Работа с нивото на точност на измерване и лекота на използване

Манометърът е основният инструмент за измерване на всеки геодезист. Той е предназначен да измерва разликите в височините между две точки, разположени на терена. Функциите на ниво са много сходни с функциите на нивото на сградите, но за разлика от тях, нивата са предназначени за решаване на по-важни и важни задачи. Устройството ще бъде полезно в различни сфери на дейност: топография, геоложко проучване, картография, геодезия, пътна и строителна дейност.

Предимства на съвременните нива

Дори в дните на Древен Египет човечеството осъзнаваше принципа на действие на нивото, което от тогава на практика не е претърпяло никакви промени. Към днешна дата тези измервателни уреди се характеризират с най-висока точност и огромна функционалност, тъй като технологиите за тяхното производство непрекъснато се подобряват.

Можем да определим ключовите изисквания, наложени на съвременните устройства:

  • Висока устойчивост на външни фактори;
  • Висока точност на измерването;
  • Възможност за запазване на информация на различни носители;
  • Лекота и удобство при работа;
  • Удобен дизайн и леко тегло;
  • Преференциална цена.

Оптични нива - какво е тяхното предимство?

Оптичните или призматичните нива са сред най-популярните. Те са устройство, което се състои от основно устройство и стойка (спусък). При извършване на измервания на всички действия, които се извършват на ръка: фиксиране на позицията, подравняване, създаване фокусиращ окуляр, нагласете позицията на телескопа. След като инсталирате и конфигурирате устройството, можете да продължите направо към измерването. Използването на оптично ниво е много просто. Това ще изисква най-малко двама души, тъй като първият записва специална рамка, покрита с цена от делението, 10 mm, а неговият партньор прави всички необходими измервания, успоредно записва необходимата информация в тетрадка.

Оптично ниво

Оптично ниво

Оптичните нива, на свой ред, са разделени на няколко категории, в съответствие с държавната мрежа за изравняване на Руската федерация:

  1. 1. I клас - включва високо прецизни инструменти с минимално ниво на грешка, проектирани да извършват геодезическа работа. Малки грешки са постигнати благодарение на ефекта на директно и обратно изображение, както и на вграден телескоп. Апаратите от първи клас се използват предимно от изследователи и геодезисти, които изискват максимална точност на показанията.
  2. 2. Клас II - тази категория се отнася за устройства, в които има компенсатор и телескоп само с непосредствено изображение. Грешката е на доста приемливо ниво и производството се извършва в съответствие с всички норми и стандарти на GOST, което се потвърждава от постоянното сертифициране за качество. Нивата на втория клас напълно се справят с измерванията в близък диапазон. Това може да бъде много полезно в случаите, когато инспекторите нямат възможност да преместят оборудването.
  3. 3. Клас III - така наречените технически нива, които имат едновременно ниво, компенсатор или и двете устройства едновременно. Цената на тези единици е по-малка. Те са отлични за употреба в домакинства, където не се изискват прецизни резултати. Въпреки това грешката тук не е много голяма, така че някои професионални строители прибягват до тяхната помощ при условия на ограничен финансов капацитет.

Работата с нивото на тази категория не е особено трудна, тъй като устройството не е благоприятно за околната среда, то може да работи без електричество и батерии. Всичко, което е необходимо за извършване на измервания, е осветяване, както и внимателно боравене със самото ниво. Силните удари и механичните повреди могат да доведат до небалансиране на системата и в резултат на това да получат невярна информация.

Лазерни нива - следващата стъпка в развитието на технологиите

Лазерните нива представляват нова стъпка в измерването на технологиите. Те се различават от другите устройства чрез наличието на лазерен емитер, чиято функция е да излъчват лъчи върху повърхността. Ако научите как да използвате правилно това ниво, тогава цялата работа ще отнеме много по-малко време от използването на оптични устройства. В допълнение към високата скорост на измерване е възможно да се отбележи високата точност, която съответства на 99%. Това ви позволява да изградите здрави и надеждни сгради, в които няма да има изкривявания.

Работете с лазерно ниво

Работете с лазерно ниво

Както в случая с оптичните инструменти, лазерните нива също са разделени на няколко категории в зависимост от вида извършена работа:

  • Ротационно ниво. Това устройство е оборудвано с глава с два лазера, въртящи се при 600 оборота в минута. Поради това е възможно да се проектират лъчи 360 градуса. Ако е необходимо, скоростта може да се промени, за да се постигне по-голяма яснота на лъчите. Този тип изравняване ще бъде незаменим, когато се прави външна или вътрешна декорация на помещения, както и инсталиране на PVC дограма.
  • Точка ниво. Неговата особеност е, че на повърхността се проектират само точки. Лазерът се движи във вертикална и хоризонтална равнина, така че можете да измервате и изравнявате повърхността на тавана и дори стените.
  • Линейно ниво. Когато е включена, се вижда напълно видима линия на лъча, в съответствие с която е възможно да се правят бележки бързо и лесно. В бъдеще, в тези марки могат да бъдат пробити дупки за целите на монтаж, например, метални конструкции.
  • Комбинирано ниво. Сред основните характеристики на този клас оборудване можете да проектирате до шест ортогонални линии: вертикални, наклонени, надолу, нагоре, вдясно и наляво. Лазерът работи както линейно, така и по посока на обозначението. Комбинацията от функциите на няколко инструмента се отрази на цената на нивото, което е малко по-скъпо от другите аналози.
  • Строители на самолети. Друг вид скъпи устройства, които се използват от професионални геодезисти. С тяхна помощ можете да определите точките на зенита и надира на повърхността, да проектирате линиите диагонално, вертикално, хоризонтално и също така да определите разликата във височината на различните обекти.


Нивелири, оборудвани с лазерен емитер, намерени в конструкцията на перпендикулярни линии. Предимствата на това устройство ще бъдат видими в случай на полагане на ламинат или паркет на пода, поставяне на стени с тапет, както и по време на полагане на прегради или стени в апартамента.

Какво да търсите при закупуване на ниво?

Знаейки как да работите с нивото, можете да извършите всички необходими измервания. Но е необходимо да се вземат предвид характеристиките на всяко отделно устройство, за да се изпълни напълно задачата. На първо място, трябва да определите обхвата на приложение: при проектиране на големи обекти, на строителна площадка или у дома.

Компактно ниво на лазера

Компактно ниво на лазера

Въз основа на целта за използване можете да помислите за техническите му характеристики. За домашното ниво диапазонът може да бъде от 10 до 40 метра. Това е повече от достатъчно, за да се работи в помещенията, както и да се определят хоризонталите на мазето. Гамата от професионални устройства е много по-голяма, достига до 100 метра и повече. При някои модели е възможно да се инсталират допълнителни приемници, които променят гамата от разстояния до 600 метра.

От голямо значение е и дължината на вълната и броят на лъчите. В зависимост от вида на техниката броят на проекциите достига пет. От този параметър зависи спектърът от възможности при инсталиране и проектиране на проекти. Като правило се използват греди с дължина на вълната 635 нанометра. Човешкото око е напълно способно да види този лъч и да го идентифицира като червено. Някои устройства обаче работят с други честоти, като видимата светлина придобива по-олекотено зелено оттенък. Но цената на тези устройства е малко по-висока.

Не забравяйте, че цената на нивото се увеличава пропорционално на нейната точност и обхват

Следващата характеристика, върху която да се съсредоточи вниманието, е грешката. Най-точните устройства могат да се похвалят с грешка, която не надвишава 0,3 мм. Някои модели имат вградени сензори за самоизравняване или компенсатори. Вкъщи тези функции може да не се изискват, така че си струва да помислите два пъти дали има причина да плащате по-скъпо за функции, които най-вероятно не са полезни за строителството.

Трябва да сте наясно, че някои устройства за измерване на разстояния са подложени на влияние от времето. Този фактор е важен, ако измерванията се извършват през зимата при минус температура. В такива случаи е необходимо да се даде предимство на електронното оборудване, което работи при температури от -20 до +40 градуса по Целзий.

За да получите най-точните изчисления, трябва да знаете как да използвате нивото. Освен това не трябва да забравяте за правилната инсталация и конфигурация на устройството. Така че, трябва да купите точно модела, с който е по-лесно и по-удобно да се правят измервания. Някои нива на домакинството тежат около 250 грама, те се различават по компактни размери. А устройствата, използвани от инспекторите, могат да тежат до два килограма. Триедът също е важен, когато го купувате, трябва да вземете под внимание твърдостта и теглото. Теглото не трябва да е по-малко от половината от теглото на нивото, а твърдостта трябва да бъде максимална, за да се предотврати случайно движение на устройството.

За много дълго време нивото, което действа като основен инструмент за измерване на разстоянията между обектите. Полето на използване постепенно се разширява и благодарение на непрекъснатия технически напредък е възможно да се очаква появата на съвременни устройства с нови функции и възможности.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Нивото на конструкцията е добре познато в устройството и правилата за избор за домаНивото на конструкцията е добре познато в устройството и правилата за избор за дома
Лазерната рулетка разбира устройството и избира правилното устройство за домаЛазерната рулетка разбира устройството и избира правилното устройство за дома
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Многотарифен електромерМноготарифен електромер
Как да използвате калибър, за да преподавате на всичкиКак да използвате калибър, за да преподавате на всички
Клас на точност на електромераКлас на точност на електромера
Преглед на газомеритеПреглед на газомерите
Газов брояч с термокрекреторГазов брояч с термокрекретор
Лазерният далекомер тротек bd20 Немска точност, безупречно качество, разумна ценаЛазерният далекомер тротек bd20 Немска точност, безупречно качество, разумна цена
Гипсокартон да вземе или да не приема?Гипсокартон да вземе или да не приема?
» » Работа с нивото на точност на измерване и лекота на използване
© 2021 BggeHat.com