Заварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройство

Когато се извършва електрическа работа, има нужда от висококачествено снаждане на проводници, за да се намали преходното електрическо съпротивление, което се случва между контактуващите проводници. Издръжлива, максимална монолитна връзка осигурява най-добрите условия за надеждна и безопасна работа на електрическите инсталации.

Има няколко възможности за свързване на медни проводници, но надеждността е най-доброто заваряване. Полученият скок се характеризира с добра електрическа проводимост, висока якост, поради което отговаря на изискванията за електрическа безопасност и може да продължи много години.

Технология на заваряване

Свързването на проводниците чрез собствените им ръце се осъществява чрез скоби, клемни краища, кримпване, запояване или заваряване. Най-надеждният метод за заваряване е разпознат, тъй като монолитната структура има ниско съпротивление на съпротивление, практически не се нагрява и осигурява висока противопожарна безопасност.

За маршрутизиране на проводници често се използва медно жило. За да получите надеждна връзка от няколко проводника, трябва да направите следното:

  • С нож или специален инструмент внимателно отлепете парче изолация с дължина 60-80 мм. С по-къса дължина тя ще се разтопи под влияние на температурата. Реженето се извършва по протежение на проводника, което изключва увреждането му.
  • Големият участък се почиства внимателно, ако е необходимо, с шкурка.
  • Извършва се усукване, което води до стесняване на вените. Това ще предотврати тяхната чупливост, причинена от действието на високи температури.
  • С помощта на клещи, клещи се фиксира завършеното усукване, изпъкналите краища се оформят.
  • Заваряването се извършва в краищата на вените, насочено надолу, под остър ъгъл. В зависимост от полученото общо напречно сечение процесът на заваряване отнема 1-2 секунди.
  • Краят се изстрелва с електрод, опитвайки се да направи от разтопена мед чиста топка.
  • В последния етап полученият скок се изолира чрез смачкваща тръба чрез намотаване на изолацията.

Заваряването на медни и алуминиеви електрически проводници се извършва по същия начин, единствената разлика в подготовката на връзката. Медната сърцевина е оставена права и алуминиевата сърцевина е навита около нея. Нанасянето на алуминий в потока за отстраняване на оксидния филм от повърхността на метала извършва заваряване.

За да се предотврати топенето на изолацията, метален радиатор, по-често от мед, е прикрепен към нея в гола част. Неговата голяма площ и високата топлинна мощност на материала са добри за отстраняване на излишната топлина. На мястото на монтажа си скобата на "масата" на апарата е фиксирана, електродът е насочен към подготвения ръб и се извършва заваряване на проводниците.

Предпочитание се дава на неупотребяващи графитни електроди, въглища с медно покритие. Ако няма желан електрод, четката от колекторния мотор, въглеродният прът от акумулатора ще работи. За да се получи висококачествено съединение, те се "размазват" с помощта на медни и бронзови пръчки за тази цел.

Тъй като нагряването на електродите се осъществява бързо и температурата на дъгата е многократно по-висока от температурата на топене на медта, цялата работа се извършва бързо.

Характерна особеност на графитния електрод е неговата способност да провежда добър ток, устойчивост на високи температури. Графитните продукти се произвеждат в различни дължини, с различни форми на върховете. В обичайната версия или в същата версия. Те имат следните предимства:

  • Достъпна цена, наличност на покупка.
  • Липса на сцепление с отопляемите елементи.
  • Стабилност на електродите до образуване на пукнатини.
  • Минимално време за отопление.
  • За да се създаде стабилна дъга, точене от 5-10 А е достатъчно.
  • Връзката се оказва термоустойчива, устойчива на корозия.

Машини за заваряване с инверторен тип



В продължение на много години основното заваръчно оборудване е трансформатори, генератори, токоизправители, но сега се предпочитат устройства с инверторен тип. Основните им предимства:

  • липсата на пряка зависимост на изходното напрежение на входното напрежение, както при трансформаторите;
  • когато токът се увеличава, завареният метал не "гори";
  • когато напрежението падне, няма "залепване" на електрод, "непарене" на метала;
  • леко тегло, лесен за носене, използване.

Инверторното оборудване използва по-малко енергия, така че може да бъде безопасно свързано с домашните електрически кабели, без да се притеснявате, че ще има неизправност в работата на домакинските електроуреди или ще работят предпазни щепсели. Изходното DC напрежение с преобразуването на високочестотните токове свободно поддържа заваръчната дъга, така че ефектът от "залепването" на електрода е изключително рядък.

Всички инверторни устройства са разделени на дома, професионални, промишлени. Разликата е в предполагаемия режим на натоварване. За домакинска работа е достатъчно да се осигури устройство, което осигурява половин час непрекъсната работа, за промишлени везни - много часове интензивна употреба.

Заваръчните устройства с максимален ток на заваряване 160 А и мощност 500 W са подходящи за заваряване на електрически проводници, извършващи краткосрочни задачи от всякакъв вид. Например, електронен инверторен тип за заваряване на метали от фабрично производство. Те имат приемлива цена, малък размер, тегло около 3 кг, но трудно се ремонтират. Предимствата им включват:

  • Големи ограничения за регулиране на тока.
  • Качествено свързване на обрати на всякакъв диаметър.
  • Лекота на учене.

Опции за заваръчна машина

В някои случаи инверторът трябва да бъде произведен самостоятелно. За да се опрости задачата, е направен фабричен трансформатор или първична намотка, вторичната се преобръща от само себе си. Специалистите казват, че мощността на устройството трябва да бъде 500-1000 W, а сърцевината трябва да има напречно сечение от 25 mm2. Първичната намотка 220 V трябва да бъде направена от медна жица PEVT в защитена версия Ø 1,5-2 mm. За вторичното напрежение на намотката 18-24 V използвайте медна жица 15-20 квадратни метра. мм.

Оптималното изходно напрежение е 12-24 V. При стойности, които надвишават номиналните стойности, възникването на усукване се получава при прегряване, като в резултат качеството на мед се влошава, започва да се разпада, да се разпада. Ето защо се изисква да се намали напрежението и да се увеличи тока на заваръчната дъга. За тази цел вторичната намотка се преобръща, разделяйки се на две равни части. Те се навиват едновременно и се свързват паралелно. Ако монтажът се извърши правилно, тогава дъгата непрекъснато се изгаря, електродът не се залепва. Ако се залепи, тогава токът на заваръчната дъга е слаб, а не достатъчно мощност на трансформатора.

Използвайки стандартни 36 V трансформатори, напрежението спада до нормалните стойности, като се увеличи дължината на заваръчните кабели до три метра. Но съществува опасност да няма достатъчно власт да генерира необходимия ток.

Друга възможност е да инсталирате мостов токоизправител с кондензатор. Засаждане токоизправител мост с ток от 90-100 А се извършва на радиатора, и капацитет 5000 ... 10,000 microfarad кондензатори паралелно от набрания малък капацитет, "плюс" се прилага към електрода. Зарядът на кондензатора е достатъчен за 2-3 секунди, за да поддържа стабилна дъга.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предполагаемите видове ним кабел и глътка как да ги използватеПредполагаемите видове ним кабел и глътка как да ги използвате
Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?
Свързването на проводниците в съединителната кутия е възможно, ако знаете правилатаСвързването на проводниците в съединителната кутия е възможно, ако знаете правилата
Заваръчните кабели с запояващо желязо се опитват да запояват правилноЗаваръчните кабели с запояващо желязо се опитват да запояват правилно
Wire twist разнообразие от прости методи на свързванеWire twist разнообразие от прости методи на свързване
Електрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къщаЕлектрическа схема на електрическата инсталация в апартамента и частната къща
Заваряване на бутаЗаваряване на бута
Заваряване на лентови триониЗаваряване на лентови триони
Монтаж на електрически проводнициМонтаж на електрически проводници
Проводници за изграждане на къщаПроводници за изграждане на къща
» » Заварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройство
© 2021 BggeHat.com