Wire twist разнообразие от прости методи на свързване

Един от най-бързите и същевременно най-ненадеждни начини за съединяване на жици е усукването на вените. Той използва популярността, защото не се нуждае от специални устройства и е необходима само изолационна лента за затваряне на кръстовището. Не е необходимо да имате специални умения, достатъчно е да знаете най-често срещаните видове обрати. Въпреки това, този метод не е лишен от недостатъци.

Защо въртенето е основното предимство

Ако трябва да свържете два медни проводника между тях, те могат да бъдат запоени. Но не всички имат този полезен умения и поялник може да не е на една ръка разстояние, например, ако имаше счупен захранващ кабел или жица в съединителната кутия на вилата. Ето защо е много удобно за такава свойства на медните и алуминиевите вени гъвкавост - те могат просто да бъдат сгънати заедно и усукани в чисти бобини. Той дори не се нуждае от клещи, ако металните сърцевини на проводниците имат малък диаметър. Това се отнася не само до това електрическо окабеляване, но и телевизионен кабел, антена, телефон и много други, включително компютър.

Навиване на тел - разнообразие от прости начини за свързване

Друго предимство е доста високото качество на връзката без спояване. Ако телта се използва за предаване на сигнала, обикновено се появяват смущения в резултат на усукване, а в много редки случаи, ако това се случи. Много е важно, че при такава връзка времето се спасява и понякога означава. По-специално, няма нужда да чакате за запояване на спойката за железария или да се оборудва специален заваръчен инвертор за проводници, не е нужно да изсмуквате всяка вена.

Ако сърцевините са лакирани и не осигуряват контакт, те могат просто да бъдат изгорени с мач или цигарена запалка.

Много тънките вени с опъл лесно изгарят или стават крехки, което вече може да се обясни с недостатъци.

Какво трябва да знаете - нюансите на използването на обрати и недостатъците им

Така че, споменахме някои от трудностите при работа с много тънки, лакирани медни ядра. Без да ги свалят, те няма да докосват, а просто да пеят с отворен пламък означава да изгорят жицата. Въпреки това, дори при дебели вени, не винаги е възможно лесно да се справите с обичайния синтез. Например, алуминият е доста крехък и прекалено много завои водят до появата на микрокредити, което води до това, че усуканите краища просто се счупят. Приблизително и при тежка слана с медно жило - със силно издърпване на завоите, те се разпадат.

Също така има директно противоположни нюанси, особено по отношение на недостатъчно плътно усукване на краищата на жицата. Всеки път, когато свързвате сърцевините на двата кабела с усукване, трябва да свържете захранването без изолация и след 30-40 минути проверете дали сърцевината се нагрява. Въпросът е, че при свободен контакт на проводниците има повишено съпротивление и точката на свързване започва да се нагрява бързо, което може да доведе до изгаряне на снаждането на проводниците. В този случай трябва да се има предвид, че от спада на температурата въртенето на проводниците ще се отслаби във времето и все пак ще започне да се загрява.

За да свържете голите краища на жицата, достатъчно е да ги завъртите с пръсти, но се препоръчва използването на клещи за създаване на висококачествени бобини.

Навиване на тел - разнообразие от прости начини за свързване

Изключително нежелателно е да свържете проводници от два различни метала, например алуминий и мед, но ако няма друга възможност, използвайте специален терминал, капачки или подложки. Също така избягвайте снаждане на твърди проводници с въже, тъй като те имат различно съпротивление и със същия диаметър електрически кабел те са предназначени за различни товари. Ако все още трябва да прибягвате до такава връзка, изчислете върховия ток, който ще премине през проводниците при максимално натоварване. Той трябва да е в допустимия диапазон за по-слаб проводник.

Съществуващи видове обрати - списък с често използвани

Съществуват десетки схеми, преплетени между едножилни и многожилни кабели. Изключително важно е да знаете, че винаги трябва да свързвате същите кабели или да използвате специални кутии за електрическо разпределение с клеми или винтови терминали. Същите устройства лесно съчетават сърцевините на различни метали. Що се отнася до усукванията, те отличават паралелното, последователното и разклонението. Разликата между тях в подредбата на проводници една спрямо друга. В първия случай, краищата са поставени един до друг, а във втория - редуцирани един към друг, а в последния вариант свързваме проводника перпендикулярно на изложената част.



Навиване на тел - разнообразие от прости начини за свързване

Що се отнася до метода на снаждане, тук може да има доста място за действие. Така например, многожилните кабели могат да бъдат предварително извити в краищата и вие правилно ще завъртите проводниците, сякаш имате едножилни ядра в ръцете си. Но е по-добре да се слеете по един последователен начин, като първо разредите вените на двата края и ги тъчете с обратна посока. Проводниците, които имат едно ядро, могат да бъдат зашити по прост начин, жлеб или превръзка. Ще обсъдим по-подробно всеки един от тях.

Люлеенето на усукана жица - най-добрият вариант

Както вече беше споменато, ако няма терминали, използваме усукване, но основното условие за всеки многоядрен кабел е максималният контакт на всички проводници в кръстовището. Следователно, като завършим краищата, завъртаме всеки от тях в основата, една четвърт от дължината от изолацията, и после се размотаваме. Ние правим това с всяка жица, обикновено трябва да направим 2 обрати на електрически проводници, за да получим плюс и минус (или нула и фаза), по-рядко 3 - ако има още една фаза или земята.

Навиване на тел - разнообразие от прости начини за свързване

За серийна връзка, леко с противоположното движение, съединяваме гредите заедно, така че короните влизат един в друг и жиците се кръстосват, дори при различни произволни ъгли. Тогава започваме да обръщаме вените на единия край от себе си, а другият - за себе си, ако погледнем кабелите отстрани. По принцип те ще бъдат навити в една посока по посока на часовниковата стрелка, ако погледнете всяка корола от точката на свързване.

Паралелното свързване на електрическите проводници е почти същото, само краищата с разредените връзки на проводниците се привеждат един към друг под малък ъгъл отстрани, докато се пресичат. След получаване на желания контакт, ние просто тъкат всички вени в един дебел pigtail. След това, разбира се, е желателно да се запълни получената усукване с калай, предварително залидув, но ако няма такава възможност, възможно е изолацията да се навие поне в 2 слоя. За тази цел се използват и специални тръби, които се поставят върху проводника преди свързването.

Ние свързваме проводниците с едно ядро ​​- ефективни начини

Един прост паралелен вариант е най-бързият. Всичко, от което се нуждаете, е да свържете две ядра под същия ъгъл, които трябва да бъдат усукани, след това да ги завъртите с равномерно завъртане от точката на пресичане. За да направите серийна връзка, трябва леко да огънете голите краища на проводниците, намалете ги чрез контра-ход, за да се пресичат. След това всеки вятър около основата на другия, един от себе си и вторият за себе си, ако погледнете кабела отстрани.

Навиване на тел - разнообразие от прости начини за свързване

Паралелните скрепителни елементи с жлеб се изработват чрез завъртане на един проводник около другия в две точки - в основата на разчистеното ядро, по-близо до изолацията и близо до края му, преди това леко извити. Този метод дава доста равномерна и силна инсталация, състояща се в две обрати. Последователното свързване вече се осъществява чрез взаимно заплитане на огъната в краищата на вените с пропускане на малка секция. Отново се получават две усуквания в близост до самата изолация.

Превръзката се извършва в случаите, когато проводниците са твърде дебели и не са лесно пригодени едно към друго. В тази ситуация проводниците са лишени от изолация и краища са огънати от 90 градуса и след това взаимно свързани паралелно или последователно. След това се взема по-тънък проводник, също задължително от тел с едно ядро ​​и се завърта равномерно около монтираните секции. Тогава се прилага изолацията.

Свързването на трите проводника не се различава, просто трябва да добавите трето ядро ​​към един от първите два паралелно, след което свържете всеки от горните опции. Същото важи и за ротора. Разликата в връзката на страничната вена с голата секция се състои само в това, че само тя ще я завие и основната жица ще служи като основа. Методите са подходящи за всички по-горе, включително превръзката в ситуация, при която сърцевината на кабела, който трябва да бъде прикрепен, е твърде голям.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?Проводници за окабеляване как да не правите грешка при избора си?
Свързването на проводниците в съединителната кутия е възможно, ако знаете правилатаСвързването на проводниците в съединителната кутия е възможно, ако знаете правилата
Заваръчните кабели с запояващо желязо се опитват да запояват правилноЗаваръчните кабели с запояващо желязо се опитват да запояват правилно
Таван за осветление на таванаТаван за осветление на тавана
Свързване на електрическата печкаСвързване на електрическата печка
Заварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройствоЗаварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройство
Поетапно свързване на проста схема за интернет достъп за потребителяПоетапно свързване на проста схема за интернет достъп за потребителя
Стоманени тел като вид хардуерни продуктиСтоманени тел като вид хардуерни продукти
Заваръчни полуавтоматични машиниЗаваръчни полуавтоматични машини
Как правилно да направите електрически кабели в къщатаКак правилно да направите електрически кабели в къщата
» » Wire twist разнообразие от прости методи на свързване
© 2021 BggeHat.com