Свързването на проводниците в съединителната кутия е възможно, ако знаете правилата

Свързването на проводниците в кутията за кръстовища, много хора се опитват да се доверят на професионалистите, с право смятат, че това е труден и отговорен бизнес. Всъщност, проблемите с електротехниците могат да доведат до къси съединения и непоправими последствия. Така че не е ли извинение да направите кабела да полагате и свързвате кабелите сами и на съвестта? Освен това в тази работа няма нищо особено сложно. Основното нещо, което трябва да знаете, е схемата на жичната връзка в съединителната кутия.

Основното правило за публикуване е, че поддържаме паралели и перпендикуляри

Ако можете независимо да поставите нов кабел или да замените стар, спазвайте стриктно основните правила. Това ще улесни всяка следваща работа и ще предпази от вероятността да влезе в жицата под напрежение. Съществува нормативен документ (Правила за инсталиране на електрически инсталации), който регулира всички етапи на работа. Напомняме ви, че е необходимо всеки от тях да бъде управляван с електричество изключено! Проводниците винаги трябва да се поставят в специални огради в стената на височина 15 см от нивото на предвидения таван, успоредно на нея.

Публикуване на осчетоводяване

Публикуване на осчетоводяване

Спуснете кабела до изхода или към превключвателя трябва да бъде строго вертикален, перпендикулярен на основната електрическа мрежа. Заобикаляйки прозореца или входната врата, водейте паралелна линия на разстояние 10 см от склона. Монтирайте кабела по-добре в специален гофриран маркуч или кабелна тръба за окабеляване. Това до голяма степен ще улесни последващото подмяна на повредената област, както жицата себе си няма да се циментира в процес на обработка, можете лесно да го извадя и поставете нова. При необходимост, на кръстовището на всички клонове е инсталирана кутия за свързване, има няколко от тях в апартамента, в зависимост от броя на връзките.

Сортове и характеристики на кутиите за свързване

В зависимост от условията (дебелина на стената, ремонт етап), можете да използвате два вида кутии:

  • Вътрешна, за която дупка в стената се пробива с необходимия диаметър и дълбочина,
  • Външни, които са прикрепени към стената.

Разбира се, от гледна точка на дизайна, първият вариант е за предпочитане, особено след като покритието на такава кутия за кръстовища може да бъде скрито зад завършващите материали. Основното нещо е да се направи предварителна електрическа верига в къщата, така че по-късно, в случай ремонт на окабеляване, не търсете ключови възли. На външната кутия, която, разбира се, би било трудно да се скрие или маскировка, имат предимство в случай на проблем, че не е нужно да развалят повърхностния слой на стените. Във формата, размера и материала кръстовищата са също много разнообразни.

Монтиране на съединителната кутия

Монтиране на съединителната кутия

Формата и размерът обикновено се определят в зависимост от дупките, направени от строителите или от наличните мелници или корони, които тези дупки ще направят. Основното е, че размерът съответства на броя на проводниците, които се предполага да бъдат свързани. Това пряко влияе върху удобството и качеството на работата. Материалът не играе голяма роля, всички варианти, представени на пазара, са трайни и изборът се дължи главно на личните предпочитания и финансовите възможности. Единствената важна точка - ако сте използвали гофриран маркуч, купувайте кутии, в които има връзка.

Защо не презират кутиите за кръстовища?

  1. 1. Улесняват ремонт на електрически кабели, помогнете да намерите повредената област и я заменете.
  2. 2. Най-често връзките на кабелите стават слаби места в системата и периодично се провалят. В кутията е по-лесно да ги изследваме на етапа на профилактиката.
  3. 3. От гледна точка на противопожарната безопасност кутиите значително увеличават стабилността на къщата пред огъня.
  4. 4. Спестете време и пари, защото без тях кабелът ще трябва да бъде изтеглен от централата към всеки изход. Между другото, как да разбера многобройните маркови магазини, Можете да прочетете статията в нашия сайт с връзка.

Завинтване като основа на основите - струва ли си тя да се прилага?

Има няколко начина за свързване на проводниците в съединителната кутия. Винтването остава най-често срещаният вариант в продължение на много години. Но сега за неговата ненадеждност не се препоръчва да се използва. Правилата казват, че такъв метод не осигурява подходящ контакт, води до прегряване и причинява пожари. Затова, за да го използвате или не, зависи от вас. Правилното завъртане на едножилни проводници се извършва, както следва:

  1. 1. Отлепете двата края от изолацията до дължина около един сантиметър.
  2. 2. Подравнете краищата успоредно една на друга. Където започва плитката, те трябва да се държат с пръстите ви, като свободните краища са хванати с клещи.
  3. 3. На тънки проводници направете поне пет завъртания, така че краищата да са здраво свързани по цялата дължина. По-плътните усуквания са най-малко три пъти.
  4. 4. Отгоре въртенето е защитено с електрическа лента.

Въжените проводници са свързани по подобен начин:

  1. 1. Изтрийте ги с дължина около 4 сантиметра.
  2. 2. Разделете проводниците на проводници до половината от тази дължина.
  3. 3. Свържете усуканата двойка проводници до мястото, където започва разделянето.
  4. 4. Увитите двойки се завъртат на неразделни участъци, затегнете ги с клещи.
  5. 5. Изолирайте.

Как да свържете проводници с монтажни капачки и терминали

По-модерна, ефективна и безопасна версия на усукване - използването на специални монтажни капачки. Навън те наподобяват капачки на евтини химикалки. Извън тях са изработени от незапалим изолационен материал, а отвътре са изработени от метал. Този дизайн ви позволява да свържете кабелите по по-надежден начин и да отделите значително по-малко пространство в кутията. Връзката е съвсем проста. Проводниците са почистени, малко nalivlyayut сред тях, поставени вътре в капачката и увити до спиране.

Свързване на проводниците с монтажни капачки

Свързване на проводниците с монтажни капачки

Крайните блокове правят процеса още по-лесен. За продажба в специализирани магазини има различни опции:

  • винтов - отворен и затворен тип;
  • за бърз монтаж - с еднократна механизъм задържане ploskopruzhinnym, с множество лостове и окабеляване паста, която предотвратява окисляването и дава възможност за свързване на проводници с различни метали.


Те са много лесни за използване, надеждни и издръжливи. Осигурете качествена връзка. Същността е проста: в специален отвор се вкарва специален проводник и се фиксира с винт, лост или пружина.

Спайк или заваряване на проводници в кутия за свързване

Спайк ще изисква известно време и умения от вас, но в същото време ще осигури добър резултат. Както и в предишните случаи, проводниците трябва да се почисти, облече ги с поялник колофон горещо, след това завъртете, както в първия метод, и приложени към усукване разтопен калай, докато контактът няма да бъде монолитна. Освен това е по-добре да го увиете с електрическа лента.

Заваряване на проводници

Заваряване на проводници

Методът на заваряване изисква специално оборудване, но осигурява най-надеждния контакт, в резултат на извършената работа, всъщност се получава единичен проводник. Процесът е последователен, както следва:

  1. 1. Почистваме и усукваме контактите по традиционния начин. Важно е да се премахне цялата плитка, можете да ходите по тях nazhdachkoy.
  2. 2. Изсипете специален заваръчен поток в електродната кухина на заваръчната машина. Апаратът, разбира се, се нуждае от електрически инвертор и поток - подходящ за метални проводници.
  3. 3. Включете машината за заваряване, занесете електрода на мястото на заваряване и изчакайте да се появи топката - контактната точка.
  4. 4. Отстранете остатъчния поток, нанесете лак и изолирайте.

Кримпване и болтове - още две опции

Свържете проводниците в съединителната кутия по два други начина. Кримпването е осигуряване на усукване с втулка, изработена от същия материал като вътрешната тел. Втулката също трябва да бъде с подходящ диаметър, така че след като вкарате жицата вътре, има минимум свободно пространство. Втулката е носена върху обелени и усукани краища и фиксирана със специални клещи. Обичайните клещи няма да постигнат качествена връзка.

Кримпване на проводници

Кримпване на проводници

Вариантът, когато кабелът е свързан с болтове, е надежден, но практически не се използва поради сложност и размерност в сравнение с други опции. За него от изчистените краища на телта направете пръстените, редуващи се с шайбите, завийте болта и затегнете гайката. Цялата конструкция е изолирана.

Фаза, нула, земя - как да свържете гнездото и превключвателите

Преди да свържете проводниците в кутията по някой от начините, описани по-горе, нека разгледаме самите материали. Те са разделени на два вида: трижилни проводници, където има фаза, нула и земята и стара двуядрена фаза и нула. Отговорните производители традиционно използват плетене за тези видове проводници с традиционни цветове:

  • фаза - кафяво / червено,
  • нула - син / син,
  • заземяване - жълто-зелено / черно.

Ако във вашия случай цветовете са различни или всички кабели са от един и същи цвят, намерете фазата с помощта на мултицет или специална отвертка и маркирайте необходимите кабели.

Цвят плитка от жици

Цвят плитка от жици

Това е най-простата опция за свързване в кутията за кръстовища. Най-малкото възможно тук е наличието на три проводника: идващи от клапата, излизащи за допълнителни връзки и към самия изход. Ако в тази кутия за свързване има няколко изхода, ще бъде добавен подходящ брой кабели. В резултат на това всички фази, всички нулеви и земни проводници трябва да бъдат свързани помежду си. Оставете малко количество жици в случай на поправка. Ако трябва да свържете превключвател с един бутон, не се безпокойте. Тук всичко е доста просто:

  1. 1. Фазата от кабела, идващ от разпределителното табло, отива към превключвателя и нула към лампата.
  2. 2. Нулевата точка от превключвателя е свързана към фазата на осветителното тяло, а след това ще светне само когато ключът е включен.
  3. 3. Всичките три основания са свързани помежду си.

Сега ще разберем как да извършим окабеляването за двубутонния превключвател. Тази опция е по-сложна от предишната, но не е много. Последователността на връзките е:

  1. 1. Фазата от входящия кабел се поставя на ключа.
  2. 2. Нулирайте от входящия проводник към лампата.
  3. 3. Двата останали кабела от кабела на превключвателя са свързани към ключа и са свързани към осветителното тяло.

Случва се, че в една кутия за свързване се събират проводници от двата контакта и от комутаторите. В този случай трябва да покажете малко повече търпение и внимание, за да можете да правите постоянно и надеждно свързването в кутията. Ако не сте участвали в процеса на окабеляване вътре в стените, в началния етап ще бъде трудно да определите кой води до това. Най-вероятно ще бъде необходимо да се разберете чрез експериментиране, свързване и проверка на работата на изходите и превключвателите на свой ред. Основното нещо, не забравяйте за безопасността!

След като завършите работата, монтирайте кутията в отвора, ако все още не сте го направили, затворете капака и използвайте електричество с удоволствие и чувство за постижение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Публикуване в къщата със собствени ръце на правилата за проектиране и инсталиранеПубликуване в къщата със собствени ръце на правилата за проектиране и инсталиране
Инсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилатаИнсталирането на електрическата инсталация в дървена къща се извършва при спазване на правилата
Монтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажаМонтиране на електрическото табло за стъпка по стъпка за монтажа
Окабеляване в дървена къща със собствените си ръцеОкабеляване в дървена къща със собствените си ръце
Топъл електрически под с вашите ръцеТопъл електрически под с вашите ръце
Wire twist разнообразие от прости методи на свързванеWire twist разнообразие от прости методи на свързване
Как правилно да свържете електрическата печка самата верига, кабелната секция, какъв кабел е…Как правилно да свържете електрическата печка самата верига, кабелната секция, какъв кабел е…
Свързване на електрическата печкаСвързване на електрическата печка
Поетапно свързване на проста схема за интернет достъп за потребителяПоетапно свързване на проста схема за интернет достъп за потребителя
Кабел WBPSКабел WBPS
» » Свързването на проводниците в съединителната кутия е възможно, ако знаете правилата
© 2021 BggeHat.com