Разберете в инструментите как да избирате самонасочващо лазерно ниво

Лазерно ниво CONDTROL

Дори и най-малките ремонти не могат да бъдат направени на "окото". Поради това, особено при решаване на строителни задачи е необходимо самонастройващо се лазерно ниво. Ако решите да купите такъв инструмент, тогава съществува риск да се купи нестандартно устройство и дори да се плати за него. Следователно, преди да направите избор, прочетете тази статия до края.

Изборът на инструмент ще бъде особено труден заради голямото разнообразие от продукти на пазара. Принципът на тяхната работа е почти еднакъв - проектиране на високо прецизен лазерен лъч за намиране на изходните точки. Но отделните модели се различават по вид на структурата и се разделят на статични, призми, точкови и ротационни лъчеви конструктори. По-долу ще говорим подробно за всеки вид. Междувременно нека да определим нивото на лазера.

Какво е лазерен строител?

В сърцевината на лазерните нива са вградени диоди. Те излъчват мощни светлинни лъчи, които се трансформират в един лазер. Когато такъв излъчвател е бил измислен, малко хора мислеха за използването му в ремонта. Първото признание и приложение, което открил във военните инсталации, и след това той се използва в други области, включително строителство.

Нивото се прави като малко устройство, чиято кутия е изработена от трайна пластмаса. Краищата и фугите на отделните части са гумирани, за да се предотврати проникването на прах, който пречи на правилната работа на нивото. Благодарение на непроницаемата черупка, максималната точност на устройството е гарантирана. За да разберете функционирането на нивото, е необходимо внимателно да проучите инструкцията преди първото пускане в действие на механизма. Но ние ще говорим по-долу.

Основни предимства на лазерното ниво

Лазерни нива

Контролирайте LASER 3D ниво

След като замени стария "балон" и шарнирните нива, лазерните нива донесоха с тях съвсем различна точност на работа:

  • Измерванията, извършвани с лазерни нива, са много точни. Възможната грешка за един работен метър не може да надвишава няколко десети от един милиметър.
  • Осветената линия е идеално видима на стената. Поради това е много по-удобно да работите с такъв показалец, отколкото със стандартно ниво.
  • Устройството не се нуждае от предварителна обработка и настройка. Достатъчно е да го инсталирате на специална стойка, да я включите и веднага да бъде готов за всякакви измервания.
  • След като сте инсталирали измервателния уред в хоризонтално положение, не е нужно да се притеснявате за него - устройството ще направи всички необходими измервания самостоятелно.
  • Нейната структура и принцип на работа са прости на баналност и не е нужно да бъдете опитен строител, който да провежда необходимите измервания.

Обобщавайки всичко, можем да кажем, че лазерното ниво е модерен потомък на стари измервателни уреди: рулетки, теодолити, нива на алкохол и обикновени нива. Можете да го използвате, за да тествате вертикални и хоризонтални повърхности, където се изисква специална точност.

Познавайки класификацията на тези устройства, които са разделени на няколко вида, можете да изберете за себе си необходимия инструмент.

Сега нека да поговорим за разновидностите на лазерните нива.

Изграждане на призми

Лазерно ниво SKIL 0516AD

Лазерни нива

Най-често призматичните строители се използват за вътрешна работа. На изхода на устройството се произвеждат непрекъснато насочени лазерни лъчи, които отлично се отличават на разстояние до 20 метра. Някои устройства са оборудвани със специални приемници, увеличавайки максималната дължина на лъчите до 50 и дори 100 метра.

Най-простите нива от този тип могат да разпръснат две линии - хоризонтални и вертикални. Разширените професионални модели издават няколко такива линии. Поради това работата може да се извърши едновременно на две или три противоположни страни на обекта. Също така при статичните строители има функция за определяне на точковата точка.

По правило системите за нивелиране на такива нива са махало или електронно. Големите модели статични строители са оборудвани с въртящи се корпуси. Малките са закрепени преди работа на противоположната стена със специални скоби. Статистическите устройства обаче не трябва да се избират, ако сте нови за строителната индустрия - за да работите с тях, имате нужда от определени умения.

Друг недостатък на такива устройства е тяхната висока цена, която се дължи на точността на измерванията, ниската консумация на енергия и многофункционалността. С тези нива можете да работите с всякакви сложности. Ето защо, ако не сте ограничени в пари, тогава е по-добре да изберете тази опция.

Точки строители

Лазерните нива от този клас работят поради липсата на въртящи се радиатори. Вместо точни линии, върху повърхността се изчертават точки, показващи необходимата посока. При такива устройства няма специална призма, през която минава лъчът. Лазерната точка, излъчвана от устройството, ще бъде видима на разстояние не повече от 300 метра.

Такива нива са много удобни при работа в големи помещения и на открити строителни обекти. Изчисленията позволяват минимална грешка и най-интересното е, че тези инструменти имат самонивелиращ се механизъм и специални захвати за закрепване на различни повърхности.

Строителите се отнасят до устройства от точка като лазерни пламъчета. Но това е само една функция, която такова устройство има.

Ротари строители

Ниво на въртене

LSP LX-360 - лазерно ниво

Основната функция на такива лазерни нива е точното определяне на разликата във височината на точките. Също така строителите на ротационни плоскости могат да определят посоката на маркировъчните линии. Всъщност то е едно и също ниво, но само лазерът в него има допълнителна функция на въртене по оста.

Поради това ротативният строител е способен да произвежда лазерен лъч, който е ясно видим на разстояние от 50 до 70 метра. И ако купите допълнителен приемник, обхватът на "изстрела" се увеличава до 400 метра. Такива устройства са търсени при проектирането на различни структури.

Нива от този клас са в състояние да издават лъч, който постоянно се насочва към зенита. Освен това можете да промените лазерната скорост, което увеличава функционалността на устройството и спестява енергия.

Такива устройства са скъпи, но техният експлоатационен живот е доста висок. Ако обаче искате да изберете ниво за домашна работа, не се съсредоточете върху тази опция.

Технически характеристики на нивата

След като разгледахме основните видове лазерни нива, трябва да кажем малко за техническите данни, които също трябва да се вземат предвид при избора.

Обхват на действие

Разстояние на действие на нивото

Лазерно ниво KAPRO 899

Тази характеристика зависи от това къде ще се използва нивото. Като правило производителят подценява цифрите в паспорта. На практика в повечето случаи обхватът на "изстрела" е много по-висок от обявените цифри. Въпреки това, в процеса на работа може да се нуждаете от устройство с по-голям обхват. Следователно, при закупуване на определен модел, уверете се, че можете да свържете приемници.

Също така, силата на строителя, класа на устройството и максималната вълна на гредата нямат никакво значение. В класическата версия тя е жълто-червена, с ограничена дължина от 635 нм. Когато решавате за избора на устройство, обръщайте специално внимание на този индикатор.

Грешка при проекцията

Преди да закупите лазерно ниво, трябва да обърнете специално внимание на тази характеристика. Колкото по-ниска е грешката, декларирана от производителя, толкова по-точно ще работи устройството.

Професионалните устройства като Geo-Fennel FL 260VA се характеризират с минимален процент грешки. В редки случаи тя достига 1 mm. Но отделете време с избора - преди да дадете предпочитание на една от опциите, сравнете ефективността на няколко устройства.

Характеристики на самонивелиране

В повечето случаи автоматичното самонивелиране на устройствата е 5-6 градуса.

Основното в характеристиките на този параметър е настройката на компенсаторите. На този критерий обърнете внимание и когато спрете на даден модел.

Непрекъснато време за работа

Лазерно ниво - индикатор за самонивелиране Капро

Ниво на лазера - работи на батерии

Повечето статични строители работят от пръстите батерии. Средното време на непрекъсната работа е 10 часа. На свой ред, нивата на въртене функционират само от батериите, защото те нямат достатъчно заряд от конвенционален източник на енергия.

Ако обърнете внимание на определен модел, не забравяйте да попитате за времето на неговата работа и продължителността на зареждането на батерията.

Температурен обхват

Повечето модели лазерни нива могат да работят в температурния диапазон от -20 до +50 градуса. Но има устройства с по-ниски температурни параметри.

Също така производителят посочва препоръчителната температура на съхранение на устройствата. Тя не трябва да бъде по-ниска от тази, в която е разрешено нейното използване.

Корпусът на лазерното ниво

Случаят на всеки строител трябва да бъде запечатан, изработен от силни материали. Това е необходимо, за да може да се работи с него, може да бъде във всяко време, без да се мисли за риска от навлизане на вода или пясък в черупката.

Съдържание на опаковката

Ротационно лазерно ниво

Нивелиране на нивото

Стандартният набор от нива включва няколко устройства, без които е невъзможно. Някои модели се придружават от допълнителни механизми, стативи или сенници.

Стандартният набор включва следното:

  • Чанта с твърд корпус за надежден транспорт.
  • Приемник емитер с набор от различни крепежни елементи.
  • Инсталационен статив и геодезическа грейка.
  • Дистанционно управление за дистанционно управление, но само при някои модели.
  • Предпазни очила.

Изброените устройства не са налични във всички модели, но значително опростяват работата с нивото. И ако те не са в комплекта, не забравяйте да закупите всичко отделно.

Правила за използване на лазерното ниво

Преди да започнете, отворете кутията с устройството, уверете се, че всички компоненти са налице и поставете нивото в хоризонтално положение. За да направите това, закрепете го към статив или специален държач. Първоначалното регулиране (грубо) се прави, като се променя дължината на краката и се фиксира върху здрава основа. С фина настройка завъртете винтовете, за да постигнете равномерно разпределение на въздушните мехурчета в средата на скалата.

Към бележката! При самонастройващите се устройства, всички настройки се извършват автоматично след монтаж върху равна повърхност.

Когато работите, изпълнете следните препоръки, за да изпълните правилно всички измервания:

  • Закрепете статива възможно най-плътно по повърхността и фиксирайте държача към стената или друг неподвижен обект.
  • Точността на получените измервания ще се увеличи, когато устройството бъде извадено от маркираната повърхност. Най-добрият вариант е 5-10 метра.
  • Внимавайте при работа. Ако лазерният лъч удари ретината, може да го повреди. Специалните очила не предпазват от лъчите, но ви позволяват да ги дефинирате по-ясно на повърхността.
  • За да удължите времето за работа на захранващите устройства, когато маркирате определено място, препоръчваме периодично да изключвате нивото.

Лазерни нива Ermak

Левелер Ермак

Лазерно самонастройващо се лазерно устройство Ermak

E

Това развитие на руските инженери заема достойно място сред световните марки като Bosh или Skill.

Нива Ermak имат вградени гониометри. Лазерните лъчи могат равномерно да проектират всяка равнина. Максималният обхват от ъгли, измерени от нивото на самонастройване Ermak, е от 0 до 230 градуса. Също така върху него има допълнителни водни нива - вертикални и хоризонтални. Те са необходими за класическия метод за определяне на хоризонта. А автоматично изключване след 5 минути бездействие спестява много енергия от батерията.

Самонастройващи се лазерни нива Ermak - това е приличен отговор на европейските разработчици. Почти всички модели имат автоматични настройки, което прави управлението на устройството възможно най-просто. Когато се инсталира на твърда повърхност и се включи, самото ниво ще задава хоризонталната и вертикалната равнина. Комплектът съдържа всичко, от което се нуждаете да работите - чаши, статив, стойки и др.

заключение

Наличието на изравняване на строителна площадка и компетентна работа с това увеличава точно привеждане в съответствие на стени, подове, тапети лепило, маркирайте инсталацията на ниво на пълнене или фондация, за да се контролира равномерността на зидария, както и да се съобразят с необходимата ъгълът на наклон за полагане на тръби. Използването на това устройство значително съкращава крайните срокове за всички произведения, независимо от уменията на капитана.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Устройството с най-висока точност лазерно ниво бошУстройството с най-висока точност лазерно ниво бош
Лазерното ниво се научава да избира измервателната техникаЛазерното ниво се научава да избира измервателната техника
Общ преглед на лазерните инструменти и други популярни моделиОбщ преглед на лазерните инструменти и други популярни модели
Какво трябва да знаете за лазерното ниво?Какво трябва да знаете за лазерното ниво?
Работа с нивото на точност на измерване и лекота на използванеРабота с нивото на точност на измерване и лекота на използване
Оборудване лазерно рязанеОборудване лазерно рязане
Ние правим лазерно ниво със собствените си ръцеНие правим лазерно ниво със собствените си ръце
Лазерно заваряванеЛазерно заваряване
Как да направите лазерно ниво у дома със собствените си ръцеКак да направите лазерно ниво у дома със собствените си ръце
Неограниченият потенциал на таваните от гипсокартонНеограниченият потенциал на таваните от гипсокартон
» » Разберете в инструментите как да избирате самонасочващо лазерно ниво
© 2021 BggeHat.com