Заваряване на шевове

Заваряване със шевове (ролкови) - един вид на заваряване, при което заготовката са свързани по непрекъснат или прекъснат шев, състояща се от отделни места на заваряване, като в резултат на прилагане на текущата компресия и хранене сила на въртящ се диск електрод (ролки).

Същността на процеса

Заготовките се наслагват и обикновено се затягат между двата дискови електрода чрез компресионна сила Fsv (P). Когато се подаде токът, металът в контактната зона на частите по протежение на оста на електрода започва да се нагрява и се топи. Тъй като работата (подвижността) на заготовките между дисковите електроди се формира, се припокриват нови точки на заваряване, които се припокриват или не се припокриват. Както при точковото заваряване, не са необходими специални средства за защита на стопилката от взаимодействие с атмосферата.

Схема за заваръчни шевове (ролкови)

Фигура. Схема за заваръчни шевове (ролкови)

В зависимост от естеството на движението на частите и доставката на заваръчен ток се разграничават следните методи на заваряване:

  • непрекъснато;
  • intermittent и
  • стъпки.

Непрекъснато заваряване се извършва чрез непрекъснат шев с постоянен поток на ток, непрекъснато движение на обработваните детайли и също така при постоянно налягане на дисковите електроди върху повърхностите, които ще бъдат заварени. Той е получил ограничена употреба поради бързото износване на ролките и сериозно прегряване на частите на частите в контакт с тях. Важно за непрекъснатото заваряване е цялостното почистване на заварени повърхности, същата дебелина и еднаквост на състава на продуктите, които ще се свържат.

Продължителна циркограма за заваряване на шевове



Фигура. Продължителна циркограма за заваряване на шевове

Най-често периодично заваряване на шевове, извършва се с импулсно (прекъснато) подаване на ток, непрекъснато движение на детайлите и постоянно налягане на ролките. При всеки импулс на заваръчния ток се формира една отделна зона. За да се образува запечатана връзка с припокриващи се заварени точки, се избира определено съотношение на скоростта на въртене на дисковите електроди и честотата на текущите импулси.

Периодичен цикъл на заваръчни шевове

Фигура. Периодичен цикъл на заваръчни шевове

при стъпково заваряване на ролките се прилага постоянно налягане, частите се преместват прекъсващо (стъпка по стъпка), а токът се доставя само по време на спирането на ролките. Контактните повърхности на ролките и заготовките са по-малко прегрявани. Машините за този заваръчен процес обаче са структурно по-сложни и по-малко продуктивни.

Циклограма на заваръчни шевове

Фигура. Циклограма на заваръчни шевове

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ръчно дъгова заваркаРъчно дъгова заварка
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Покрити заваръчни електродиПокрити заваръчни електроди
Електромагнитно заваряванеЕлектромагнитно заваряване
Заваряване под водаЗаваряване под вода
Оборудване за заваряванеОборудване за заваряване
Заваряване на бутаЗаваряване на бута
Заваръчни трансформаториЗаваръчни трансформатори
Заваръчни полуавтоматични машиниЗаваръчни полуавтоматични машини
За сортовете на съвременните заваръчни материалиЗа сортовете на съвременните заваръчни материали
» » Заваряване на шевове
© 2021 BggeHat.com