Как да се измери съпротивлението с мултицет

Мултиметърът е незаменим помощник в работата на всеки електротехник. Неговите възможности са почти неограничени. Наред с други неща, това устройство може да измерва съпротивлението. Изненадан от този факт, че не е необходимо, тъй като инструментът е оборудван с вграден омметър, с което се случва измерване резистентност. Така че, ако желаете mulmetr позволи да се измери съпротивлението на елементи като кондензатори, предпазители, дросели, трансформатори, както и различни радио, кабелни линии и др.

Мултиметър - как да измервате съпротивлението

Нищо трудно как да се измери съпротивлението с мултиметър, не. На първо място, необходимо е да се намери раздел на самото устройство, което е пряко отговорно за измерването на съпротивлението. Тъй като мултицет е мултифункционално устройство, тук има много различни панели. На панела, от който се нуждаем, има буква Латинска азбука "омега", която се обозначава с такава икона - "Ω". Този символ е просто съпротивата във физиката.

Към днешна дата броят на мултиметрите е непроменен. Съществуват и аналогови модели, както и цифрови такива, които дойдоха първи. Поради разнообразието от модификации на устройството, местоположението на панела, отговарящ за съпротивлението, може да се различава. Намерете, че не е трудно на иконата, описана по-горе. Обикновено се намира ръчен превключвател, както и скала, показваща границите на измерените параметри. В зависимост от модела може да има до 7 граници на измерване. Всички символи са обозначени с цифри и букви.

Мултиметри са оборудвани с вграден омметър за измерване на съпротивление

Мултиметри са оборудвани с вграден омметър за измерване на съпротивление

Например, сте избрали ограничение от 200 ома, след което на мултиметър тази стойност ще бъде отразена като числото "200". Ако се избере по-голяма свобода, например, 2000 ома, обозначението може да се използва числа и букви - "2000" или "2K", която има същата стойност. Стойности, надвишаващи няколко милиона, често са придружени от буквата М, която означава "милион". Това е границата от 20 М, избран в панела м, той ни казва, че измерванията ще се извършва с до 20 милиона ома.

За да разберете по-добре как да тествате съпротивлението с мултицет, можете да дадете пример. Да предположим, че трябва да знаете съпротивлението на която и да е част или конвенционална намотка. Предполага се, че този параметър е около 1000 ома или 1 килограм. В този случай устройството трябва да зададе граница, която е по-голяма от приблизителната граница. Затова се изисква да превключите превключвателя в положение, например "2000". Ако няма такъв, изберете следващия по големина. Само след това можете да продължите директно към измерванията.

Самите измервания се извършват със специални сонди. Необходимо е да ги поставите правилно в съответните гнезда - черни в гнездото със знак "com", червена проба в отвора "V / Ω". Уверете се, че всичко е правилно свързано, просто. Трябва само да свържете сондите един към друг и да проверите екрана на мултицет. Правилно свързаните сонди ще покажат нулево съпротивление.

Измерените индикатори са важни характеристики на теста

При измерване на съпротивлението е важно данните да се четат правилно. Така че, ако резултатът от таблицата показва стойност, която е била изложена като ограничителна граница, тогава има две възможни развития. Или устройството е неуспешно, което се случва много, много рядко. Или границата е неправилна и съответно е необходимо да се въведе следващото по-голямо ограничение. Следователно превключвателят се премества с една позиция нагоре. След това е възможно да се извършат отново измервания.

За да направите резултата възможно най-точен, трябва да сте внимателни и внимателни, когато работите с тестера. Особено внимание трябва да се обърне на откритите зони на стилито. Не докосвайте ги и измерените механизми едновременно. В човешкото тяло също има съпротива, така че устройството ще покаже обобщаващ индикатор - съпротивлението на човек и детайлите. Ако не забележите това, неправилното изчисление на съпротивлението може да доведе до много катастрофални резултати в бъдеще.



Измервайки съпротивлението на теста, е необходимо да се вземат предвид следните важни характеристики на работата с устройството:

  • Определянето на съпротивлението на резервната част, което е споявано във всяка дъска, е доста сложен процес, който начинаещите може дори да не са способни. Проблемът е, че мултиметърът ще покаже общ индикатор за цялата платка, тъй като тестваният елемент е директно свързан с други елементи на мрежата. За да извършите правилните измервания, трябва да изключите един елемент от електрическата платка, т.е. да го спойкате.
  • Изпитването на многоизходящи елементи е придружено от тяхното задължително предварително демонтиране. Само след това можете да започнете измерването на съпротивлението с вградения омметър. В противен случай резултатът ще бъде фиксиран неправилно.
  • От голямо значение са сондите, както и тяхната цялост и приложимост. Няколко параграфи по-горе, говорихме за това как да проверим производителността на устройството като цяло. Чрез свързване на сондите ние не само знаем дали тестерът работи, но и целостта на самите сонди. Така че, е необходимо да управлявате една сонда по различен начин, без да ги разединявате. Гаранцията за правилни и точни измервания ще бъде постоянна нула на дисплея. Ако по време на такива манипулации стойността постоянно се променя и скача, тогава има известни проблеми със сондите.
  • Батерията е също много важна за извършването на точни измервания. Необходимо е непрекъснато да се следи за това, че вградената батерия е заредена и за предпочитане е максимално. Както показва практиката, изтеглената батерия води до факта, че измерванията не са точно точни. И грешката се увеличава, тъй като зарядът в батерията намалява.

Ако вече знаете как да измервате съпротивлението с помощта на мултицет, трябва да сте наясно с една интересна функция. Изпитателят може да измерва напрежение, мощност и ток и много други параметри. В този случай измерванията започват с високи граници на граничната граница.

Измерването на съпротивлението е важно да се прочете правилно резултатът

Измерването на съпротивлението е важно да се прочете правилно резултатът

Въпреки това, в случай на съпротива положението е точно обратното, тъй като ние се излага на първата долната граница, постепенно преминаване към по-висок, ако на дисплея се показва на устройството, като резултат. Причината за това е, че този метод позволява измервания постепенно да се движат нагоре границите на мащабни, достигайки най-после надясно спират, че и ни дават вярна и надеждна резултат.

Изолационна устойчивост - как да измерваме индикатора с тестер

Измерването на съпротивлението в обичайните подробности е съвсем проста, ако следвате дадените по-горе съвети и препоръки. Отделно споменаване заслужава само изолацията на кабелите. Тук ситуацията е малко по-различна, тъй като погрешните действия могат да доведат до трагични последици. На първо място е необходимо да се предупреждават начинаещите електротехници, че провеждането на такива измервания трябва да се извършва изключително в топла и отопляема стая.

Ако направите това на улицата в студения сезон, тогава рискът от малки кубчета лед вътре в кабела оплетка е страхотно. Водата е диелектрик, т.е. нейната проводимост е минимална. По тази причина резисторите няма да могат да открият тези водни петна. Освен това, след поставянето на кабела от студена улица в топла стая може да се появи влага във вътрешността на окабеляването.

Незабавно измерете съпротивлението на изолацията на кабелите, както следва. Една сонда е инсталирана на края на нулевата жица, която се намира в разпределителното табло. Втората сонда е поставена в края на фазовия кабел в същия екран. При извършване на измерванията се препоръчва да изключите клемите от клемите. Сега остава само да се намери точната граница и да се открие стойността на съпротивата.

Получената стойност трябва да бъде сравнена с референтните параметри, дадени в Правилата за инсталиране на електрически инсталации. В таблиците, дадени в ПЕС, данните се показват в зависимост от различни фактори, включително напречното сечение на кабела, неговата марка и много други. Ако получената стойност на изолацията е в обхвата, осигурен от ПЕС таблиците, тогава целостта на окабеляването не е нарушена, поради което не са открити никакви проблеми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да проверите топъл подКак да проверите топъл под
Как да използвам тестераКак да използвам тестера
Избор на цифров мултиметърИзбор на цифров мултиметър
Ремонт на подмяна и ремонт на акумулаторни винтовертиРемонт на подмяна и ремонт на акумулаторни винтоверти
Лазерната рулетка разбира устройството и избира правилното устройство за домаЛазерната рулетка разбира устройството и избира правилното устройство за дома
Заваръчен трансформаторен механизъм и принцип на работаЗаваръчен трансформаторен механизъм и принцип на работа
Желените цветове изискват правилна връзкаЖелените цветове изискват правилна връзка
Ремонт на отстраняване на неизправности в електрическата камина и отстраняване на неизправностиРемонт на отстраняване на неизправности в електрическата камина и отстраняване на неизправности
Как да проверите дали флуоресцентната лампа е вярна или не?Как да проверите дали флуоресцентната лампа е вярна или не?
Как да изчислите силата на настоящите практически съвети за домашен електротехникКак да изчислите силата на настоящите практически съвети за домашен електротехник
» » Как да се измери съпротивлението с мултицет
© 2021 BggeHat.com