Как да спойка мед тайни на занаятчийство за дома майстори

Отоплителните системи, както и водоразпределителните системи, обикновено се изработват от медни тръби. Цената на медта е доста висока, но благодарение на високата якост и характеристики, медта най-често се използва за такива цели. Сред другите предимства е да се разграничат антибактериалните и антикорозионни свойства, както и забележителната термична проводимост. По този начин медта е намерила много широко приложение. Следователно, трябва да се научите как да спойка тръби от мед, ако изведнъж такава необходимост възниква.

Подготовка за запояване - какво трябва да знаете за този процес?

В момента медта може да бъде запоена по два основни начина, които се различават един от друг от температурата на нагряване. Високотемпературният метод предвижда повишаване на температурата до 900 градуса по Целзий, като този метод се доказа в тръбопроводи, където натискът върху стените е максимален. За да се споят медни тръби с помощта на високотемпературен метод, ще са необходими специални материали, включително твърд спояващ поток и твърдо спояващо средство. Обичайното спойка тук няма да работи, защото само при твърда аналогова температура на топене достига необходимите стойности.

Мед спояване

Мед спояване

Нискотемпературният метод на запояване е много по-прост, тъй като металът се загрява само до 500 градуса, въпреки че обикновено е достатъчен за 380 градуса по Целзий. Вкъщи това е методът, използван за заваряване на различни медни елементи. За работа се нуждаем от стандартен поток, който се топи при тези температури, както и пръчка или проводник с диаметър до 3 мм. Ако говорим за спойка, тогава трябва да е мека - 97 процента от сплавта на калай с метали, например с антимон, сребро или селен, ще се побере перфектно.

За да бъдат залепените части твърдо и здраво закрепени заедно, е необходимо да изберете подходящия поток. Флюсът е специално вещество, напомнящо за тестени изделия в неговата консистенция, съдържащи в състава си цинков хлорид. Това вещество се нанася с достатъчно дебел слой върху повърхността на тръбата или друга медна част. Функциите на потока са доста разнообразни, сред най-важните е възможно да се различи следното:

  • Позволява равномерно разпръскване на спойката на мястото на запояване;
  • Един вид индикатор, който ви позволява да определите точното време за представяне на спойка и началото на медния процес на запояване;
  • Значително подобрява адхезията на мед и спойка;
  • На практика напълно премахва кислорода, което предотвратява окисляването на метални продукти.

Запояването е доста опасен процес, тъй като е необходимо да се работи с много високи температури, дори и при нискотемпературно запояване. Затова се изисква да бъдете много внимателни, като същевременно спазвате всички правила за безопасност. Трябва да вземете под внимание всички нюанси в работата, защото горещият метал е също толкова опасен за човешкото здраве като самия горелка. В допълнение, медта е отличен диригент на топлината, което допринася за отоплението на огромна площ от тръбата, а не само за директно запояване.

Ако е необходимо да се заваряват медни елементи, които не са вградени в тръбопроводната система, е необходимо предварително да се подготви за този процес. За такива случаи са предвидени специални незапалими опори, върху които медните елементи могат да се съхраняват за времето, необходимо за тяхното пълно охлаждане.

Устройства и материали

За да изпълним задачата ни, се нуждаем от малък списък от инструменти и инструменти. Повечето от тях трябва да са в къщата на всеки занаятчия по домовете, а останалите да могат да бъдат закупени в магазините за сгради или да се заемат от познати. Ето списъка с материали:

  1. 1. Поялник.
  2. 2. Флюс за запояване.
  3. 3. Специален разширител, предназначен за разширяване на тръбите.
  4. 4. Faskosnimatel.
  5. 5. Български с тънък диск, метална резачка или резачка за тръби.
  6. 6. Поялник за мед - за тези цели, пропан горелка е добра.
  7. 7. Хартиени салфетки.
  8. 8. Гумени ръкавици и очила.

Преди започване на запояването е необходимо да изрежете определена част от медната тръба, за която използваме резачки за тръби. Изберете този механизъм трябва да се основава на диаметъра на тръбите, както и на тяхното местоположение. В крайна сметка на труднодостъпни места ще бъде изключително неудобно да работите с голям инструмент. За тези цели също могат да бъдат подходящи и булгари и халки за хартия, но такава качествена рязане, както при тръбния нож, няма да работи.

Следващата стъпка е да извадите бръчките и грубите ръбове на място. Бръчките ще се намесват в висококачественото запояване, освен това тяхното отсъствие влияе положително върху работата на тръбопровода. Факт е, че останалите бъчви създават обрат на водния поток след рязането. Ако не възникнат такива явления, тръбопроводната система не изпитва допълнителни натоварвания и работи без отклонения. Отрязването се извършва с обикновена средна или висока шкурка от абразив. За да се постигне идеална гладкост е малко вероятно да работи, но за да сте сигурни, че повърхността на рязане не е надраскана, всеки човек може да го направи.

Материали за спояване на мед

Материали за спояване на мед



След ръчното шлайфане, потокът може да се постави върху външната страна на повърхността на тръбата.

Специалистите препоръчват използването на поток от сив цвят. Особеността на този препарат е, че нагряването насърчава промяна в цвета на потока от сиво в калай. В този случай е малко по-лесно да се определи степента на нагряване на метала. Същият бял поток незабавно става прозрачен, затова е много по-трудно да се избере подходящият момент за представянето на спойка.

Технологията за сигурност осигурява надеждни и висококачествени гумени ръкавици, които защитават ръцете на майстора от многобройните трески и бръчки, които се образуват при рязане на метални изделия. В допълнение, някои занаятчии за шлайфане използват сеялка с въртящи се дюзи - четки. Конвенционалните ръкавици за парцали или платове се осветяват лесно при работа с такива приставки.

Има някои характеристики на запояване, които трябва да се споменат. Например, потокът може да бъде приложен с четки, които не оставят косми или вили. Останалите отпадъци, останали на повърхността на медната тръба, влошават нейната плътност след запояване, което в крайна сметка може да доведе до изтичане на вода.

Какво да направите, ако четините от четката все още са на тръбата? Има два начина за отстраняване на евентуален дефект:

  • Необходимо е отново да почистете отново повърхността, да я обработите с ортофосфорна киселина, след това да подгрявате потока с запояващо желязо и да нанесете последния слой калай;
  • Използване на горелка. За да направите това, повторно нанесете тънък слой поток на мед, след това нанесете слой от спойка, загрейте до максималните температури и разтопете.

Във всеки случай, след прилагане на потока, е необходимо да вкарате медната тръба в гнездото. Независимо от дебелината на потока, непременно ще има излишък. Те обаче няма да бъдат изтривани, тъй като така нареченият капилярен ефект се задейства по време на запояване и спойлерът се изтегля с потока. Отоплителното устройство се довежда до точката на свързване, така че цялата останала влага в тръбите да е напълно изпарена. След това апаратът отново се загрява, този път за достатъчно дълго време, така че медта да се нагрее и потокът да се разтопи до калай.

В момента на най-високата температура, т.е. когато потокът е придобил необходимия цвят, е необходимо да се постави спойка, след което процесът на запояване се осъществява директно. Необходимо е да бъдете много чист, тъй като разтопеният метал може да тече надолу по тръбата и да причини изгаряне на кожата или падане. Правилно изчисленото количество спойка ще избегне появата на излишната стопилка.

Газова горелка или спойка - характеристики на работата с всеки инструмент

Висококвалифицираните майстори също така качествено заваряват медни елементи и газова горелка, както и електрическа спойка. В първия случай е необходимо малко повече умения и умения, тъй като е трудно да се работи с инструмента в началото. Особено се отнася до труднодостъпни места, например спояване на меден радиатор при ремонт на автомобила. В такива случаи се използват мощни електрически заваръчни инструменти.

Необходим материал за спояване на мед

Необходим материал за спояване на мед

Същият принцип на работа е винаги същият. Освен ако лепилото не изпълнява задачата много по-бързо, тъй като скоростта на загряване е по-висока за него. В допълнение, методът за високотемпературно запояване може да се реализира единствено с помощта на спойка, тъй като газовата горелка не може да загрява метални продукти, включително мед.

Така че не е трудно да се премахнат пукнатините или да се споят медни тръби у дома. Това е нещо, което всеки може да направи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква трябва да бъде тръбата за топъл подКаква трябва да бъде тръбата за топъл под
Заваръчните кабели с запояващо желязо се опитват да запояват правилноЗаваръчните кабели с запояващо желязо се опитват да запояват правилно
Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?Кои тръби са по-подходящи за отопление на частна къща?
Тръби за подово отопление на съществуващи продуктиТръби за подово отопление на съществуващи продукти
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Появата на полипропиленови тръби е правилна?Появата на полипропиленови тръби е правилна?
Модерно отопление на водатаМодерно отопление на водата
Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!
Отопление на водатаОтопление на водата
Кои отоплителни тръби са по-добри?Кои отоплителни тръби са по-добри?
» » Как да спойка мед тайни на занаятчийство за дома майстори
© 2021 BggeHat.com