Заваръчен трансформаторен механизъм и принцип на работа

Заваръчният трансформатор принадлежи към броя на простите, но признати от потребителите устройства. Използва се, когато няма строги изисквания към ставата. Сега на пазара имаше по-усъвършенствани устройства, но обикновените устройства не излязоха от употреба.

Видове заваръчни трансформатори и техните устройства

Апаратите са дъгови, в сърцевината на процеса се използва електрическа дъга, а също така има устройства за контактно заваряване - високо компресираните части се заваряват чрез импулсен ток. Чрез регулиране се произвеждат агрегатите с дроселна клапа - това е първият тип. Вторият, най-разпространеният тип - различни видове с регулиране, което се извършва чрез промени в намотките. Третият, най-модерният тиристор с пулсова стабилизация.

Машина за заваряване с водород

Машина за заваряване с водород

Първите два вида регулират режима, като променят параметрите. Различните трансформатори често са оборудвани с по-сложни устройства за прецизен контрол. Тиристорите имат трансформаторни и полупроводникови регулатори. Контактните заваръчни устройства се отличават със заваръчни методи, които могат да се извършват на отделни точки, на фуги или на един шев. Пулсът се регулира от електронен или релейно-механичен контролер. Устройството на заваръчния трансформатор е проста, апаратът се състои от:

  • трансформатор;
  • захранващи проводници;
  • заваръчни проводници;
  • държача на електрода.

Различни разработки на заваръчния трансформатор (по-долу - ST) имат подобни проводници и държачи. Устройството може да има допълнителни устройства: вентилатор, устройство за изключване при претоварване, дръжка и колела. На работното място не оказва влияние, а създава комфортни условия. Повечето AC заваръчни трансформатори са оборудвани със същите части с разлика в габаритите. Това ви позволява да правите устройства от същия тип, които се различават по отношение на ефективността. Устройството може да бъде снабдено с токоизправител за производство на постоянен ток. DC устройствата извършват висококачествено заваряване, работата се извършва с цветни метали и неръждаема стомана.

Повечето модели имат стоманена сърцевина от абсолютно еднакви пластини - магнитна сърцевина. Той може да има движеща се част или да бъде цялостен. Плочите са изолирани, за да увеличат ефективността и да намалят топлината. Те образуват здрава опаковка, закрепена със скоби. Липсата на пакет води до вибрации, които се възприемат като слух като силен шум. Токът в трансформаторната заваръчна машина (TCA) се избира гладко или на стъпки. При гладка селекция се променя разликата в магнитната верига, съпротивлението варира. Поетапното регулиране включва различен брой намотки в схемата. Независимо от метода, ролята на заварчика е да завърти дръжката или да включи превключвателя.

Защо електроенергията свързва метали?

Трансформаторът намалява мрежовото напрежение до необходимото ниво. Изискванията, наложени на апарата, се основават на характеристиките на материалите за преработка. При тях се избира принципът на действие и оборудване, подробностите са посочени в параметрите и настройките. В много случаи са необходими много точни настройки и устройството на устройството отчита това. Функционалният принцип на заваръчния трансформатор и неговото устройство са взаимосвързани.

Вторична намотка на заваръчния трансформатор

Вторична намотка на заваръчния трансформатор

Устройството обикновено се извършва с първични и вторични намотки. На първичното напрежение се прилага напрежение 220 или 380 V. С вторично напрежение от 30-80 V се отстранява. Токът се увеличава до 100-700 А, което кара метала да се стопи и да се свърже. TCA се основава на най-високата мощност. Металните продукти са свързани една с друга при температура от хиляди градуса, произведена от електрическа дъга. Появата му се дължи на късо съединение между електрода и метала. Разливът прониква във въздуха, образува се плазма. Тъй като съпротивлението на въздушния изолатор намалява, токът се увеличава. За да стабилизирате дъгата, водеща тока, поддържайте разстоянието между електрода и метала.

Устройството на заваръчния трансформатор позволява промяна на силата на тока, постигане на оптимален режим в зависимост от дебелината на заготовките и вида работа. Постоянното напрежение оказва влияние върху стабилността на дъгата. Малък скок на напрежението го разчупва и леко изглажда скоковете на регулатора. С помощта на допълнителни устройства е възможно да се постигне стабилността на електрическата дъга. Капките изгасват филтрите от кондензаторите на входа.

Типични особености на устройства от различен тип



Първоначално бяха изобретени устройства с дросел за регулиране на тока. Моделите са прости и безпроблемни, но те не са без недостатъци: много ограничени характеристики, силни вибрации, поради това, че настройките са съборени и консумират много енергия. По-модерни устройства с реактивна бобина и дроселова клапа.

Трансформатор за заваряване

Трансформатор за заваряване

В различни апарати се използват магнитни превключватели, движещи се намотки. Такива агрегати с малка маса с по-добри характеристики. Има проекти с фиксирани шънтове и намотки, сложна магнитна комутация. По този принцип са проектирани много различни дизайни, защо този тип CT е наречен многообразен. Оборудването на тиристорите е ново развитие на полупроводниците. Променлив ток се превръща в импулси. Първоначално тиристорните устройства страдат от нестабилност на дъгата поради полупроводникови несъвършенства. Днес полупроводникови продукти са спестили този недостатък.

Техническите характеристики на TCA зависят от характеристиките на дизайна. Общи предимства:

  • Лесно изпълнение с минимален набор от части без електроника;
  • широка гама от приложения;
  • надеждна дългосрочна експлоатация, годност за ремонт;
  • възможност за избор на устройството с подходящи параметри;
  • достъпни цени.
Ядро с намотки

Ядро с намотки

Недостатъците включват ограничени възможности. Такива устройства консумират много ток, те са трудни за поддържане на дъга и постигане на безупречен шев. За различни видове работа е по-подходящ трансформатор от много типове. За да се постигне качество и ефективност на заваръчните шевове, уредът е оборудван с допълнителни устройства, които стабилизират характеристиките. Наличието и непретенциозността на трансформаторните заваръчни апарати привличат потребителите, въпреки освобождаването на качествени модели с по-добри възможности.

Какво да обмислите при избора си - текущи показатели

Важен показател за устройството е броят на фазите. За еднофазни токови трансформатори се изискват 220 V, те могат да бъдат включени в изход за домашна мрежа. За двуфазни 380V е необходим.Тези трифазни могат да работят от 220V или 380V.В паспорта посочете индикатора на тока, консумиран от устройството. След това разберете напречното сечение на окабеляването и решете дали той ще издържи на работата на TCA. Машините в домашната мрежа трябва да имат запас от поне 10.

От тока на изхода зависи от избора на електроди, свойствата на метала, с които е възможно да се работи. Друг параметър е изходното напрежение. Това е особено важно за тези, които искат да готвят тела на автомобили. Колкото по-ниска е стойността (от 30 волта), толкова по-тънки металът може да бъде приготвен. Консумираната и изходната мощност показват количеството електроенергия, използвана от заваръчния трансформатор. Трябва да обърнете внимание на разликата в показателите. Ако е много голям, уредът ще използва много киловатци и няма да свърши работа. В паспорта режимът на заваряване е посочен в проценти.

Например, 70 означава, че в рамките на 10 минути устройството може да работи за 7 минути, а 3 - за почивка.

Трансформаторните апарати служат в продължение на десетилетия в селското стопанство, промишлеността, у дома и на всяко място, където се нуждаят от тях. Тяхната простота и евтиност привличат хора. В ръцете на занаятчиите те могат да работят с метал с различна дебелина. С тяхна помощ те произвеждат прости продукти, ремонтни съоръжения, свързват отоплителни тръби и водопроводи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Заваръчни токоизправителиЗаваръчни токоизправители
Заварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройствоЗаварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройство
Покрити заваръчни електродиПокрити заваръчни електроди
Електромагнитно заваряванеЕлектромагнитно заваряване
Заваряване под водаЗаваряване под вода
Заваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избиратеЗаваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избирате
Оборудване за заваряванеОборудване за заваряване
Заваръчни трансформаториЗаваръчни трансформатори
Заваръчни полуавтоматични машиниЗаваръчни полуавтоматични машини
220 Волта за вашия дом220 Волта за вашия дом
» » Заваръчен трансформаторен механизъм и принцип на работа
© 2021 BggeHat.com