Електромагнитно заваряване

Конвенционални обозначения за заваряване с електромагнит

ESW - електрозаварното заваряване (главно в съветската литература)
ESW - Заваряване с електромагма - електрозавар

Електромагнитна заваръчна техника

При електрозаварното заваряване топлината, необходима за разтопяване на заваръчния метал, се формира от преминаването на електрически ток през разтопена шлака, състояща се от халидни оксиди или техни смеси.

електрозавалване

Фигура. Електромагнитно заваряване

Две заварени части са монтирани вертикално с пролука между ръбовете. Пролуката от двете страни е затворена от медни водни охлаждащи плъзгачи. Отдолу, пролуката е затворена със специален джоб. Заваръчният поток се запълва в отвора и заваръчната тел се спуска. В процеса на заваряване, телта се захранва с валяци, текущият кабел се изпълнява от мундщука. Поради преминаването на тока между кабела и продукта, потокът се нагрява и се топи. Стопената шлака образува поток, който е електропроводим, е източникът на топлина, в резултат на топене на проводника и ръбовете и образуването на заваръчната вана. Няма електрическа дъга, тъй като се изхвърля от разтопена шлака. Заваръчният процес минава отдолу нагоре. Плъзгачите, охлаждани с вода през тръбите, се придвижват нагоре заедно със заваръчната машина и образуват заваръчен шев. Разтопеният поток осигурява едновременна защита на заваръчния басейн и участва в металургичните процеси, които осигуряват необходимото качество на заварения шев.

Консумацията на флюс по този метод на заваряване е малка и не надвишава 5 тегловни части заварени метали. Флюсът се използва същият като за дъгова заварка или специален.

Електромагнитно заваряване

Основните видове електрозаварени заварявания са

  • електрозахранване с много електроди,
  • електрозавалване с плочи електроди,
  • Електросъдържащо заваряване с консумативен мундщук.

Тъй като отделянето на топлина в шлаковата баня се извършва главно в областта на електрода, максималната дебелина на метала, заварена от една жица, обикновено е ограничена до 60 mm. За големи дебелини е препоръчително да използвате няколко проводника - обикновено няколко пъти по три - за броя фази на източника на захранване. Ако е необходимо, проводниците получават колебания в разликата за по-добро зареждане. Силата на заваръчния ток на тел е Iсв = 200-600А, заваръчно напрежение - 26-44В- скорост на подаване на проводника - Vп = 100-400 m / h.

Електромагнитно заваряване с много електроди

Фигура. Електромагнитно заваряване с много електроди



Процесът на електромагнита протича непрекъснато при токови плътности с порядък по-нисък от тока на дъгата, около 0,1 A / mm2. Следователно, напречното сечение на електрода може да се увеличи, а проводникът да се замени с пластичен електрод, което позволява да се увеличи производителността на процеса на заваряване.

Електромагнитно заваряване с пластинен електрод

Фигура. Електромагнитно заваряване с пластинен електрод

При сложна конфигурация на продукта е възможно да се заварява консумативна матрица, която е пластичен електрод, който повтаря формата на заварените ръбове.

Електросъдържащо заваряване с консумативен мундщук

Фигура. Електросъдържащо заваряване с консумативен мундщук

Тъй като между накрайника и консумативи продукт има пролука, за да го попълните в басейна на заварките допълнителен проводник се подава през мундщук.

Електромагнитни заваръчни приложения

Основното предимство на електрозаварното заваряване е способността да се заваряват части от практически всякаква дебелина в един пропуск. Заваряването се извършва без отрязване на ръбовете, така че икономиката му се увеличава с нарастващата дебелина на заваръчния метал. Икономически е целесъобразно да се прилага от 40 мм, но по-често се използва за заваряване с дебелина от 100 до 500 мм.

Електромагнитно заваряване се използва при производството на масивни стойки, валове на мощни турбини, дебелостенни котли и барабани. Неговото приложение въвежда радикални промени в технологията на производство на големи продукти. Възможно е да се заменят големи или гладки части със заварени или заварени ковани от по-малки изковки или отливки.

Недостатъците на електрозаварното заваряване са увеличена зона на топлинно въздействие, причинено от бавното загряване и охлаждане на метала. Това често води до образуване на неблагоприятни, груби структури и изисква термична обработка за получаване на необходимите свойства на заварената става.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Поток за дъгова заваркаПоток за дъгова заварка
Ръчно дъгова заваркаРъчно дъгова заварка
Флюсове за заваряване с електромагнитФлюсове за заваряване с електромагнит
Технология на заваряванеТехнология на заваряване
Газова заваркаГазова заварка
Заваряване под водаЗаваряване под вода
Заваряване на бутаЗаваряване на бута
Заваръчни полуавтоматични машиниЗаваръчни полуавтоматични машини
Заваряване на лентови триониЗаваряване на лентови триони
Контейнер с поточна и поточна сърцевина за полуавтоматично заваряванеКонтейнер с поточна и поточна сърцевина за полуавтоматично заваряване
» » Електромагнитно заваряване
© 2021 BggeHat.com