Лазерната рулетка разбира устройството и избира правилното устройство за дома

Всеки човек, който е свикнал да извършва самостоятелно незавършени ремонти у дома, се нуждае от лентова мярка. Той помага правилно и бързо да се измери ширината и височината на стените, да се изчисли площта на помещението, да се определи необходимия брой облицовъчни материали за довършване на помещението. Най-често срещаните и популярни лентови рулетки са налични и разпространявани, но често се изискват двама души да ги използват и резултатите трябва да бъдат проверени отново. Днес ще говорим за много по-ефективен и лесен за използване лазер.

Как е организиран модерният лазерен далекомер?

Лазерът е светлинен лъч, засилен от съпътстващата радиация, използвана за пръв път от армията през 60-те години на миналия век. Много пехотни и артилерийски единици започнаха да използват лазерно оборудване за измерване на разстоянието и вече след като такива устройства започнаха да се използват в ежедневието.

Модерната лазерна лента е компактна, тежи само около 200 грама и лесно се вписва в джоба ви. Такива устройства могат да бъдат намерени на рафтовете на всички строителни магазини, устройствата се различават по отношение на разходите и функционалността. Лазерният обхват е много точен, може да се използва както на закрито, така и на открито, позволява да измервате разстоянието хоризонтално и вертикално.

Стандартният далекомер е доста сложен механизъм, при който се поставят следните елементи:

  • радиатор;
  • рефлектор;
  • микропроцесор;
  • нивото на духа;
  • козирката;
  • статив;
  • дисплея.
Модерната лазерна лента е компактна, тежи само около 200 грама и лесно се вписва в джоба

Модерната лазерна лента е компактна, тежи само около 200 грама и лесно се вписва в джоба

Случаят на електронната рулетка е изработен от трайна и висококачествена пластмаса със специални латексови или каучукови вложки. Благодарение на това надеждно предпазва вътрешните елементи от механични повреди в случай на падане на устройството. Съвременните далекомери са защитени от висока влажност, силни температурни промени и обикновено са много надеждни, когато се използват при различни условия на околната среда, но колкото по-добри са тези параметри, толкова по-високи са разходите.

Принципът на действие на рулетката е съвсем прост. Светлинният лъч се произвежда от специален радиатор (отвор с оптика), отразява се от повърхността, на която се удря, и се връща към рулетката, където се получава от отражателя (оптичен филтър). Полученият светлинен сигнал се преобразува от микропроцесора в електронен сигнал, след което последният се обработва от софтуера и се показва информация за него.

Софтуерът за лазерни далекомери е често различен. Програмата, която ще бъде инсталирана, зависи от предназначението на устройството. Стандартен софтуер уред е в състояние да измерват дължината на отсечките, събиране и изваждане на разстояния, се изчислява площта на сградите, обемът на стаи, и така нататък. Г. Професионални устройства могат да имат по-разширени функции, които са необходими едва ли момче за всичко.

Лазерният сантиметър може да има статив, който осигурява надеждно закрепване на устройството за подобряване на точността на измерването, както и нивото на духа, което позволява да се регулира равномерността на устройството на устройството. Оптични зрители или зрители са оборудвани със специален обхват. Видът ви позволява точно да настроите устройството за измерване.

Всяка лазерна рулетка може да се използва само от едно лице, което значително опростява процедурата по конструиране, проектиране и ремонт. Прости, домашни рулетки са предназначени за измерване на относително малки разстояния (до 60 м), а професионалните устройства позволяват измерване на разстояния до 260 м.

Какви функции имат съвременните рулетки?

За да се увеличи ефективността на използване, много лазерни далекомери имат редица допълнителни функции, които рядко се използват от майсторите на дома, но за специалисти в строителството и ремонта те са просто необходими. Всяка допълнителна функция оказва силно влияние върху цената на лазерния детектор, въпреки че и най-простите модели не струват толкова евтини (от 5000 рубли и повече).

Допълнителните функции, които модерното оборудване на рулетка са много. Някои далекомери ви позволяват да избирате измежду няколко измервателни системи, те са оборудвани с отразяващи панели, които проверяват резултатите от измерванията, индикаторите за зареждане на батерията и т.н.

Често професионалистите трябва да провеждат голям брой измервания с максимална точност, като по този начин ще помогнат на рулетката с допълнителни математически функции, вградени в софтуера. Някои рулетки са оборудвани с функция за преходи, благодарение на която устройството може да изчисли разстоянието до обекта при непрекъснато движение на устройството. Измерванията се записват всяка секунда по време на движението, записани в паметта на инструмента, след което се анализират и показват.

Професионалните далекомери ви позволяват да избирате система за измерване, оборудвана с отразяващи панели, които да проверяват резултатите от измерванията, индикаторите за зареждане на батерията и да имат и други предимства

Професионалните далекомери ви позволяват да избирате система за измерване, оборудвана с отразяващи панели, които да проверяват резултатите от измерванията, индикаторите за зареждане на батерията и да имат и други предимства

Професионалните далекомери имат екран със задно осветяване, който ви позволява да извършвате измервания на тъмно без изкуствено осветление.

Специална цел може да се продава и с инструмента. При измерване на разстоянието до обект точността на получения резултат се влияе от повърхността на този обект. Тъмната, неравна повърхност може да абсорбира радиацията и да повлияе неблагоприятно на точността на измерванията. Ако зададете цел за рулетката преди измерването, няма да има такъв отрицателен ефект.

Колко правилно да използвате уред за търсене на обхват у дома?

Най-точните резултати от измерването могат да се получат чрез домашна електронна рулетка в топла помещения с умерена влажност и достатъчна светлина. При такива условия нищо не може да попречи на преминаването на гредата от рулетката към обекта и обратно.

Принципът на използване на лазерен далекомер е съвсем прост. Трябва просто да насочите радиатора на устройството към даден обект и да направите измервания. Лъчът ще премине от устройството към обекта, ще се върне в рулетката, резултатите ще бъдат анализирани и показани. Ето една проста инструкция за употреба:

  • натиснете бутона "включване / изключване";
  • изберете референтна точка;
  • изберете единицата мярка;
  • Просто инсталирайте лентата, като я поставите на стената или като я поставите на статив;
  • кликнете върху бутона за измерване;
  • Изчакайте, докато резултатът се появи на дисплея.

У дома, извършването на измервания е лесно, независимо дали се интересувате от разстоянието от един обект до друг, обема или площта на стаята. Много по-трудно е да работите с лазерно оборудване на големи предмети, където не можете да правите без специален статив. Колкото по-голямо е разстоянието, което трябва да се измерва, толкова по-точна е да го настроите вертикално и хоризонтално.

Ако имате проблем с лазерното си устройство, дори не се опитвайте да го поправите

Ако имате проблем с лазерното си устройство, дори не се опитвайте да го поправите

Независимо от простотата на измерването, при използването на уред за търсене на обхват трябва да се спазват няколко важни правила:

  1. 1. Излъчваният лазерен лъч може да разруши ретината на окото, така че да не можете да погледнете в радиатора и да насочите лъча към човек или животно.
  2. 2. Винаги е необходимо да наблюдавате чистотата на устройството, тя не може да остане на слънце за дълго време и водата може да влезе в тялото.
  3. 3. За измервания на открито и в естествена светлина носете защитни очила, за да може да се вижда по-добре гредата.

В случай на проблеми с устройството, той трябва да бъде представен за диагностика в един от специализираните сервизни центрове, които ремонтират електрически инструменти. Не се опитвайте сами да поправите сложно устройство.

Популярни марки лазерни инструменти - кой да избере?

Пазарът разполага с голям брой лазерни инструменти за измерване на разстоянието, така че обикновен човек често изпитва трудности при избора на подходящо оборудване. Най-популярният и един от най-функционалните инструменти от този тип е измервателната лента на Bosch DLE. В магазините могат да се намерят няколко различни модификации на такъв обхват, той може да измерва разстояния до 40 м с грешка не повече от 1,5 мм. Устройството няма допълнителни функции и може ефективно да се използва при температура на въздуха от -10 до 50 ° С. Сред наличните рулетки е възможно да се разграничи устройството Agatec Agatape, което е в състояние да доставя точни измервания на разстояния до 50-60 м. От допълнителните функции това устройство има само таймер.

Ако трябва да се работи по-функционални и прецизно оборудване, след това обърнете внимание на Leica DISTO D8 300008. Това устройство е професионален рулетка, които могат да функционират при разстояние до 200 м с точност по-добра от 1 mm. Устройство има 4 до референтни точки на тялото, оборудван с дисплей за задно осветяване, окуляра е автоматично изключване, колоната за звукови сигнали, програма за проследяване и се характеризира със способността да изпълнява сложни изчисления.

Друго устройство е професионален далекомер Mettro Condtrol 100. Както функционалността да се конкурира с DISTO Leica, тя има вграден електронен ниво, с памет за съхранение на измерванията, таймер и сложна компютърна система. Въпреки това, според допустимото разстояние на измерване, тя е по-ниска от предишната - само до 100 m.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Лазерно рязанеЛазерно рязане
Как да изчислите квадратните метра на подаКак да изчислите квадратните метра на пода
Разберете в инструментите как да избирате самонасочващо лазерно нивоРазберете в инструментите как да избирате самонасочващо лазерно ниво
Какво трябва да знаете за лазерното ниво?Какво трябва да знаете за лазерното ниво?
Работа с нивото на точност на измерване и лекота на използванеРабота с нивото на точност на измерване и лекота на използване
Оборудване лазерно рязанеОборудване лазерно рязане
Ние правим лазерно ниво със собствените си ръцеНие правим лазерно ниво със собствените си ръце
Лазерно заваряванеЛазерно заваряване
Как да направите лазерно ниво у дома със собствените си ръцеКак да направите лазерно ниво у дома със собствените си ръце
Измерващ инструмент от различни рулети и характеристиките по тяхно желаниеИзмерващ инструмент от различни рулети и характеристиките по тяхно желание
» » Лазерната рулетка разбира устройството и избира правилното устройство за дома
© 2021 BggeHat.com