Как да изберем узо

Вероятно всеки знае за основните опасности от електричеството. Това включва различни затваряния, токове на изтичане и претоварване. Всичко това може да доведе до отрицателни "и често непоправими" последствия. За да ги предотврати, на машините в дъските се монтират защитни прекъсвачи. За нормалното функциониране на системата първо трябва да знаете как да изберете RCD правилно, т.е. за вашите машини. За това и други - по-нататък.

Какво може да е грешен избор

устройства за безопасност при изключване

Ако сте купили първото устройство, което се е намирало, вероятно е възможно да не работи правилно. И ето какво може да се окаже:

  • устройството може да изключи електричеството по време на незначителни течове, които не са опасни за системата, но могат да се случват често;
  • ако направите грешен избор в друга посока, RCD не работи по време на сериозно изтичане, което може да доведе до токов удар;
  • можете да купите устройството и да го поставите на рафта, тъй като в много домове можете да намерите алуминиеви кабели и много от моделите са предназначени за мед.

Принцип на действие

Принцип на действие

Как да ни спаси RCD и нашите инструменти? Всъщност всичко е просто. Три рула се крият под корпуса. Едната от тях е свързана към фазата, а втората към нулевия проводник. Течещите през бобините течения генерират магнитни полета. Тъй като линиите им на сила са насочени обратното, в обичайната ситуация те се унищожават един от друг. Ако токът е поне на фаза, дори при нула ще бъде по-силен, получаваме остатъчно поле, поради което се появява ток в следващата трета намотка. След това устройството изключва къщата от електричеството.

RCD подбор

RCD подбор

Как да изберем правилното устройство за своя щит? Има много критерии, които да разгледаме тук. Ако хвърлите поне един от тях "особено ако това е важно", можете да получите описаните по-горе последици. Какво трябва да обърнете внимание? Сега ще говорим за това.

Номинален ток на натоварване

Всяка машина и RCD се оценяват за определен номинален ток. За да изберете с този критерий, устройството е просто: просто трябва да погледнете стойността на машината и да вземете защитата с голям. Така че, за автомата 16 A нужда RCD 25 A. Определете двете устройства към една и съща стойност не е: в този случай спирането няма да се случи веднага, но с течение на времето може да се случи навсякъде.

Диференциално ток

Тук е необходимо да се върнете на предишната точка. Въпросът е, че ако инсталирате устройство с по-висока чувствителност при по-висок ток, често може да работи. Но има един "но" тук. Факт е, че за къщата не можете да избирате RCD с зададена точкова тока по-голяма от 30 mA, тъй като повече напрежение може да навреди на здравето.

Следователно диференциалният индекс трябва да бъде по-голям от номиналната стойност само ако не надвишава 30 mA. За банята стойността не трябва да надвишава 10 mA, тъй като има висока влажност.

Но какво ще кажете за устройства с по-голяма стойност, питате. Факт е, че те не са предназначени само за защита на хората и домакинските уреди. Ако зададената стойност е по-висока от 30 mA "например 100", тогава тези устройства са предназначени да предотвратят възникването на пожари, дължащи се на изтичане "например при производство".

Вид на защитното устройство

Как да изберем RCD и автоматична машина за захранване, сортирахме я. Сега научаваме как продуктите са разделени по тип. Вярно е, че той също е разделен на два подвида според две характеристики. Един от тях е вид ток на изтичане. На него RCD са:

  • за променлив ток "тип" АС ". Такива устройства са най-евтините. Преди това те биха могли да бъдат избрани от битовите потребители, но днес е по-добре да не се обръща внимание на такъв продукт, тъй като много устройства "например перална машина или компютър" не използват променлив ток;
  • за редуващи се и постоянно пулсиращи токове "тип" А ". Този RCD е подходящ както за къщи, така и за апартаменти. Да, те са по-скъпи от предишните, но вече не са безполезни;
  • за редуващи се, постоянно пулсиращи и ректифицирани токове "тип" В ". Тя може да се използва и у дома, но няма нужда: не се използва ректифициран ток в апартаментите, т.е. от изтичането му не е необходимо да се защитава, а разходите за такава защита ще се излеят в подредена сума. Този тип се установява отново в производството, където се използват всички видове токове.

При завършване на първия знак. Нека да преминем към второто - времето за реакция. Обикновено за апартаментите изберете конвенционален RCD, който изключва домашната мрежа след 20-40 ms. Освен това има още два типа с отложено прекъсване:

  • тип "S". Той работи след 150-500 ms, той се използва на входа;
  • тип "G". "Изключва" къщата след 60-80 ms, се поставя на отделно устройство.

Защо се нуждаем от такъв РКД? В края на краищата, през това време можете да получите електрически удар! Факт е, че нормалното устройство може да не успее и изобщо да не работи. Поради това те поставят определена група машини. Ако те не работят, след известно време "влезе в игра" обичайното.

дизайн



дизайн

Тази функция също е важна. Освен това е лесно да бъдете измамени, като изберете това, което изглежда най-доброто. Ако обаче знаете нюансите, няма нищо сложно.

Така че, според дизайна на RCD, има:

  • електромеханична. Те се състоят само от диференциален трансформатор и устройство за разединяване на релета;
  • д. Тук има и усилвател, който увеличава текущата мощност в тази трета серпентина. Въпросът е, че за изключване е необходимо просто наличие на излишно налягане. Ако токът изглежда слаб, трансформаторът може да не работи, така че трябва да поставите по-мощен тип. С усилвател можете да използвате по-прост трансформатор, който естествено е по-изгоден. Поради това електронните РКУ са по-евтини и също се различават по отношение на компактността.

Тук мнозина започват да мислят, че второто устройство е по-добро и си струва да го изберем. И грешат. Защо? Факт е, че усилвателят също изисква мощност, така че е свързан към обслужваната верига. И сега си представете, че някъде над защитата нулата се е скъсал. Гнездата не работят, електронно RCD - също така: усилвателят не получава енергия, трансформаторът не може да работи поради ниското напрежение в серпентината. Ако потребителят види гол проводник, той може да го докосне. Но фазата е цялостна, така че бъдете сигурни, че ще бъдете шокирани.

Дори не можете да докоснете жиците, защото под напрежението може да има някакъв вид тяло. Но електромеханичните RCD в тази ситуация ще работят, защото тук трансформаторът е избран правилно, тъй като няма нищо за увеличаване на силата. Ето защо, ако има допълнителни пари и място в скутелула, по-добре е да го изберете.

За жителите на частния сектор

За жителите на частния сектор

Как да изберем защитно устройство за частни собственици на къщи? Тук принципите са еднакви, но има и още няколко. На първо място, апартаментът е само една фаза, а в частна къща можете да хвърлите три. В този случай трябва да изберете трифазен модел. Освен това тук може да има повече магазини и уреди и не се препоръчва да поставите RCD на всеки от тях, тъй като това изисква много пространство в щита. Можете просто да поставите едно парче на няколко машини, само тук трябва да изчислите мощността за цялата група, което се прави по различен начин. Единственото нещо, което трябва да бъде на входа е устройство за 100 mA "поне не по-малко", типа - както беше казано - "S".

RCD или диференциална автоматика: какво да избереш

Първо кажи какво е Difa Automaton. Всъщност това е автоматичен плюс RCD, само в един случай. Кое е по-добре? Тук няма недвусмислен отговор. На различни индикатори едно или друго устройство печели. Нека ги разгледаме по-близо:

  • схема на свързване: в YES или RCBO е по-проста;
  • потърсете причината за пътуването. Тук RCD печели, защото се изключва с текущ теч, а автоматичното устройство - когато линията е затворена или презаредена. ДА изключен във всички случаи;
  • поставете в щита. Нека приемем, че всяко автоматично устройство е защитено от RCD. Първият от тях заема едно място, защитата - две. Това означава, че за един изход имаме нужда от три места. ДА заема само две места, комбинирайки функциите на тези два обекта. Така че можете да спестите малко пространство;
  • разходи за ремонт. Ако устройството не успее, устройството трябва да се смени. По-евтино е да се заменят автоматичните или RCD и те могат да се провалят отделно по различни причини. Но всички те могат да направят ДА безполезни, защото той е двама в едно;
  • ценова емисия. За мнозина този въпрос може да бъде решаващ. Така че, когато свързвате един потребител, RCD и машината заедно ще струват по-малко от ДА. Когато свързвате група потребители, дуетът на машината и защитата ще бъдат по-скъпи, но само при условие, че всяка от тях е поставена отделно устройство. Като правило, обаче, е, както следва: Машини са разделени на групи от изхода на потребителите в стаята, осветлението и т.н. ", и всеки от тях поставят RCD" Ние вече говорихме за това ".

След това става по-евтино от закупуването на ДА за всеки потребител.

Какво трябва да избера: диференциална автоматика или RCD? Сега е по-лесно да отговорите на този въпрос. Всеки избира според предпочитанията си.

Резултатът

Резултатът

Сега знаете за RCD всичко, от което се нуждаете, за да изберете правилното устройство.

Разбира се, по-добре е да поверите този въпрос на електротехник. Но в живота има всичко и вече можете поне да проверите дали устройствата са закупени. И не забравяйте, че правилният избор и инсталиране на двата RCD и Difavooms осигуряват не само непрекъсната работа на електрическата мрежа, но и безопасност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо удря автоматична машина в щита, за да разбере причините и да ги отстраниЗащо удря автоматична машина в щита, за да разбере причините и да ги отстрани
Свързване на прекъсвача как да го направите самиСвързване на прекъсвача как да го направите сами
Как да свържете котела с електричествоКак да свържете котела с електричество
Инсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов ударИнсталиране ouzo надеждна защита на човек от токов удар
Как да свържете узо без схема за заземяване, експертни съветиКак да свържете узо без схема за заземяване, експертни съвети
Как да защитите апартамента от изтичане на вода изберете защитна системаКак да защитите апартамента от изтичане на вода изберете защитна система
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Налягане в отоплителната системаНалягане в отоплителната система
» » Как да изберем узо
© 2021 BggeHat.com