Заваръчните кабели с запояващо желязо се опитват да запояват правилно

За да научите как да спойкате с спойка е съвсем проста, дори човек с малко опит в комуникацията с това устройство може бързо да разбере нещата. В днешната статия ще ви кажем как да спойкате медни проводници, използвайки примера на кутия за кръстовища, защото в апартаментите по принцип е необходимо запояване в това място, където окабеляване се извършва в жилищни райони.

Поялници - каква е същността им

Спояващото изкуство се основава на способността на някои метали да се разпространяват върху други метали в разтопено състояние под въздействието на умерено повърхностно напрежение и силата на гравитацията. Директно запояване на кабели с запояване е процес на загряване на медни вени до огромни температури, след което те са свързани помежду си. Отличителна черта: запояване е неделима конструкция, тъй като след втвърдяване проводниците не могат да бъдат отделени поради обвивния слой на спойлера.

Ако искате да спойкате медни проводници, голямо внимание се обръща на фактори като проводимостта на електрическата връзка, както и силата на механичната връзка. Обикновено и двата параметъра зависят един от друг, защото ако проводниците бъдат заварени заедно надеждно и здраво, проводимостта на тока между тях също ще бъде на максималното ниво. Обърнете внимание тук е необходимо на слой на спойка, което се дължи на неговата висока специфична съпротива.

Невъзможно е да се разделят проводниците след скок

Невъзможно е да се разделят проводниците след скок

За да се постигне силно свързване на двата проводника, са необходими две основни условия. Най-важната от тях е чистотата на повърхността, която ще бъде заварена. Така че наличието на каквито и да е примеси или дори най-добрите филми от оксид, няма да позволи да се постигне желаният ефект. Това се дължи на факта, че спойлерът е насложен върху повърхността на медните кабели на атомно ниво.

Второто важно условие е температурата на спойката, която трябва да бъде значително по-ниска от температурата на останалите части, подложени на запояване. В повечето случаи това се случва, но някои спойки имат много високи топилни точки. Това може да доведе до влошаване на качеството на механичната връзка, както и да се предотврати образуването на правилната кристална решетка на спойлера.

Подготовка за запояване - от какви инструменти се нуждаем

Единственото нещо, от което се нуждаем при запояване на кабели, е редовното запояване. Строителният пазар ви позволява да закупите различни модели, които се различават по отношение на функционалност, качество и съответно разходи. Във всеки случай процесната технология винаги ще бъде същата. На първо място, трябва да проверите устройството за възможни замърсители, включително остатъци от спойка, и ако е необходимо, почистете добре пръста.

За да работите, се нуждаете от редовна спойка

За да работите, се нуждаете от редовна спойка

За правилното запояване на проводниците върхът на инструмента трябва да бъде напълно чист. За тази цел се нуждаем от файл, чиито гладки движения отлично отстраняват всяко замърсяване от повърхността на устройството. След това остава да се подготви работното място, следвайки всички правила за безопасност. Трябва да се отбележи, че за запояване на запояващото желязо се изисква запояване. Последният етап на подготовка е спойка и поток, защото без тези елементи спойка кабелът не работи.

Сплайс и флюсове - как да изберем правилния

Правилната селекция на спойлери и потоци играе огромна роля. Можете да ги купите отново на строителния пазар. Днес ние можем да намерите голямо разнообразие от поток и припой, които са универсални и направи отлична работа с решаването на задачите им.

Флюсите са необходими за очистване на проводниците, както и за разтваряне и премахване на оксидния филм. Това е много важен момент, тъй като оксидните филми могат да доведат до корозия на метала в бъдеще. Флюсите могат да се различават в зависимост от сплавта на съединените елементи и вида на металите. По правило смес от алкали, киселини и специални метални соли действа като поток, който реагира активно при достигане на големи температури. Можете да изберете потока въз основа на медните проводници, които ще свържете и можете да си купите универсален поток.

Има условно степенуване на потоците, в съответствие с което те се разделят на две групи - активни и изпълнени на базата на колофон. Основата за производството на първата група е неорганични киселини, обикновено солна или хлорна. С помощта на активни потоци можете да спойкате почти всички проводници, както и други метални конструкции.

Без недостатъци също така не се е случило: такива вещества оказват силно въздействие върху медта, което води до корозия на ставите, което изисква незабавно отстраняване на потока веднага след запояване. Освен това използването на такива елементи може да причини късо съединение, тъй като те имат високо ниво на проводимост.



Течностите от втората група са направени от колофон, който, между другото, понякога се използва дори в чиста форма. Такива течни потоци включват глицерол и алкохол, които напълно се изпаряват при нагряване от спояващо желязо. Ефективността на течен поток не е толкова голяма, колкото тази на активно, но когато става дума за цветни метали се опитва да се използват такива вещества, които се извършват на базата на съединенията от органичната химия. Но когато работите с тях, вие също трябва бързо да промиете потока от повърхността на новосъздадената връзка, в противен случай ефектът от корозията може да се прояви.

Като поток, колофонът понякога се използва в чиста форма

Като поток, колофонът понякога се използва в чиста форма

Ако работата с потоци може да предизвика някои въпроси, тогава с спойка всичко е много по-лесно. Медните проводници са запоени с оловно-калайните материали на марката PIC. В търговското наименование на стоките цифрата се посочва след маркировката, която показва нивото на калай. Препоръчва се да се даде предпочитание на продуктите, в които калайът е по-голям. Това допринася за увеличаване на електрическата проводимост на новото съединение, както и за силата му. Оловото в спойка действа като добавка, необходима за нормализиране на процеса на изливане, тъй като без него калаят е покрит с пукнатини и се разпада с течение на времето.

Сплавите могат да бъдат произведени чрез други технологии. Например, наскоро добавени без олово добавки са станали много популярни, в които цинк или индий се използва вместо олово. Предимствата на тези вещества са, преди всичко, безопасността на околната среда, тъй като цинкът, като индий, принадлежи към категорията безопасни нетоксични елементи. При спояване на медни проводници с безлелни припои, силата на спояване нараства значително и корозионната устойчивост се увеличава.

Обработка на кабела - как е направено

Преди да запотите захранващите проводници от мед, трябва да извадите полиетиленовата изолация върху самия проводник. Резултатът ще бъде тънки голи нишки, които трябва да бъдат консервирани. Верижните проводници са усукани, последвани от обработка на потока. След това трябва да приложите малък слой нагрявана спойка върху потока. Спойкаторът също ще трябва да бъде обработен, т.е. да се натопи в потока, а също и в спойка от калай. Не може да прекалява, спойлерът трябва да покрие върха на върха много тънко.

В процеса на образуване на калай, голите проводници се затоплят добре чрез лепило върху колофон

В процеса на образуване на калай, голите проводници се затоплят добре чрез лепило върху колофон

Самият процес на очистване е много прост. Опаковани вени се поставят върху колофоните и след това се нагряват с желязо за запояване. Освен това, сърцевините се обработват от всички страни чрез спояване. Трябва да се отбележи, че спойката трябва да бъде разположена върху повърхността на телта с равномерен слой. За да направите това, вената трябва постепенно да се превърта в ръцете, докато се извършва тиниране. В някои случаи, когато колофонът не е под ръка, можете да опитате да го замените с киселина, като го приложите върху голи нишки с нормална четка.

Горният алгоритъм на действие е приложим за проводници с тънки проводници. Ако имате проводници с голямо напречно сечение, всичко е малко по-лесно. Като цяло, процесът не е различен, единствената разлика е, че няма нужда да се обръщат вените. Сега можете да отидете директно на запояване медни жици. Много важна точка - електричеството в апартамента трябва да бъде изключено. Залепването на медните проводници в кутията за кръстовища под стрес е опасно застрашено.

Запояване на вените - направете ги сами

Директно процесът на запояване не би трябвало да причинява големи проблеми. След извършването на всички подготвителни мерки, запояването на двете вени представлява може би най-простото действие. Просто трябва да поставите вени един върху друг или просто да ги завъртите, след това да се затоплите с помощта на спойка. Когато достигне максималната температура, спойлерът напълно се топи, разпръсква върху повърхността на двете жици и плътно ги свързва след охлаждане.

Преместването на проводниците по време на запояване е силно обезкуражено, тъй като това може да доведе до влошаване на качеството на шева.

Понякога майсторите не прибягват до помощта на проводниците за калайдиране, като незабавно изпълняват всички необходими операции в кутията за съединяване, обръщат проводниците и обработват директно по време на запояване. Това обаче не трябва да се прави, тъй като висококачественото покритие допринася за повишаване на качеството на фугата, силата му и способността за провеждане на електрически ток.

Последното нещо, което ще направите, е да изолирате запоени кабели. Това може да се направи с помощта на обикновена лента, върху която се полага тръба за термосвиваемост. При това, запояване на проводниците може да се счита за успешно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Детекторът на скритите кабели е най-простият аналогов и избира устройството в магазинаДетекторът на скритите кабели е най-простият аналогов и избира устройството в магазина
Закрепване на кабела към тавана опции и начиниЗакрепване на кабела към тавана опции и начини
Как да спойка мед тайни на занаятчийство за дома майсториКак да спойка мед тайни на занаятчийство за дома майстори
Wire twist разнообразие от прости методи на свързванеWire twist разнообразие от прости методи на свързване
Появата на полипропиленови тръби е правилна?Появата на полипропиленови тръби е правилна?
Монтаж на водопроводни тръби в апартаментаМонтаж на водопроводни тръби в апартамента
Отопление на водатаОтопление на водата
Заварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройствоЗаварете медни проводници със собствените си ръце, използвайки инверторно устройство
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Технически сушилняТехнически сушилня
» » Заваръчните кабели с запояващо желязо се опитват да запояват правилно
© 2021 BggeHat.com