Оборудване лазерно рязане

Оборудване (инсталация, машина) за лазерно рязане

обикновено се състои от:

  • радиатор;
  • системи за образуване и транспортиране на радиация и газ;
  • координира устройството и
  • автоматизирана система за управление (ACS).

структурна схема на лазерната машина за рязане

Фигура. Структура на лазерната машина за рязане

емитер генерира лазерно лъчение с необходимите оптични, енергийни и пространствено-времеви параметри за рязане. Той включва:

  • елементи на помпената система;
  • активна среда;
  • огледала на резонатора и,
  • ако е необходимо, устройство за радиационно модулиране.

Като радиатор обикновено се използват газови (CO2) и твърдотелни лазери, способни да работят както в импулсни, така и в непрекъснати режими.

Система за образуване и транспортиране на радиация и газ е предназначен за прехвърляне на лазерния лъч от радиатора към обработвания детайл, както и за формиране на необходимите параметри на газа, навлизащ в зоната на рязане през дюзата. Структурата на тази система включва:

  • лазерно подравняване;
  • оптичен затвор;
  • оптични трансформатори (лещи);
  • ротационни огледала;
  • въртене на устройството на равнината на поляризация;
  • система за фокусиране;
  • система за стабилизиране на позицията на фокусната равнина и хлабината;
  • газоснабдителна система;
  • дюза.

С помощта на координира устройството Извършва се относително изместване на лазерния лъч и частта в пространството. Такова устройство съдържа двигатели, задвижване, изпълнителни механизми.

ACS е предназначен за управление и управление на лазерните параметри, предаване на команди към изпълнителните модули на координационното устройство и системата за образуване и транспортиране на радиация и газ. Структурата на ACS включва:

  • подсистема на сензорите на лазерните параметри (температура, налягане, състав на работна смес и т.н.);
  • подсистема от сензори на параметрите на радиация (дивергенция, мощност, стабилност на оста на радиационния модел и т.н.);
  • подсистема за управление на затвора;
  • адаптивна оптична контролна подсистема;
  • подсистема за управление на координатната система.

Механизми за прехвърляне на лазерното лъчение в зоната за третиране

Методите за прехвърляне на лазерно лъчение в зоната за третиране са условно разделени на две групи:

  1. С постоянна дължина на оптичния път от излъчвателя на лазерното устройство към зоната на рязане. С този метод радиаторът или обработеното изделие или радиаторът и изделието могат да се движат едновременно или оптичните елементи да могат да се въртят.
  2. С променлива дължина на оптичния път от емитер към зоната на рязане. В този случай самият радиатор е неподвижен и предаването на лъчение към зоната на рязане се осъществява посредством мобилна система от оптични елементи. Също така могат да се преместят сравнително малки детайли.

Предаване на лъчение при постоянна дължина на оптичния път. В най-простия случай, предаването се извършва с помощта на фокусираща леща, монтирана между фиксирания емитер на лазерната инсталация и обработвания детайл. При рязане продуктът може да се движи транслационно в равнина, перпендикулярна на оста на фокусирания лъч, или да се върти около оста си.

За да завъртите лазера в желания ъгъл, между емитер и обектива се поставя огледало или система от огледала или призми.

Възможно е да се премести радиаторът с цел в сравнение със стационарен продукт или едновременно с това да се премести емитер и детайлът.

Обаче изместването както на продукти с големи размери, така и на мощни обемисти емитери (особено на газови лазери) е конструктивно нецелесъобразно. Освен това мобилният радиатор е свързан към фиксираната част на лазерната инсталация чрез кабели за високо напрежение и система от маркучи за подаване на газове, охлаждаща течност и др.

За да се изключи движението на радиатора и нарязания детайл, лазерното лъчение се прехвърля в зоната за обработка посредством система от огледала или призми и обект, въртящ се около оста на гредата или около обработвания детайл.

Тези методи обаче могат да се използват само за обработка по протежение на обиколката на равнините и телата на революцията.

Предаване на лъчение с променлива дължина на оптичния път. При първия метод огледалата 1, 2 и обектът се движат съвместно по оста Х и по оста Y се движи само движението на огледалото 2 с целта.

Постъпателно движение на огледалата и лещата може да бъде заменен от въртеливото движение на огледалата 1, 2 и лещата около оста на емитер и транслационно движение на огледалото 2 и лещата в посока, перпендикулярна на оста на емитер.

Двуредно движение на лазерния лъч с малка обработваема зона може да се извърши чрез завъртане на огледалата 1 и 2 около взаимно перпендикулярни оси.



За ротация и фокусиране на лазерното лъчение е възможно да се използва само едно сферично огледало.

В следния метод (вж. Фигура долу) преминава лазерния лъч в зоната на обработка посредством огледало фиксирана на кардан и завъртане по отношение на две взаимно перпендикулярни оси. Завъртането на огледалото ви позволява да боравите с продукта според зададения контур.

Когато се обработва вътрешната кухина на цилиндричен детайл, огледалото и целта се движат едновременно по оста на лазерния лъч и се въртят около тази ос.

За светлина на дълги тръби или материали, доставени на рула (например метално фолио) се използва едновременно изместване на огледалото, леща и детайла, които могат или да се върти около ос, перпендикулярна на оста на лазерния лъч, или транслационно движещи се перпендикулярно на оста на лъча.

С перфорирането на листовете радиацията може да се предава чрез въртящ се полиедрен барабан с огледало и фиксирана огледална система.

Лазерни ножове

Най-простото устройство на лазерния нож е показано на фигурата по-долу. За да се подаде газ в зоната за рязане, между лещата и детайла се поставя дюза под формата на пресечен конус. Газът, който излиза от дюзата през лазерния лъч, освен технологичните функции, предпазва лещите от лазерни продукти.

Най-простото устройство за фокусиране (нож) на лазерна машина за рязане

Фигура. Най-простото устройство за фокусиране (нож) на лазерната машина за рязане

Повърхностно лещи нож пред детайла, също защитени от екраниране диафрагма прозрачен въртящите се и неподвижните екрани, въртящи метални дискове с прозорци в пътя на лазерното лъчение, и електрически магнитни устройства.

За да се осигури дълъг експлоатационен живот на фокусиращи елементи с високо мощност (повече от 3 kW), препоръчително е да се използва металопластика. Фигурата по-долу показва дизайна на фенерчето с метални огледала, които фокусират излъчването, излъчвано от нестабилния резонатор.

Лазерно рязане с металопластика

Фигура. Лазерно рязане с металопластика

Един пръстеновиден лазерен лъч влиза в резачката през плосък прозорец, който е прозрачен за дадена лъчева вълна. Отразявайки се от огледалата и преминавайки през дюзата, лъчът фокусира върху обработвания детайл. Помощният газ под налягане се подава през отворите, докато охлажда огледалните повърхности.

Режещият инструмент може да има оптична система, която следи взаимната позиция на лещата и детайла.

Оборудване лазерно рязане

В Русия, машини за лазерно рязане произвеждат ЗАО "TehnoLazer" (Shatura, Московска област), JSC "лазерни системи" (Shatura, Московска област), SPC "Лазери и оборудване TM" (Зеленоград, Московска област) ООД "ОКБ" Булат "(Зеленоград, Московска област), Ltd." SPC "Алфа" (Москва), "лазерна технология център" (Санкт Петербург) фирма лазер регионално Северозападна център (гр LRSZTS . Санкт Петербург - "SP" Lazerteh ", OOO" Козлодуй "Мобилни системи лазерни", "Лазер център", ЗАО "LazerInformServis"), и т Други фирми също.

Сред чуждестранните производители на лазерни режещи системи: компанията Trumpf (Германия), Bystronic (Швейцария), ESAB (Швеция), Mazak (Япония), Koike (Япония), Hankwang (Южна Корея), Multicam (САЩ) и други известни производители на лазери на въглероден диоксид. е компания от КНР (САЩ).

Машини за лазерно рязане Mazak Space Gear-U44 и Hyper Gear

Таблица. Информация за оборудване за лазерно рязане на метал

маркаЛазерна мощност (kW)уговорена среща
LK-2015, LK-3015, LK-4015 (CJSC "Лазерни комплекси", Русия)до 5 в зависимост от моделаРастения (машини) за лазерно рязане на плоски продукти (листове)
Серията LMC-1200, LMC-2000, LMC-3000, LMC-6000 (ZAO Technolaser, Русия)до 6 в зависимост от модела
Hankwang серия FL (може да се достави с тръбопроводна система), FS (Южна Корея)2.5 / 3.3 / 4/6
Hankwang серия HS (Южна Корея)2.2 / 3.3 / 4
Mazak Hyper Gear (Япония)2.5 / 4
Mazak Super Turbo-X44, Супер Турбо-X Mk II (Япония)1.5 / 1.8 / 2.5 / 4
Шампион Mazak Super Turbo X 48/510 (Япония)1.3
Серия Koike Lasertex (Япония)1/2/3/4/5/6
ESAB Alpharexдо 6
Trumpf серия TruLaser 1000, 2000, 3000, 5000, 7000, 8000 (Германия)до 15 в зависимост от модела
Bystronic ByVention 3015, BySprint 3015, BySprint Pro 3015, Byspeed (Швейцария)до 6 в зависимост от модела
Mazak Space Gear-U44, космическа екипировка-Mk II (Япония)1.5 / 1.8 / 2.5 / 4Растения (машини) за лазерно рязане на плоски (листа) и насипни (тръби, кутии и др.) Продукти
Trumpf серията TruLaser Cell 1000, 3000, 5000, 7000 (Германия)до 15 в зависимост от модела
Bystronic серия Bystar, Bystar L (Швейцария)до 6 в зависимост от модела

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кислородно рязанеКислородно рязане
Лазерно рязанеЛазерно рязане
Нарязване с водна струяНарязване с водна струя
Лазерно заваряванеЛазерно заваряване
Плазмено рязанеПлазмено рязане
Машини за разрязване на плазмаМашини за разрязване на плазма
Новини за технологии, оборудване за заваряване и рязанеНовини за технологии, оборудване за заваряване и рязане
Как да изберем лазерно нивоКак да изберем лазерно ниво
Кислородно рязанеКислородно рязане
Как да поръчате лазерно сканиращо оборудванеКак да поръчате лазерно сканиращо оборудване
» » Оборудване лазерно рязане
© 2021 BggeHat.com