Трифазен електромерТрифазен електромер
Как да се измери съпротивлението с мултицетКак да се измери съпротивлението с мултицет
Еднофазен електромерЕднофазен електромер
Газов брояч с термокрекреторГазов брояч с термокрекретор
За домашни електрически инсталацииЗа домашни електрически инсталации
Как правилно да направите електрически кабели в къщатаКак правилно да направите електрически кабели в къщата
Правилната подмяна на професионалните електрически измервателни уредиПравилната подмяна на професионалните електрически измервателни уреди
Ограничители на класификацията на товароподемността и принципа на работаОграничители на класификацията на товароподемността и принципа на работа
» » Как да използвам тестера
© 2021 BggeHat.com