Заваръчни токоизправители

Заваръчен токоизправител

Апарат, който преобразува променливотоковото захранване в DC за заваряване.

заваръчен токоизправител

Фигура. Устройството на заваръчния токоизправител (с трансформатор с подвижни намотки)

Заваръчният токоизправител за дъгова заварка обикновено се състои от силов трансформатор, токоизправител, стартово, измервателно и защитно оборудване.

типична блокова схема на заваръчен токоизправител

Фигура. Типична функционална блокова диаграма на токоизправител за заваряване с консумиращ електрод

Силовият трансформатор преобразува енергията на енергийната мрежа в енергията, необходима за заваряване, и също така съответства на стойностите на напрежението на мрежата с изходното напрежение. В odnopostovoj изправители трифазни трансформатори благоприятно използвани като еднофазни пълно вълна поправка верига и водят до значително изходното напрежение пулсации че да влоши качеството на заварените съединения.

Регулатори на тока (или регулатори на напрежението) се използват за формиране на твърда или падаща външна характеристика. Те ви позволяват да настроите режима на заваряване и съответната стойност на заваръчния ток.

Блокът на токоизправител се състои основно от трифазен мостов кръг, по-рядко - от еднофазен мост с пълна вълна. С трифазен мостов кръг се осигурява по-еднородно натоварване на трифазната електроенергийна мрежа и се постигат високи технически и икономически показатели. Селен или силициеви клапани се използват като полупроводници.

Видове заваръчни токоизправители

В зависимост от конструкцията на секцията за захранване, заваръчните токоизправители са разделени на следните типове:

  • регулиран от трансформатор;
  • с насищателна дроселова клапа;
  • тиристори;
  • с транзисторен регулатор;
  • Инвертори.

Заваръчните токоизправители също се класифицират според вида на образуваните токови напрежения.

при механизирано заваряване под флюс или в екраниращ газ в саморегулиращи се дъгови заваръчни машини използват еднополюсни токоизправители с твърди външни характеристики. Обикновено такива токоизправители използват трансформатор с нормално магнитно разсейване. Възможни начини за регулиране на заваръчното напрежение:

  • Vitro регулиране - в заваръчен токоизправител с трансформатор със сечение на намотките;
  • магнитно управление - в токоизправител с трансформатор с магнитна комутация или дросел за насищане;
  • фазово регулиране - в тиристорен токоизправител;
  • управление на импулса - ширина, честота и амплитуда в токоизправителя с транзисторен регулатор и инверторен изправител.

Най-известните токоизправители с твърди (естествено леко падащи) външни характеристики за механизирано дъгово заваряване:

  • серия BC (HS-200, HS-300, HS-400, HS-500, HS-600, HS-632), на WDG (WDG-301 EDC-302 EDC-303 WDG 603) и SCW (SCW -303);
  • както и заваръчни токоизправители ВС-1000 и ВС-1000-2 за механизирано заваряване в аргон, хелий, въглероден диоксид, под поток.

при ръчна дъгова заварка Използват се токоизправители с падащи външни характеристики. При проектирането на руски устройства се използват следните методи на формоване:

  • повишаване на съпротивлението на трансформатора - в заваръчен токоизправител с трансформатор с подвижни намотки, с магнитен шунт или с разположени на разстояние намотки;
  • прилагане на текуща обратна връзка - в тиристорни, транзисторни или инверторни токоизправители.

Най-честите изправители за ръчно електродъгово заваряване: серия HP (HP-101, HP-102, HP-201, HP-301, HP-302, HP-303, HP-306, HP-401), SCD-тип 120-4 , SCD-300-3, както и апаратурата WA-502 и VCS-500, предназначен за автоматично подфлюсово заваряване.

Много популярни и универсални заваръчни токоизправители, формиращи както падащи, така и твърди характеристики. Най-известните типове са:

  • Серия VSC (VSC-150, VSC-300, VSC-500) за ръчно дъгова заварка с покрити електроди, полуавтоматично и автоматично заваряване в защитни газове;
  • серия APU (APU-300, МАТ-500) и VDU (TAL-504, TPL-305, TAL-1201 TAL-1601) за ръчно заваряване с обмазани електроди, механизирано заваряване консуматив тел електрод под поток, газ екраниран, потока сърцевината тел ,

Заваръчни токоизправители с стръмни характеристики и регулирани от трансформатор

Силовата част на токоизправителя се състои от трансформатор и токоизправител със силови диоди.

Фигура. Функционална блокова диаграма на заваръчен токоизправител с стръмни характеристики, регулирани от трансформатор

В такива изправители обикновено се използват трифазни трансформатори с увеличено магнитно разсейване - с движещи се намотки или магнитни шънтове.

Трифазни трансформатори с движещи се намотки или магнитни превключватели, използвани в заваръчни токоизправители

Фигура. Трифазни трансформатори с движещи се намотки и магнитни превключватели

условия заваряване се контролират в комбинация: поетапно чрез преминаването на намотките на трансформатора с "звезда" на "делта" и гладко, например, чрез промяна на разстоянието между намотките на трансформатора.

Опростени схеми на свързване на трансформаторните намотки в заваръчен токоизправител



Фигура. Опростени схеми на свързване на трансформаторните намотки в заваръчния токоизправител - в "звезда" и в "триъгълник"

Волт-амперни характеристики на заваръчни токоизправители от типа HP

Фигура. Волт-амперни характеристики на заваръчни токоизправители от типа HP

Заваръчни токоизправители с твърди характеристики и регулируем трансформатор

Силовата част на токоизправителя се състои от трансформатор, токоизправител и изглаждащ дросел.

Фигура. Функционална блокова схема на заваръчния токоизправител тип VS

Поради понижено газта увеличаване на скоростта на заваръчния ток и пиковата стойност при възбуждане дъга и също така намалява пръски от разтопен метал по време на заваряване консуматив електрод (тел).

При заваръчните токоизправители на типа въздухоплавателно средство се използва поетапно регулиране на напрежението чрез превключване на броя на завъртанията на намотките.

При токоизправители като VSZh (VSZH-303) се прилага гладко регулиране. Гладкото регулиране на режима на заваряване се извършва с помощта на трансформатор с магнитна комутация (виж снимката по-долу).

Заваряване на токоизправители с трансформатор с магнитна комутация

Фигура. Функционална блокова диаграма на заваръчен токоизправител с магнитен комутационен трансформатор и дизайн на трансформатор в токоизправител тип ВСЖ-303

Заваръчни токоизправители с насищателна дроселова клапа

Дроселът за насищане се използва при проектирането на токоизправители, които формират както падащи, така и твърди характеристики.

Типичен токоизправител с дросел за насищане и стръмни външни характеристики е заваръчният токоизправител VD-502.

Фигура. Функционална блокова схема на заваръчния токоизправител VD-502

Тя използва захранващия трансформатор трифазен с нормална магнитно разсейване, асиметричен насищане дросел оформен в три отделни ядра с един контролен намотка и устройството токоизправител с верига мост трифазен. Режимът на работа на токоизправителя се регулира чрез промяна на индуктивността на регулатора на насищане.

Типичен представител на токоизправители с дросел за насищане и твърди външни характеристики е заваръчният токоизправител VDG-302.

блокова схема на заваръчния токоизправител VDG-302

Фигура. Функционална блокова схема на заваръчния токоизправител VDG-302

Той използва гладко регулиране на характеристиките на тока-напрежение. Регулирането на стъпката се осъществява чрез промяна на съотношението на трансформация на трифазен силов трансформатор с нормално магнитно разсейване. С помощта на превключвател тип партида и гърбица първичните намотки на трансформатора са настроени на три работни позиции.

VAC на заваръчния токоизправител VDG-302

Фигура. Регулиране на характеристиките на волт-ампера в заваръчния токоизправител VDG-302

Плавно регулиране в рамките на всеки етап се извършва трифазна симетрична насищане газта оформен на шест туининг лента ядра. Първият етап съответства на първичен контрол съединение напрежение намотка фаза "делта" използвайки кранове втория контролни етап - фазови намотки съединение "триъгълник" без кранове третия етап на контрол - ". Звезда" комбинирани фазови намотки използват кранове на

Блокът на токоизправителя има трифазен мостов кръг с неконтролирани клапани.

Насищане контрол реактор намотка се захранва чрез токоизправител и стабилизатор блок 1. намотка отклонение насищане реактора се подава от вторичните намотки на трансформатора 2 чрез токоизправител единица.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Новини за технологии, оборудване за заваряване и рязанеНовини за технологии, оборудване за заваряване и рязане
Заваръчен трансформаторен механизъм и принцип на работаЗаваръчен трансформаторен механизъм и принцип на работа
Заварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройствоЗаварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройство
Покрити заваръчни електродиПокрити заваръчни електроди
Електромагнитно заваряванеЕлектромагнитно заваряване
Заваряване под водаЗаваряване под вода
Оборудване за заваряванеОборудване за заваряване
Заваръчни трансформаториЗаваръчни трансформатори
Заваръчни полуавтоматични машиниЗаваръчни полуавтоматични машини
220 Волта за вашия дом220 Волта за вашия дом
» » Заваръчни токоизправители
© 2021 BggeHat.com