Появата на полипропиленови тръби е правилна?

Появата на полипропиленови материали в строителната тематика направи възможно опростяването на много технологични операции, за чието изпълнение преди това бяха необходими практическите умения на професионалните майстори. Сега, преди запояване на полипропиленови тръби, достатъчно е да купите или наемете инструмент, да научите проста технология (можете да го направите на видео), да практикувате елементарни елементи на бъдещата система и да започнете работа.

Структурни материали

По-точно, технологията за получаване на цялостна връзка от полипропиленови части е известна като разширено дифузионно запояване (заваряване). При спазване на условията на експлоатация, производителите ще дават гаранция за срока на "живот" на подобни материали (тръби, съединители, фитинги) повече от 50 години. Това, трябва да се съгласите, е много!

Полипропиленова комуникация

Полипропиленова комуникация

Изясняване! Възможно е да възникнат проблеми при неправилно инсталиране на тръбопроводи или превишаване на експлоатационните параметри (налягане, температура).

Независимо монтиране на системи за водоснабдяване или отопление. В тях не трябва да се спазват дългосрочните "претоварвания" и краткосрочните спешни скокове на налягане или температура на течността могат да издържат.

Обхват на приложение

Могат да се използват полипропиленови тръби с подходящи монтажни и конструктивни елементи:

  • в изграждането на водоснабдяване на къщи (реки, окабеляване, завои);
  • в отоплителни инсталации (тръби, окабеляване, топъл под).
Тръби и конструктивни елементи от полипропилен

Тръби и конструктивни елементи от полипропилен

Класификация на материалите

Категории тръби:

PN10 - тънкостенна тръба, подходяща за монтаж на системи за студена вода (т.е.<20>2).

PN16 е по-надежден вариант за разпределение на студено водоснабдяване при повишено налягане в системата. Приемливо е да се използват системи за централно отопление с ниско налягане.

PN20 - така белязан универсални представителни полипропиленови епруветки, подходящи за осигуряване на транспорта на нискотемпературни течности и могат да издържат на налягане до 2 МРа (съответно 20,4kg / cm2) при температура 80 ° С, който се отваря да система водоснабдяване гореща "достъп" и отоплителна система.

PN25 е надеждна версия на армирана тръба (алуминиево фолио). 2,5 MPa при t до + 95 ° C са нормални работни условия за такива материали.

Секция на армирана тръба

Секция на армирана тръба

Допълнителни монтажни елементи

За да се свържат части между тях, както и прехода от металните части на тръбопровода, се използват различни фитинги:

  • конектори;
  • резба.
Основните

Основните "типове" структурни елементи

Заваръчен процес

Как правилно да спойка полипропиленови тръби в домашни условия? Най-често срещаният метод за свързване или растерно заваряване на полипропиленови елементи. Използва се за тръби с диаметър 63 mm. В този процес присъствието на третата част е задължително. Това е елемент, който осигурява свързването на две секции от тръбопровода - съединител или монтаж.

Тръбите с по-голям диаметър трябва да бъдат запоени (главно). С висококачествени резултати, този метод е по-надежден, не изисква допълнителни структурни елементи.

Най-трудно в технологичния проект е фланцовото свързване на тръби с голям диаметър, което изисква професионално оборудване и умения.

Ще разберем по-подробно в един достъпен метод за заваряване на полипропиленови тръби с диаметър до 40 mm.

оборудване

За ръчно запояване на полипропиленови части ще ви трябва:

  • електрическа запояваща глава с дюзи с различни диаметри;
  • ножици за рязане на тръби;
  • ниво на строителство;
  • рулетка;
  • маркер тънък алкохол.

Най-скъпият инструмент от горепосоченото е спойка. Обикновено се отдават под наем магазини за продажба на санитарно оборудване. Можете да използвате тази услуга, за да не инвестирате пари в оборудване, което може да ви е необходимо само веднъж по време на ремонта.

Поялници за заваряване на полипропиленови елементи

Поялници за заваряване на полипропиленови елементи

Основният елемент на запояващата станция (спойка) е подметката, в която са разположени отоплителните елементи. В края на подметката има отвори за фиксиране на подменящите се накрайници. Подметката е фиксирана в корпуса с термостат, с който е зададена температурата на нагряване, и таймерите за активиране. Калъфът има удобна, издръжлива дръжка и скоба за закрепване в стойка за маса. Как правилно да конфигурирате инструмента ще "повери" по-точно инструкциите към него.

Дюзите за запояване се използват за запояване: дорник и втулка. Те имат незалепващо покритие (Teflon), което защитава тяхната повърхност, когато частите се нагряват от адхезията на материала (полипропилен). Втулката се използва за загряване и преформатиране на тръбата, а дорникът извършва подобни операции с вътрешната повърхност на съединителите и фитингите.

Дюзите трябва да се почистват от време на време с дървени стъргалки или платно парцали, тъй като те се замърсяват.

Моля, обърнете внимание! Дюзите трябва да са в предварително загрято състояние. В противен случай е възможно да се повреди незалепващото покритие.



За да започне работата, дюзата с необходимия диаметър, съответстваща на размерите на съединяващите се части, е закрепена към подметката. Включете устройството и изчакайте загряване за 15-30 минути. Температурата на нагряване се определя от термостата в границите от 255-260 ° C. След известно време можете да спойкате, след като нагрявате подметката до желаната температура, което обикновено се индикира от изгаснала индикаторна светлина. В този случай материалът се омекотява достатъчно и се образува надежден шип.

Техники за заваряване на части

Дизайнът и заваряването (монтажа) на всяка система обикновено започва от стъпалото. Същевременно тази технология е вярна:

1

Нарежете тръбата до необходимата дължина с помощта на нож за рязане на тръби или ножици. Важно е да се наблюдава перпендикулярността на режещата линия спрямо оста на тръбата.

Правилно парче тръба

Правилно парче тръба

Необходимо е! Ако ръбовете на съединените елементи са значително замърсени, те трябва да бъдат измити и обезмаслени със сапунена вода или алкохол със задължително изсушаване - тогава заваряването ще осигури здраво свързване.

2

Отлепете горния слой полипропилен и алуминиевия слой с инструмента за самобръсначка.

Отрязване на горния слой от полипропилен с отстраняване на усилващия слой

Отрязване на горния слой от полипропилен с отстраняване на усилващия слой

Моля, обърнете внимание! Тази стъпка се прескача, ако е необходимо да се заваряват ненабраните тръби от тип PN10 или PN20.

В случай на използване на подсилен PN25 диаметърът му е много по-голям от диаметъра на гнездото на приспособлението. Ето защо, без отстраняване на горния слой, тръбата няма да влезе в гнездото на приспособлението. Дълбочината на премахването се определя най-много от акцента на самобръсначката.

Шавер за работа с тръба с диаметър 32 mm или с диаметър 40 mm

Шавер за работа с тръба с диаметър 32 mm или с диаметър 40 mm

3

След това загрявайте тръбата и я монтирайте в съответните дюзи на спойлера, като поддържате времето, необходимо за омекотяване на материала. Таблицата по-долу ще ви помогне да се ориентирате в параметрите на нагревателните елементи с различни диаметри.

Таблица с данни за запояване на тръби и фитинги

Диаметър на тръбата (външен), mm1620253240
Дълбочина на нагряване (по оста), мм13141516.518
Период на отопление, s567812
Време на инсталация (технологична пауза), s44466
Период на охлаждане, мин22244

Загряване на частите на запояващото желязо

Загряване на частите на запояващото желязо

4

След като извадиха загрятите части от апарата, те бързо ги свързват чрез прецизно движение, с изравняване на съединителя и тръбата, но без въртене около оста.

Свързване на отопляеми части

Свързване на отопляеми части

5

В тази позиция е необходимо данните да се поддържат в рамките на 2 минути, преди да се охладят напълно. Заваряването е завършено. Деформацията на частите по време на охлаждането е неприемлива.

В сглобеното състояние

В сглобеното състояние

Моля, обърнете внимание! Обърнете внимание как правилно да спойкате полипропиленови тръби с фитинги с кранове. Важно е да поставите частите по време на заваряването - неправилното разположение на крановете няма да позволи на дръжките им да се движат.

Тъй като този тип свързване (заваряване) на частите е от една част, ако инсталацията е неправилна, частта се изрязва само от системата.

Правилното запояване на полипропиленови тръби със собствените им ръце трябва да бъде завършено чрез формиране на кръстопът на части от еднакъв непрекъснат двоен валяк по цялата обиколка на тръбата.

За загряване на частите, които вече са фиксирани в системата, спойлерът се държи в ръцете. За да се извърши такова запояване, е желателно да има помощник.

Работа с поялник

Работа с поялник "на стената"

Важна точка! Инструкцията казва, че правилното заваряване на полипропиленовите части трябва да се извършва в помещение, където температурата на околната среда е над 0 ° С. Температурата на средата също има значителен ефект върху времето за загряване на частите.

Правилността на запояване на полипропиленовите елементи се проверява след пълнене на системата с вода. С скрита инсталация трябва да проверите всички връзки, докато тръбите се скрият под мазилката или плочките.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление в собствен дом от полипропиленови тръби от собствени ръцеОтопление в собствен дом от полипропиленови тръби от собствени ръце
Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?Полипропилен или метал-пластмаса, което е по-добре?
Тръби за отоплениеТръби за отопление
Свързване на котела по стъпка стъпка по стъпкаСвързване на котела по стъпка стъпка по стъпка
Полипропиленови тръби за отоплениеПолипропиленови тръби за отопление
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Тръбопроводи на радиатори с полипропиленТръбопроводи на радиатори с полипропилен
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
Монтаж на отопление от полипропиленови тръбиМонтаж на отопление от полипропиленови тръби
» » Появата на полипропиленови тръби е правилна?
© 2021 BggeHat.com