Какво трябва да знаете за лазерното ниво?

Работа с лазерен приемник

Лазерното ниво е инструмент за извършване на различни измервания. На строителния пазар такива устройства се появяват сравнително напоследък, но много бързо придобиват популярност поради своите предимства пред традиционните методи за измерване.

Структурно лазерното ниво се състои от пластмасова обвивка, в която са поставени основните елементи - емитер и контролен панел. Корпусът е запечатан с латекс или гумени уплътнения, които предпазват сложното устройство от влага, прах и механични замърсители.

Обхват на приложение

В рамките на основната си цел - извършване на измервания, определяне на плоската повърхност на контурите и вертикалите - лазерните нива имат широк обхват:

  • Извършване на централни и монтажни работи.
  • Монтаж на оборудване.
  • Общи строителни работи.
  • Подравняване на повърхностите - тавани, подове, стени.
  • Изливане на подовата замазка.
  • Провеждане на електрически работи.
  • Полагане на облицовъчни плочки.

Използвайте у дома и на професионално ниво

Използването на лазерни нива може да бъде както в ежедневието, така и в професионалната работа. В ежедневния живот, използвайки нивото, можете да изпълнявате много творби. Например, с цялостен ремонт, който изисква пода, стени, таван и други повърхности да бъдат изравнени. Устройството е необходимо за поставяне на плочки или при работа с други облицовъчни материали. Използвайте го и в малки домашни задължения.

Дори най-простото лазерно ниво на домакинството може точно да измерва позицията на повърхностите, като дава представа за хоризонталните и вертикалните си проекции.

С помощта на такъв домакински уред можете да правите измервания само за няколко секунди. Освен това устройството може да бъде снабдено с функция за поддържане на пресичащите лъчи под определен ъгъл. В този случай ъгълът ще се поддържа, когато позицията на инструмента се промени.

Професионалните лазерни нива са по-сложни, функционални и вследствие на това по-високи разходи. Те се характеризират с по-малка грешка и увеличена дължина на гредата. Професионалните уреди са добре защитени от влага, мръсотия и прах.

Класификация на лазерните нива

Домакинските и професионалните лазерни нива се класифицират според различни знаци.

По вид на подравняване

  • Лазерно ниво

    Ниво с ръчна инсталация

    Саморазливна. Това са най-скъпите, но и най-точните инструменти. Те са незаменими в строителните работи. За използване в дома, изборът на такова устройство не винаги е препоръчително. Това са по-скоро професионални инструменти.

  • С махало за подплата. Устройствата са в състояние да дават 5 лъча, разположени в различни равнини.
  • С ръчно подравняване. С помощта на такива устройства е възможно да се маркират контурите и вертикалите. За по-лесна настройка се използват специални винтове и платформа, която се върти около оста си.
  • С електронно подравняване. У дома, такива устройства практически не се използват. Те са точни, надеждни, но скъпи. Основната им област на използване е изграждането на големи съоръжения. Изравняването на устройството се извършва с помощта на контролери и контролна карта.
  • В комбинация. По принцип тези устройства са оборудвани с механизъм на махало с възможност за ръчно регулиране.

По вид емитери

  • Point. Според принципа на работа, те са подобни на конвенционалните лазерни показалки. По време на работа лазерен лъч се образува от емитер. Устройството е подходящо за домашна употреба, например за самополагащи се плочки.
  • Ротационно лазерно ниво. На повърхността се проектира въртяща се точка. Тъй като лъчът е фокусиран върху обектива, устройството може да се използва за прожектиране на големи разстояния. Използва се като професионално оборудване.
  • Линеен. Такова устройство едновременно формира няколко греди, чийто брой зависи от конкретния модел. В същото време можете да изградите вертикални и хоризонтални проекции.

По броя на самолетите

  • Множество нива

    План на самолетите

    Единична греда - работи само в една равнина. Подходящи за домашна употреба като домакински уреди.

  • Двулицев - може да проектира две равнини.
  • Три лъча - работят едновременно в три равнини.

Професионалното дву- или три-лъчево лазерно ниво може да работи в няколко равнини без допълнителни настройки, скъсява времето за измервания и конструира проекциите.

За да изберете правилното лазерно ниво, трябва да знаете характеристиките на различните инструменти. Така че инструменти, които са подходящи за полагане на плочки и други строителни работи, не са подходящи за счупване на големи площи, например в задния двор.

Полезна информация за кръстосаните слоеве

За проста работа у дома най-простият далекомер - лазерната рулетка - работи добре. При по-сложни проблеми е по-добре да изберете точка или лазерно ниво с ротационно действие. Точковите устройства принадлежат към категорията статични строители или кръстосани линии.



Crossliner е по-подходящ за довършителни работи. Необходимо е за изравняване на пода или тавана, както и при поставяне на плочки. Също така е подходящ за работа с лице на фасадата на къщата или за маркиране на малки домашни парцели. Принципът на действие на лазерните нива от този тип е както следва. Емитиращият генерира лъчи, преминаващи през призмата и формирайки статични линии.

Диапазонът на измерване е не повече от 20 метра. Това трябва да се има предвид при избора на crossliner. Ако трябва да увеличите обхвата на измерване, можете да допълнете нивото със специален приемник. Диапазонът ще зависи от силата на светодиодите. Средно приемникът може да увеличи това разстояние до 59-100 метра.

Дизайнът на кросоувъра използва няколко призма. Излъчвателят по правило създава два лъча - хоризонтални и вертикални. Евтините модели с един лъч не са много популярни на строителния пазар.

Моделите с двоен сноп формират кръстосани и многоцветни модели - няколко такива кръста. И техният брой зависи от ъгъла на почистване. Най-сложните професионални модели на нивата на лазерни конструкции имат допълнителната функция на оребрено коляно, образувайки лъчи, които блестят нагоре или надолу.

Използвай лазерна рулетка

Лазерна рулетка

Обикновено при изграждането на лазерни нива има допълнително оборудване под формата на саморазливно махало или електронна система. По време на работа на устройството, системата компенсира смени, нервни и малки отклонения. Ъгълът на компенсиране също варира в зависимост от модела и е от 3 до 6 градуса. Ако тази стойност е превишена, е необходимо ръчно регулиране на позицията на инструмента. При изграждането на наклонени линии автоматиката може да бъде изключена. В този случай настройката на нивото се извършва само ръчно.

Принцип на работа на точковите лазери

За да ремонтирате къща с голяма площ или да работите на сайта, е по-добре да изберете точков лазер.

Излъчвателят на това устройство образува 3-5 лъчи. Те са насочени нагоре, надолу, наляво и надясно. В резултат на това се формира решетка от перпендикулярни линии.

С помощта на точкови лазери са маркирани кофражът, труповете, преградите, стените и пода. Можете да работите с лазерното ниво като с оребрена линия. Като го сложите на пода, можете да получите зенит, и като поставите на plumb-nadir.

Ротари инструменти

От горните видове ротационни инструменти се разграничават от липсата на призми, които разпръскват лазерния лъч. Светлинният лъч в тях се върти, образувайки равнина. Инструментите от ротационен тип се отличават с добър диапазон. Обикновено те се използват на големи площи, например, за да се провери равномерността на носещите конструкции на къщата.

В зависимост от настройките, нивата на въртене могат да образуват хоризонтални, вертикални и ъглови равнини. При прости модели за изграждане на наклонени равнини автоматизацията е деактивирана. Комплексните професионални устройства ви позволяват да компенсирате една ос, а втората - да настроите ръчно.

Изберете инструмента правилно

Ротационно лазерно ниво

Изберете нивото

За да изберете правилно модела на ниво лазер, трябва да свържете изискванията към устройството с функционалността и параметрите на устройството.

Обмислете какво трябва да обърнете внимание, като изберете нивото за строителни и довършителни работи в дома:

  • Отклонение на устройството. Това е един от най-важните параметри. Зависи от качеството на строителните работи, например изравняване на пода или полагане на плочки. Ротационните модели са най-точни, но те са скъпи, така че не винаги е подходящо да ги купувате за домашна употреба.
  • Обхват на устройството. Желателно е инструментът да работи с приемника. Това е особено важно, ако планирате да използвате нивото на даден сайт или в голяма област. За обичайното полагане на плочки или подови настилки в апартамента, обхватът на устройството не е от голямо значение.
  • Дължината на вълната, силата и класа на лазера са само няколко важни параметъра на избор. В съвременните устройства се използват емитери с червен и зелен лъч. Второто устройство е по-мощно.
  • Саморазливна. По-добре е ъгълът на компенсиране да е най-малко 5 градуса. Също така моделът трябва да може да изключи автоматизацията. Без това инструментът за изравняване ще загуби значението си, ако трябва да работите по наклон, да изградите наклонени линии или да премествате устройството по време на проекцията.
  • Опции. Аксесоарът може да включва принадлежности като чаши, чанта, дистанционно управление, статив и т.н., които всички улесняват работата с инструмента. Например, чашите ви позволяват да виждате лазерния лъч и приемника - за да увеличите обхвата на устройството. Особено важно е да се използват очила при работа на открито, тъй като при силна светлина, например при слънчево време, лазерният лъч се вижда много слабо. Ако частите не са включени в опаковката, те трябва да бъдат закупени отделно. По правило чашите на добре познатите производители са подходящи за работа с всички модели устройства.

Работете с лазерно ниво

Използвайте нивото, когато полагате плочки

Пример за използване на самонивелиращо лазерно ниво

Работата с лазерното ниво е много проста. Първо трябва да свържете захранващия източник - батерии или батерия. На вида на устройството зависи от възможността за използване на улицата, например при условия на ниски температури, по време на дъжд и др. За да предпазите очите, винаги трябва да носите очила. 

Обхватът на нивата е много широк:

  • Проверете гладкостта на сградните конструкции, например на пода. За да направите това, устройството е инсталирано на пода, а лъчът е насочен по стената. Етикетите са фиксирани на повърхността на стената. Работата с нивото прави много по-лесен за подова настилка, тъй като устройството ви позволява да маркирате върху противоположни повърхности. Проверката на равномерността на тавана на тавана може да се изисква при монтаж на окачващи или опъващи конструкции.
  • Полагане на керемиди, тапети и други облицовъчни работи. Благодарение на изравняването е възможно да се постигне идеална равномерност на поставянето на плочките. Лазерният лъч ви позволява качествено да се присъедините към съседните облицовъчни елементи. Изпраща се на ставите, след което плочката се поставя върху изпълнената маркировка или тапетът е поставен.
  • Монтаж на окачени мебели, рафтове и шкафове. С помощта на ниво, е възможно да се постигне висока точност на позициониране на закрепващите елементи.
  • Изграждане на стълбища. Нивото позволява да се изграждат не само хоризонтални и вертикални, но и наклонени линии. Благодарение на това е възможно да се осигури равномерност на стъпките.

заключение

Лазерното ниво е модерен инструмент, който улеснява повечето строителни и оформлени работи. С негова помощ е възможно да се постигне висока точност на измерванията, като по този начин се подобри качеството на строителството, довършителните работи, монтажа на шарнирни елементи и конструкции.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подравнете пода в апартамента ние считаме за най-ефективните методиПодравнете пода в апартамента ние считаме за най-ефективните методи
Лазерното ниво се научава да избира измервателната техникаЛазерното ниво се научава да избира измервателната техника
Разберете в инструментите как да избирате самонасочващо лазерно нивоРазберете в инструментите как да избирате самонасочващо лазерно ниво
Общ преглед на лазерните инструменти и други популярни моделиОбщ преглед на лазерните инструменти и други популярни модели
Нивото на конструкцията е добре познато в устройството и правилата за избор за домаНивото на конструкцията е добре познато в устройството и правилата за избор за дома
Работа с нивото на точност на измерване и лекота на използванеРабота с нивото на точност на измерване и лекота на използване
Лазерната рулетка разбира устройството и избира правилното устройство за домаЛазерната рулетка разбира устройството и избира правилното устройство за дома
Оборудване лазерно рязанеОборудване лазерно рязане
Нивелиране на пода със собствените си ръцеНивелиране на пода със собствените си ръце
Как да изберем лазерно нивоКак да изберем лазерно ниво
» » Какво трябва да знаете за лазерното ниво?
© 2021 BggeHat.com